Oud-fractieleider Mat Herben: ‘Mark Rutte wordt beïnvloed door links gedachtegoed’

Mat Herben, oud-fractieleider van de LPF en voormalig ambtenaar van het ministerie van Defensie, heeft harde woorden geuit over Mark Rutte en het Kabinetsbeleid omtrent ons leger en het ministerie van Defensie. Volgens Herben zet Rutte de prioriteiten verkeerd en laat hij zich te veel leiden door links gedachtegoed

 ‘Defensie heeft zichzelf in de afgelopen jaren echt opgevreten. Materieel op de Nederlandse vliegvelden helemaal uit elkaar gehaald om F16’s in het buitenland in de lucht te houden. Marinepersoneel mee laten doen met operaties van de landmacht vanwege personeelstekort. Het was puur kannibalisme en roofbouw op mens en materieel.’

‘We moeten ophouden met de overdreven aandacht voor het handhaven van de internationale rechtsorde. Defensie moet zich eerst richten op waar ze voor is, en dat is bescherming van ons grondgebied en dat van onze NAVO-bondgenoten. Want op dit moment fungeert defensie als een verlengde arm van Ontwikkelingssamenwerking. We kunnen wel deelnemen, maar voor maximaal twee jaar. Zo’n tienjarige missie als in Afghanistan kan defensie gewoon niet aan.’

Herben heeft in dit geval natuurlijk gewoon gelijk. Het is een van de kerntaken van de overheid en het leger: het beschermen van het eigen grondgebied. De samenleving kan niet goed functioneren als de grenzen van het land niet goed genoeg bewaakt kunnen worden. Laten we ook eerlijk zijn, door de duurzame verwaarlozing van het ministerie van Defensie en ons leger, zal het nog lang duren voordat er fundamentele positieve veranderingen zijn bewerkstelligd.

‘Door het arbeidstekort worden mensen tijdens hun dienstverband van zes jaar soms wel zeven keer uitgezonden. Dat is ondragelijk. En als mensen na hun uitzending terugkomen, worden ze beloond met het feit dat hun baan door bezuinigingen op de tocht staat. Ook zijn ze wéér een halfjaar van huis doordat ze een trainingscircuit ingaan om vaardigheden op te vijzelen die ze op missie niet hebben geoefend. Banen aan de top zijn dun gezaaid, dus het is echt vechten voor een goede positie aan de top.’

Zeker, als er één ministerie is dat niet goed functioneert door onregelmatig beleid en bezuinigingen, dan is het wel het ministerie van Defensie. Het is een traditionele ministerie dat loyaal is en niet zomaar uiteenvalt, maar onder de oppervlakte kan het sterk corroderen en daardoor slecht functioneren. Het is een soort kikker dat in het water blijft zitten, ook al warmt het water langzaam op. Daarom moet er ook zuinig omgegaan worden met dit ministerie, zeker in de toekomst.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Guus Geluk

  Het is fout gegaan toen men jaren geleden begon te bezuinigen en onder elk kabinet de bezuinigingen zijn blijven doorgaan. Daardoor zit Defensie volledig aan de grond. Als het tij niet keert, kan zij straks geem enkele taak meer uitvoeren.

 2. Frits Jansen

  Mat Gerben is een oude man, inmiddels 65+ Als oud-medewerker van Defensie denkt hij nog in ouderwetse oorlogen.
  De moderne oorlog is een cyberoorlog. Poetin infiltreert media zoals DDS, jawel, deze website, om haatboidschappen te verspreiden tegen de EU, om die te verzwakken. Een verkruimeld Europa is een makkelijke prooi voor Poetin. Nu al infiltreert hij de regeringen van Hongarije en Polen, en ik vermoed dat ook Baudet door Poetin gesubsidieerd wordt.
  Dank zij de niet aflatende haatcampagne tegen “Brussel” breken wij ons eigen continent af.
  Weg met ons! Baudet zegt te strijden voor het behoud van de Nederlandse cultuur maar die is juist van oudsher heel internationaal gericht, dus wat hij doet is alleen maar afbraak.
  Intussen wordt de islam haat opgefokt om de aandacht af te leiden.
  Net als in het dierenrijk eten kleine roofdieren andere dieren, om vervolgens op hun beurt door grotere dieren te worden opgegeten.
  Op dezelfde manier zullen de Chinezen Rusland opeten nadat Rusland Europa heeft opgegeten.
  In in dit macabere machtsspel staat Herben aan de zij(k)lijn “paf” te roepen.

  1. Stanly2000

   Nou Fritsje 007 dat is heel wat hetgeen je daar beweert. Natuurlijk heb je bronnen hiervoor? Of zijn dit je eigen gedachtekronkels? Als je als hoogopgeleide zo’n onzin verkoopt dan heb ik mijn twijfels aan het onderwijs/universiteiten van tegenwoordig.

   1. Archetype01

    man die bauxiet aandelen gaan hard

  2. TotDeSchijtOnsDood

   En eigenlijk is dus deze Frits degene met de “haatboodschap”…

 3. Rechtsaf

  1 ding weet ik héél zeker, in Den-Haag hebben ze werkelijk geen idee wat er speelt in onze samenleving, onder de burgers welteverstaan..

 4. Ernst Quispel

  Mat Herben was de afgelopen jaren lobbyist voor de wapenindustrie. Hij heeft indertijd Fortuyn overgehaald om in te stemmen met de aanschaf van de JSF.

  Zijn betoog voor de versterking van Defensie is ingegeven door persoonlijke belangen.

  1. Control

   Dergelijke trollen moet je blijven monitoren en aan de schandpaal blijven nagelen.

  2. Control

   Simon Brouwenstein

   🙂

   1. Ni28

    Een van de eerste namen van steeds dezelfde trol.

    1. Control

     Inderdaad, het wordt steeds duidelijker!

     😉

    2. Guus Geluk

     De eerste naam van Pit was Baaz.

     1. Control

      En daar schiet de bruinridder uit de bosjes!

      🙂

     2. Control

      Ik raak steeds meer overtuigd van het feit dat Guus dezelfde is als Ernst!

     3. Control

      Laat die pit-obsessie los Ernst!

      🙂

  3. Control

   En hoe weet je dat je met Ernst, zijn afgeleide of met zijn bruinridder te maken hebt?

   – Hitler was een Christen
   – Islam is vrede
   – Isis heeft niks met islam te maken
   – Islam bevordert vrouwenemancipatie
   – Europa garandeert de vrede
   – De multiculturele Europese eenheidsstaat is goed voor de Nederlandse economie.
   – Islam is een verrijking van de Europese cultuur.
   – Zonder islam zou er in het Westen geen wetenschap zijn.
   – Islam kent geen imperialisme
   – De kruistochten waren barbaarse veroveringstochten (Het ging slechts om verdediging van de toegang tot plaatsen voor pelgrimage)

  4. Guus Geluk

   Ernst Quispel,

   Dat zou kunnen, maar ik meen eerder door realisme. Keer op keer luidt men de noodklok over het effect van de jarenlange bezuinigingen op Defensie.

   1. Control

    Trol Ernst was Danube, Simon Brouwenstein plus eventuele andere kloonaccounts zoals UV 3.2. Annie Jansz (voorheen Arie Jansz), Maaike e.d.

    1. Guus Geluk

     Trol Control was Pit, Zout, Stork, Baaz, Thee etc et etc.

    2. lugar

     @Control,
     Guus is inderdaad dezelfde als Ernst!

     1. observer

      het verhaal van Frits lezend, zou je kunnen vermoeden dat ernst & aliassen in Rusland wonen

 5. Control

  Oude de oude doos, 2015 ditmaal:

  Beste mensen,

  Ik merk dat ik in akelige internetoorlogen word betrokken waar ik niets mee te maken wil hebben. Zag ook dat er al verwijzingen naar privésites en bedrijven werden geplaatst van mensen en bedrijven die ik ook niet ken.

  Ik vind dit allemaal zeer onfris en bedreigend. Om die reden gaf ik al aan geen bijdragen meer op dit blog te zullen plaatsen.
  Kalmeer dus, jullie zullen van mij geen last meer hebben.

  Adviseer wel de blogbeheerder hier regulerend op te treden, hier komen vroeger of later problemen van.

  Groet,

  Ernst

 6. Ni28

  Herben heeft helemaal gelijk. De defensie is een verlengde arm van ontwikkelingssamenwerking en Rutte is zo links als maar kan. Dat is overigens al lang voor hem begonnen en met het wegwerken van Verdonk alleen maar geprolongeerd. VVD is PvdA light. Op FvD heeft Nederland geen rechtse partij meer, alles is naar links gedraaid. Dat is slecht voor de democratie of wat van er over is.

 7. Blue monday

  Eigenlijk zegt de kop alles; “oud fractieleider Matt Herben”
  (??) inderdaad de oud fractieleider van de LPF.

  Die partij die in de dikke van Dale is opgenomen in een situatie waar
  Je goud in handen hebt, maar waar iedereen ruzie heeft, met als resultaat
  dat alles in elkaar ploft…en daar was deze Matt Herben de leider van.

  Hij heeft geen recht van spreken, de man is een nar, net nog even iets slechter dan de rest van dat LPF-zooitje. Groep 3 van de klimop in Uden
  Had het nog beter gedaan.

  Laat hem vooral vliegtuigjes spotten op AirPort Lelystad en vermoei ons niet met de mening van deze man.

  1. lugar

   Vliegtuigjes spotten is een gewichtige bezigheid beste maandag, vergis je daar niet in.

  2. Viertel

   Ho, ho, ho, Mat Herben is 2 maanden geleden een nieuw politiek leven begonnen. Als raadslid in de gemeente Montfoort. Een beetje meer respect graag voor onze gekozen volksvertegenwoordigers!

 8. Gosselaar333

  Poetin infiltreert de DDS. Jawel hoor het staat er echt .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.