Hilarisch: Iran wil dat de Europese Unie hen beschermt tegen Donald Trump zijn beleid

Het duurde niet lang, maar nu probeert Iran de Europese Unie tegen de Verenigde Staten uit te spelen. De beslissing van Donald Trump om zich terug te trekken uit de Iran-deal heeft voor veel commotie gezorgd in de internationale gemeenschap. Iran en de Europese Unie willen ervoor zorgen dat de deal alsnog blijft bestaan, daar gaat Iran wel ver in. 

‘Als de vijf overgebleven landen zich aan de overeenkomst houden, zal Iran onderdeel blijven, ondanks de wil van Amerika,’ zei Rohani tijdens een ontmoeting met Sri Lanka’s president Maithripala Sirisena. 

Maar daar wil Rohani wel wat voor terug. Zo moeten de overgebleven landen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, China en Rusland ervoor zorgen dat Iran beschermd blijft tegen sancties die de belangrijkste economische sectoren hard dreigen te raken. Een goed voorbeeld hiervan is de oliesector.

Dus, Iran wil dat de Europese landen het land gaan beschermen tegen het beleid van de Verenigde Staten? Uiteindelijk, als je de lijn doortrekt, is dit een keuze voor de Europese landen tussen Iran en de Verenigde Staten. Niet alleen is dit een debiele keuze van Rohani, omdat het Europa gelijk tegen een muur plaatst, maar ook diplomatiek gezien een heel onhandige keuze. Het creëert een grotere spanning en het schaadt alleen maar meer de positie waar het land in verkeert. Uiteindelijk zal Europa altijd voor de Verenigde Staten kiezen en niet voor Iran.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Diederik van Walsum

  Toch heeft Rohani wel een vredige blik in zijn ogen, alleen jammer dat het zo doorzichtig overkomt 🙂

 2. henk vintage

  Laat hij ons eerst maar eens beschermen tegen zijn geloofsgenoten, de sponsor van islamitisch geweld.

 3. Ni28

  Het is duidelijk, Trump begrijpt de moellahs beter dan de EU. Zo, Brussel, nu de keuze maken. Gaan wij kiezen voor de gehate Trump of de gehate ayatollahs. Trump krijgt steeds meer gelijk en dat is voor velen pijnlijk. Ik zou zeggen, vervang je haat door verstand. Ga je met de VS door of wordt je slaaf van de ayatollahs.

  1. palko

   @Ni28, de EU (lees Duitsland en Frankrijk) loopt het blijkbaar dun door de broek als de miljarden orders voor de industrie van met name die twee landen als gevolg van het intrekken door de VS van de Iran-deal, niet zouden doorgaan. Of zouden worden uitgesteld.

   1. Ni28

    Natuurlijk gaat het ze om zaken te doen met hun vijand. Dat is de EU eigen ook binnen eigen grenzen, steeds groter worden voor nog meer afzetgebieden waar zij nog rijker van worden. Bijna een neokoloniale aanpak want die landen blijven altijd armer door goedkopere arbeid en mogen niet duur worden. De subsidies lijken een doekje voor het bloeden.

  2. Svetlana

   Dan lijkt mij de keuze duidelijk. Ik kies voor de Ayatollahs

   1. Roughwood

    Prima, topidee! Pak uw koffers Satanvel. Wegwezen, enkeltje Teheran. Toedeledokie!!!

   2. Paaldanseres

    Vergeet je theedoek en je bomgordel vooral niet. Dat zal je daar wel hard nodig hebben. Doeiii !!

 4. Two Ravens Black Kettle

  No worries
  De EU en de West-Europese deelstaten zullen altijd islamitische terroristen helpen.
  Met gratis geld, met open grenzen, met Jodenhaat
  Niet voor niets schonk Nederland de atoombom aan Pakistan.

  1. Marija

   En niet voor niets is er een Resolutie van Straatsburg 1975 overeengekomen.

 5. Ritter

  Waar gaat de Iran deal nu eigenlijk over?

  Het gaat niet over de veiligheid van Israël en/of gaat niet over het inperken van de nucleaire ambities van Iran.

  Het gaat in essentie over economie.
  ———

  U vraagt zich misschien af waarom de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel de nucleaire deal met Iran dan willen redden. Zij waren in Washington namens hun grote bedrijven.

  Zij en de Iraanse ayatollah Khamenei zijn de enige partijen die baat hebben bij de nucleaire deal met Iran. Het gaat hier om miljarden euro’s. Dat is de echte reden dat ze de deal wilden redden. Maar het feest voor de grote Duitse en Franse multinationals gaat dus niet door.

  https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2018/05/trump-brengt-iraanse-ayatollahs-naar-de-rand-van-de-afgrond-613491/

 6. Ritter

  “Natuurlijk weten we dat er heel veel is wat Trump (terecht) stoorde in de door Obama en de EU bekokstoofde Irandeal. Bepaalde wapenprogramma’s werden gewoon voortgezet, waaronder die van ballistische raketten. De miljarden dollars die naar Iran stroomden als gevolg van de Irandeal werden deels geïnvesteerd in het leger (+40% sinds de deal). Denk verder aan Iran’s agressieve rol in andere landen waaronder Syrië. Ook de repressie in eigen land nam niet af maar toe, de sponsoring van terreur over de hele wereld door Iran groeide en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.”

  https://opiniez.com/2018/05/09/dubieuze-rol-duitsland-bij-onderhandelingen-irandeal/jangajentaan/

 7. denk eens na

  De meeste Arabische moslim landen hebben niet voor niks een dictatuur, door hun beperkte IQ (door de inteelt) luisteren ze alleen naar de harde hand.

 8. EllyD18

  Bescherming door de EU tegen Trump ?
  Als de EU nou eens gewoon de EU zou beschermen.

 9. Ernst Quispel

  De Irancrisis heeft inderdaad als voordeel dat de EU gedwongen wordt zich nu als zelfstandige politieke macht te manifesteren. Sind de V.S. onder leiding staat van de Grote Gestoorde Narcist Trump is het een onbetrouwbare partner geworden waar we ons als EU niet meer op kunnen baseren. De EU moet sterker en hechter worden om zich in het veranderende geopolitieke veld te manifesteren.
  Ik zie de Irancrisis maar ook het krankzinnige optreden van Trump in die zin als een zegen in vermomming.

  1. Top

   Blablabla! Blaaskaak/pisvlek en uitvreter!

   1. Ernst Quispel

    Je wordt zielig, Top.

    1. meijer61200

     hou vol hoor!!

    2. Signaal

     Blablabla! Blaaskaak/pisvlek en uitvreter

  2. sonar

   Kwippelmans wanneer wordt jij opgeborgen liefst levenslang jij lijkt verward maar bent totaal een levensgevaarlijke gestoorde gek .

  3. Roughwood

   Quisling is gemakshalve de NAVO maar even vergeten. Dus wederom inhoudsloze, typische ‘Ernst in Wonderland’ fantasieën en hallucinaties!

  4. Koos sssss

   Trump is -zeker voor een politicus die uit hoofde van zijn functie veel concessies moet doen- behoorlijk betrouwbaar. Hij treedt op als crisismanager en doet binnen dat kader behoorlijk goed wat hij zegt.

   In tegenstelling tot een EU, die o.a. al haar eigen deugdelijke economische regels aan haar laars heeft gelapt en een economisch wanbeleid voert.
   De EU is ook geen zelfstandige politieke macht. Het is een clownesk circus, dat onder leiding van Frankrijk de meest idiote dingen doet, voornamelijk te meerder eer en glorie van Frankrijk, waarbij Duitsland dat nog zoveel als haalbaar probeert te remmen.
   Economisch is clubmed failliet en drijft de EU op het noorden van Europa, voor zolang dat duurt.
   Hobby’s zoals het klimaatakkoord van Parijs en de ongebreidelde migratie van kansloos achterlijk volk uit Afrika gaan bij ongewijzigde voortzetting ook de economieën van de noordelijke staten in de EU naar de kloten helpen, waarna de welvaart ook hier binnen 15 jaar compleet verdwenen is. En heel Europa straatarm.

   En de regering in Iran is op een revolutie na dood.
   De Iraanse bevolking is haar machthebbers compleet zat.
   De USA boycot kon wel eens dat laatste duwtje zijn.

 10. Steve Van der Vekens

  Nu vindt Romani het het perfecte moment om te stoken.
  Zo probeert men voor Europa een vijand te creëren, maar de vijand is niet Amerika, het is die opstoker Romani.
  Doordat Europa het Noorden kwijt is, denkt hij de twee grootmachten tegen elkaar te kunnen maten uitspelen. Met dank aan links, dat de islam binnen liet.

 11. Svetlana

  De enige redding voor de ondergang van de EU is als ze voor Iran en de Ayatollas kiezen

  1. meijer61200

   Sletvana; Loop je al lang bij een psychiater? Eigenlijk ben je de moeite van het reageren niet eens waard met je domme en kromme redeneertrant. Vraag mama of je een uurtje naar de speeltuin mag, het is mooi weer!

   1. Koos sssss

    Aan iedereen: Laat Svetlana met rust. Svetlana heeft de politieke variant van het syndroom van gilles de la tourette. Die krijst wat rond en negeren werk dan het beste.

 12. Ben Zine

  “Uiteindelijk zal Europa altijd voor de Verenigde Staten kiezen en niet voor Iran.”

  Roep dat maar niet te hard… Van types als Mogherini en Verhofstadt kun je alles verwachten.

  1. Steve Van der Vekens

   Ja, met Europa weet je nooit.
   Hoe kan je daar nog op vertrouwen?

  2. Frits Jansen

   Europa kiest terecht voor Iran al was het maar omdat het land een handelspartner is.
   Voor de Amerikanen is het verweggistan.
   In Europa weten we al lang dat de Amerikanen in allerlei landen ingrepen en een rokende puinhoop achterlieten. Die ingrepen waren voornamelijk voor binnenlands politiek gebruik. De Amerikanen neigen ertoe een president te (her-)kiezen die een lekkere oorlog begint met een vreemd volk ver van hun bed.
   Voor zover ik weet begon het met Vietnam, dan bezig was zich te ontdoen van de Fransen als koloniale heerser. De Amerikanen vreesden dat het land communistisch zou worden en zagen als excuus om daar in te grijpen. Communisme was toen net zoiets als de islam nu: een universele vijand die alle geweld legitimeert. Het eind van het liedje is dat de Amerikanen tienduizenden jonge landgenoten verloren, en Vietnam toch communistisch werd, hoewel onvergelijkbaar met Noord-Korea.
   Voor Irak loog Bush dat er massavernietigingswapens waren gezien op spionagefotos’, en ze richtten het land te gronde, om vervolgens vrolijk te concluderen dat ze wederopbouwwerk (“nation building”) niet als hun taak zagen. De ontslagen legertop was het organiseren nog niet verleerd en begon ISIS (Daesch), toch wel een heel vervelend gevolg.
   Ingrijpen in Libië faciliteerde mensenhandelaren waardoor de hele middellandse zee een kerkhof werd, om maar te zwijgen van de stromen asielzoekers.
   Historici weten al lang dat conflicten zelden militair worden beslecht.

   Ik denk dat het voor de VS ook een rol speelt dat in dat land veel grotere verschillen zijn tussen arm en rijk., niet alleen in geld maar ook in cultuur. Kansloze boerenkinkels krijgen een tweede kans in het leger – om kanonnenvlees te worden. De betere kringen staan daar ver van af. Dus is het politiek niet zo belangrijk of er nou een body bag meer of minder terug komt.

 13. Svetlana

  Fuck Israel en Fuck de VS. Khamenei is the best!!!

  1. Seneca

   @sletlana
   fuck you too!

 14. Svetlana

  Ik sta volledig achter Hezbollah en hun gedachtegoed. Deze organisatie wordt met de dag krachtiger en ze zullen hopelijk op een mooie dag de stad Jerusalem Al Shatan in vlammen laten opgaan. Allahu Aghbar!!!

  1. Guus Geluk

   Tuurlijk, Svetlana.

   1. denk eens na

    Het wordt eens tijd dat de aivd bij de sweetreet poolshoogte gaat nemen of er nog een bomvest ergens bij hem loigt ligt,

 15. meijer61200

  Trump krijgt het er druk mee! Maar dat is een gevolg van het feit dat dit een leider met verstand en ballen is. Daar ontbreekt het aan in Europa. Europa bestaat uitsluitend uit angsthazen voor de ideologie van de haat.!
  Rohani met zijn schijnheilige corrupte waffel probeert het nu natuurlijk via de zwakste schakel. Kudo’d voor de enige ECHTE leider Trump, opdat hij ze keihard mag aanpakken i.s.m. Israël.

 16. Rosasolis

  Hulp van

  Hulp van Europa? Eerst moet die Ayatollahs weten dat wij in Europa helemaal niets hebben te maken met hun primieve wetten.

 17. meijer61200

  “Uiteindelijk zal Europa altijd voor de Verenigde Staten kiezen en niet voor Iran.” ???
  Verklaar je nader, want Europa zal de mosselmannen niet voor het harige hoofd willen stoten, de lafbekken. Let maar op.

 18. Original NL

  Glaad uns toch on alle roest unse bommen ontwiekelen terweil gullie roezie maken mit trump.
  In die trant?

 19. Frits Jansen

  De conclusie klopt niet. Voor Trump is Iran een raar land heel ver weg, en hij voelt zich verplicht lullig te doen tegen Iran vanwege de immer sterke joodse lobby in de VS.

  Europa daarentegen drijft handel met Iran, en realiseert zich dat Iran eigenlijk een oase van rust is, ingeklemd als het land is tussen landen als Irak, Afghanistan en Pakistan die alle drie in verregaande staat van chaos verkeren, om maar te zwijgen van Syrië en Israël.
  Het grootste bezwaar tegen Iran is dat het land een Islamitische republiek is, dat wil zeggen dat een raad van geestelijken de hoogste baas is, en controleert of democratisch tot stand gekomen wetten in overeenstemming zijn met (een tamelijk hardhandige interpretatie van) de Koran. De Iraniërs hebben dat wel zelf zo gewild toen ze in 1979 met betrekkelijk weinig geweld de Shah verjoegen.
  De groeperingen die zich opwinden over aantasting van de Nederlandse soevereiniteit zouden eens moeten kijken naar de manier waarop de VS Europese landen dwingt af te zien van handel met Iran.
  Toen ik twee jaar geleden in Iran was waren de Europese sancties goeddeels ten einde vanwege de beroemde atoomdeal, maar de Amerikanen bleven vijandiger tegenover het land staan, met als praktisch gevolg dat geen enkele Europese bank mij in Iran kon helpen,want alle banken hebben wel iets met de VS en riskeren daarom zelf de dupe te worden van Amerikaanse sancties. Hoewel Iran vol staat met geldautomaten kon ik er niet pinnen. Ik moest een grote zak contante euro’s meenemen en die ter plaatse omwisselen voor dikke stapels Iraanse rial. Reizen naar de VS wordt mij bemoeilijkt omdat ik een Iraans visum in mijn paspoort heb.
  Als het land nou in een halve oorlog was gewikkeld, maar niets daarvan. Ze ontwikkelden alleen een wapen, naar ik veronderstel om defensieve redenen, en zeker is dat nooit geworden. Ik noemde al de agressieve buurlanden. En we herinneren ons de leugens over de “weapons of mass destruction” die voor de VS aanleiding waren Irak zo te ontwrichten dat het nu een wereldcentrum voor terrorisme is geworden. Ook de Iraniërs klagen over westers terrorisme. Van ISIS willen ze ook noets hebben, maar het westerse optreden in Afghanistan keuren ze af.

  Kortom wij moeten Iran serieus nemen als land, hoe gek we hun systeem ook vinden, en de Amerikanen niet volgen die het land ziet als schurkenstaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.