De Tweede Kamer moet een minimumbedrag voor Defensie opnemen in de Grondwet

Vandaag stelt Ton Welter, oprichter en directeur van de Coalition For Defense Europe, dat er eindelijk eens een goede langetermijnplanning opgesteld dient te worden aangaande het Defensiebeleid. Volgens hem is deze tak van de kerntaken van de overheid zo verwaarloosd, dat het met wat extra uitgaven hier en daar niet valt te herstellen. Het moet veel ingrijpender.

Politiek en samenleving realiseren zich amper dat externe veiligheid geen product is dat bij noodzaak onmiddellijk is te bestellen. Deze vergt veel voorbereiding, afstemming en vervolgens langdurig en intensief oefenen met gecompliceerde wapensystemen.

De jarenlange bezuinigingen hebben de Nederlandse krijgsmacht geïnvalideerd en de militairen gedemoraliseerd. De achterstand in investeringen is onthutsend en het aantal amper te vullen vacatures ligt rond de achtduizend. Terwijl om ons heen de alarmbellen rinkelen: de toenemende bewapening van Rusland en China, de instabiliteit in het gewelddadige Midden-Oosten, de proliferatie van kernwapens, de onstuitbare migratiestromen en de pijlsnelle digitalisering van krijgsmiddelen.

Welter stelt voor dat er een ‘cordon budgettair’ moet worden opgesteld. Een zeer brede meerderheid voor structureel herstel van Defensie en verhoging van de uitgaven aan Defensie. Ik stel dat dit niet goed genoeg is. Welter geeft aan dat de politiek onvoldoende begrijpt wat er nodig is bij Defensie en dat er geen goede analyse is gemaakt met betrekking tot de situatie in ons leger. Dat het onderhevig is aan de waan van de dag en aan de politieke volatiliteit.

Er is op dit punt nog geen enkele beweging waargenomen, noch vanuit het kabinet, noch vanuit de Tweede Kamer. Dat wil zeggen dat over verdere verhoging van de defensie-uitgaven na verkiezingen opnieuw moet worden onderhandeld, tegen de dan toevallige politieke opportuniteit, tegen de conjunctuur en tegen de onstuitbare dynamiek van budgettaire groeiers zoals volksgezondheid. Dat is een erg onzeker gesternte om op te koersen.

Neen, we moeten het zelfs sterker voorstellen. In de Grondwet moet worden opgenomen dat er een minimum aan uitgaven moet zijn aan Defensie. Dan kunnen we twee procent nemen van de totale uitgaven, als minimum. Volgens de afspraak die alle NAVO-leden hebben gemaakt met elkaar. Dan is het verankerd in ons politieke systeem en ons staatsbestel. Dan is het niet meer onderhevig aan politieke spelletjes en is Defensie geen zondebok meer voor legitimatie van verdere bezuinigingen en aftakeling.

Een goede verzekering tegen geweld en oorlog is misschien wel de beste investering die de politiek kan doen om de economie en de welvaart van ons land te waarborgen en te stimuleren.

En gelijk heeft hij.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Guus Geluk

  Eens. Anders blijft Defensie een speelbal van de politiek. Opnemen in de grondwet of anderszins vastleggen is raadzaam.

  1. Control

   Wat een oorlogstaal lieve jongen.

   🙂

 2. bifbof

  Ja maar straks Europees leger ….. blablabla

  1. Mart

   Je bedoeld het europees opstand leger,intezetten om oproer in een of meerdere staten de kop in te drukken?

 3. Henk-Jansen

  Hoe veel Nederland ook spendeert aan het leger we zijn kansloos als de Russen of de Chinezen aan de grens staan. Dan kunnen we maar beter het geld geven aan mensen die het echt nodig hebben, in plaats van aan bommen en granaten.

  1. Holland

   Wat ben je toch ook een slappe dweil, lulletje rozenwater.

   1. gister

    henk schijt als eerste z’n zorgluier vol als er een schot gelost wordt, of misschien wel als iemand pang roept.

  2. Roughwood

   De reactie waarvan je wist dat ie zou komen… Kan alleen door een ééncellige worden gemaakt. Geschiedenis? Wat is dat? Kun je daar iets van leren dan?

   https://www.tracesofwar.com/upload/5524170809221036.jpg

  3. Robert Leiden

   Daarom zijn we ook lid van de navo.
   Zodat er wel een vuist gemaakt kan worden als het nodig is.
   Vorig jaar gaf Europa bijna 4x meer uit aan defensie dan Rusland.
   En de VS weer bijna 3x zoveel dan Europa.
   https://cormol.files.wordpress.com/2018/05/16_016-500.jpg

   1. Vit

    En dat terwijl Rusland geen plannen heeft om Europa in te lijven.

    Helaas.

  4. Guus Geluk

   De Amerikaanse minister van Defensie Louis Johnson deed eens een voorstel de Nederlandse marine te integreren in die van Groot-Brittannië, dat was tijdens de vorming van de NAVO.

   De Nederlandse minister keek hem aan alsof Johnson gek was geworden: Johnson was de jarenlange rivaliteit tussen de Nederlandse vloot, met Michiel de Ruyter voorop, en de Engelse vloot niet bekend.

   Het is één van de tienduizend redenen dat een Europees leger, waar Churchill een voorstander van was, niet gaat werken.

   1. Control

    Natuurlijk gaat dat werken lieve jongen, Brussel bepaald.

    🙂

  5. Frits Jansen

   De Russen voeren oorlog op een veel modernere manier: ze infiltreren media als DDS om euroscepsis tot eurohaat op te voeren. Verdeelde, verzwakte landen zijn een makkelijke prooi voor de Russen.
   De Chinezen pakken het zo mogelijk nog slimmer aan. Zoetjesaan is China de fabriek van de wereld geworden. Laatst kocht ik een bureaustoel bij IKEA. Zweeds? Welnee, dat zijn alleen de gehaktballetjes. Ook die stoel wordt natuurlijk in China gemaakt.
   En Zuckerberg blijft een zakenman. Als de Russen en de Chinezen maar betalen.

   Intussen zie ik griezelige parallellen met de jaren ’20 van de vorige eeuw. Toen was de politiek ook een chaos, en haalden veel Duitsers opgelucht adem toen een dictator orde op zaken stelde. De jodenhaat van toen lijkt als twee druppels water op de moslimhaat van vandaag. Politici hebben duidelijke vijanden nodig.

   Maar ik waarschuw de DDS fans voor de laatste keer: dictators zijn in het begin vaak heel populair, maar op den duur ontsporen ze steevast. Om dat te voorkomen hebben we een instrument dat democratie heet.

 4. Frits Jansen

  Defensie kost de belastingbetaler klauwen met geld.
  Gelukkig is de grondwet in Nederland niet afdwingbaar, dus daar kunnen geheel vrijblijvend vrome voornemens in worden gestald.
  Defensie kan door de vijand ook als provocatie worden opgevat, en dus gevaar vergroten.

  1. van Urk

   “Defensie kost de belastingbetaler klauwen met geld” Kunt u niets onzinnigs verzinnen wat ons nog veel geld gekost heeft? Veiligheid aan burgers is altijd de hoofdtaak geweest van de staat en geen Afrikaanse waterputten of Palestijnse terroristen financieren in het buitenland. “gevaar vergroten”!? Ik denk eerder respect vergroten. Nederland dat vroeger een wereldmacht was is nu volgens vriend en vijand de lachwekkende spek en boon van de NAVO.

   1. Robert Leiden

    Niet waar.
    NL is niet groot, klein landje met een bijpassend defensie budget van 9 miljard.
    Daarmee kan je geen grote divisies of vliegdekschepen onderhouden zoals Engeland, Frankrijk en de VS.
    Tezamen met andere kleine budgetlanden leveren wij een bijdrage aan het collectief. Net als Denemarken, Belgie, Noorwegen en Canada.
    NL levert al jaren substantiële bijdragen aan missies in het buienland.
    Diverese marines varen met hypermoderne radarsystemen “made in Holland”.
    Buitenlandse duikboot commandanten leren de basisvaardigheden op NL onderzeeërs.
    De nieuwe tankvliegtuigen komen in een EU pool, net als de vrachtvliegtuigen.
    Duitse mariniers varen op NL schepen en NL soldaten zijn in Duitse gevechtseenheden geïntegreerd. Met Belgie wordt al jaaaren samengewerkt als het om grote fregatten gaat.
    Er gebeurd veel binnen defensie, ook in positieve zin.
    Maar dat is waarschijnlijk te genuanceerd voor de zure boze witte mannen van DDS.
    En te modern…. die denken met weemoed aan de oude Centurion tanks van de jaren’60. Toen was alles beter 🙂

    1. Robert Leiden

     buienland = buitenland.

    2. van Urk

     Robert Leiden@ In de jaren zestig telde ons land 130 marineschepen waaronder een vliegdekschip. Het is onzin dat Nederland als rijk en welvarend land geen vliegdekschip kan onderhouden. Het onderhouden van zo,n schip kunnen Groot Brittanie en Frankrijk tegenwoordig eigenlijk ook niet maar zij willen tenminste nog wat laten zien wat zij nog in huis hebben. Over klein landen gesproken..Israel is nog kleiner dan ons land maar niemand die er nog over denkt om dat land aan te vallen. Het gaat er gewoon om hoeveel de staat en de bevolking er over heeft om zich te willen beschermen tegenover gevaren van buitenaf.

     1. Control

      Met de weg-met-ons-mentaliteit is het in regeringskringen goed gesteld van Urk

 5. Pescador

  Als we dat leger dan zouden gebruiken om die moslims het land uit te schoppen zou ik zeggen meteen doen. Voor de russen hoef je het niet te doen want als die komen heb je geeneens tijd om pang te roepen.

 6. meijer61200

  Dit is een foto van een commando uit het superieure USA leger. De 6 commando’s die we in Nederland nog hebben moeten het doen met een oude dienstfiets en een klappertjespistool. Want de centen zijn naar Shell en Unilever.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.