Donald Trump stelt toch importheffingen in voor de Europese Unie: tot ziens handel!

Geen categoriemei 31 2018, 8:00
De Amerikaanse krant, the Wallstreet Journal, heeft volgens goede bronnen vernomen dat er uiteindelijk toch importheffingen geheven zullen worden op Europese producten. Donald Trump had de maatregelen nog uitgesteld zodat de Europeanen en de Amerikanen nog tot een deal zouden kunnen komen. Dat is blijkbaar niet gelukt, want de 'handelsoorlog' begint alsnog.

Als tegenmaatregel is Brussel van plan heffingen in te stellen op Amerikaanse producten. Onder meer Harley Davidsons, whisky, pindakaas en spijkerbroeken worden dan extra belast.

Voor ons land staan vele miljoenen per jaar op het spel. Na Duitsland is Nederland binnen de EU de tweede staalexporteur naar de VS. Vorig jaar werd voor 570 miljoen euro staal uitgevoerd naar Amerika.

Daarnaast wordt een deel van de export naar Duitsland bij onze oosterburen bewerkt voor de Amerikaanse markt. Samen met het bewerkte Duitse staal verdient Nederland 280 miljoen euro aan de uitvoer van staal naar de VS.

Zoals verwacht zal de Europese Unie 'tegenmaatregelen' inzetten, zodat de Amerikanen ook 'gestraft' zullen worden voor dit beleid. De Europese Commissie heeft daar een speciale rol in, betreffende de handel, zodat landen in hun eentje daar geen beslissing over kunnen nemen. Het is tegen allen en allen tegen iedereen. Welkom in de moderne handelsoorlog.
Wie wint er? Niemand. Wie verliest er? Iedereen. Neen, ik kan u wel vertellen dat deze heffingen van Donald Trump uiteindelijk hard zullen weerkaatsen in de gezichten van de mensen die hij wil beschermen: de Amerikaanse arbeiders. Een handelsoorlog is een negatieve spiraal naar beneden. Het is 'landje pesten', een spelletje met hele grote gevolgen. Aangezien Donald Trump niet wil verliezen, zal hij erg ver gaan. We zien dan wat er zal gebeuren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten