Donald Trump stelt toch importheffingen in voor de Europese Unie: tot ziens handel!

De Amerikaanse krant, the Wallstreet Journal, heeft volgens goede bronnen vernomen dat er uiteindelijk toch importheffingen geheven zullen worden op Europese producten. Donald Trump had de maatregelen nog uitgesteld zodat de Europeanen en de Amerikanen nog tot een deal zouden kunnen komen. Dat is blijkbaar niet gelukt, want de ‘handelsoorlog‘ begint alsnog. 

Als tegenmaatregel is Brussel van plan heffingen in te stellen op Amerikaanse producten. Onder meer Harley Davidsons, whisky, pindakaas en spijkerbroeken worden dan extra belast.

Voor ons land staan vele miljoenen per jaar op het spel. Na Duitsland is Nederland binnen de EU de tweede staalexporteur naar de VS. Vorig jaar werd voor 570 miljoen euro staal uitgevoerd naar Amerika.

Daarnaast wordt een deel van de export naar Duitsland bij onze oosterburen bewerkt voor de Amerikaanse markt. Samen met het bewerkte Duitse staal verdient Nederland 280 miljoen euro aan de uitvoer van staal naar de VS.

Zoals verwacht zal de Europese Unie ‘tegenmaatregelen’ inzetten, zodat de Amerikanen ook ‘gestraft’ zullen worden voor dit beleid. De Europese Commissie heeft daar een speciale rol in, betreffende de handel, zodat landen in hun eentje daar geen beslissing over kunnen nemen. Het is tegen allen en allen tegen iedereen. Welkom in de moderne handelsoorlog.

Wie wint er? Niemand. Wie verliest er? Iedereen. Neen, ik kan u wel vertellen dat deze heffingen van Donald Trump uiteindelijk hard zullen weerkaatsen in de gezichten van de mensen die hij wil beschermen: de Amerikaanse arbeiders. Een handelsoorlog is een negatieve spiraal naar beneden. Het is ‘landje pesten’, een spelletje met hele grote gevolgen. Aangezien Donald Trump niet wil verliezen, zal hij erg ver gaan. We zien dan wat er zal gebeuren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

69 reacties

 1. Guus Geluk

  Als Trump deze heffingen doorzet zal de EU gedwongen zijn eveneens heffingen in te voeren. Dit is slecht voor Nederland en slecht voor Europa. En, zoals Lars schrijft, loopt Trump het risico dat de “handelsoorlog” ontploft in zijn gezicht.

  1. sonar

   GuusGeluk alleen maar weer aannames ,de handel zal altijd door blijven gaan.
   Europese dictatuur noemen we dat ,hij doet zo en wij zullen hem straffen,alleen dat gaat niet gebeuren met Trump daar hij een te goede zaken man voor,

   1. Guus Geluk

    Feit is dat de importheffingen nadelig zijn voor de Nederlandse staalbedrijven, indien Trump tenminste de heffingen doorzet. Dus: niet goed voor Nederland.

    https://nos.nl/artikel/2221451-wat-betekenen-trumps-heffingen-voor-de-nederlandse-staalindustrie.html

    Europese dictatuur noemen we dat ,hij doet zo en wij zullen hem straffen,

    Nou. Van de EU verwachten we dat zij ónze belangen behartigt en er is voor de lidstaten. Kan de EU met de armen over elkaar blijven zitten als Trump importheffingen doorvoert? Natuurlijk niet.

    1. lugar

     Verwarde man!

     1. Guus Geluk

      Dat bent u zeker, “lugar”, goed dat u tot dat inzicht kwam.

     2. lugar

      Grappig hoe je het adres omdraait verwarde man, een typisch kenmerk van verwarde mannen. Zet dat maar in je quote.

     3. Guus Geluk

      DFTT.

  2. DutchDropveter

   Zeg Guus:

   Onder meer Harley Davidsons, whisky, pindakaas en spijkerbroeken worden dan extra belast.

   3 keer raden in welke staten deze bedrijven zitten en vergelijk dat eens met een kaartje van staten waar trump goed had gewonnnen tijdens de verkiezingen. Is dit niet een beetje het ondermijnen van de democratische rechtsgang? Iets waar wij als EU zijnde vaak Rusland of Turkijen van betichten? We doen het nu zonder blozen zelf …

   1. Guus Geluk

    Nee, het is een tegenactie op de importheffingen van de Amerikaanse president Trump. Met obstructie van de rechtsgang – waar is hier in ’s hemelsnaam een rechtsgang in het geding? – heeft het niets te maken.

    1. DutchDropveter

     Daarom lees je even in, omdat de VS geen staal wil importeren tegen dumpprijzen is het logisch er een verbod / sanctie op te zetten.

     Dit doen wij bijvoorbeeld ook met chinese zonnenpanelen.

     Dat de VS reageerd op het kinderachtige idee om specifiek merken te boycotten welke in de liggen waar Trump populair is is gewoon een inbreuk op de democratie.

     Het lijkt wel alsof de EU kosten wat kost hun gelijk wil halen al kost dat de hele europese welvaart… verstandig!

     1. Guus Geluk

      Dat de VS reageerd op het kinderachtige idee om specifiek merken te boycotten welke in de liggen waar Trump populair is is gewoon een inbreuk op de democratie.

      Waar is er sprake van een boycot? De EU voert heffingen in op Amerikaanse producten, als gevolg van de Amerikaanse heffingen op staal etc.. Van enig boycot is er geen sprake.

 2. EllyD18

  America first. En dat is het belangrijkste voor hem, hij zorgt voor zijn burgers.
  Bij onze Europese leiders komen eerst de buitenlanders.

  1. Vit

   Eensch +++++

  2. Holland

   Helemaal juist EllyD18.

  3. Guus Geluk

   Nee, de Europese politici handelen vanuit Europees belang door met tegenmaatregelen te komen. Maar omdat de serieleugenaar Trump hier wordt aanbeden, wordt elke heffing die hij, ten nadele van Europa neemt, tóch toegejuicht.

   De waanzin ten top.

   1. Vit

    Wat heeft Trump zoal gelogen Guus?

     1. Holland

      Trump is een lompe beer, maar hij heeft op alle fronten succes. Rutte is een notoire leugenaar en verkoopt Nederland uit.

     2. Guus Geluk

      Holland bedoelt te zeggen dat hij het niet erg vindt dat Trump liegt. Ondertussen maakt hij stampij over enkele memo’s van de dividendbelasting van de Nederlandse premier.

      Maar dst off-topic: crucialer is de vraag of hij bereid is duidelijk afstand te nemen van Trumps acties met betrekking tot de importtarieven en de EU steunt in haar tegenmaatregelen?

     3. Vit

      @Guus
      Schande inderdaad maarre New York Times, is dat niet zoiets als NRC, die verzinnen ook wel eens wat.

     4. Holland

      Rutte liegt harder dan Trump. Rutte heeft geen succes, Trump wel. Nee, ik neem geen afstand van de importacties van Trump. En ja, ik sta achter de EU-maatregelen. Heerlijk, reuring in de wereld. Goed voor laffe, bange moralistische moraalriddertjes zoals Guus Gelul.

     5. Guus Geluk

      Vit,

      Ja, maar dat geldt ook voor Fox. Of Breitbart. Objectieve berichtgeving van de media is niet meer te verwachten. Maar dat betekent niet per se dat zij ongelijk hebben.

     6. Guus Geluk

      Holland:

      En ja, ik sta achter de EU-maatregelen.

      Ik ben verheugd dit te horen.

     7. Vit

      @Guus
      Zoals ik altijd zeg, als de helft er van waar is dan is het nog erg, echter in zijn geval kan hij zich geen leugens veroorloven.

      Als je altijd de waarheid spreekt hoef je ook niet zoveel te onthouden is mijn motto.

     8. Guus Geluk

      Vit:

      Als je altijd de waarheid spreekt hoef je ook niet zoveel te onthouden is mijn motto.

      Een mooi motto.

     9. Holland

      Als Guus 7 woordjes quote uit een reactie die verder voor hem negatief is, weet je dat hij is uitgeluld.

     10. Holland

      Gottegot, Guusje heeft op HTML-les 1 het quoten geleerd en dat zullen we weten. Probeer je nu nog even vet en cursief uit Guus, dan weten we dat je dat ook beheerst en kun je weer normaal doen.

     11. Guus Geluk

      Holland,

      Uw selectieve verontwaardiging is hypocriet. Mensen die “deugen”, zoals Trump, mogen er op los liegen, maar mensen doe niet “deugen”, zoals Rutte, krijgen ervan langs. Als u slechts één van hen veroordeelt om leugens – Trump heeft meer gelogen dan Rutte dat heeft gedaan in zeveneneenhalf jaar premierschap – en niet beiden, bent u eenvoudigweg hypocriet.

      Twee: waarom juicht u de acties van Trump toe? Omdat het ten nadele is van de Europese Unie?

     12. Guus Geluk

      Op verzoek van Holland altijd.

     13. Holland

      Guus, ik vind het liegen van beide kwalijk. Van Rutte neem ik het extra kwalijk omdat het niet alleen om verdoezelen en verdraaien gaat, maar ook om keihard gedane beloften waarvan hij van te voren wist dat hij ze niet na kon komen. Dat is bewust bedriegen en misleiden, en in mijn optiek erger dan een platte leugen.

      Ik juich de acties van Trump toe, omdat het een ingeslapen en eenzijdig ontwikkelde wereld opschud en wakker maakt. Daardoor is plotseling weer van alles mogelijk, waar zaken voorheen vastgeroest zaten. Impulsen en verrassingen houden de zaak levendig, leren weer om te vechten, te improviseren, reageren. Kortom, actie betekent dat het bloed sneller gaat stromen en dat is op zijn tijd hard nodig.

     14. Guus Geluk

      “Ik juich de acties van Trump toe, omdat het een ingeslapen en eenzijdig ontwikkelde wereld opschud en wakker maakt. (…) Kortom, actie betekent dat het bloed sneller gaat stromen en dat is op zijn tijd hard nodig.”

      Akkoord, hier heeft u een punt. De America First-politiek van Trump zal Europa hoe dan ook dwingen een eigen agenda uit te zetten. Tevens heeft Europa geleerd zelf de Defensie te versterken, aangezien men niet meer vanzelfsprekend op de VS kan leunen als er problemen zijn.

      Trump is een zegen voor Europa.

     15. lugar

      @Holland: “Probeer je nu nog even vet en cursief uit Guus…”

      Hahaha, inderdaad, best wel irritant dat gequote van die ‘linksaf mannen’

     16. Guus Geluk

      Wat u irritant vindt, Pit, kan mij niet heel erg boeien.

     17. lugar

      Je bent in de war Guus, volkomen verward! Je gebruikt nu ook al namen die niet bestaan. Verwarde man.

   2. J.C.

    @Guus Geluk

    “Nee, de Europese politici handelen vanuit Europees belang door met tegenmaatregelen te komen”.

    Nee, hoor. Er zou moeten staan: Nee, de EU politici handelen vanuit EU belang door met tegenmaatregelen te komen.

    Maar je wilt het verschil niet zien. Stakker.

    1. lugar

     Stakker én verwarde man!

    2. Guus Geluk

     Nee, want het betreft de staalindustrie van de lidstaten en niet van de Europese Unie. Hoe kan de EU opkomen voor een staalindustrie die zij niet heeft?

     1. J.C.

      @ Guus Geluk

      “Hoe kan de EU opkomen voor een staalindustrie die zij niet heeft?”

      Grapjas, je spreekt jezelf dus tegen: “Nee, de Europese politici handelen vanuit Europees belang door met tegenmaatregelen te komen”, maar, zo stel je, Europa heeft geen staalindustrie.

      De Europese politici, waar je over rept, zijn de trekpopjes van de EU politici, a la Mark Rutte, Merkel, Macron. Deze laatstgenoemden dienen primair het eigen carrièrebelang en vervolgens het EU belang. Kortom je zet op linksliberale wijze een aantal woorden bij elkaar, en suggereert daarmee iets wat niet overeenkomt met de werkelijkheid. De EU is in de verste verte niet te vergelijken met Europa.

      God van Israël zij gedankt, dat de snode plannetjes van de EU politici binnekort als een zeepbel uiteen zal spatten. Het Europese volk is het linksliberale gezwam namelijk meer dan zat……

     2. Guus Geluk

      J.C.,

      Ik spreek mijzelf niet tegen. Met “Europees” belang doel ik op de “Europese lidstaten” en niet op de “Europese Unie” als instituut. De Europese Unie heeft namelijk geen staalindustrie, maar komt op voor de staalindustrie van haar lidstaten. En voor de lidstaten opkomen is exact hetgeen wij van haar verwachten.

      De Europese politici, waar je over rept, zijn de trekpopjes van de EU politici, a la Mark Rutte, Merkel, Macron. Deze laatstgenoemden dienen primair het eigen carrièrebelang en vervolgens het EU belang.

      Nee, elke regeringsleider dient de belangen van de natie in het kader van de Europese Unie. Dat is ook hun taak. Denk aan Macron met zijn Europese minister van Financiën (in het belang van Frankrijk), Rutte met zijn poging de korting te behouden na de Brexit (in het belang van Nederland). Merkel heeft als leider van de machtigste EU-lidstaat het leiderschap van de EU te torsen (dat Churchill aanvankelijk had toebedacht aan Frankrijk).

      God van Israël zij gedankt, dat de snode plannetjes van de EU politici binnekort als een zeepbel uiteen zal spatten

      De God van Israël zij gedankt dat na eeuwen van oorlog eindelijk een Europese samenwerking van de grond is gekomen die het continent veiliger, welvarender en gelukkiger heeft gemaakt, Hij zij eveneens gedankt dat de Europese samenwerking, ondanks veel menselijke fouten, niet is geklapt.

     3. lugar

      @Guus: En nu de God van Israël nog bidden om geopende ogen en een waarachtige geest in je binnenste. Je heult namelijk met de leugen en bent daardoor niet meer in staat de waarheid te zien. Verwarde man!

     4. Guus Geluk

      DFTT.

     5. lugar

      @Guus: Als iemand gelijk heeft kun je dat inderdaad maar het beste neerschrijven, zo voorkom je voor jezelf de totale afgang.

      Tip: Ga vooral in gebed!

     6. Siemien

      @Guus ja joh jij vindt het veiliger geworden? ik vind het steeds debieler worden in Nederland/Europa..

      Overigens, de beste remedie is dat Jezus terug komt.

      #ogen geopend en toch stekeblind

     7. Guus Geluk

      Als iemand gelijk heeft kun je dat inderdaad maar het beste neerschrijven, zo voorkom je voor jezelf de totale afgang.

      Als iemand gelijk heeft kun je het beste een alter ego inschakelen.

     8. Vit

      @Guus

      “Als iemand gelijk heeft kun je het beste een alter ego inschakelen”

      Hij is goed!!!

      Ps, dat doet die halve tamme je weet wel dagelijks.

     9. Guus Geluk

      “Halve tamme”

      Haha, men heeft hem wel voor erger uitgemaakt. 😉

     10. Siemien

      @ Guussülsün

     11. lugar

      “Haha, men heeft hem wel voor erger uitgemaakt.”

      Wat zal Ernst nu warme gevoelens hebben bij zoveel bruinridderlijk begrip, mededogen en kameraadschap, verwarde man.

  4. DolleDries

   Helemaal juist Elly en men heeft hem gekozen om zijn verkiezingsbeloftes.

  5. Frits Jansen

   Onzin. Als de VS invoerrechten gaat heffen dan blijven tegenmaatregelen niet uit, waardoor de Amerikanen wel eens verder van huis zouden kunnen zijn.
   Het (rechtse) idee van een vrije wereldhandel is dat we daar uiteindelijk altijd beter van worden. Invoerrechten en ander overheidsingrijpen leidt er onvermijdelijk toe dat je als afnemer niet het beste product tegen de laagste prijs krijgt.

   Romantische “eigen volk eerst” ideeën miskennen gewoon de werkelijkheid dat ook veel Amerikaanse bedrijven produceren in verre buitenlanden. Productie terughalen beteken inzet van meer robots, niet van meer Amerikanen. Maar weet Trump veel, de man is al over de 70.

   Verkiezingsbeloftes inlossen? Stug vasthouden aan stomme beloftes is dubbel stom.

   Ik voorzie een vette crisis voor de VS. Waar vooral de Chinezen heftig van zullen profiteren.

 3. Fortiori

  Weer een verkiezingsbelofte ingelost. ‘America first, America needs you’ zal hij tegen de staalarbeiders zeggen. Wat hem nou bezielt daar moet hij zelf nog achter komen.

  1. sonar

   Hadden wij maar een figuur als Trump in plaats van een halve zool die Nederlanders als bijzaak ziet,behalve als je van een ander werelddeel komt.
   Hij heeft ook geen bezwaar tegen dat ontwikkelingsgeld gebruikt wordt reclame bij Arsenal , truttebol Kaag vind dat normaal .
   Rariteiten kabinet hebben wij hier in het bananen land.

   1. Heinz

    Wij hebben prima mensen in ons kabinet, Sigrid Kaag, die onze handelsbelangen bekwaam en deskundig behartigen. Er komen passende reacties en Trump inmiddels bekend als een weermannetje draait wel weer bij. Wie kaatst..

    1. Holland

     Sigrid Kaag is eigendom van Anis al-Qaq, haar echtgenoot, en stuurt op eigen houtje 13 miljoen euro naar de Palestijnenmaffia. Een dijk van een wijf!

     1. lugar

      En Anis was voormalige viceminister onder Yasser Arafat en Palestijns ambassadeur in Zwitserland. Al-Qaq noemt zichzelf nu activist en ‘vechtend voor vrede’ op Twitteraccount @jerusalem47 en hij is opvallend neutraal over Hamas.

      Anis is dus actief geweest binnen de Fatah, dat is een Palestijnse politieke beweging. Vroeger was zij een guerrillabeweging, die later ook terroristische aanslagen pleegde. Tegenwoordig is zij een politieke partij met een militie, de Al-Aqsa Martelarenbrigade, die door onder andere door de Europese Unie en de Verenigde Staten als terroristisch wordt gezien.

      Sigrid al-Qaq is een voorstander van de BDS-beweging, die Israël wil boycotten en sancties wil opleggen.

      Sigrid al-Qaq is door haar huwelijk niet onbesproken, merkwaardig dat wij dit in Nederland accepteren. Bij de politie worden sollicitanten afgewezen op het moment dat blijkt dat ze chantabel zijn.

    2. sjun

     De D66 minister van Gaza mevrouw Al Qaq vind ik wel de laatste met betrekking tot Nederlandse belangenbehartiging. Wij doen er beter aan in te zetten op gebruik van kernenergie om Arabiserend terrorisme in te dammen.

 4. Ernst Quispel

  De importbeperkingen over en weer hebben vooral een symbolisch effect. Materieel zal het voorlopig wel meevallen maar de verdeeldheid die Trump in de wereld organiseert zal er weer door toenemen.

 5. Ries

  Mij verwondert het niets. Het was enkele weken geleden al te voorzien toen Merkel het voortouw nam om wat Europa betreft steun toe te zeggen aan het mensenrechtschendende Iran. (Let op. Ik heb conform de trollen een extra bijvoeglijk naamwoordje bij Iran toegvoegd, Zij zijn ook zo goed in onnodige toevoegingen). Tuurlijk neemt Trump op zijn manier ‘wraak’. En wees eerlijk: wat zijn ‘onze’ tegenmaatregelen? Duurdere Harleys, duurdere pindakaas, duurdere Bourbon en duurdere jeans. Het zijn producten waar we heel goed buiten kunnen, wegens legio alternatieven. Wat een zwakkelingen daar in de EU.

 6. denk eens na

  Trump vs de junk , de wedstrijd is al gespeeld.

 7. DolleDries

  Toegegeven Macron is staatshoofd, dus in die zin geen regeringsleider als Merkel en Rutte, maar allen hebben hun vluchtgedrag om daarmee hun falen op nationaal gebied te camoufleren, één overeenkomst, namelijk zij vluchten.
  Reeds eerder hadden wij het over de uitgebreide trips die de Franse president Macron naar het buitenland maakte, Frankrijk in een steeds grotere wordende en aanhoudende chaos achter latend. De stakingen en de sociale onrust stijgt per dag en Macron heeft hierop geen antwoord.
  Emmanuel Macron had zich een jaar zonder programma kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen. De machtsovername, die Macron met zijn nieuwe “beweging en Marche ” lang van tevoren gefinancierd door de Franse economische elite had ontworpen blijkt nu na een jaar te falen. Weliswaar zag Macron kans zich bij zijn eigen partijgenoten nog steeds te laten vieren met holle frasen en symbilische schouderklopjes zoals de hen onlangs verleende Karels prijs, maar ook de door hem gewenste “as” , Frankrijk – Duitsland is slechts nog maar een droom, mede vanwege de duidelijke meningsverschillen tussen Parijs en Berlijn, als het gaat om de EU hervormingen en vooral wie die moet gaan betalen.
  Dat Macron hierbij aan het hoofd van een bankroet land begerig naar Duitsland kijkt, is iedereen duidelijk. Dus om toch nog iets van zijn klatergoud te bewaren, gaat hij in verhevigde mate op reis , zodat de hem trouw gebleven Franse MSM jubelende berichten kan schrijven over zijn buitenlandse “heldendaden”.
  Voor Merkel liggen de problemen anders. Nu zij aan haar 4e ambtsperiode is begonnen, weliswaar met de hakken over de sloot, beginnen steeds meer Duitsers zich mede n.a.v. de dagelijkse migranten criminaliteitsschandalen, de uit de hand lopende kosten voor opvang en verzorging, de achterblijvende pensioenvoorzieningen, zich te realiseren dat het, “wir schaffen das” , van Mutti slechts bestemd is voor een kleine Duitse minderheid. De Duitse oppositie met Afd en FDP voorop staan voor de poorten, morrende partijleden uit eigen gelederen en die van coalitiegenoot SPD, zorgen er voor dat de populariteit van Merkel steeds verder daalt. En wat doet zij ?
  Het zelfde wat Macron doet, namelijk ook de vlucht naar voren, reizen, zoals naar Rusland en China, de wijze staatsvrouw uithangend in de hoop dat mocht zij vroegtijdig af moeten treden of aan het einde van haar regeringsperiode, er ergens een baan op internationaal niveau voor haar klaar staat.
  Ja, en dan onze hoogsteigen aardsleugenaar Rutte. Hij profiteert van de ingebakken eigenschap van de Nederlanders het nooit met elkaar eens te willen zijn en deze hem op een presenteerblaadje aangeboden “verdeel en heers” maaltijd , houdt hem nog enigszins in het zadel. Zou de oppositie het nu eens wel eens zijn, gevolgd door slechts een paar dissidenten uit eigen kamp, zou dit een snelle afgang voor Rutte betekenen, maar juist die gespletenheid zorgt er voor dat de Nederlander met veel enthousiasme steeds verder zijn eigen kuilen blijft graven. Toch probeert Rutte met reisjes naar o.a. St. Maarten ( nu de 3e maal sinds de orkaan ) zijn imago in stand te houden. Hij wisselt dat af met wat “handelsmissies “ook van die oncontroleerbare “populariteitstrekkers”, zoals wij die ook gewend zijn van Willem Alexander. Ronkende berichten in de meelopende MSM over de geweldige resultaten die er behaald zijn, maar nooit met degelijke cijfers onderbouwt ( kunnen) worden.
  Vluchtgedrag verbindt alle 3, waarbij wij de sprint die W.A. ooit zette, toen er iemand “boeh ” riep en hij zijn eigen wijf opzij liep maar even achterwege laten.

  Bron GeenNieuws

 8. Siemien

  Dit is beter dan TTIP of het CETA verdrag

  1. glazenbol

   Yes!!

 9. glazenbol

  Op vele gebieden een zeer verstandige man die eindelijk eens maatregelen neemt tegen de uitwassen van de te ver doorgeslagen globalisatie en eindelijk DIE stappen neemt die ervoor gaan zorgen dat de scheefgegroeide zaken weer een beetje in balans worden gebracht. Soms een lompe hork maar hier krijgt hij van mij alleen maar lof voor!

 10. J.C.

  @Guus Geluk

  “Trump is een zegen voor Europa”.

  Mee eens. Trump is gelukkig geen zegen voor de EU. De EU is immers bepaald ook geen vriend van Trump. Kijk bijvoorbeeld naar de reactie van de EU t.a.v. het USA Jeruzalem standpunt.

 11. sjun

  We doen er zeer verstandig aaan vanuit Nederland gebruik van Linux en BSD systemen in heel Europa en Azie te gaan promoten en daar al in het onderwijs mee te beginnen. Daarnaast kn er natuurlijk een heffing op Amerikaanse electronica en software komen.

 12. Rosasolis

  Jammer van Trump’s Amerika. Maar wat HIJ niet realiseert is dat Europa veel ouder is.
  Voor eeuwen hebben wij economie begrijpen voordat Amerika was ooit ontdekt. Hoewel wij zijn dankbaar voor de hulp van Amerika, na de wederopbouw van west-Europa na WW 2, zijn die jaren al lang voorbij! Wij hebben geen Harley Davidsons nodig, wij kregen nog steeds fantastische wijnen uit Frankrijk, Duitsland, Italie, en Spanje, Unilever maakt voor ons prima pindakaas, mayonese en vele andere producten, en je kunt een goede spijkerbroek, jurk, top, of rok krijgen: gemaakt in Nederland van puur katoen. Als Trump wil weinig meer van Europa, ok geweldig. Binnenkort zal er weer vreselijke bosbranden in California los branden, die de hele wijn, fruit, en groente velden zal kapot maken. Florida kan niet alles produceren, en ik weet dat niet alles van hun vruchten zo goed zijn. En ook niet van Canada… Maar steeds weer zien wij prachtige vruchten en groenten uit onze land, en ook andere EU landen.
  Een van de redenen dat wij onze EU hebben en behouden, en steunen. Ik heb vandaag prachtige Nederlandse export andijvie en aardbeien gekocht. Die ook naar Spanje en een aantal oost-Europese landen gaan, die last hebben van heel hoge temperaturen.
  Ik ben al jarenlang intereseerd in de vordering van onze EU, en hoewel ik weet dat er veel moet gebeuren, weet ik dat dit Europese Parlement onze signatuur is voor de rest van de wereld. In denk niet omdat Trump nu leider van Amerika is, dat hij de leider van planet Aarde moet zijn. Wij kunnen doorgaan met onze fijne Europese producten.
  Je krijgt veel meer waarde van onze Calve ( Uni-lever) producten, dan van die heel duur kleintjes van Heinz-Amerikan. Wij hebben onze Unie-Lever voedsel producten die heel goed doen, in ieder seizoen. En nog steeds krijg ik ieder ochtend een heerlijk kopje Douwe Egberts koffie. En later in de middag zijn die Pickwick thee zakjes ook lekker.
  En dan veel later, terwijl ik een lekkere maaltijd gat koken, geniet ik van een lekker glas Franse rode wijn. Kortom, laten wij onze EU steunen. Dit is het identiteit van ons Europa! Als je kwaad ben wegens het suffe, ouderwetse systeem, dan reageer direct naar je politieke partij. En dan kan je meer info kregen. Maar ik zie geen enkele samenwerking meer met Trumps Amerika…Ik vindt mijn vroege kopje koffie van Douwe Egberts heerlijk. En later een kopje thee van Pickwick is ook goed.
  Wij hebben Starbucks helemaal niet nodig in Nederland. Onze eigen koffie en thee is
  veel ouder dan “Starbucks.” Als Trump wil dat America First moet gaan, dan moeten
  wij in de EU opkomen voor onze geweldige producten. Als vroegere zeer jonge meisje in Canada, zagen mijn ouders het verschil tussen de Europese Lever Broeders levensmiddelen producten en die van Heinz vanuit Amerika. De vroegere Unie Lever had altijd een veel betere, en eerlijke aanbod om mensen om door de na-oorlogse hongernood te helpen.

 13. Florissa

  Trump is een zakenman ,en een goede , auto’s uit Duitsland komen er straks niet meer in ,Merkel schaft es nicht,,Donald is een maatje te groot . Merkel importeerd liever Afrikanen

 14. Willem Alexander

  De Europese Unie is een van de grootste protectionistische blokken in de wereld.
  tel daar nog eens bij op alle “verborgen” subsidies.
  Amerika doet daar wat aan en let op met succes, want Europa is veel afhankelijker van export naar de USA dan andersom. De Amerikanen kijken meer naar China en andere Aziatische landen, en terecht, want daar wordt gewerkt. Europa is ziek en ziekelijk. Dacht je nu echt dat al die geïmporteerde, gemotiveerde, hardwerkende en getalenteerde migranten de economie gaan aanslingeren?
  Mohammed, Achmed en Fatima gaan de pot spekken zodat de “ongelovigen” 30 jaar op hun reet aan het Como meer van een welverdiend pensioen kunnen genieten? Misschien in Burkini.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.