Italiaanse populisten willen de president afzetten nadat hij een eurosceptische regering onmogelijk maakte

In Italië was het dan bijna zover: een zeer eurosceptische regering zou aantreden. Het enige wat de Italiaanse president Mattarella moest doen, was alle ministers goedkeuren. Het komt dan ook maar zeer zelden voor dat een minister wordt afgewezen door de Italiaanse president, maar dit keer gebeurde het toch. Mattarella vetoede de eurosceptische Paolo Savona, omdat hij bang is dat die Italië uit de euro zou dwingen.

Savona staat bekend om zijn eurosceptische denkbeelden en zijn wens om Italië uit de euro te krijgen. Als deze man minister van Financiën zou worden, dan zou dit slecht nieuws zijn voor Italië, omdat de financiële markten dan in chaos zouden belanden en de rente sterk zou stijgen. Dit zou volgens de president funest zijn voor Italië. Daarnaast, de nieuwe regering wil honderden miljarden meer gaan uitgeven komende jaren, dat zou al zorgen voor een onhoudbare situatie. Alsnog wil de leider van de populistische Vijfsterrenbeweging, Luigi di Maio, de president afzetten.

Met een beroep op artikel 90 van de grondwet wil Di Maio de president afzetten. Dat artikel gaat over hoogverraad en schending van de grondwet. Als een meerderheid zich daarvoor uitspreekt, moet het constitutionele hof besluiten of de president wordt afgezet. Italië-correspondent Mustafa Marghadi acht de kans klein dat, mocht het zover komen, het hof in dit geval zal overgaan tot afzetting.

Alhoewel ik een eurosceptische regering wel zie zitten, zijn de economische plannen van de mogelijk nieuwe regering een regelrechte ramp. Het kan in dit opzicht niet ‘en-en’ zijn, want financieel gezien zou het inderdaad funest zijn voor het land. Aan de andere kant moet een nieuwe regering de kans krijgen om de eigen plannen waar te kunnen maken, ook al zijn het slechte plannen. Het is een democratisch recht en de eurogezinde president moet daar in principe niets aan doen.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. meijer61200

  Mattarella wordt duidelijk aangestuurd door Macron en de moffin Merkel. De hele EU is volledig in paniek nu het volk zich begint te roeren. De maat is vol. Er staat het corrupte tuig in Brussel nog een hete zomer te wachten. Proost Juncker, neem er nog een!! De EU is net zo’n falikante mislukking als de import van allerhande zandbakkiërs. NEDERLAND-NEXIT!!

  1. cvandenheuvel3

   je zit in de buurt.wat er echt aan hand is, is het volgende: In Brussel zitten veel aan Goldman Sachs gelieerde mensen. ze zitten op posities die van grote invloed zijn op wetgeving en andere zaken.

   omdat ze aan de nadere kant van de oceaan nogal ingenomen zijn met zichzelf, hebben ze een tweetal ideetjes uitgewerkt: PNAC en de washington consensus.

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Project_for_the_New_American_Century
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Washington-consensus

   deze twee gegevens samen zijn de leidraad voor de Goldman Sachs mensen in Europa. onze markten worden onder druk van Washington een voor een vernietigd. Waarom denk je dat er geen regime change in europa uitgevochten hoeft te worden? we doen het godbeterhet, gewoon zelf: we laten ons en onze cultuur en onze welvaart gewoon vernietigen. onder een sociaal democratisch vlaggetje…
   ondanks een groeiende bevolking mogen we steeds minder produceren van Brussel. kijk eens naar de landbouw: onze melkveehouders en kalveropfokkers waren eerst aan de beurt. toen kwam de pluimvee industrie aan bod. nu zijn er vanuit brussel signalen dat de varkenshouders aan de beurt zijn. ook op de noordzee is een veldslag gaande, precies op de rijkste visgronden staan de windmolenparken gepland. Het mag duidelijk zijn wie er voor het grootste deel in de windmolens zitten: allemaal buitenlandse investeerders, veelal uit de states.

   we moeten co2 inleveren, maar ondertussen komt veel voedsel via mega verspillende boten naar europa. 90% van het voedsel van unilever is ongezond, een hamburger is goedkoper dan een appel en we hebben een dermate druk leven dat we niet meer vers kunnen koken, dat is wel weer lekker voor de handel… het is allemaal zo doorzichtig..

 2. Ben Zine

  Mattarella is natuurlijk onder druk gezet door landgenoot Mario Draghi, en die wordt weer aangestuurd door Juncker en Merkel. Hoezo “democratie” ? We leven in een dictatuur die wordt verpakt en gepresenteerd als democratie. Zodra er iemand wordt gekozen die niet past in het EU-straatje, wordt de zaak doodleuk geblokkeerd. Wat een farce.

 3. Guus Geluk

  Te hopen is dat Merkel de nieuwe regering van Italië kort houdt. Geld uitgeven door Zuid-Europese regeringen, al dan niet van populistische signatuur, betekent steevast geld inleveren voor het rijke Westen en Noorden.

  Een goed teken.

  1. meijer61200

   Anders zet de domineesdochter gewoon het leger in. Kampen bouwen en ausradieren. Daar hebben de moffen ruime ervaring mee.

   1. Guus Geluk

    Nee, dan draaien we gewoon de geldkraan dicht.

    Overigens geloof ik niet dat de EU Materella opdracht heeft gegeven te vetoën, maar het blijft belangrijk de Italianen in het gareel te houden.

    1. DolleDries

     Italië is een Netto betaler.

     1. Guus Geluk

      DolleDries,

      Dat is mij bekend.

    2. Holland

     “…..het blijft belangrijk de Italianen in het gareel te houden.”
     ————————————————————————–
     Dit is een opmerking van de democraat pur sang Guus Gelul, die het volkomen normaal vindt dat het ene Europese land de andere Europese natie onder curatele stelt en daar zijn volledige goedkeuring aan geeft.

     Guus is volledig van het padje af.

     1. EU kok

      andere Europese natie onder curatele stelt.
      .
      Juist verwoordt.
      Onder curatele stellen is het gevolg van…………….

    3. Stanly2000

     Guus begint zo langzamerhand dictatoriale trekjes te krijgen.

     1. Guus Geluk

      Misschien: als dat in het belang van Noord/West-Europa is.

      Zie ook de link naar het artikel.

     2. Uiterst Links

      Dat Guus een anti democraat is wisten we al lang. Jij laat je hier wel echt kennen zeg

    4. meijer61200

     Wat jij gelooft interesseert echt helemaal niemand. Ga lekker buiten spelen met mammie.

     1. Guus Geluk

      Meijer61200,

      Sorry, beste man, maar ik “speel” niet meer. U wel, veronderstel ik?

 4. Uiterst Links

  Ook al heb ik niets met de extreemrechtse LEGA zijn de democratisch door het volk gekozen, en dat heb je vervolgens te respecteren. Matarella stelt zich in deze op als dictator en zou idd af gezet moeten worden voor het verhinderen van een democratisch proces

  Dit bevestigt natuurlijk wat velen allang wisten. De EU is een dictatuur

  1. Ben Zine

   Precies… Het democratisch proces wordt gefrustreerd, want niet in het belang van de EU. Afgelopen weekend Tommy Robinson voor 13 maanden opgesloten zonder eerlijk proces, de daaraan gekoppelde afgedwongen mediastilte, vandaag de blokkade van een democratisch gekozen regering in Italië… We leven in een dictatuur, maar bijna niemand lijkt dat nog te beseffen. De mensen zijn ziende blind.

   1. Ernst Quispel

    Tommy Robinson had een eerlijk proces waarin hij zonder strafoplegging het verbod kreeg niet meer rechtsprocessen te verstoren. Dat deed de extreemrechtse idioot toch en nu moet hij brommen.
    Zo werkt dat in een rechtsstaat.

    1. Holland

     Verslaggeving van het proces rond de industriele verkrachting door Pakistaanse moslimbendes, noemt Quispel verstoring van de rechtsgang.

     Zelden viel deze blinde dictator zo door de mand.

     1. EU kok

      Ernst zijn mening gelijk stellen aan de uitspraak van Britse rechters gaat mij eigenlijk te ver.

     2. Guus Geluk

      Ik wist niet dat Robinson een professionele verslaggever was: voor welk medium werkte hij?

     3. Stanly2000

      Alleen gediplomeerde verslaggevers mogen mistoestanden aan de kaak stellen volgens Guus.

     4. Guus Geluk

      Stanly2000,

      Robinson is geen gediplomeerde verslaggever, maar een activist, die achttien maanden voorwaardelijk had.

      Van serieuze “verslaggeving” was geen sprake.

      Robinson wist heel goed dat hij niet mocht filmen, dat deed hij toch en de politie greep hem in de kraag. Eigen schuld, dikke bult.

    2. sjun

     Tuurlijk Ernst. Wie meer van de hoed en de rand wil weten om zèlf een oordeel over de case mensenrechtenschending jegens Tommy Robinson te kunnen vellen kijkt hier even mee: https://tinyurl.com/yb9xl3ad

     1. Ernst Quispel

      De arme sjun komt aankakken met een paar youtuubjes van complotsites.

      Hij gelooft er zelf in maar in die tragiek hoeven wij niet mee te gaan.

 5. Ben Zine

  Het zou me overigens niks verbazen als Brussel voor het bewerken en onder druk zetten van bepaalde sleutelfiguren met de geldbuidel rammelt. Wellicht een paar miljoen voor Mattarella ? Niets is onmogelijk.

 6. DolleDries

  Inderdaad deze Mousseline een schop geven onder zijn achterste met zijn anti democratische ideeën.
  .

 7. Ernst Quispel

  Mattarella had de moed om voor Italië een economische ramp af te wenden. Een dappere daad maar het is de vraag of nieuwe verkiezingen de Italianen weer bij zinnen brengen.

  1. Uiterst Links

   Het dwarsbomen van de parlementaire democratisch proces noem ik niet bepaald ‘dapper’ sterker nog het bevestigt juist het gelijk van de populisten dat de EU een dicratoriale organisatie is.

   Bovendien gaat dit beslist terugslaan bij de volgende verkiezingen

  2. meijer61200

   Mag je weer niet even buitenspelen van je mamma sukkel? Zou goed zijn even je bekrompen hoofd te luchten met al je prietpraat. O ja, cognitieve dissonantie. Ga eens deaud eikel.

 8. EU kok

  Hadden we enige tijd geleden ook niet zo een grapjas in Griekenland die op financieel gebied het beter wist dan de geldschieters uit de EU?
  Dankzij Dijselbloem van het toneel verdwenen.

  1. Uiterst Links

   Dijsselbloem ook zo’n autocraat

  2. cvandenheuvel3

   die kerel had helemaal geen slechte ideeën. wat er in Griekenland gebeurt is, is gewoon het spekken van de banken.

  3. Stanly2000

   Klopt zo’n grapjassen hebben we in Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en nu ook in Italië. Overal grijpt de democratische EUSSR in (gaat het niet volgens het boekje dan maar via de achterkamertjes, desnoods met handgeld of beloftes).

 9. poldi

  Dit is de tweede keer dat dit gebeurt.
  Berlusconi moest weg nadat hij had geopperd dat het beter voor Italie was om uit de Euro te stappen. Toen is in plaats van het uitschrijven van verkiezingen een ongekozen technocratische regering aangesteld.
  Nu gebeurt het weer. In goed nederlands is het gewoon een staatsgreep. Nu gaat er weer een technocratische regering komen onder leiding van een oud IMF man. Dus zodra gekozen politici kritisch zijn over de Euro gebeurt dit.
  Hetzelfde is ook in Griekenland gebeurt.

  President Mattarella is een marionet van Brussel en door deze beslissing zal de EU-afkeer van de meeste Italianen alleen maar toenemen en dat kan wel eens als een boemerang gaan werken.

 10. poldi

  Plagiaat
  ———
  “Populistische regering” ??
  Daar waren toch volkomen legale, eerlijke verkiezingen aan vooraf gegaan, dan is dat toch de wil van het volk. Snap niet wat daar dan weer “populistisch” aan is. Vind ook dat president Mattarella hier zijn mandaat ver te buiten gaat.

 11. poldi

  Jammer, gezien het plan van de regering in spé om een half miljoen z.g. vluchtelingen terug te sturen naar hun landen van herkomst. Ben bang dat ze nu, vroeger of later, over Europa worden uitgestort.
  De EU verdomt het om immigratie aan banden te leggen.
  Wat tot nog toe vanuit Afrika en het Midden-Oosten is binnengestroomd is, globaal genomen, ongeschikt, integreert niet en kost enkel (veel) geld.

 12. Beukman

  De president heeft niets ongrondwettelijks gedaan, maar gewoon gebruik gemaakt van zijn recht. Het is dus populistisch geblaat van Di Maio om te spreken van hoogverraad.

  1. Uiterst Links

   Onzin! 5 sterren beweging en lega hebben samen een meerderheid en bepalen welke ministers mogen aantreden. Dit heet parlementaire democratie. Zoek het maar op. De president bevestigt hiermee dat hij een dictator is die de democratische proces aan banden aan het leggen is.

   Goh beukman, van jou kon ik zo’n anti democratische mening wel verwachten

   1. Beukman

    Onzin @Links. Zoek het maar op: de president staat grondwettelijk in zijn recht. Je kunt het niet met dat recht eens zijn, maar dan moet eerst de grondwet zodanig worden aangepast dat de president dit recht niet meer heeft. Di Maio brult dus populistisch als een Italiaanse Wilders.

    En wat mij betreft vergelijk je het met het naar voren schuiven van Conte als MP door Salvini en Di Maio. Die man komt van nergens, niemand kende hem, hij werd door niemand gekozen, en was tóch bijna mp geworden. Hoe democratisch vind je dát eigenlijk?

    1. Uiterst Links

     Dat niemand Conte kende of gekozen heeft is irelevant. Di maio en Salvini werden door de meerderheid van het land gekozen en benoemden Conte tog president. Dat lijkt me behoorlijk democratisch.

     Tenslotte heeft ook niemand voor onze ministeries en staats-secretaressen gekozen

     1. Beukman

      Jij noemt het irrelevant, en wettelijk is het dat ook want Di Maio en Salvini stonden in hun recht, maar of het moreel ook juist is en of het niet in strijd is met de geest van de democratie om een onbekende partijloze econoom naar voren te schuiven als mp, een man waarop geen enkele burger heeft gestemd?

      Hetzelfde onderscheid wil ik maken met de beslissing van Mattarella. Over zijn morele gelijk om Savona en daarmee een nieuwe regering te blokkeren valt te twisten, over zijn grondwettelijke recht echter niet.

      Di Maio en Salvini brullen dus als een stelletje hypocriete populisten.

    2. Ben Zine

     “Die man komt van nergens, niemand kende hem, hij werd door niemand gekozen”

     Dat was eveneens het geval met Mario Monti, de MP van de vorige regering van EU-gezinde “technocraten” in 2011. Van hem had ook nog nooit iemand gehoord, en toen was het wel in orde of zo ? Overigens had Monti weer banden met Goldman Sachs, de bank die indertijd Griekenland de EU inknoeide en inrommelde, dat zegt wel genoeg lijkt me.

     1. Beukman

      Ben zient:
      “Van hem had ook nog nooit iemand gehoord, en toen was het wel in orde of zo ?”

      Staatsrechtelijk wel ja, en dat is mijn punt: wie Mattarella wil beschuldigen van hoogverraad en het om zeep helpen van de democratie, terwijl deze alleen maar gebruik maakte van zijn recht, kan zich beter eerst achter de oren krabben over het democratische gehalte van zijn eigen beslissingen tav het naar voren schuiven van een mp waarvan het volk nimmer gehoord heeft.

      Overigens had ik hier op DDS wel wat meer steun verwacht voor Mattarella’s besluit, daar het vermoedelijk uiteindelijk Salvini geen windeieren gaat leggen – aannemende dat er nieuwe verzeikingen worden uitgeschreven.

  2. cvandenheuvel3

   weet je hoe dat recht tot stand is gekomen? dat is een ingebouwde zekerheid van vorig jaar, toe de leiders van italie de steun van het volk voelden verdampen. het is idd niet illegaal, maar de manier waarop deze mogelijkheid tot stand kwam is moreel verwerpelijk. een minderheidsclubje dat hiermee willens en wetens de democratie kan uitsluiten is in een democratie hoogverraad. omdat je de principes van de staatskunde overboord smijt. kenmerkend voor linkse kerk.

   1. Beukman

    Linkse Kerk? Welnee, dit gaat gewoon om geld en economie, als vanouds geassocieerd met rechts.
    Het is koffiedik kijken of Matarella er verstandig aan heeft gedaan aangezien het probleem zich mogelijk in de nabije toekomst gaat herhalen, maar hij heeft zijn argumenten gegeven. Kretologieën over “hoogverraad” zijn populistisch gebral.

 13. Ni28

  De Italiaanse president is waarschijnlijk vanuit Brussel bewerkt want de tentakels van Brussel reiken ver als moet. Dit was een directe gevaar voor de unie dus dan zet je alle maatregelen in. Eventuele nieuwe verkiezingen zullen ons laten zien hoe men over denkt, het zal niet veel anders zijn dan met deze verkiezingen. Dus is de boel alleen maar opgehouden.

 14. NoDoubt

  Jünckers hanging men?

 15. Ni28

  Savona kon iets rechtzetten wat jaren geleden niet had moeten gebeuren, Italië in de euro laten stappen. Dat geldt voor meer landen trouwens. Het Zuiden zal altijd een blok aan de been van het Noorden zijn. Tel gerust Frankrijk bij die zich nooit aan de norm had gehouden en de meeste geld uit de EU pot trekt ten koste van onze pensioenen bijvoorbeeld. Hier worden wij steeds strenger voor onszelf en het Zuiden(en Oosten) profiteert van. Het Noorden is de gekke Henkie.

  1. Fortiori

   Wij hebben ook de meeste bestaansmiddelen. Het arme Zuid Italië is niet te benijden en enige kans voor de locale bevolking is Italië binnen de boot houden.

 16. Frits Jansen

  Al die eurosceptici zijn landverraders die als marionetten van Poetin de EU proberen te verzwakken.
  Het woord “populist” zegt het helemaal: onmogelijke oplossingen voor niet bestaande problemen.

  Maar mijn “collegae” hieronder en -boven zullen wel alle Eurosceptische clichés uit de sloot halen. Gaap.

  1. Heinz

   De toon voor onrust is al gezet. Italië wordt nu gezien als een risicovolle investering. Oplopende rente op obligaties. Dat gaat vervolgens weer invloed hebben op bedrijfsvoering. Het lenen van geld zal niet goedkoper zijn. Poetin lacht zich een kriek.

 17. Gerlos

  Heren succes en hoop dat het voor jullie en de rest van Europa lukt.

 18. Koos sssss

  Op BNR maakte de economen zich al enige weken zorgen over de regering in Italië. Niet goed voor de EU en daarmee niet goed voor de multinationals.
  Toen werd deze troef al gepresenteerd.

  Wat men bij DDS kennelijk nog niet zo goed begrijpt, is dat Italië een land is met een totaal andere financiële mores dan o.a. Duitsland.
  De spilzucht van Italië is ook niet het grootste probleem, het feit dat de EU landen, die onderling totaal verschillend zijn in 1 knellende band bij elkaar wil houden is het probleem.

  Vroeg of laat knalt die eenheidsmunt onvermijdelijk uit elkaar. Hoe later, des te groter de schade.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.