Moedige Iraanse vrouwen verbranden de Koran uit protest tegen de ayatollahs: ‘Ze lezen dit boek toch niet!’

Vrouwen in Iran hebben genoeg van het verstikkende religieuze systeem van Iran en tonen hun onwil om nog verder het islamitische bewind te ondersteunen door video’s te delen waarop te zien is hoe ze Korans verbranden. De vrouwen zijn er helemaal klaar mee als oud vuil te worden behandeld, en demonstreren met lucifer en aansteker.

In Iraanse twitterkringen wordt er door seculiere (ex-)moslima’s hard gewerkt om de hashtag #چالش_آتش_زدن_قرآن trending te krijgen. Dat betekent: #brandendekoranuitdaging en is een grote middelvinger die de vrouwen aan het opsteken zijn richting het Iraanse regime. Na veertig jaar “Islamitische Revolutie” zijn de vrouwen er helemaal klaar mee om te leven in de verstikkende omstandigheden die de ayatollah hebben gecreeërd in Iran.

En ze maken hun ontevredenheid niet alleen kenbaar met woorden, maar ook met daden. Met iets dat in Iran bekendstaat als zo ongeveer het ergste wat je kan doen: de Koran verbranden. Video’s van vrouwen die ook in vrijheid willen leven gaan viral in het Midden-Oosten, en met goede reden. Het is na bijna een halve eeuw islamistische regeringsterreur wel eens tijd dat er een seculier bewind aan de macht komt in Iran, die afrekent met religieuze dwingelandij zoals het verplicht dragen van een hoofddoek of het ophangen van homo’s.

Eén van de vrouwen roept bij haar Koranverbranding uit:

“Als ik in steen verander, dan zie ik jullie wel in het Louvre. De meeste mensen [in Iran] lezen dit boek niet. Als ze de betekenis kenden, zou de Islamitische Revolutie nog geen uur geduurd hebben!”

In Nederland krijgt de actie vooralsnog alleen steun vanuit de PVV. Partijleider Geert Wilders plaatste een video van een vrouw die het heilige moslimboek verbrandt via een retweet ook op zijn eigen Twitterprofiel.

Wat een dappere vrouwen zijn dit. Dus: your move, haatayatollahs in Teheran!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. sjun

  Door de duidelijke politiek van Donald Trump zien we ook in Iran de eerste lichtpunten van toenemende individuele ontplooiing en bevrijding van gebondenen.

  1. Ernst Quispel

   Deze opmerking toont weinig inzicht in de situatie: Trump heeft met zijn stupide politiek de conservatieve Ayatollah’s de wind in de rug gegeven.

   1. Ernst Quispel

    Trump is een Godsgeschenk voor de conservatieve hardliners in Iran.

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-05-11/trump-plays-into-hands-of-iran-s-hard-liners

    1. Ritter

     Ernst Quispel

     Integendeel.
     ———-

     Trump brengt Iraanse ayatollahs aan de rand van de afgrond
     https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2018/05/trump-brengt-iraanse-ayatollahs-naar-de-rand-van-de-afgrond-613491/

 2. denk eens na

  Daar kunnen die moslim rete kruipers hier op dds nog wat van leren, hulde dames

  1. Control

   ‘rete kruipers’

   🙂

 3. Two Ravens Black Kettle

  Wat zal de voltallige Europese feministen- (feminazi’s)-brigade en de Ministry of Truth-pennenlikkers van de NPO/RTL woedend zijn op deze heldinnen.
  Wat zullen ze krijsen om hun scalp
  Uncle Tom, nestbevuilers, terug jullie islamistisch hok in

  Meisjes en vrouwen die de islam afzweren
  Niets maakt de Kartel-politicus en hun NPO-mondorgaan woedender en valser dan dit.

  Een inktzwarte dag voor Famkuh Halsema, Ghislainne Plag, Margriet van de Linde en die Joop.nl viespeuk met die vieze witte onderbroek.
  Meisjes en vrouwen die vrij willen zijn
  Er is niemand die de linkse islam-apologetische Identity Politics fascisten/betuttel-racisten zo intens haten dan dit soort heldinnen. Dit soort heldinnen die met gevaar voor eigen leven uit hun ‘niche’ durven te klauteren.

  Ik zie de Femi-nazi regering van Zweden (die -al deugend- andermans kroost uitlevert aan verkrachtingsbendes en vervolgens de slachtoffers de schuld geven) daar nog potsierlijk staan in Saoedi Arabia
  Allemaal braaf in hun religieus nazi uniform

  Deze dames
  Dit zijn de ECHTE feministen !

 4. Floris

  Zouden deze dames moreel gesteund worden door het nieuwe feminisme?

  Ik reken er niet op.

  1. Ernst Quispel

   Iran is, zoals we ook weten van de reportages van Thomas Erdbrink, in rap tempo aan het moderniseren. De Ayatolla’s voeren een conservatieve achterhoedestrijd.

   Het is heel erg triest dat Trump deze beweging naar modernisering bruusk heeft geblokkeerd. Trump heeft de conservatieve garde de mogelijkheid gegeven het gelijk te claimen en daarmee is het risico groot dat Iran een forse stap acherop raakt.

   1. Ritter

    Ernst Quispel

    De Iraanse oppositie steunt Trump.
    ———–
    “In de afgelopen jaren heb ik diverse malen op internationale bijeenkomsten in Nederland, Engeland en Frankrijk van het Iraans Verzet gesproken. Dit verzet is op democratische leest geschoeid en ondervindt internationaal enorme en nog steeds groeiende steun. Voor alle Iraniërs in de diaspora is het Iraans Verzet het enige lichtpuntje en de enige serieuze mogelijkheid om het nu nog heersende misdadige theocratische mullah-regime uit de macht te verwijderen. In de kringen van het Iraans Verzet worden alle verhalen over de eventuele betrouwbaarheid van het Iraanse regime met uiterste scepsis bejegend. Trump staat dus bepaald niet alleen in zijn wantrouwen.”

    https://opiniez.com/2018/05/14/het-schijngevecht-van-de-eu-tegen-trumps-voldongen-feiten/cadelange/

    1. denk eens na

     Ernst strooit met nep nieuws , in de buurt waar hij woont noemen ze hem ook wel de nep neger

     1. Floris

      Het geven van desinformatie is een van de bezigheden van trollen.

      “Een trol (mv.: trollen) in een internetomgeving is een persoon die op Usenet, fora, websites of chatkanalen berichten plaatst met het doel voorspelbare emotionele reacties (bijvoorbeeld woede, irritatie, verdriet, of scheldpartijen – ook wel flames genoemd in internetjargon) van andere mensen uit te lokken,[1] opzettelijk verkeerde informatie (desinformatie) te geven of zichzelf expres anders voor te doen.[2]”

     2. Ernst Quispel

      Ik zie dat Floris inhoudelijk de handdoek al weer in de ring heeft gegooid.

     3. Floris

      Inhoudelijk heb je vandaag weer alle hoeken van de ring gezien, oelewapper.

 5. Ernst Quispel

  Dat Ayatolla’s zelden inde Koran lezen en zich er evenmin door laten leiden was al eerder duidelijk.

  1. Floris

   De verwarde autist Ernst Quispel liet zich door een misleidende kop op het verkeerde been zetten. Het gaat om de meeste mensen in Iran die de koran niet lezen. De Ayatollahs doen dat uiteraard wel.

   Wat ben je toch een domme jongen.

   1. Ernst Quispel

    Nee, als de Ayatollah’s de Koran zouden lezen zouden ze niet doen wat ze doen. Trump zou ook niet doen wat hij doet als hij regelmatig in de bijbel zou lezen en de strekking ervan zou doorgronden.

    1. Floris

     Quispel meent dat de Ayatollahs de koran niet kennen en niet naar de strekking ervan handelen.

     Het staat er echt!

     Niemand hoeft jou af te zeiken, want dat doe je zelf al.

     1. Ernst Quispel

      Ze kennen de Koran, zoals Trump de Bijbel kent en er naar handelt.

     2. Floris

      Wat Trump hiermee te maken heeft blijft onduidelijk, maar ontkennen dat deze geestelijken zich door hun religie laten leiden en de koran door en door kennen is te bizar voor woorden.

      Je wordt elke dag een beetje gekker. Tijd voor zwaardere medicijnen.

     3. Ernst Quispel

      Dat je de relatie met Trump niet begrijpt, Floris, snap ik wel: je bent ten prooi gevallen aan het wonderlijke idee dat er een rechtstreekse relatie bestaat tussen de geloofsinhoud van de islam en het gedrag van de volgelingen. In die merkwaardige logica verklaar je het gedrag van de Ayatolla’s uit de inhoud van de Koran. Dat de meeste moslims uit dezelfde Koran een ander gedrag afleiden blijft onverklaard maar die logische tegenstrijdigheid vermocht je nimmer aan het denken te zetten.
      Dat deze curieuze logica ook impliceert dat zowel het gedrag van Hitler, Obama en, laten we zeggen, Moeder Theresa causaal moet voortvloeien uit dezelfde christelijke geloofsinhoud vermag bij jou geen lampje doen branden.

      Je bent niet zo van de logica, zullen we maar zeggen, je laat je meer door je gevoel leiden. Daarin ben je hier overigens in ruim gezelschap.

     4. gister

      ernst doet een trucje: jij noemt ayatollah en hij haalt trump erbij, dat heet jij-bak, zo leidt ernst de aandacht af van zijn geliefde islam

     5. Floris

      Het waanidee dat er géén causale relatie bestaat is te bizar voor woorden. Waarom moeten vrouwen een hoofddoek dragen? Tegen de felle zon?

      Dat er uitzonderingen zijn op die causaliteit is op zich juist, het blijven mensen, maar om daaruit de conclusie te trekken dat er helemaal geen causaliteit bestaat is een grote denkfout.

      Je gaat prat op je logica, maar daar zit juist jouw grote zwakte. Je denkt in versleten dogma’s, in zwart-wit en je bent niet in staat om de nuances op te pikken.

      Je bent een vrij dom kereltje die maar één kunstje kent: taalgebruik. Logica is voor jou te hoog gegrepen.

     6. Ernst Quispel

      Floris komt me een belangrijk stuk tegemoet: hij benoemt een causale relatie op een (minder relevant) punt en geeft tegelijkertijd aan dat er uitzonderingen op bestaan. Er zijn dus moslims die zich laten leiden door voorschriften uit de Koran en moslims die dat niet doen of weer op een andere manier.

      Er is dus geen sprake van een rechtstreekse dwingende causaliteit tussen (islamitische, christelijke, Joodse, Boeddhistische) geloofsinhoud en gedrag en dat was hetgeen te bewijzen viel.

      Een verheugend voortschrijdend inzicht.

     7. Floris

      Ik heb nooit beweerd dat er sprake van een 100% causale relatie is. Het blijven immers mensen.

      Dat er sprake is van een grote mate van causaliteit is evenwel een feit. En die is binnen islamitische culturen veel groter dan elders.

      Het wordt tijd dat Quispel dit oppikt. Maar een dergelijk voortschrijdend inzicht verwacht ik niet van deze zwever die in de lulverhalen van Karen Armstrong is blijven hangen.

    2. van Urk

     Floris@ Ayatollah is volgens mij een hoge titel die gegeven worden aan sjiitische geestelijken. Het woord “Ayatollah” betekent “teken van God”. En zij die deze titel dragen zijn kenners van de Sjiitische islam en geven ook les op religieuze scholen. Dat deze geestelijken volgens Ernst de Koran niet zouden gaan lezen lijkt me dan behoorlijk stug. Het zijn inderdaad de gewone Iraanse burgers die de Koran van a tot z niet lezen.

     1. Floris

      Ernst is ver van het padje af, Van Urk.

      De man maakt zich volkomen belachelijk.

    3. van Urk

     In Amerika zijn religie en staat gescheiden. Dus Trump zou als leider zo en zo niet naar Bijbelse begrippen gaan handelen met het feit dat niet alle Amerikanen daar op staan te wachten . Dat is in Iran juist niet het geval. Iran wordt aangevoerd door een islamitische Paus die de Koran aanhaalt om islamitisch politiek te kunnen gaan drijven .

     1. gister

      islamitische politiek, mooi gezegd van urk. er bestaan namelijk mensen die denken/geloven dat islam slechts een religie is.

     2. Ernst Quispel

      Nee, gister, wereldgodsdiensten zijn niet alleen gericht op de transcendentale relatie met de godheid, ze spreken zich in de regel ook uit op het gebied van de politiek. Zionisme, islamisme en christelijke politiek impliceren echter niet dat vanwege dit gegeven Jodendom, islam en christendom politieke ideologieën zijn.

 6. DolleDries

  Dit zijn de dappere vrouwen die een trap in de rug krijgen van links Nederland.

 7. Peter Loosduinen

  Hulde voor deze dappere wijven !! ( wijven in de betekenis van KANJERS )

 8. Ni28

  Iraanse vrouwen verbranden het Koran en wij vervolgen Wilders en steunen de bazen van deze vrouwen. Beetje krom, denk ik zo.

 9. NoDoubt

  Moedige vrouwen die in het Westen nauwelijks worden ondersteund.

  Anke Van dermeersch
  https://www.youtube.com/watch?v=BxqvV2Xp4tc
  Vanaf minuut 6 de verzen uit de Koran

 10. Ni28

  Gewauwel als steuntje voor de ayatollahs. Ongelooflijk.

 11. Ni28

  De haat tegen Trump wakkert liefde voor de ayatollahs.

 12. Vit

  Als je de foto’s ziet van het Perzië voor de ayatollah’s en heden is er ook wel reden, het land is volledig afgebroken qua infrastructuur, studiemogelijkheid voor beider Kunne en vrijheid, het zijn top vrouwen maar ik vrees het ergste voor hen.

 13. Steve Van der Vekens

  En kijk eens, zonder hippe hoofddoek.

 14. Syntha

  Ik hoop maar, dat dit mooie kopje op haar rompje blijft, evenzo van degenen die volgen. Heel, heel erg dapper..

  1. Vit

   Vroeger had je houten schepen en stalen kerels, nu is het net andersom behalve bij die vrouwen dan.

   1. Syntha

    Er zijn mijns inziens in die landen ook mannen die uit die oude gebruiken willen stappen. En dat getuigd ook van innerlijke groei.

 15. Ruud562

  DDS op 7 april jl. noemde Shima Musa een heldin!
  Nu, deze vrouwen zijn de échte heldinnen, en zéker omdat ze zich met foto in de openbaarheid tonen! Wetende dat ze hierdoor een moordaanslag op zichzelf uitroepen! Een moordaanslag door een van die fijn gematigde aanhangers van die satanideologie, gebaseerd op dat sprookjesboek!

 16. Rosasolis

  Dit verbaasd mij helemaal niet. Jaren voordat de Ayatollahs Iran ging overnemen, was de Sjah bezig om juist meer vrijheid en zeggenschap aan vrouwen te geven. Meisjes gingen naar school in gewone uniformen, korte jurken, bloezen met korte mouwen, en zonder hoofddoeken. Jonge vrouwen gingen naar de universiteit, en krijgen een goede ban na hun studie. Er was een symfonie orkest, met ook vrouwelijke musici en solisten. (Beter dan het bekende orkest van Wenen, die toen geen vrouwen in het orkest had). De Sjah van geen moslim, hij was een Zoroaster: een heel oude geloof van de oude Perzie, dat nog steeds bestaat in Iran. In feite zijn de Zoroasters de 2de grote religie van Perzie (Iran). In dit land zijn er ook kleine groepen Joden en Christenen. Het woord “Ayatollah” is een oud Perzisch woord van de Zoroasters; het betekend “leider”. In het oude Perzie waren er ook vrouwelijke Zoroaster Ayatollahs,
  en ook vele machtige koninginnen.
  Toen de huidige Sje-ietische Ayatollahs de macht van dit heel oude land overnam, verdwijn met de Sjah, de hele cultuur van Perzie. Niets meer van vrijheid, en ontwikkeling voor meisjes en vrouwen. Vele vrouwen in top posities moesten hun hoge onderwijs of ban opgeven. En omdat de oorlog met Iraq vele levens van duizenden jongens en mannen koste, moesten de meisjes vroeg uitgehuwelijkt worden…om vele zonen te baren, voor de wederopbouw van Iran…onder bevel van de moslim Ayatollahs.
  De vrouwen werden gedwongen door het slavernij leven te gaan kleden in een zware,
  donker wollen Chador, en ook als het temperatuur 40 graden werd…of nog hoger.
  Vele vielen flauw als zij naar de markt gingen. De meeste huizen zijn zonder airco,
  zodat vele vrouwen krijgen hart aanvallen, zeer hoge bloeddruk, astma, en beroertes.
  Ik kreeg een mailtje van een vrouw, die haar oude westerse zomer jurken niet heeft weggegooid. Die heeft zij opgeborgen in een oude kist, wachten op hoop dat er eindelijk een einde komt aan de Ayatollah heersen in haar land.
  Er komt, zonder twijfel wel binnenkort een nieuwe revolutie is Perzie (Iran). Al de moderne vrouwen die durven rond te lopen gewoon westers gekleed krijgen nu steun van hun vaders, echtgenoten, en andere mannen, die hun vrouwen hebben verloren
  wegens ernstige gezondheid problemen, of van die vrouwen die nu ernstig ziek zijn.
  Binnenkort zal het hele Ayatollah regime gaan instorten. Omdat zowel vrouwen als mannen meer dan genoeg van hebben gehad. Ik hoop dat er geen grote oorlog alweer komt wegens die oude fanatieke Ayatollahs.

 17. Pescador

  Goed gedaan meiden , ga zo door

 18. Gerlos

  Dames er liggen nog 125.000 stuks in uw land, kan een prachtige bevrijding vuur worden, succes.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.