De arrogante houding van Jean-Claude Juncker zal zorgen voor nog meer populistische regeringen

Je zou verwachten dat Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, nu wel een toontje lager zou zingen na alle kritiek op het begrotingsvoorstel en de mogelijke installatie van de meest eurosceptische regering in Italië. Niets is minder waar, Juncker blijft als een eurocratische stoomwals over alles heen gaan en zorgt juist daardoor voor meer tegenstand.

‘Tijdens de migratiecrisis, en ook tijdens de economische en financiële crisis, kwam ik erachter dat er fulltime Europeanen bestaan die altijd de noodzakelijke maatregelen nemen wanneer het nodig is. Maar ik kwam er ook achter dat er parttime Europeanen zijn, die veel praten maar niet werken,’ zei Juncker. ‘Ik wil graag dat alle Europese landen fulltime Europees zijn.’ Het noordelijke deel van de Unie ‘waant zich deugdelijker’ dan het zuiden, vindt Juncker. Hij hekelt de term ‘Club Med’ – een vaak spottende aanduiding van de zuidelijke lidstaten, een term die volgens hem ‘alleen in toeristisch opzicht’ moet worden gebruikt, en niet met een politieke lading

Dit zei hij in een speech in het Italiaanse Florence. Met deze houding, dat voornamelijk confronterend en conflicterend is, zorgt hij voor een diepere kloof tussen de Noordelijke lidstaten en de Zuidelijke lidstaten. Voor een echte Europeaan weet Juncker zich echter vooral op te stellen als een verdeler, in plaats van een verbindende factor. Mij hoor je er verder niet negatief over hoor, want zo lang hij dit doet, zal de Europese trein langzamer voort denderen.

In plaats van de democratische uitslag van de Italiaanse kiezers te respecteren, als een echte democraat, wees hij ook aan afwijzend gebaar naar de mogelijk nieuwe regering in Italië, die zal bestaan uit de eurosceptische Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging.

Hij had ook nog wat te zeggen over het Italiaanse vooruitzicht op een populistische regering: ‘We hebben juist meer Europa nodig, niet minder.’

Juncker heeft telkens niet door, dat hij de situatie voor zichzelf erger maakt. Hij wil meer EU, maar weet met zijn houding en uitspraken alles te vergallen voor zichzelf. Als ik zo hoor van mensen dat die inderdaad bijna altijd dronken is, dan kan ik mij er nog iets bij voorstellen, want dan zit die vast in zijn alcoholische impulsiviteit. Dat betekent dat we het nog serieuzer moeten nemen wat hij zegt. Ga maar vooral zo door Juncker, je schiet in je eigen voet.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Die foto ook weer;

  Jean Claude: “Doe mij maar een jenever. Ja in zo’n hoog glas. En gaarne tot de rand”

  1. meijer61200

   Je kent de man slecht! Zuipt gewoon uit de fles. Wel graag een schroefdop erop, dat is handig voor onderweg. En dat moet de EU besturen, hahaha. Op naar de Nexit!!!

   1. denk eens na

    EUxit

  2. Ben Zine

   🙂

 2. bifbof

  De rest is even erg of nog erger ,denk aan Selmayr , Weber , Verhofstadt , Timmermans , om er maar een paar te noemen

 3. denk eens na

  De junk zal wel snel McCain achterna gaan maar dan met levercirrose

 4. EllyD18

  Deze leiders maken zelf de EU kapot. Landen keren zich af van Brussel.

 5. meijer61200

  Is deze meneer al benaderd voor de functie van Burgemeester in Amsterdam? Voldoet uitstekend aan de eisen.

 6. NoDoubt

  De EU is verworden tot een dictatuur en respecteert geen democratie. zo bleek al bij de Brexit waar de Britten tot criminelen werden gedoemd door de EU-leiders. 25 mei a.s. de propaganda wordt ingezet en onlangs de Marakesch-deal is gesloten om Afrikanen vrij naar Europa mogen emigreren. Aan de Boeren in Afrika niets wordt gedaan en ondertussen worden afgeslacht. De pensioenen in Brussel liggen waar Verhofstad al van die van Belgie er doorheen heeft gejast. Zij hun eigen pensioen niet kunnen financieren en deze door ons wordt gefinancierd met vijf jaar doorbetalen en 5 jaar chauffeur na afloop. Ze niet in staat zijn Straatsburg op te lossen en dus elke maand een volksverhuizing van het hele parlement. Zij niet durven te benoemen wat het kost om de “vluchtelingen” en hereniging van gezinnen in Europa toe te laten. Alles wordt in het geheim ondertekend, zonder dat de Europese burgers op de hoogte worden gebracht. De financiering van Griekenland mooier wordt weergegeven dan de werkelijkheid. Er in Duitsland ´s nachts met vliegtuig binnenkomen. De hele Europese samenleving inmiddels meer en meer ontwricht wordt en het maar niet benoemd mag worden. Als de val van de EU een feit wordt, moeten deze mensen worden berecht voor EU-landverraad.

  1. Duke

   Klopt. Op National Geographic was afgelopen week een docu over dictators en de technieken die ze toepassen. Eerst veel geven om aan de macht te komen (EEG met vrijheden) om daarna tegenstanders uit te schakelen om aan de macht te blijven, en veel controle. Tegenstanders zijn extreemrechts of populisten (of die ‘verderfelijke’ Russen) en worden zwartgemaakt in de media of erger. Lidstaten en vooral burgers van de EU hebben te weinig mogelijkheden om iets tegen een blok van Merkel’s 4e Reich en Vichy-France Macron te beginnen (zie de politieke aanval op Polen en Hongarije, en Wir Schaffen Das waanzin). De EU, net als het kabinet Rutte (referenda afschaffen, sleepwet en natuurlijk het politieke proces tegen Wilders), voldoen aan de eigenschappen van een dictatuur. Dat we mogen stemmen is bijzaak, want dat mogen ze in Noord-Korea ook.

   1. meijer61200

    Een waarheid als een koe Duke. Wanneer worden wij verlost van deze megalomane criminelen? NEXIT zou nog beter zijn, net als UK, straks Polen, Hongarije,Italië. Misschien kan Druncker Zimbabwe er bij halen? Waar hebben we dit volk aan verdient vraag ik me af

    1. Control

     “Waar hebben we dit volk aan verdient vraag ik me af”

     🙂

     1. Holland

      Pit, zou je misschien iets nieuws willen verzinnen in plaats van die stompzinnige herhalingen te blijven plaatsen, in de hoop dat de reaguurders denken dat het Ernst Quispel is? Dank je.

     2. Guus Geluk

      Ik begrijp dat Pit er weer van af is gedonderd. Is vanmorgen in elk geval (nog) niet gesignaleerd.

   2. Guus Geluk

    Ik begrijp dat de Godwins weer aan de orde van de dag zijn.

    Men lijkt maar niet te begrijpen dat eurofederalisme helemaal niets met de Nazi’s te maken heeft. Winston Churchill riep eens op tot een Verenigde Staten van Europa en in de jaren ’50 was hij bij de Raad van Europa voorstander van een Europees leger. En Churchill was echt geen nazi.

 7. Pescador

  Niet in eigen voet schieten maar in zijn eigen kop was veel beter

 8. Pescador

  Verwarde man denk ik

 9. Gerlos

  Deze zuipschuit vraagt om dit soort problemen, ga zo door en help het gedrocht EU naar de filistijnen.

 10. Ni28

  De arrogantie van de macht, het tegendraadse optreden, het niet luisteren naar het volk dat zijn allemaal de zwakke schakels van de ketting die eens moet barsten. Juncker is de verpersoonlijking van dit allemaal en zijn geest komt nog uit de fles ook.

 11. Guus Geluk

  Ik deel de mening van Lars. Als eurofederalisten voortdurend blijven afsturen op meer EU zou dat ongetwijfeld tot wrevel onder de bevolking leiden. Vooral in West-Europese landen, waar men er meer dan genoeg van heeft dat er bakken met geld moet worden overgemaakt naar Brussel.

  Was de Brexit een waarschuwing om los te komenvan het verstarde, totop het eurofederalistische af, eurofiele denken? Ja, of de dreun die Merkel bij de Bondsdagverkiezingen moest incasseren? De verkiezingsoverwinning van een overwegend eurokritische partij als de VVD?

  Juncker drijft de EU nog eens naar de afgrond. Brussel heeft competente bestuurders nodig, geen incompetente dronkenlappen.

  1. Frits Jansen

   De essentie van een federatie is de verregaande onafhankelijkheid van de leden. Duitse en Amerikaanse deelstaten hebben veel meer bevoegdheden dan bijv. de Nederlandse provincies. België is nog niet zo lang geleden verdergaand gefederaliseerd, zodat Vlaanderen en Wallonië nu een grote mate van onafhankelijkheid hebben.

   Oneerlijke populisten draaien het om. Vermoedelijk omdat “federaal” nogal Amerikaans linkt, en de “Verenigde Staten van Europa” een schrikbeeld zou zijn. Maar ik herhaal: de Amerikaanse deelstaten hebben verregaande wetgevende bevoegdheden (denk aan doodstraf en homohuwelijk). De bevoegdheden van de federale regering in Washington en dito in Berlijn liggen vast in de grondwetten van die landen. Maar ja, voor de EU is het woord “grondwet” ook taboe – terwijl dat juist keiharde regels zou moeten stellen.
   Voor de EU hebben we wel het “subsidiariteitsbeginsel”, dt zegt dat de landen zelf moeten blijven doen wat daar beter kan gebeuren.
   Alleen vrees ik dat in een tijd van globalisering sommige dingen zakelijk gezien beter centraal kunnen worden aangepakt, terwijl we die emotioneel nog als onze eigen taak zien.
   Maar de consequenties van een misrekening zijn keihard: als de EU niet sterk genoeg is worden we geregeerd door de multinationals.

   1. Guus Geluk

    Frits Jansen,

    Het gaat niet om zelfbestuur. In de kern hecht het overgrote deel van de Europeanen aan de eigen nationale identiteit, geschiedenis en bovenal soevereiniteit. De eigen cultuur, al dan niet in combinatie met een monarchie. Het grootste deel van de Europeanen wil zulks niet opgeven voor een één of andere superstaat. West-Europa hervormen tot een VSE gaat dus sowiesie niet lukken.

    Bovendien is er geen praktische noodzaak tot een VSE. Een lappendeken kan in de wereld van Trump, China en Ruslamd prima functioneren, als er daarbij hecht wordt samengewerkt, hetgeen nu onder de vlag van de EU geschiedt.

    Ik zeg u: als de EU implodeert is dat niet de schuld van de populisten, maar van de eurofederalisten. Zij stopten jaren de oren voor eurocritici, zij zitten verstard in het eurofiele denken en zij willen geen compromissen maken. De Brexit had nooit plaatsgevonden, indien Brussel er niet zo’n ontzettende puinhoop van had gemaakt.

 12. Frits Jansen

  Juncker is uiteindelijk maar een ambtenaar. De politieke leiding van de EU is in handen van de Raad van Regeringsleiders: Rutte, Merkel, Macron en de rest. Die plegen nog wel eens impopulaire maar noodzakelijk geachte maatregelen door te drukken via de “antillenroute” van de EU.

  Het ambitieuze CDA Kamerlid Omtzigt heeft terecht geroepen dat hij wil weten hoe de besluitvorming in die Raad toegaat. Terecht, maar absurd dat zoiets toevallig aan de orde wordt gesteld. Het systeem kan alleen werken als Rutte’s optreden in de EU stevig door het Nederlandse Parlement wordt gecontroleerd. Systematisch, niet incidenteel.

 13. Gerlos

  Ik hoop dat het waarheid wordt ZUIPSCHUIT Jean Claude.

 14. Peter Loosduinen

  Ga maar vooral zo door Juncker, je schiet in je eigen voet.
  Ik hoop dat hij de kogel op een andere plaats zijn lichaam laat binnendringen.

 15. Verlazques

  Ik heb die klootzak Jean-Claude Juncker niet gekozen, hij is inhet zadel geholpen door vriendjespolitiek en geen enkele democratische regering vecht dit aan. Hoezo smeerlapperij en vriendjespolitiek, dat is Europa

 16. Verlazques

  In bijna alle westerse landen, behalve Frankrijk, die hebben het ook niet begrepen, is het parlement de baas. Het Europarlement is een ontzettend dure wassen neus die niets te vertellen hebben, geheel volgens de philosofie van Nero, brood en spelen voor het volk en voor de rest moeten ze hun smoel houden, werken en (veel) belasting betalen zodat de heren in het Pluche kunnen blijven zitten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.