Belachelijk en onrealistisch: Iran zegt dat Iran-deal kan voortbestaan als VS ermee stoppen

Volgens Netanyahu van Israël is er bewijs van het feit dat Iran zich niet houdt aan de afspraken van de zogeheten ‘Iran-deal’, afgesproken door de vorige president van de Verenigde Staten, Barack Obama. Donald Trump laat doorschemeren dat hij er serieus over nadenkt om uit de deal te stappen. Uit Iran komt er geluid dat de deal dan alsnog door kan gaan.

“Wat wij willen, is dat de niet-Amerikaanse ondertekenaars van de deal het voortbestaan ervan garanderen”, zei Rohani volgens AP tijdens een bijeenkomst met regeringsfunctionarissen. “Dan maakt het niet uit of de VS zich eruit terugtrekt.” Hij voegde daaraan toe dat de Amerikanen een “strategische vergissing” door de overeenkomst op te zeggen.

De Iran-deal zorgt ervoor dat de sancties tegen het land worden opgeheven, zo lang het land zich houdt aan de afspraken, zoals het afbouwen van het nucleaire programma. De Europese landen zeggen dat er nog niet genoeg bewijs is voor de propositie dat Iran zich niet houdt aan de afspraken, maar ze willen wel dat de VS erin blijven. Daarom willen ze wel meegaan met de eis van Trump dat de afspraken scherper moeten zijn.

Trump vindt het akkoord veel te beperkt. In het akkoord is bijvoorbeeld niet afgesproken dat Iran zich niet mag bezighouden met de ontwikkeling van raketten. En dat gebeurt dus nog steeds. Ook maakt Trump zich zorgen over de duur van de restricties die Iran zijn opgelegd. Die lopen namelijk al af tussen 2025 en 2030. Veel te kort, vindt de Amerikaanse leider. “Het akkoord is slechts een vertraging van de nucleaire ambities van Iran”, oordeelt hij.

De Iraanse president Rohani kan zeggen wat die wil, maar uiteindelijk is het natuurlijk onrealistisch om een van de machtigste landen van de wereld, de Verenigde Staten, niet erbij te betrekken. Het is een vorm van populistische grootspraak dat hij beweert dat de deal dan nog steeds effectief kan doorgaan. Niet alleen zegt hij dat, hij waarschuwt Trump ook nog eens:

Daarover zei Rohani vandaag dat Iran met niemand zal onderhandelen over zijn wapens en defensie, “en dat we zoveel wapens, raketten en faciliteiten zullen ontwikkelen als we nodig hebben”.

Met zo een houding zou ik wel twee keer nadenken voordat ik zo een land het voordeel van de twijfel geef. Daarnaast zou ik het bewijs van de Israëlische inlichtingendiensten maar serieus nemen en niet zo snel afwijzen. Het is niet alleen een politiek spel meer, maar het gaat om de veiligheid en de stabiliteit van het Midden-Oosten, een regio dat toch al op springen staat.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ni28

  Rohani heeft in wezen laten merken dat Iran gewoon doorgaat met het nucleaire programma. Het is een malafide bondgenoot die niet te vertrouwen is en samen met de Russen willen zij het MO in handen krijgen en Israël vernietigen. Dit soort landen verdienen alleen maar sancties die uiteindelijk het bewind zullen doen wankelen.

 2. meijer61200

  Kei- en keihard aanpakken die Rohanie. Het volk daar komt ook steeds meer in opstand tegen dit duivelse gebroed gelukkig.

 3. DolleDries

  oormalige CIA’er en klokkenluider Kevin Shipp vergelijkt de niet aflatende pogingen van het establishment om president Trump ten val te brengen met de (verloren) strijd die John F. Kennedy tegen hen probeerde te voeren. Shipp zegt dat er ‘een aanhoudende coup bezig is om een rechtmatig gekozen president te verwijderen. Dit is een enorme constitutionele crisis zoals we nog nooit eerder in dit land hebben gehad. Hierbij vergeleken is Watergate een zondagsschool klas.’

  Anderhalve week geleden eiste een groep van voormalige CIA, FBI, Justitie en NSA topofficials tijdens een persconferentie dat minister van Justitie een aantal ‘Obama’ officials gaat vervolgen voor hun openlijke misdaden tegen de destijds aantredende regering Trump.
  ‘Burgeroorlog en staatsgreep binnen onze eigen regering’
  ‘Binnen onze eigen regering vindt er op dit moment een staatsgreep plaats. In de CIA, het ministerie van Justitie en de FBI probeert men op hoog niveau een wettig gekozen president af te zetten… Dit is op zijn ergst verraad door hoge officials van de Deep State schaduwregering… Sinds de aanval van CIA directeur Allen Dulles op John F. Kennedy hebben we zoiets niet meer meegemaakt, en we hebben gezien wat er toen gebeurde.’
  ‘In feite is er een burgeroorlog binnen toponderdelen van onze regering en overheid uitgebroken,’ vervolgt Shipp. ‘Dat is in onze hele geschiedenis nog nooit eerder gebeurd. Dit is een extreem ernstige tijd voor onze regering, en vooral voor onze grondwettelijke vrijheden. In essentie is er een globalistische criminele kabaal in onze regering geïnfiltreerd. Hoge officials doen mee met deze samenzwering om de president af te zetten.’
  ‘Obama-Clinton Democraten marxistischer dan wie dan ook’
  De voormalige CIA’er wijst erop dat ‘de Democratische Partij tegenwoordig niet de partij is van John F. Kennedy. Met Barack Obama en Hillary Clinton zijn de Democraten Marxistischer geworden dan wie dan ook. Zij vinden dat de Grondwet een ‘progressief’ document zou moeten zijn. Met andere woorden: de Grondwet is verouderd en moet opnieuw worden opgesteld. Beiden zijn direct verbonden aan George Soros, die de soevereiniteit van de Amerikaanse regering (net als die van de landen in Europa) wil vernietigen.’
  ‘De Democratische Partij bestaat nu uit Marxisten en linksen die in de hele organisatie zijn gepenetreerd… Hun hele doel is onze regeringsvorm te veranderen en onze soevereiniteit af te breken.’ Shipp noemt deze globalistische groep van Democraten en anti-Trump Republikeinen zoals John McCain toepasselijk de ‘Dark Side’.
  Ook in Europa wil linksgroene kabaal zelfbeschikking compleet afbreken
  Zoals onze lezers weten is in Europa en ook Nederland exact hetzelfde gebeurd. De linksgroenen uit de jaren ’60 en ’70 en ’80 zijn in alle lagen van onze overheid, zowel politiek, media als het gerechtelijke apparaat geïnfiltreerd, en zijn nu bezig vanuit hun posities van macht het zelfbeschikkingsrecht van ons volk stapsgewijs af te breken en over te leveren aan een Europese Superstaat –en uiteindelijk een wereldregering-, die wat nog rest van onze soevereiniteit, cultuur en identiteit met massa immigratie en islamisering compleet wil wegvagen.
  Daarom las en leest u in ‘onze’ massamedia geen woord van kritiek op Obama of Hillary Clinton. De grote nieuwsverstrekkers worden allemaal beheerst en bestuurd door extreemlinkse ideologen, die volop meedoen met de ‘Nieuwe Wereld Orde’ propaganda zoals die vanuit Brussel en ‘Deep State’ Washington wordt gedicteerd en opgelegd.

 4. poldi

  Trump weet hoe je die islamofascisten moet aanpakken.
  Niet met laffe deals maar met een keiharde opstelling. Iran heeft de wereld meer nodig dan de wereld Iran. Door Iran te isoleren zal het vrienden verliezen en gedwongen worden eieren voor hun geld te kiezen. De export van islamterreur moet op de krachtigst mogelijke manier worden tegen gegaan.

 5. poldi

  Plagiaat
  ———

  Iran is de plaats waar het islamitisch reveil plaats vond, onder Khomeini. Niet dat dat tot een renaissance leidde, integendeel.
  De aloude tegenstellingen tussen de sjiieten en soennieten werden weer op scherp gezet, en – gebruik makend van de diverse oliecrises – werd het Westen onder druk gezet.
  En Europa was zelfs zo gek om in de 70-iger jaren al de massale immigratie van moslims toe te staan. En kijk nu eens waar we zijn aanbeland, met dank aan de voortgezette stupiditeit van types als Juncker, Mogherini, Merkel en Rutte en niet te vergeten Obama.

  Buiten dat is het gehele Midden-Oosten nu een oorlogsgebied of loopt het risico dat te worden.

  Er is dus alle reden om Iran (maar ook zijn soennitische tegenstanders) met argusogen te volgen. Saudi Arabië lijkt (uit eigenbelang) te draaien, maar hoe serieus dit is, is onvoorspelbaar. Het blijven islamieten, en hebben alleen maar respect voor de sterke partij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.