Coalitieonderhandelingen in Italië zijn begonnen: meest eurosceptische regering in de maak

In Italië zijn de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord begonnen aan coalitieonderhandelingen. Berlusconi had al eerder deze week aangegeven dat die niet in de weg zal staan in het proces van coalitievorming. Hierdoor is er een uiterst bijzondere coalitie in de maak, waarvan het eurosceptisisme de enige echte gemene deler is binnen de coalitie. 

Op het gebied van migratie willen Lega en M5S juist een strenger beleid voeren. “Omdat ze vinden dat de EU Italië in de steek heeft gelaten. Ze willen economische migranten bijvoorbeeld sneller terugsturen. Lega-leider Matteo Salvini heeft al gedreigd havens te sluiten waardoor schepen van ngo’s met migranten niet kunnen aanmeren.”

Experts geven aan dat dit niet het einde van Italië binnen de Europese Unie zal betekenen, maar daarin moet ik hen in zekere zin ongelijk geven. Het is te optimistisch om te stellen dat dit geen grote gevolgen zal hebben, omdat het land tegen het EU-beleid in zal gaan, aangaande migratie, maar ook tegen de euro als betaalmiddel. De Vijfsterrenbeweging is voor een referendum over de euro en ik zie de rechts-populistische Lega Nord er niet voor aan dat ze dat in de weg zullen staan.

Daarnaast nemen ze ook niet mee wat dit voor gevolgen zal hebben voor de rest van de Europese Unie. Men noemt Italië weleens het ‘democratisch laboratorium’ van Europa. De rechts-populisten en de populisten van de Vijfsterrenbeweging staan op economisch gebied ver van elkaar af. Beide partijen zijn van het Noorden en het Zuiden. Het Noorden is rijk en het Zuiden is arm. De een wil meer belastinginkomsten voor het Zuiden en de ander lagere belastingen voor het Noorden. Daar gaan ze het nog zwaar mee krijgen.

Daarnaast zijn het allebei partijen die niet echt veel ervaring hebben in het nationaal bestuur, dus dat zal nog een grote uitdaging zijn. De president van Italië, Sergio Mattarella, heeft een andere houding dan deze partijen, want hij wil een sterkere Europese Unie en hekelt nationalisme. Dat gaat er natuurlijk niet echt in bij de nationalistische Lega Nord. Enfin, eerst wachten tot er echt een coalitie staat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Ni28

  Italiaanse regeringen, en daar zijn er heel wat al geweest laatste decennia zijn nooit langdurig. Met weinig raakpunten zal deze regering niet al te lang zitten, is mijn schatting. Wel grappig om de oude kwelgeest van Merkel, Berlusconi te zien al is het op het achtergrond. En voor Brussel misschien de zoveelste waarschuwing om de haast naar een Europese staat te minderen. Want dit lukt zo natuurlijk nooit dat moet zelf Juncker in benevelde staat beseffen.

 2. Guus Geluk

  Als men in het Zuiden dwarsligt lijkt dat geregeld negatief uit te pakken voor het Westen.

  1. denk eens na

   negatief is nog al subjectief , al zal het geld kosten maar de eu word gestopt is vele malen meer waard dan het zien ver negeren en ver islamiseren van je land , de burgers zijn het zat,

   1. Guus Geluk

    Burgers – spreek voor u zelf.

    1. Control

     Guus Geluk

     🙂

   2. Kees

    Helemaal mee eens. Zelfs Guus is het met je eens, maar dat weet hij zelf nog niet, dat is met veel landgenoten zo.

 3. Babaji538

  Het mag ook een hotel met vijf sterren.
  Petra Hermans

  1. denk eens na

   Hilberts hotel zie dat je een kamer krijgt

 4. denk eens na

  Nu de eu op instorten staat word het niet tijd om te denken aan aa een tribunaal om al deze paljassen te berechten , 1 voordeel heeft rutte al hij hoeft niet ver te reizen

 5. Florissa

  Zal tijd worden dat er een land aan de rem trekt bij die lijpkezen in Brussel , voor het verbieden van een foto hebben we die “geleerden” daar niet nodig ,en wat het kost .

 6. EllyD18

  Mogelijk moet Juncker naar een andere baan gaan uitkijken.
  In de horeca kan hij barkeeper worden, gezellig een drankje meedrinken met de klanten. Op kosten van de klanten natuurlijk.

 7. Peter Loosduinen

  Ook in Duitsland begint het feest !!
  Wegens grensopening: AfD klaagt de Duitse regering aan

 8. poldi

  Ik heb nu maar één vermaak en dat is leedvermaak.
  Alles is welkom dat de EU dwarsboomt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.