Lekker schuiven met energie om van gas over te gaan op elektriciteit

We zijn lekker bezig in Nederland met het veranderen van ons energieverbruik. Of toch niet? Uit cijfers van het CBS blijkt dat het energieverbruik in heel Nederland vorig jaar redelijk gelijk bleef met dat van 2016. Wel daalde het verbruik van steenkool en andere koolproducten, maar steeg het aardgasverbruik. Soort van goed nieuws, want die verschuiving is in zekere mate positief voor het milieu. Hè? Als aardgas goed is, waarom moeten we dan zo hard van het gas af? Daar haken we zo op in. Eerst nog even iets anders opmerkelijks; in 2017 lag de invoer van aardgas voor het eerst hoger dan het gas dat we op eigen bodem verkregen. Wel exporteren we nog net iets meer aardgas dan dat we importeren, maar ook dat lijkt te gaan veranderen.

Stijging aardgasverbruik komt door elektriciteitsproductie
Het totale energieverbruik in Nederland bleef dus redelijk gelijk, wel waren er veranderingen te zien in de verhoudingen daarvan. Zo daalde het gebruik van koolproducten met 46 petajoule tot 382 petajoule. En om deze cijfers iets meer te laten zeggen: één petajoule is 46 quadriljoen joule; waarmee meer dan 3,5 miljoen huishoudens een jaar lang stroom kunnen ontvangen. De daling werd een jaar eerder al ingezet met de sluiting van drie laag renderende kolencentrales. Al wordt er door de komst van nieuwe centrales alsnog meer verstookt dan vóór 2014; het jaar waarin de daling in het totale energieverbruik lijkt te stageren als je kijkt naar cijfers van CBS. Gunstig toch die daling? Al steeg het verbruik van aardgas hierdoor wel met 55 petajoule. Daarmee kwam het totale verbruik in 2017 op 1.299 petajoule. De stijging is makkelijk te verklaren; door verbranding van aardgas wordt elektriciteit geproduceerd. Zelfs zo’n 64 procent van de elektriciteit wordt opgewekt door aardgas. En dat is dan weer iets beter dan stroom uit kolencentrales, want elektriciteit uit aardgas is schoner dan stroom uit steenkool. Al is het nog lang niet duurzaam.

Ondanks hoger energieverbruik zijn we beter bezig
Het energieverbruik in Nederland steeg in iets minder dan dertig jaar tijd met bijna tien procent. Niet gek, want het aantal inwoners in die periode steeg ook behoorlijk; van bijna 15 miljoen in 1990, naar 17 miljoen in 2017. Ondanks de stijging in verbruik, is er daarom dan sprake van een lager energieverbruik per hoofd van de bevolking; dat daalt vijf procent. Mede te verklaren door betere isolatie in woningen, efficiëntere manieren van opwekken van energie en door zuinigere cv-ketels. Al moeten die laatste nog steeds worden vervangen met het oog op CO2-uitstoot en omdat aardgas geen onuitputtelijke energiebron is. Daarnaast kiezen steeds meer mensen voor groene contracten, wat te verklaren is door bewustwording en de mogelijkheid een energievergelijker in te zetten, waarin te zien is dat contracten met groene stroom vaak net zo voordelig of voordeliger zijn dan die met fossiele brandstoffen. Energieleveranciers geven tegenwoordig ook nog eens vaak tips om energie te besparen.

Nederland wordt volger – en niet op Twitter
Naast de verschuiving die plaatsvindt in het verbruik van koolproducten en aardgas, is er ook heel wat te zeggen over de winning van dat aardgas. Nederland is namelijk aan het afglijden van een leider in de levering en zelfvoorziening in gas, naar een volgende rol. Wat te verklaren is door de aardbevingsproblematiek in Groningen en wat negatief en positief kan zijn. Daardoor is er sinds 2011 een stijging te zien in de invoer van aardgas, terwijl er in 2013 een daling is ingezet in de uitvoer en winning van aardgas. In 2017 daalde de winning met zo’n 13 procent, wat neerkomt op 200 petajoule. De export lag met drie procent nog net boven de import. Die export van aardgas leverde Nederland tussen 1965 en 1916 zo’n 300 miljard euro op. Die tijden zijn voorbij. De vraag is hoe het nu verder gaat met Nederland en gasvoorziening – en het geld dat we daarmee binnen harkten. Wordt Nederland voornamelijk importeur, dan zal er veel geld naar import van gas gaan. De gasprijs die consumenten voor gas betalen, kan hierdoor ook gaan stijgen. Is gasloos wonen dan toch de oplossing? Zolang er aardgas nodig is om elektriciteit op te wekken, zullen we niet zonder gas kunnen. Hoe meer we overgaan op duurzamere bronnen, hoe minder gas er nodig is. Doordat het binnenkort nodig zal zijn om meer gas te importeren, kan het zijn dat er sneller wordt gekeken naar een duurzamere oplossing.

Huishouden aanpassen op hoogcalorisch gas
De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) deed onderzoek naar het verloop van deze aardgaswinning in ons land en schetste een aantal scenario’s. Nederland kan, afhankelijk van beslissingen die het kabinet neemt over de aardgaswinning, in een van die scenario’s in 2021 al netto-importeur zijn van aardgas. Wat inhoudt dat Nederland voor aardgas volledig van import afhankelijk is. Andere voorspellingen gaan uit van 2030, uiterlijk 2035. Wordt Nederland importafhankelijk en moet ons gas voornamelijk uit het buitenland komen? Dan zullen Nederlandse woning eventueel moeten worden aangepast naar het ontvangen van hoogcalorisch gas; een gas dat veel meer energie bevat dan het laagcalorisch gas dat huishoudens nu ontvangen. Sommige bedrijven zijn al klaar om hoogcalorisch gas te ontvangen; die moeten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor 2022 omgeschakeld zijn van laag- naar hoogcalorisch gas. Een andere optie is het bouwen van conversiefaciliteiten, waarin hoogcalorisch gas kan worden gemengd met stikstof, wat gelijk is aan Groningengas – het gas laagcalorische dat we in huishoudens ontvangen en gebruiken. Hoogcalorisch gas wordt in Nederland wel verkregen, en vooral gevonden in kleine gasvelden en op zee.

Verandering komt er
Hoe je het ook wendt of keert; er is een grote verandering op komst in gaslevering en hoe huishoudens hierin worden voorzien. Of er nu juist gasloze woningen worden gebouwd en andere al bestaande woningen worden aangepast, of dat bestaande woningen worden aangepast naar het ontvangen van een andere gassamenstelling of dat er andere ontwikkelingen komen om gas om te zetten in de laagcalorische variant. Vraag is wat meer kost, maar vooral ook wat meer gaat opleveren aan CO2-reductie. Overgaan op gasloos wonen lijkt voor nu dus nog wel te betekenen dat die elektriciteit waarop we dan overgaan, alsnog voornamelijk is opgewekt door de verbranding van aardgas. Bedoeling is natuurlijk dat we het land zo klaarstomen te draaien op elektriciteit uit duurzame bronnen. En als dat dan eenmaal zo ver is, dan, dán zijn we hopelijk een stuk duurzamer bezig. Al blijkt dat niets is wat het lijkt. Elektriciteit verkregen uit aardgas… zeg eerlijk, wist jij dat?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. JubbeFeenstra

  Het zal allemaal leiden tot monopolie positie van de stroom mensen. Doet er niet toe hoe ze het produceren. Als burger heb je geen keus. Je MOET en zal elektrisch door het leven moeten. Daar is ook niets tegen, maar je hebt gewoon geen keus. Zijn er geen wetten en verdragen die ons tegen dit soort dwang moeten beschermen? Ik zie gouden toekomst voor bedrijven die klein handig apparaat op de markt gaan zetten zodat een consument eigen stroom kan opwekken. Dus knappe koppen ingenieurs, denk eens outside the box en kom met een geld verdienende oplossing voor ons burgers. Weet u trouwens dat de Chinezen al aardig op weg zijn om alleenheerser te worden met stroomvoorziening en transport? https://www.bloomberg.com/view/articles/2016-04-03/china-s-state-grid-wants-to-power-the-whole-world

 2. Babaji538

  Het is geloofwaardig, om van mensen
  die de boel besodemieteren, te horen
  dat ze de boel hebben besodemieterd.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.