Minder geregistreerde criminaliteit, maar ook laag vertrouwen in de politie en de overheid

Het CBS stelt in haar rapport, Criminaliteit, slachtoffers, moord en doodslag 1948-2017, dat de criminaliteitscijfers zijn gedaald tot het niveau van 1980. Dat betekent niet gelijk iets goeds, want sinds de Tweede Wereldoorlog was er decennia lang een stijging te zien en sinds kort is er pas een daling. Ook betekent het niet dat er ook daadwerkelijk minder criminaliteit is.

Zo is er in 2017 een stijging van het aantal moorden en zoals we nog weten is er nog niet zo lang geleden duidelijk geworden dat er veel meer criminaliteit plaatsvindt dan de cijfers aangeven. Dat heeft vooral te maken met de bereidheid om aangifte te doen of niet. Als mensen geen aangifte doen, dan wordt een crimineel feit niet geregistreerd.

Aan de ene kant is aangifte doen gemakkelijker geworden doordat de politie via telefoon en internet beter bereikbaar is geworden. Aan de andere kant doen mensen door de toegenomen welvaart minder vaak aangifte van inbraak of vernieling als de financiële schade klein is. Ook zijn er mensen die geen aangifte doen omdat ze het gevoel hebben dat de politie er toch niets mee doet.

Toch lijken de cijfers volgens het CBS wel te vertrouwen, omdat de cijfers van het gevoel van veiligheid er naast zijn gelegd. Hierdoor zou volgens het CBS de geregistreerde criminaliteitscijfers wel voor een groot deel kloppen. Naar mijn idee lijkt het ook veiliger geworden, dat merk ik zelf ook, maar het bericht van vorig jaar, zoals al eerder vermeld, dat er veel meer criminaliteit is dan er geregistreerd is, maakt mij wantrouwig tegenover dit bericht. Het kan niet zo zijn dat het dan binnen een jaar voor een groot deel is opgelost.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Pescador

  Die cijfers kloppen ook niet, aangifte doen en vervolgens in een la gedumt te worden heeft geen zijn, de politie is zwaar onderbemand en hebben echt geen tijd voor een inbraak, er worden vaak mensen in elkaar getimmert die ook geen aan gifte doen want de politie staat 100% achter al die zielige verwarde mensen die hier de dienst willen uitmaken in de moskeen wordt gepredikt dat wij met brandende olie moeten worden overgoten en daar is de politiek het blijkbaar helemaal mee eens . De onderzoeks groepje zullen wel net als de npo onder streng toezicht van de regering staan en alleen dat mogen zeggen wat hun het beste uitkomt. Dat heet tegenwoordig democratie voor hen die het nog niet wisten

  1. Pit

   @Pescador: De politie wil wel maar kan niet!

   Neem even de tijd: https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/opsporing-verzocht

 2. fenderbender

  Hier zag je, en zie je geen politie, we lossen het zelf wel op in de buurt.
  De somalische buur en de turkse bakker doet vrolijk mee.
  Auto,s hoeven niet op slot, achterdeuren zijn open.

  Probeer het maar jongens en meisjes, succes, hoop dat je goed verzekerd bent.

 3. Vit

  Het touwtje uit de brievenbus tijdperk is lang geleden.

 4. Two Ravens Black Kettle

  Niemand doet meer aangifte.
  De justitie is de vijand van het volk geworden en het walhalla van verkrachters, moordenaars en jihadistische halfsafsnijders en autoploegers.
  De politie vreet zich vol tijdens Iftar maaltijden
  En de media zwijgt, draaihalst en doofpot

  Natuurlijk doet niemand meer aangifte.
  Sowieso hebben de Kafkaeske politieke rechtbanken het te druk met mensen vervolgen wegens Thought Crimes.

  In NL zijn al drie islamitische aanslagen gepleegt.
  Onder het midden op straat uitgebeende Theo kon zelfs de verrotte MSM niet meer omheen.
  Maar bij de andere twee aanslagen krijsen het luidste dat er niks aan de hand is en verworden zo tot mededader.

  1. EU kok

   En TRBC verblijft maar wat graag in deze poel van verderf.
   Omdat hij/zij/het heerlijk kan afgeven zonder er zelf ook maar iets aan te doen.
   Wellustig wentelend In de zelf gecreëerde waanwereld.

 5. Ernst Quispel

  Hij schijnt dat er van moord ook geen aangifte meer wordt gedaan.

 6. Ernst Quispel

  De achtergrond van de cijfers wordt vandaag in Trouw goed belicht”

  Écht waar: Nederland wordt steeds veiliger
  CBS spreekt van ‘mysterie van verdwenen criminaliteit’
  Nederland wordt steeds veiliger. Sinds 2002 daalt jaar in jaar uit de geregistreerde criminaliteit. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat de gegevens van eind jaren veertig tot heden vergeleek. Het gaat om vermogensdelicten zoals diefstal, inbraak en overvallen, en om geweldsmisdrijven, verkeersmisdrijven en vernielingen.
  TOM KRELING, HUIB MODDERKOLK
  Het hoogtepunt van de geregistreerde criminaliteit lag in de jaren 2001 en 2002, met 93 misdrijven voor iedere duizend inwoners van Nederland. Dit aantal daalde vervolgens gestaag tot 49 misdrijven per duizend inwoners. Het CBS noemt het zelf het mysterie van de verdwenen criminaliteit: ‘De daling is zo sterk dat de cijfers en berichten hierover door een deel van de bevolking met argwaan worden bekeken.’

  Een eenduidige verklaring voor het ‘verdwijnen’ van de criminaliteit heeft het CBS niet. Wel blijkt het een trend te zijn in een groot deel van Europa. De daling van geregistreerde criminaliteit wordt soms toegeschreven aan de afname van de aangiftebereidheid van burgers. Maar dat vormt volgens de onderzoekers geen verklaring, omdat de daling in aangiftebereidheid tussen 2005 en 2015 minder sterk is dan de totale afname van de geregistreerde criminaliteit in die periode.

  Uit het onderzoek blijkt dat tussen begin jaren zestig en midden jaren tachtig sprake was van een misdaadgolf waarin het aantal geregistreerde misdrijven flink toenam. Het aantal slachtoffers van moord en doodslag laat dezelfde trend zien over de afgelopen zestig jaar. Het hoogtepunt aan slachtoffers was in de jaren negentig. Inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag lopen een groter risico, blijkt uit het onderzoek. In die steden vielen viermaal zoveel slachtoffers per inwoner als in de rest van Nederland. Dat patroon bestaat ook nu nog.

  Hoogleraar criminologie Jan van Dijk vindt dat ‘het unieke materiaal door de lange tijdsreeks’ een goed overzicht geeft van de ontwikkelingen. Het opvallendste vindt hij dat in heel Europa exact dezelfde trend is te zien.

  Volgens Van Dijk voldoen de traditionele criminologische theorieën niet om de cijfers te verklaren. ‘Die gingen er bijvoorbeeld van uit dat armoede criminaliteit in de hand werkte. Maar de curve ging juist omhoog toen de welvaart steeg, tussen de jaren zestig en negentig.’ En ook daalde de geregistreerde criminaliteit juist weer verder toen er sprake was van een economische crisis, vanaf 2007. De toename tot 2001, 2002, is daarom niet goed te verklaren vanuit ‘de daderkant’.

  De stijging tussen de jaren vijftig en 2000 van het aantal vermogensdelicten is volgens Van Dijk te verklaren door de toename in die jaren van het aantal ‘steelbare goederen’. ‘Auto’s, elektronische goederen. Iedereen kreeg meer spullen, terwijl er minder toezicht was.’ En ook de afname van de criminaliteit tot op heden is volgens Van Dijk vanuit die ‘slachtofferkant’ te verklaren. ‘Die spullen hebben ze nog. Iedereen is het alleen beter gaan beveiligen.’

  Dat blijkt ook uit het CBS-onderzoek. Het aantal huizen met rolluiken en alarminstallaties steeg sterk vanaf de jaren negentig. Auto’s kregen in die periode veel vaker een startonderbreker en een alarminstallatie. De particuliere beveiligingsbranche maakte ook een sterke groei door, van zo’n 10 duizend werkzame personen in die sector in 1980 tot circa 32 duizend in 2009.

  Dat onder sommige Nederlanders het gevoel leeft dat het juist onveiliger is geworden, komt door berichten in de media over bijvoorbeeld liquidaties, zegt Van Dijk. ‘Die afrekeningen krijgen veel aandacht en die zijn ook beangstigend en sensationeel. Daardoor lijkt het soms een Palermo hier, maar de criminaliteit waar burgers echt last van hebben is gehalveerd.’

  Wat het onderzoek laat zien, volgens Van Dijk, is dat de angst dat migranten criminaliteit met zich meebrengen, onzin is. ‘Totale waanzin zelfs, dat idee. Als dat zo zou zijn, waren de cijfers nooit gehalveerd. Maar goed, volgens de PVV is de misdaad ook enorm toegenomen, al laten de cijfers zien dat dat dus niet klopt.’

  Van Dijk zegt dat uit het CBS-rapport blijkt dat de criminaliteit terugdringen vooral door burgers en bedrijven zelf gebeurt. ‘Ik zeg al jaren dat meer blauw op straat helemaal niet nodig is. Dat politie en justitie de criminaliteit terugdringen is een misvatting.’ Volgens de criminoloog kan de overheid beter investeren in voorlichting over preventie en in betere standaarden voor bijvoorbeeld alarmapparatuur.

  1. poldi

   Ernst, hoeveel krijg je betaald voor deze tekstuele diarree ?

   1. Holland

    Het is voor de eerste maal dat Quispel zo uitvoerig leunt op knipplak-werk uit een dodebomenkrant. Het gonst in zijn hoofd dan ook van de cognitieve dissonantie en er is hem ALLES aan gelegen om ons te overtuigen dat de criminaliteit echt heus eerlijk waar terugloopt.

    TPO zegt het mooi: ‘Aangiftebereidheid slachtoffers misdrijven enorm gedaald sinds eeuwwisseling’.

    Lees vooral ook even GeenStijl.

    1. Pit

     @Holland: Artikelen genoeg die aantonen dat het een bende is in opsporingsland:

     – 1 maart 2017 (AD) Minder vaak aangifte na misdrijf
     – 16 mei 2017 (AD) Buitenlandse bendes roven vrachtwagens leeg [lage aangiftebereidheid]
     – 17 mei 2017 (Telegraaf) Kleine criminaliteit vaak niet opgepakt
     – 29 mei 2017 (AD) Politie doet weinig met aangifte online-oplichting
     – 3 juli 2017 (AD) Crimineel deze zomer vrijuit door schreeuwend tekort aan agenten
     – 22 juli 2017 (AD) Ruim de helft van alle aangiftes gaat de prullenbak in
     – 11 september 2017 (Telegraaf) Een op vijf zaken nooit voor rechter
     – 13 juni 2017 (AD) Politie laat platteland links liggen
     – 1 maart 2018 (AD) Burgers haken massaal af bij doen internetaangifte

  2. penis aqua di rosa

   Toevallig las ik vandaag iets over dat nieuwsblaadje Trouw.
   Ik neem bovenstaande dan ook met een micro korreltje zout.
   Wat een flauwekul verhaal om ons gerust te stellen.
   Laat ik je zeggen, ik woon ik Almere, de afvalbak van Amsterdam en kijk steeds vaker over mijn schouders en ga ’s avonds de deur niet meer uit, laat staan dat ik hem nog open doe. Vanaf 18.00 uur, niemand gewenst! Zo veilig is Nederland inmiddels geworden en o ja, ik heb op mijn smartphine Burgernet geinstalleerd, wat ik daar op aangekondigd krijg spreekt boekdelen. Ik zal niet in details treden. Slaap lekker

 7. Babaji538

  Ik zou zeggen, een vertekend beeld.
  Petra Hermans

 8. fenderbender

  Net op de radio, doordat kids meer binnenspelen is er minder criminaliteit,
  nu komt de vraag op wat is criminaliteit, wat is kattekwaad?

  pfff, laat ook maar , gaat ook weer nergens over, lekker naar buiten,
  de groeten, losers

 9. Pit

  Al veel eerder, maar zeker op 19 februari 2011 was al duidelijk dat het een grote verschrikking is aan het politiefront. De overheid weet het, de politie weet het, en ja, ook de burger weet het of had het kunnen weten.

  – Aangiftebereidheid is nihil
  – Opsporingspercentages zijn schrikbarend laag
  – Veel te veel opsporingscapaciteit (recherche)
  – Gemiddeld 50% van de aangiften verdwijnt in de prullenbak
  – OM is niet verplicht tot vervolging, in Duitsland geldt dat wel en zijn de opsporingspercentages navenant hoog
  – Jarenlange bezuinigingen, bureaus dicht, teams samengevoegd, schaalvergroting

  https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/opsporing-verzocht

  1. Pit

   – Veel te veel opsporingscapaciteit (recherche) = – Veel te weinig opsporingscapaciteit (recherche)

 10. poldi

  Hahahahaha…..hoe hou de bevolking om ze een veiliger gevoel te geven, voor de gek.
  Terwijl het alom bekend is dat de aangifte bereidheid aanzienlijk is afgenomen.
  CBS = Centraal Bureau SUSSEN !

  1. Henk-Jansen

   Daar is naar gekeken maar het blijkt dat de criminaliteitscijfers aanzienlijk sneller gedaald zijn dan de aangiftebereidheid. Het wordt dus wel degelijk veiliger in Nederland.

   1. poldi

    Behoor jij ook tot het trollen collectief ?

    1. Henk-Jansen

     Het is gewoon waar wat ik zeg. Nederland wordt steeds veiliger. Alleen Wilders en co blijven maar roepen dat de criminaliteitscijfers door het dak gaan!

    2. Pit

     @Poldi: Retorische vragen zijn ook vragen. Henkie bevestigd jouw vraag bovendien!

   2. meijer61200

    Nou, dan kan ik vanavond wel even gaan wandelen in kalifaat west in Amsterdam neem ik aan? Je lult uit je nek! Criminaliteit stijgt navenant het aantal gelukszoekers dat hier wordt binnen gelaten. Je leest waarschijnlijk ook TROUW? Een weldenkend mens veegt daarmee zijn kont nog niet af.

   3. denk eens na

    deze meneer jansen woont in Madurodam nr13

 11. Ritter

  Veel mensen doen tegenwoordig geen aangifte meer omdat het toch geen zin heeft.

  Ook word in een aantal gevallen door de politie afgeraden aangifte te doen en word aangifte doen bemoeilijkt.

  Dat is naar mijn idee een verklaring voor de cijfers.

  1. Pit

   @Ritter: Bingo! Maar niet alleen dat. Ik heb de indruk dat de politie wel wil. Het is Rutte III die geen enkel belang heeft bij een politie die hoge opsporingscijfers haalt. En dat niet alleen in 2018. Al in 2011 (en daarvoor) was pijnlijk duidelijk dat de netto opsporingscijfers [aangehouden, voor de rechter, veroordeeld, gevangenisstraf] niet eens boven de 3% komen.

 12. Two Ravens Black Kettle

  Op Staatsradio 1 zojuist: “dat komt omdat de pakkans van de NLse politie zo enorm is gegroeid”

  My God !
  Wat een miezerige club doofpotters.

 13. Ernst Quispel

  Angstige mensen die zich onveilig voelen in het leven laten zich door de feiten niet geruststellen.
  Irrationele angst is werkelijk gevoelde angst.

  1. springmaarachterop

   Angstige mensen blurren hun huis bij google earth!

   1. Ernst Quispel

    Wat doe je dan precies?

   2. Pit

    @Spring: Weet je meteen welk huis je moet hebben. Overigens niet geheel toevallig dat de bewoner ook direct reageert!

  2. Holland

   Ernst geeft een inkijkje in zijn eigen gedachten- en gevoelswereld: ja Quispel, je hebt helemaal gelijk! Er zijn bij de apotheek goede pilletjes om je angstgevoelens te dempen.

   1. Pit

    @Holland: Zuigtrollen hebben niets met feiten, waarheid is hun grootste vijand.

   1. Pit

    @Spring: Zuigtrollen hebben niets met feiten, waarheid is hun grootste vijand.

    1. Guus Geluk

     Pit,

     Vlucht dan maar snel weg van de waarheid.

 14. JanKlaasen

  De laatste 10 Nederlanders houden moedig stand op de DDS om te verklaren dat Nederland een door en door verziekt land is met de hoogste criminaliteits cijfers van Europa. Het schijnt bij Putin en Trump vele malen veiliger te zijn.

  1. dannyvermeulen69

   goh trekpop klaasen hangt weer aan de touwtjes in zijn poppenkast. te beweren dat mensen waar miljoenen in Europa en Nederland achterlijk zijn! en allemaal zoals hij!! niet verder op straat komen dan de deur van zijn poppenkast,

 15. meijer61200

  We kunnen nu wel massaal afgeven op de inzet van de politie, maar die zijn volkomen kapot bezuinigd door Rutte en co. Er is amper tijd meer om aangiftes op te nemen. Je zult maar agent zijn in Nederland! Zwaar onderbetaald, altijd het pispaaltje, en geen enkel respect. Daarnaast continue aangevallen door de extreem linkse media; Trouw, NRC, VK, de verkrachters van JOOP, NPO en zo nog een rijtje. Zolang dit soort gevaarlijke gezwellen volop blijven ageren tegen alles wat “rechts”is in hun ogen, houden we dit soort toestanden.
  Maar er gloort hoop aan de horizon! Nederlanders pikken het niet langer meer, en het kwaad zal worden gekeerd, de huichelachtige morbide Rutte gaat straks pleite naar de fascistische drankorgels van de EU, om daar riant zijn zakken te vullen.
  Ik ga nu lekker wandelen, want het is prachtig weer, en er is (nog) geen belasting op het feit dat we genieten van de zon! Maar nu help ik flapdrol Rutte aan een idee misschien.

  1. Frits Jansen

   Wettelijk kun je ook direct bij het OM aangifte doen. Aangifte bij de politie heeft alleen zin als de dader onbekend is, bijv. bij diefstal. Wettelijk kun je ook schriftelijk aangifte doen, al beweert de politie van niet. Je hoeft geen slachtoffer te zijn om aangifte te doen, maar je moet het strafbare feit wel zelf hebben geconstateerd.
   Vervolging gebeurt op staatskosten in het openbaar belang, en blijft soms achterwege. Dat mag. Rechtstreeks betrokkenen kunnen in beroep gaan tegen een sepot-beslissing.

 16. denk eens na

  De politie heeft het tedruk met iftar te organiseren, islam knuffelen is hun tijd besteding

 17. fenderbender

  De cijfers, noem het peilingen, geven aan dat het zakt, dat zegt niets over hoe veilig of hoe onveilig iemand zich voelt.
  Waar woon je, zit je de hele dag binnen, kom je op plaatsen waar het link is, of loop je bomen te knuffelen,
  Feit is dat mensen geen aangifte doen
  Feit is dat nederland een narcostaat is
  Feit is dat je geen politie ziet
  Feit is dat de politie de wet niet handhaaft

  De cijfers zeggen niets, weer een discussie die ruis veroorzaakt, en geen oplossingen bied.
  Nederland zakt als land naar een nivo apenland, dat is een feit

 18. Adriaan

  Het CBS wordt aangestuurd door de overheid. Deze criminaliteitscijfertjes zijn pure leugens. Het feit dat de cijfers volgens het CBS dalen, komt enkel omdat aangifte doen, zinloos is geworden.

 19. Peter Loosduinen

  De Nederlanders worden besodemieterd !!

  De twee Armeense kinderen Howick (13) en Lili (12) mogen voorlopig toch in Nederland blijven. Zij dreigden vandaag te worden uitgezet naar Armenië. Maar volgens hun advocaat Patricia Scholtes is de vlucht geannuleerd en mogen zij hun nieuw opgestarte verblijfsprocedure in Nederland afwachten.

  Weer kan de Nederlandse belastingbetaler geld ophoesten voor deze soap !
  Schandalig !! Uitzetten en nooit meer terug op Nederlandse bodem.
  Meer dan 700.000 euro heeft dit ons gekost.

  1. Frits Jansen

   Allemaal heel erg misschien maar heeft volstrekt niets met criminaliteit te maken.
   Elders heb ik uitgelegd dat die kosten wel zullen meevallen. Hoewel Armenië een veilig land is zullen kinderen die hier geworteld zijn moeilijk kunnen worden teruggestuurd. Regel is dat het belang van het kind voorgaat.

   Armenië lijkt een beetje op Israël, in zoverre dat het nog maar een klein landje is en de meeste Armeniërs zijn uitgewerkt overal op de wereld. En zich nog steeds Armeniër voelen. Bekend voorbeeld is Charles Aznavour(ian).

 20. Frits Jansen

  “Als mensen geen aangifte doen, dan wordt een crimineel feit niet geregistreerd.”
  Dat is niet waar. Justitie kan ook vervolgen zonder aangifte, als ze maar weten van een strafbaar feit.
  Als justitie er niet van weet en ook geen aangifte wordt gedaan zal het wel meevallen met de ernst van het strafbare feit.

 21. Frits Jansen

  Populisten van links tot rechts klagen over de politie. Dat leidt ertoe dat de politie vooral probeert zo zichtbaar mogelijk te zijn. DUS geven ze geen prioriteit aan zware criminaliteit, maar treiteren ze iedereen die ook maar een minimale (verkeers-)overtreding pleegt. Laatst kreeg ik voor het eerst van mijn leven een bekeuring als voetganger. Het is me ook al overkomen dat ik struikelde, en de agent die dat toevallig zag me oppakte, omdat de regel is dat je na elk ongeval moet blazen. Maar ik had helemaal geen wet overtreden! Ik hoorde ook van automobilisten die bij gladheid van de weg raakten. Vervelende pech? Nee, een strafbaar feit, want niet voldoende voorzichtig geweest. Bij overtredingen is strafrechtelijk niet van belang of er opzet in het spel is.
  Enfin, treiteren verhoogt wel de zichtbaarheid.

  Ooit had ik een wijkwethouder uit de Leefbaar hoek. Eindeloze enquêtes hoe onveilig ik mij voel. Nou, niet dus. Op een wijkbijeenkomst stond het stijf van de politie. Ik schrok me dood: werd een aanslag gevreesd? Maar het bleek dat ze me juist een veilig gevoel wilden geven!

 22. fenderbender

  Hoe noem je personen die mensen uitmaken voor populisten, vraag het me al een tijdje af

 23. Mariposa78

  tja, dat behoeft weinig aanvulling 🙂

  Schrijf het ontmoedigingsbeleid om aangifte te doen van de politie ook niet af.

  Welke Nederlanders hebben ze het gevraagd?
  Een goede steekproef is niet zo makkelijk.
  En de definitie van misdaad is ook rekbaar…..zou iemand het doorgeven aan het CBS als ie voor een paar euro is opgelicht via marktplaats?

  En hoever gaan ze bv met het meetellen van verkeersmisdrijven? Toen en nu….waarbij nu handelingen een misdrijf zijn die in 1980 gewoon waren (en vooral ook omgekeerd).

  Aantal abortussen is in Nederland : ca 30000. Gegeven dat de abortuswet in 1984 is aangenomen zou dat aangeven dat er NU 30000 misdrijven meer zouden zijn als we de regelgeving van 1980 aanhouden. Nog steeds daling van wat ernstige misdrijven genoemd werden?

  Zo kan je ook het aantal misdrijven omlaag brengen dus…..

  Als inwoners van een AZC van iedere bedreiging, diefstal en vechtpartij aangifte zouden doen, komt er heel wat anders uit zo’n onderzoek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.