Groot gevaar van teruggekeerde jihadisten in Indonesië: weer aanslagen op kerken en autoriteiten

Geen categoriemei 14 2018, 10:00
Indonesië, een van de grootste moslimlanden van de wereld, kampt met terugkerende IS'ers en andere jihadisten en extremisten. In twee dagen zijn er al aanslagen geweest op kerken en autoriteiten in het land. Vanochtend was er een bomaanslag in Surabaya. De Indonesische autoriteiten houden nu meer dan 500 mensen in de gaten en er is bekend dat er 11oo teruggekeerd zijn uit Syrië.

De Indonesische stad Surabaya is voor de tweede keer in twee dagen getroffen door een aanslag. Door een explosie bij het hoofdbureau van de politie in Surabaya is een onbekend aantal mensen om het leven gekomen. Er zijn zeker tien gewonden.

In de klopjacht op terroristen die in Indonesië altijd gaande is, zegt Maas, heeft de politie gisteren op Midden-Java vier leden van de terroristische beweging waartoe ook het gezin behoorde, doodgeschoten. Vanochtend zou er een man in de buurt van Surabaya zijn doodgeschoten die verdacht wordt van lidmaatschap van de organisatie.

De politie vreest dat er meer slapende cellen zijn "geactiveerd", dat die bommen zijn gaan maken en aanslagen voorbereiden, zegt Maas.

https://twitter.com/maasmichel/status/995863612559212544?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fnos.nl%2Fartikel%2F2231722-opnieuw-bloedige-aanslag-in-indonesische-stad-surabaya.html&tfw_site=NOS
Voor een moslimland als Indonesië, dat ook nog gigantisch is en bedekt met regenwouden en andere wilde gebieden, is het heel moeilijk om extremisten in de gaten te houden. Het is ook een perfecte broedplaats voor extremistische groeperingen, aangezien ze zichzelf makkelijk kunnen isoleren en wachten op een aanleiding voor een aanslag. Dat was ook zo met het 'extremistische gezin' van gisteren dat een aanslag pleegde. Zo zijn er ook nog 1100 teruggekeerde Syriërs en jihadisten die het land onveilig maken.

Er zijn ongeveer 500 terugkeerders van de naar schatting 1100 Indonesiërs die zich in Syrië bij IS aansloten. Zij worden in de gaten gehouden door de Indonesische autoriteiten. Dat was ook bij deze familie het geval. "Maar kennelijk gaat dat nog niet heel ver. Er wordt gevreesd dat andere terugkeerders net zo denken en alleen maar op een aanleiding wachten om een aanslag te plegen."

Onhoudbaar en niet te doen. Indonesië heeft niet de mankracht, materiaal en kennis om dit goed op te lossen. Daarnaast is het nog maar de vraag hoe veel steun die jihadisten en extremisten krijgen van de eigen bevolking. Het land is erg conservatief als het gaat om de islam, dus het kan ook nog zo zijn dat de bevolking hen helpt.
[caption id="attachment_203801" align="alignnone" width="499"]Op zondag werden er niet 1, niet 2, maar 3 kerken aangevallen in Indonesië. Screenshot YouTube: https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=fISj50M-pmc Op zondag werden er niet 1, niet 2, maar 3 kerken aangevallen in Indonesië. Screenshot YouTube: https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=fISj50M-pmc[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten