Wat betekent regulering voor de digitale economie?

Geen categorieapr 20 2018, 13:56
De markt van het digitale geld is de laatste jaren enorm gegroeid. Er zijn nauwelijks nog mensen te vinden die niet weten wat cryptovaluta zijn. Hoe het precies werkt, dat is in de meeste gevallen niet duidelijk. Daarom zijn er steeds meer geluiden voor het reguleren van de markt, waarop de verschillende digitale munten te vinden zijn. Maar daar is niet iedereen het mee eens. Wat gebeurt er met de cryptocurrency wanneer de overheid zich hierin gaat mengen en wat betekent dit voor de toekomst van de blockchain?

Negatieve aspecten

De aantrekkingskracht van de digitale munten ligt onder andere in het decentrale karakter van de cryptovaluta. Tegelijkertijd zijn de meeste digitale valuta volledig autonoom. Er zijn slechts een aantal munten, zoals de Ripple, waarbij een bedrijf achter de munt een sturende rol heeft binnen de prijsontwikkelingen. Maar wanneer er regulering plaatsheeft, verdwijnt een groot deel van deze voordelen.
Voor de meeste mensen is het eigenlijke idee achter de cryptovaluta juist dat zij er anoniem mee kunnen betalen en dat er niemand is die meekijkt. Dat verandert wanneer er wetten en regels opgezet worden door de overheden. Japan en de Verenigde Staten zijn voornamelijk aan het werk met de cryptocurrency, zodat er belasting geheven kan worden. En dat is geen aantrekkelijk idee voor de bezitters die het idee hadden dat zij onder de radar vlogen.

Voordelen aan de regulering

De experts op dit gebied, zoals een van de oprichters van Orichal Partners, zien echter meer voordelen dan nadelen. Zeker wanneer er naar de effecten op een langere termijn gekeken wordt. Begin 2018 piekten de waardes van de cryptovaluta om vervolgens een vrije val te maken. Ook de koers van de Bitcoin, die te volgen is op cryptostart, schommelde bijzonder agressief. Het was niet het einde van de cryptovaluta, maar het was wel een duidelijk teken: Er is behoefte aan een sterkere basis en zekerheid.
background-3266166_960_720Bron: Pixabay
Die basis kan nu niet gelegd worden. Er zijn te weinig institutionele investeerders op de markt die stabiliteit bieden aan de tokens. Ook zijn er grote bedrijven die wel op de blockchain actief willen worden, maar die wachten tot er een wetgeving is. Op die manier blijven zij binnen het kader van de wetgeving, wat de toekomst van het bedrijf zeker kan stellen.

Geen verbanning, maar regulering

De overheden van verschillende landen zijn in gesprek over de beste manier om de cryptovaluta te reguleren. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving op verschillende websites, is er dus geen sprake van een aanval op de digitale munten zelf. De meeste landen willen liever gebruikmaken van de mogelijkheden, en grote bedrijven wachten hun kans af. Zo heeft de Rabobank aangegeven dat het overweegt om een wallet op te nemen binnen het banksysteem om zo klanten beter te kunnen helpen.
Regulering van de cryptocurrency is dus lang niet zo slecht als het lijkt. Betere regelgeving, meer transparantie en meer informatie is wenselijk. Dit zorgt uiteindelijk alleen maar voor een verdere en gestuurde groei van de blockchaintoepassingen en de verschillende tokens die hieraan gekoppeld zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten