Extreemlinkse acties nauwelijks vervolgd: daders komen vrijwel altijd ermee weg door straffeloosheid

Uit een onderzoeksrapport voor Justitie komt naar voren dat extreemlinkse (protest)acties vrijwel nooit vervolgd worden. Het lijkt, volgens het rapport, alsof de daders vaak heel goed weten wat ze wel of niet moeten doen. Daarnaast gebruiken ze ook vaak middelen waardoor ze moeilijk te traceren zijn (brieven, zwarte kledij, indirecte communicatie) of komen ze zo intimiderend over dat er geen aangifte wordt gedaan.

De daders komen er bijna altijd mee weg, schrijven de onderzoekers, omdat ze zeer “veligheidsbewust” zijn. “Door hun identieke kleding -vaak van een donkere kleur- en het dragen van gezichtsbedekking kunnen individuen niet zonder meer worden geïdentificeerd, ook niet als camerabeelden aanwezig zijn.”

Opsporing loopt ook vaak spaak, omdat informatie die bij de AIVD aanwezig is, niet gedeeld kan worden met de politie. De daders zouden dan te weten komen dat de inlichtingendienst ze op de korrel heeft.

Vooral zogeheten “home visits” van links-extremisten worden door slachtoffers als zeer intimiderend ervaren. Toch worden dergelijke incidenten niet altijd bekend. Er wordt vaak over gezwegen, omdat de slachtoffers geen baat hebben bij publiciteit.

Met name die ‘home visits’ zijn uitermate schokkend, want wie weet hoe veel dat er zijn. Het is een vorm van sociale- en politiek controle waar je vrij weinig aan kan doen als overheid, want als er geen melding van wordt gemaakt, dan valt er niets te doen. De links-extremistische acties zijn ook gebaseerd op angst en sociale controle, zodat intimidatie zorgt voor een soort gedachtecontrole.

Rechts-extremisme wordt terecht vervolgd en hard tegen opgetreden, maar links-extremisme lijkt ook in deze tijd nog vaak de dans te ontspringen. Er wordt op een totaal andere manier naar gekeken dan haar extreme tegenhanger, terwijl het even gevaarlijk en autoritair is. Het is alleen bekleed met ‘goede intenties’. Het doel heiligt niet de middelen, zeker niet als het gaat om geweld, intimidatie, of dwang.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Viertel

  Dit rapport bevestigt wat iedereen al jaren weet. Neem nou de aanslag op de Centrum Partij, 32 jaar geleden alweer. Linkse extremisten gooiden brand- en fosforbommen in het hotel te Kedichem, alwaar de CP vergaderde. Hotel in vlammen op, CP-kamerlid Wil Schuurman verloor haar been. De politie arresteerde 66 man, maar er werd helemaal niemand veroordeeld (!). In de Tweede Kamer werd de aanslag tegen 2 van haar leden (naast Wil Schuurman was ook Hans Janmaat in het hotel) volledig dood gezwegen. Wil Schuurman kreeg niet eens een bloemetje. Wel stelden de PSP vragen over de behandeling van de arrestanten (sic!).
  http://www.vergetenverhalen.nl/2015/09/16/een-weiland-vol-antis/

  1. Blue monday

   Het is idd. merkwaardig (gevoel voor understatement)dat er niemand van dit
   tuig, dat geweld niet schuwt ooit goed is aangepakt.

   Ik snap wat dat betreft wel dat de rechtse beweging anno 2010 hier nog steeds over valt, hoe “linkse”raddraaiers nog geen 30jaar geleden overal mee weg konden komen.

   Toen vond ik het bizar en als ik terugkijk, zo mogelijk nog merkwaardiger.

 2. nienke

  Ned. heeft z’n mond vol wat betreft discriminatie maar hier wordt er met2 maten gemeten en gediscrimineerd.
  Links maakt ook veel meer kapot bij een demonstratie, winkels worden kapot geslagen, politie met stenen bekogeld, auto’s in de fik gestoken, veel geweld maar de politie laat ze rustig hun gang gaan, niets aan het handje.
  Owee als rechts gaat demonstreren de eerste de beste die moeilijk begint te doen wordt onmiddellijk gemept en weg gesleept.
  En altijd als rechts een demonstratie heeft gepland komt dat linkse geboefte onmiddellijk de boel verzieken door met geweld er tegen in te gaan.
  Er wordt van hoger hand zeker gediscrimineerd.

 3. Ni28

  Schandalig dat links altijd de dans ontspringt met hun gewelddadige acties. Onder de mom van activisme mogen zij meer want voor de goede zaak. Wat mij betreft zijn het terroristen die veel erger en veel vaker bezig zijn dan rechtse extremisten. De beweringen van de plaatselijke oppertrol kloppen niet maar trollen en leugens dat gaat zo samen. Activisten moeten net zo aangepakt worden als de motorbendes want waarom die wel en de linkse tuig niet.
  Ter aanvulling:
  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/05/extreemlinkse-acties-blijven-vaak-onbestraft-617772/?utm_source=TripolisDialogue&utm_medium=nieuwsbrief&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=early_els_24mei18

 4. Ni28

  De linkse activisten zijn vergelijkbaar met de vroegere communistische Volks milities. Gewoon linkse knokpluggen. Daar bent je mooi mee klaar want zij wered getolereerd door het regime. Eigenlijk net als hier nu.

 5. DolleDries

  Dan trek je toch die vieze tot van hun gezicht

 6. Blue monday

  Het is voor mij onbestaand dat linkse of rechtse (dat boeit me niet) vandalen, tuig, slopers, onruststokers niet kunnen worden aangepakt.

  Hoe moeilijk kan het nu zijn om in zo’n groep sukkels te infiltreren of pak em beet, er eentje te volgen naar de plaatselijke jeugdsoos (bestaan die nog?)

  Gewoon aanpakken, dat hoeft niet eens keihard, maar je moet het wel willen doen.
  Het recht hoort nu eenmaal niet krom te zijn.

 7. Ritter

  Zo is het in het verleden ook geweest.

  De meeste journalisten zijn links en hebben (openlijk of verkapt) sympathie met (extreem) linkse activisten.

 8. Ernst Quispel

  Deze raddraaiers maken er gelukkig niet, zoals extreemrechtse apen, een gewoonte van onschuldige burgers te vermoorden.

  1. Ritter

   Ernst Quispel

   Pim Fortuyn is door een linkse activist vermoord.

   Om nog maar te zwijgen over de linkse terreur groepen zoals RAF , Baider Meinhof; enzovoorts die zich met moord en ontvoeringen bezighielden.

   En wat te denken van RaRA; de linkse terreurgroep waar GroenLinks was bij betrokken.

   ‘Duyvendak was betrokken bij RaRa’
   https://www.nhnieuws.nl/nieuws/28963/Duyvendak-was-betrokken-bij-RaRa

   1. Ernst Quispel

    Als we alle extreemlinkse slachtoffers over de afgelopen 50 jaar optellen betreft dat slechts een fractie van de slachtoffers van Breivik en zijn extreemrechtse vrienden in Duitsland.

    1. van Urk

     Ernst ben je alweer vergeten dat er flink gesjoemeld wordt met cijfers. Elke aanslag waarvan niet bewezen wordt wie de daders zijn wordt automatisch toegerekend aan extreem-Rechts waardoor de cijfers veel hoger liggen dan ze eigenlijk zijn. Volgens Duitse onderzoekers ontstaat er mogelijkerwijs een naar rechts neigend beeld over de motieven en daders. De informatie die u dus hanteert stamt nog uit de oude doos.

    2. nogmaals

     @ernst
     Zelfs als het zou kloppen dat er in het verleden(!!) in het buitenland(!!) volgens jou (??) extreemrechts meer (??) slachtoffers maakte dan extreemlinks, gaan we de linksen toch zeker niet de gelegenheid geven om nu(!!) in Nederland (!!) de achterstand (??) in te halen.

     1. Ernst Quispel

      Er is geen enkele aanwijzing dat extreem-linkse mafklappers in ons land een gevaar kunnen vormen.

    3. Control

     @Boudewijn: Graatsma je zwetst, code nulnul, kletsquispel.

    4. Roughwood

     Ik tel even met u mee Quisling: 250.000+ doden door wereldwijd extremistisch linkse terreur van o.a. RAF, JRL, CCC, Rode Brigades, Action Directe, IRA, INLA, Lichtend Pad, FARC en ETA. Dus stoppen met uw hypocriete goedpraterij van alles wat extreemlinks is. Tuig is gewoon tuig, rechts of links.

     https://npofocus.nl/artikel/7545/hoe-zag-terreur-er-vroeger-uit

    5. Control

     #jij-bak

     🙂

  2. Ritter

   Ernst Quispel

   Volgens de AIVD komt geweld bij extreem rechts weinig voor.
   —————————

   “Volgens de AIVD is een ‘beperkte groep in de rechts-extremistische scene weliswaar bereid geweld te gebruiken, maar dit komt niet of nauwelijks tot uiting’.”
   https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/05/extreemlinkse-acties-blijven-vaak-onbestraft-617772/

   1. van Urk

    Iedereen weet dat recht-extremisten uit een klein en slecht georganiseerde groep bestaat. Van Extreem-Links heeft het volk het meeste last van. Grote groepen, beter georganiseerd en worden automatisch boven water gehouden door Linkse politici die vroeger ook lid waren van zo,n clubje.

   2. Baron von Munchhausen

    Ernst Quispel

    Wordt het niet tijd om naar de Moskee te gaan om daar de strondkonten van biddende geitenneukers af te likken?
    Het is al bijna donker!
    In heel mijn leven heb ik nooit een grotere KLOOTZAK gezien dan jij/jouw.
    Eerst even masochistisch masturberen en dan reageren?
    Lul!

    1. Ernst Quispel

     “om daar de strondkonten van biddende geitenneukers af te likken?”

     Uit veel bijdragen hier spreekt een enorme seksuele problematiek.

     1. Control

      @Code Graatsma: Baron von Munchhausen spreekt tenminste wel met één mond, dat kun jij nooit meer zeggen.

      🙂

    2. Control

     +1

     🙂

  3. Rechtsaf

   @ernst jij als zéér, zéér, zéér warme pleitbezorger van de islam zal alles in het werk stellen om de islam te verdedigen, telkens weer opnieuw.
   Zoals ik altijd gezegd heb, je bent een zéér, zéér, zéér warme pleitbezorger van de islam, je zal het verdedigen met alles wat in je zit, sterker nog, aanmoedigen, verheerlijken,nog veel sterker!!!!!!, je aanbidt het en vindt het echt verschrikkelijk dat hier in Nederland niet meer islam is..

   Je bent bent dan ook een hele echte islamprostituee

   1. Control

    Code134 Graatsma is een 100%’r

    🙂

 9. Ritter

  “Extreem-links vaak onbestraft.”
  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/05/extreemlinkse-acties-blijven-vaak-onbestraft-617772/

  “En waarom? Politicoloog Frank Buijs al in 1998: “omdat het establishment sympathie koestert voor extreem-links.”

  https://twitter.com/Martinbosma_pvv/status/999559325877125120

 10. Ivan Jongbloed

  Feit wordt vastgesteld, dat extreem-linkse activisten, zoals anarchisten en communisten, over het algemeen hoog begaafd zijn.
  Zulke mensen zijn zo slim, dat ze zich niet laten grijpen.
  Daarbij is men bij de politie en justitie bang om vriendjes van de rechterlijke macht te arresteren, laat staan te veroordelen.
  Rechts is te laf om burgerlijk ongehoorzaam te zijn; geen maatschappelijk protest uit conservatieve hoek.
  De volksopstand of revolutie komt altijd van links in de samenleving.

 11. nogmaals

  Als de politie/ME niet mag schieten (zelfs niet met rubberkogels) op dit soort criminelen, moeten ze waterkanonnen met rode verf inzetten, en na afloop alle “rooien” inrekenen.

 12. Pescador

  het is heel simpel,

  rotzooi op straat in onherkenbare kleding en dergelijke gewoon met een ak17 in de poten schieten , daarna kun je erheen lopen sjaals afdoen en een foto maken dan heb je die personen, even een kleine wetswijziging en het is zo verholpen.

 13. Control

  En vergeet de laffe aanslag op de volkomen onschuldige Hans Janmaat en zijn latere echtgenote die blijvend invalide werd. De grofschandalige linksaffers gingen grotendeels vrijuit.

 14. Frits Jansen

  Demonstreren is niet verboden, al moet je je wel aanmelden.
  Als ik op Google “home visits” lees vind ik alleen DDS. Een hoax?
  Als je een griezel aan de deur krijgt moet je hem een kopje thee aanbieden, maar daarna wegsturen, en als-ie dan niet gaat de politie bellen vanuit een zijkamer. Dat is huisvredebreuk. Let wel dat bestaat meestal uit twee stappen 1) iemand zeggen dat hij niet welkom (meer) is, en 2) aanhouden als hij daarna niet snel oprot.
  Dat is een zgn. burgeraanhouding, die is toegestaan bij heterdaad, en gevolgd moet worden door overgave aan de politie zo spoedig mogelijk.

 15. Frits Jansen

  Als ik Google op “Home Visits” vind ik allerleiverhalen over onderwijzers die bij ouders en kinderen thuis komen. De verhalen klinken positief maar ik begrijp nu dat ze extreem links intimiderend zijn.

  Of is DDS extreem rechts intimiderend met een vette hoax?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.