Zorgakkoord zorgt voor een bezuiniging van 1,5 miljard voor het Kabinet: hoe dan?

De Zorg is al jarenlang een probleem voor de Nederlandse samenleving en het Kabinet. Het is al heel lang gebleken dat het een gevecht is om de stijging van de zorgkosten te verminderen. Bezuinigen in de Zorgsector zorgt vaak voor vermindering van de stijging van de zorgkosten, maar vaak ook niet meer. Toch heeft het Kabinet dit jaar met het Zorgakkoord hopelijk gezorgd voor een besparing van 1,5 miljard.

Nu is al afgesproken dat de totale uitgaven aan medisch-specialistische zorg in 2019 slechts met maximaal 0,8 procent zullen toenemen. Deze groei neemt daarna jaarlijks af tot uiteindelijk nul in 2022.

Een groot deel van de besparing komt doordat ziekenhuizen anders gaan werken. Zo kunnen patiënten met sommige aandoeningen, zoals hartproblemen, tegenwoordig zelf thuis hun waarden meten en doorsturen. Ze gaan pas naar het ziekenhuis als er iets mis is.

Daarnaast zal de ‘regeldruk’ voor de Zorgsector afnemen, waardoor de kosten voor bureaucratische nonsens worden verminderd. Er komt dus nog meer nadruk op de ‘zelfredzaamheid’ van de burgers en op digitale ontwikkelingen. Technologie lijkt de toekomst voor de Zorgsector te zijn en dé oplossing voor de stijgende zorgkosten.

Zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen, blijven zelf met de zorgverzekeraars afspraken maken over het geld. Alle betrokken partijen (ziekenhuizen, specialisten, verpleegkundigen, zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties) leggen het onderhandelaarsakkoord de komende periode met een positief advies aan hun achterban voor.

Voor mij ligt de oplossing bij méér marktwerking. Niet de slappe marktwerking tussen zorgverzekeraars die er nu is, maar juist marktwerking op kwaliteit en kosten, bij zorginstituten en bij zorgverzekeraars. We moeten meer concurrentie toelaten zodat kosten echt kunnen dalen. Nu zitten we op een weg waarbij de zorgkosten zullen blijven stijgen en alles steeds collectiever aangepakt moet worden, of we meer moeten betalen voor minder. We zitten in een model van een combinatie tussen het collectivisme en het kapitalisme, dus we krijgen het slechtste van twee werelden.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ni28

  Door de marktwerking zouden de kosten gaan dalen. Deze stelling bleek dus een sprookje met een slechte einde. Het is juist duurder en slechter geworden in alle opzichten. Prijzen van behandelingen en medicijnen schieten omhoog en het aantal handelingen ook want het is kassa waar het om gaat. En ook is de aantal handelingen nodig om bepaalde operaties te kunnen blijven doen en ook dat zijn inkomsten. Het draait allemaal niet om de patiënt die overigens betalende klant is geworden maar om geld. Vraag willekeurige arts om zijn mening en je zult niet anders horen. Marktwerking is slecht voor de gezondheidszorg.

  1. Rechtsaf

   @Ni28 door marktwerking creëert men graaigedrag, sterker nog, de onderhandelingspositie van de verlener wordt dusdanig zwak dat de kosten de pan uit rijzen..
   Maar lang leve de VVD natuurlijk die vooral nadenken over hoe kunnen we de burger leegtrekken en vriendjes maken met de aristocratische bovenlaag..

 2. DolleDries

  De mensen zijn niet meer geworden dan een auto met een slechte allrisk verzekering. Waarbij me het plan heeft gevat net zo als bij oude auto’s ook oude mensen als niet waardevol meer te zien om ze te repareren dus de sloop in.

 3. Rechtsaf

  Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha……..

  Zo even een slokje water hoor

 4. Henk-Jansen

  Marktwerking werkt ontzettend slecht in de zorg. Als het al voor geldbesparing zorgt gaat het vooral ten koste van de patiënt.

 5. Pit

  Hoe er bezuinigd gaat worden?

  – Verhoging van de zorgpremie
  – Verhogen van de eigen bijdrage
  – Versoberen van het zorgpakket

 6. Duckday

  We hadden een goed systeem maar dat moest zo nodig om zeep worden geholpen Marktwerking werkt gewoon niet want er moet winst worden gemaakt en dit land is gewoon te klein hier voor Het systeem is afgekeken van de USA waar het ook voor geen cent werkt alleen de aller rijken Door onbekwame bewindslieden en vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banen is dit systeem opgedrongen En wat te denken van de instroom nog geen cent bijgedragen ga eens in het ziekenhuis zitten een vertaal computer doet de rest Kijk eens wat er uit de EU komt en onze zogenaamde vluchtelingen wat kost dat niet Nee we geven de ouderen maar weer de schuld dat die zo duur zijn Het zelfde met de huizen ouderen blijven te lang in de goedkope huizen zitten Het ene na het andere lul verhaal stuurt de media de wereld in

 7. wheelboy

  Kijk eens hoe goed de marktwerking in de US werkt .De gemiddelde amerikaan kan het niet betalen .De zorg is er 2x zo duur als hier .Daar wordt juist gekeken naar het systeem wat wij hier hebben .

  Marktwerking houd ook in dat patienten die chronisch ziek zijn bijna geen verzekering kunnen krijgen . Of nog erger je moet voor een operatie 100km verderop omdat je verzekering geen contract heeft met het plaatselijke ziekenhuis .Das de praktijk in de US . Gewoon terug naar ziekenfonds .

 8. Frits Jansen

  Marktwerking gaat volgens de economieboekjes vaak gepaard met marktfalen. Dat de zorgmarkt faalt wordt eigenlijk erkend door het zorgstelsel zelf: namelijk door draconische controles die gepaard gaan met een hemeltergende bureaucratie. Een goed werkende markt houdt “de onzichtbare hand” (volgens de18de eeuwse econoom Adam Smith) in bedwang. In de zorg vervult de bureaucratie die zorg.

  1. Rechtsaf

   @Frits marktwerking is de doodsteek voor de zorg, het gaat om geld verdienen en niet om de patiënt, hierin zijn we al veel te veel stappen te ver, ze praten immers niet meer over de patiënt maar over wat het gaat kosten, wat mag een mens kosten..

 9. Original NL

  En dat is bijna het bedrag dat de staat aan de buitenlandse aandeelhouders/bedrijven cadeau doet…..toeval?

 10. Lex

  Ik zeg het al jaren dit circus is veel te duur.

  tientallen ziektekostenverzekering aanbieders die allemaal uit dezelfde vijver visser.
  al deze ziektekostenverzekering aanbieders kosten miljoenen aan premiegeld.

  Tientallen ziektekostenverzekering aanbieders allemaal hun eigen kanto(o)r(en) personeel en natuurlijk hun eigen management met een top dat veelal tonnen per jaar kost.

  Ik zou zeggen weer terug naar het ziekenfonds weer een landelijke ziektekosten verzekeraar en de hogere inkomens een nationale particulieren verzekering net als vroeger.

  dit scheelt pas echt geld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.