“Ontkomt Nederland nog aan een Europese transferunie?” – debatavond op 24 mei in Nieuwspoort

Thema:
“Ontkomt Nederland nog aan een Europese transferunie?”
24 mei 2018, Nieuwspoort, Den haag, 20.00u – 22.45u

Achtergrond:

De euro staat voor een tweesprong. Omdat de eurolanden onderling economisch veel te verschillend zijn werkt de eenheidsstructuur van de euro destructief uit voor ieder euroland. Met name de zwakkere landen voldoen daarom niet aan initiële afspraken dat ieder euroland financieel de eigen broek moet ophouden en dat alle lidstaten prudent begrotingsbeleid voeren van overheidsfinanciering en staatsschulden.

Met de noodfondsen sinds 2010 en het ECB-beleid van de afgelopen jaren zijn de eerste transferunie-stappen al gezet van een permanente geldstroom van Noord naar Zuid. Tegen de zin in van Nederland, beslissen Frankrijk en Duitsland eind juni mogelijk over nog veel verdergaande transferunie-stappen waarbij de nationale soevereiniteit steeds verder wordt uitgehold. Het betreft onder andere de plannen voor de omvorming van het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) tot een Europees Monetair Fonds (EMF) dat als backstop fungeert voor zwakke lidstaten en zwakke banken.

De grote vraag is derhalve: Wat moet Nederland doen? Moet de Nederlandse regering hierin meegaan en het advies van de Raad van State opvolgen om de euro ‘onomkeerbaar’ te maken of zijn er ook betere alternatieven? Die vragen zijn met name voor onze parlementariërs van groot belang om een weloverwogen besluit te nemen. Niet alleen het belangrijke parlementaire budgetrecht, maar de financiële zelfbeschikking van ons land staan op het spel.

Tijdens deze debatavond zullen ook de onderwerpen aan de orde komen, die de Raad van State niet heeft gesteld, maar die vanzelfsprekend wel relevant zijn om een weloverwogen keuze te maken. Zoals: was de invoering van de euro wel zo’n goed idee voor Nederland, of voor de eurozone als geheel? En: Is de euro eigenlijk wel ‘onomkeerbaar’? Zijn er écht geen alternatieven? Welke financiële risico’s loopt Nederland eigenlijk als we blijven doormodderen respectievelijk meegaan met de plannen van een EMF?

Zie ook: De vijf vragen die de Raad van State had moeten stellen.

Voormalig europarlementariër en senior fellow bij het London Center for Policy Research Derk Jan Eppink, zal een inleidende voordracht houden. Hierna zal de Duitse jurist Markus C. Kerber  – bekend van het onder de aandacht brengen van het OMT en het ESM bij het Duitse Constitutionele Hof – op de voorgenomen plannen ingaan. Hierna zal het hoofd Europese Studies van Instituut Clingendael, de heer Adriaan Schout, de Nederlandse positie toelichten.

Na de pauze zullen parlementariërs van diverse politieke partijen met elkaar in debat gaan over de materie, onder de bezielende moderatie van de heer Eppink, zie het programma hieronder.

Er zal ruimschoots gelegenheid zijn voor het publiek tot het stellen van vragen. Aanmelden kan via de mail, zie Programma.

jeanwanningen-event

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Ni28

  Zal de uitslag van deze avond relevant zijn voor de kant-en-klare plannen van de EU top? Nee, het is al beslist. Rutte zal wat sputteren voor de bühne alvorens hij een dikke handtekening neer zal krabbelen. De economie mag als een tierelier draaien maar voor wie eigenlijk?

 2. denk eens na

  Daar gaan de nederlandse pensioenen naar mr pythios die moet bijkomen van de hele dag op het strand liggen

 3. sjun

  Uiteindelijk is er maar een antwoord: NExit. Baas bij eigen grens, baas over de eigen begroting, afgelopen met de sluipende kapitaalroof van waardevermindering door middel van draaiende geldpersen in Zuid-Europa en op de koop toe handel drijven met wie Nederland zelf wil. En oh ja, afgelopen met die contributie aan geldverslindende ambtenaren en megalomane ongelezen EU-bestuurders.

  1. Original NL

   Idd sjun…nexit is the cure !

 4. Frits Jansen

  Uitgangspunt is de populistische misvatting dat Europa bestaat uit een hardwerkend noorden en een stel potverterende lapswansen in het zuiden.
  Dat is maar de vraag. Italië en Spanje hebben best een bloeiende industrie. Griekenland is een apart geval.
  Ook in Noord-Europa ontstaan af en toe problemen, bij voorbeeld in Ierland.
  Naarmate de EU meer een eenheid wordt zullen bedrijven hun fabrieken naar het zuiden verplaatsen, als dat armer, dus goedkoper is.
  Het verevenen van rijkdom is ook een probleem binnen landen. Limburg zouden we eigenlijk meteen moeten afstoten, ook al omdat de Limburgers de Hollandse cultuur haten en dus niet integreren.
  Rotterdam heet de stad te zijn waar gewerkt wordt. Maar handel is lucratiever, dus is dat eigenlijk Amsterdam. Den Haag is één en al overhead.
  In Berlijn maken ze het geld op dat in Beieren wordt verdiend, zo heet het. Maar Beiren was ooit een arme, agrarische deelstaat. Net als de omgeving van Eindhoven, met straatarme aardappeletende keuterboeren op schrale zandgronden. Maar nu is het de Nederlandse Silicon Valley, een paradijs van innovatie.
  De Walen keken altijd neer op de Vlamingen. Zij hadden de zware industrie, de Vlamingen waren maar boeren die een raar taaltje brabbelden. Inmiddels zijn de rollen volkomen omgedraaid: de Waalse industrie ligt op z’n gat en Vlaanderen bloeit zo, dat zelfs de Nederlandse taal wordt gedoogd.

  De titel van dit seminar is een typisch geval van “framing”: de essentie van de vraag als gegeven aannemen, en dan over bijzaken kletsen. Maar op verkeerde vragenm moet je nooit antwoord geven.

  Politici worden betaald om maximaal vier jaar vooruit te kijken. Het zijn beroepsbijzienden. De paar staatslieden die nog wel een visie hebben worden op deze site afgebrand.

  1. denk eens na

   Hoe dichter je bij de evenaar komt des te meer werkschuw zijn de mensen, feit.

  2. Stanly2000

   Fritsje als hoogopgeleide meester in de rechten heb je wel een geweldige kijk op de toestand in de EUSSR. Waarom woon je in Duitsland en niet in Brussel? Tussen al die andere kanjers zou je niet eens opvallen.

  3. Jean Wanningen

   “Italië en Spanje hebben best een bloeiende industrie.”

   Echt? De Italiaanse economie stagneert al tientallen jaren.

   “De titel van dit seminar is een typisch geval van “framing”: de essentie van de vraag als gegeven aannemen, en dan over bijzaken kletsen.”

   Welke framing? Welke bijzaken?

   Moeten we u serieus nemen?

 5. Marija

  U I T S T A P P E N = nexit

 6. Bes Tolen

  In Zuid Europese landen zitten steenrijke families, die veel invloed hebben. Hoe rijk ze zijn, weten ze zelf niet. Veel van hun bezit wordt niet gewaardeerd. Het zit al eeuwen in die families. In Nederland mag je de smerige box-3 inkomstenbelasting betalen terwijl er geen enkele belastingbetaler onder zit met zo’n uitgebreid vermogen als de zeer rijken in Zuid Europa bezitten.
  Ik denk niet dat die steenrijke families in Zuid Europa veel bijdragen om de overheidstekorten daar te reduceren. Naast die steenrijke families zitten er vooral in Spanje ook nog veel rijken, miljardairs, van elders. Mijn vraag is wat die aan belasting bijdragen aan Spanje zelf. Ik denk dat het niet veel zal zijn.
  Laat men eerst de belastingheffing gelijk trekken en de uitvoering en controle daarop. Want de inkomsten buiten de fiscus om zijn daar vast meer dan hier.
  In Zuid Europa en Frankrijk gaat men eerder met pensioen. Veelal staatspensioen. Dat kan daar blijkbaar. De levensverwachting ligt in veel gebieden hoger dan in Nederland.

 7. sjun

  Het belooft een interessante avond te worden. Echter kunnen nu al wel beleidsaanbevelingen gegeven worden waarbij een weg naar de uitgang bijzonder plausibel is.

  1. De veel te ver gaande bemoeizucht van Brussel moet worden ingedamd om de identiteit van de burgers en het democratische proces in de natietaten niet te zeer te ondergraven.
  2. Er was een reden dat de Europese grondwet door de burgers is afgewezen. Veel is er niet veranderd. Daarom moet het roer om naar meer soevereiniteit in de natiestaten.
  3. De Euro functioneert al jaren slecht en dracht bij aan verarming van Nederland en daling van het vrij besteedbare inkomen van haar burgers. Met niet enkel in Nederland functioneert de Euro slecht. Ook Griekenland en Italië zijn er slachtoffer van en haar burgers ageren bijgevolg terecht tegen de dictaten vanuit Brussel. E moeten dus alternatieven komen de recht doen aan de economische situatie in de verschillende natiestaten. Gebeurt dat niet dan valt opstand tegen en sabotage van dit voor burgers te prijzig geworden speeltje voor belobbybare politici te verwachten.
  4. Aangezien Brussel al jaren faalt in de bewaking van haar buitengrenzen moet elke natiestaat weer soevereiniteit over eigen grenzen en grondgebied hebben.
  5. Opgedrongen migratiequota waarin kansloze geluk- en geldzoekers onder het eufemisme vluchtelingen worden doorgeschoven moet stoppen. Sterker nog er moeten terugkeerregeleingen worden opgezet om te voorkomen dat de oorspronkelijke bevolking en de daarbij meekomende cultuur die iets van een zorgzame samenleving mogelijk maakte behouden kan blijven. Lukt dit niet zal segregatie in elke natiestaat en uiteindelijk opstand tegen Brussel ontstaan dat de belangen van haar ingezeten burgers in de uitverkoop deed voor en onzalig diversiteitsevangelie dat tegen de natuur van mensen ingaat.
  6. Er moet meer en beter geluisterd worden naar Europese ingezetenen. Gaat Brussel op oude voet door dan moet Nederland uitstappen om niet elke cumulerende rekening van Brussels beleid voor haar kiezen te krijgen.

  Intussen kunnen de draaiende geldpersen in Zuid-Europa die geldontwaarding bij spaarders veroorzaken worden uitgezet.

  1. Ernst Quispel

   “De Euro functioneert al jaren slecht en dracht bij aan verarming van Nederland en daling van het vrij besteedbare inkomen van haar burgers.”

   Verarming van Nederland?

   https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/20/bbp-groeit-met-0-5-procent-in-eerste-kwartaal-2018

   Hier wreekt zich de neiging van reaguurders om geen kwaliteitskranten meer te lezen. Daardoor ontstaan volkomen vervreemde voorstellingen van de werkelijkheid.

   1. Stanly2000

    Ernst, domme jongen, lees rustig je kwaliteitskrant, ik ga af op de inhoud van mijn portemonnee.

 8. Pescador

  Het wordt tijd voor een opstand

 9. Luwadder R1

  Op de vraag was de invoering van de euro wel een goed idee voor Nederland ???, daar komen ze pas 16 jaar later mee aan zetten, kort maar krachtig NEE!!!! de Euro is net als de EU een illusie. Ik reken nog steeds alles om naar guldens. De Euro heeft alles 2x zo duur gemaakt. Ook qua uiterlijk is het geld niet om aan te zien dat dunne (WC) papier met die nietszeggende plaatjes erop. De papiergeld van de gulden (helaas) was veel mooier. Helaas helaas hebben we dankzij de paarse achterkamertjes met pijn in het hart afscheid moeten nemen van de Euro, het is niet anders.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.