Peiling: imago van Pim Fortuyn is binnen tien jaar alleen maar positiever geworden

Vandaag is het 6 mei en dan herdenken veel Nederlanders de dood van LPF-leider Pim Fortuyn. Maurice de Hond heeft een speciale peiling geconstrueerd, waarin hij de stemming over Pim Fortuyn van het heden vergelijkt met de stemming over Fortuyn in 2007, meer dan tien jaar geleden.

Peiling Pim FortuynDe peiling en de vergelijkingen laten goed zien, wat er allemaal in tien jaar gebeurd is. Een conclusie is in elk geval duidelijk en dat is dat de ideeën die Pim Fortuyn uitdroeg erg belangrijk zijn geworden voor de Nederlandse politiek. Een andere conclusie, is dat in vergelijking met tien jaar geleden, meer mensen hadden gewild dat Fortuyn premier was geworden. Opvallend hierbij is, is dat VVDers, als rechtse stemmers, toch minder graag dat hadden gewild dan ik had gedacht. Het tabelletje laat niet zien wat VVDers er tien jaar geleden van vonden, maar het blijft een bizar gegeven.

Toch blijkt uit deze cijfers dat meer mensen neutraal kijken naar de invloed van Fortuyn, dan in 2007 en daardoor ook minder mensen positief kijken naar zijn invloed. Het zegt nog niet zo veel over de visie op de ideeën an sich, maar misschien ook over Fortuyn als persoon of het vervagen van de politieke herinneringen.

Peiling Ideeen Fortuyn

Het meest interessant, voor mij dan, is het tabelletje hierboven. Het laat goed zien dat de visie op de islam en immigratie in de afgelopen tien jaar wel veranderd is. Meer mensen zijn het eens met Fortuyn, alhoewel minder mensen het eens zijn met zijn visie op integratie. Een interessant geheel dat kan duiden op het feit dat mensen an sich minder positief zijn geworden over het fenomeen ‘integratie’.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. Ernst Quispel

  De postume waardering voor Fortuyn is te danken aan het feit dat hij door zijn tragische dood nooit enige bestuursverantwoordelijkheid droeg.

  1. bifbof

   Denk dat dit wel waar is , er zijn zeer vele doden die dit nooit deden en ook bijzonder gewaardeerd worden.

  2. springmaarachterop

   ‘door zijn tragische dood’

   Je hebt staan juichen destijds viezerik!

   1. Pit

    @springmaarachterop: Je hebt staan juichen destijds viezerik!

    Klopt, lees het volgende citaat met bronvermelding maar eens, lees en huiver want het ultra linkse nazisme, het fascisme, de geest van Volkert van der Geest is springlevend!

    Als Pim Fortuyn premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan. Toch goed dat er een God is.
    -Ernst Quispel-

    http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/04/column-jan-roos-debat-dividendbelasting-was-de-begrafenis-van-het-laatste-beetje-vertrouwen-in-de-politiek

  3. denk eens na

   Ernst heb je jouw vader ,wat eigenlijk je opa is en je moeder wat je zus is nog wel eens gezien//.Inteelt heeft zo zijn nadelen .

  4. sjun

   In tegenstelling tot Ernst Quispel had Pim Fortuyn wel wat te melden en stak hij zijn nek uit voor zijn idealen. Nadat hij zo uitstekend Ad Melkert en zijn PvdA als keizer zonder kleren presenteerde staat zijn sociologische analyse van de verweesde samenleving nog steeds als een huis.

   1. Ernst Quispel

    Fortuyn had in de bestuurlijke arena geen schijn van kans gemaakt. We zien dat nu in zekere zin herhaald in het deerniswekkende optreden van Baudet.

    Politiek is een vak. Publicisten kunnen leuke stukjes en boeken schrijven maar dat is bepaald geen garantie van effectief bestuurlijk optreden.

    1. Mariposa78

     Wie ben jij? dat je dat zomaar zoveel onzin denkt te moeten etaleren met zoveel poeha?
     Garantie welke garantie? waar heb je het in hemels naam over?

     1. Ernst Quispel

      Ik bedoel met garantie dat het schrijven van stukjes en boekjes geen betrouwbare voorspeller is voor het goed uitoefenen van het vak van politicus.

     2. Mariposa78

      Dat is helemaal niet relevant of je nu b.v. een schrijver of loodgieter bent.
      Omdat die klootzaken die nu denken dat zij politiek bedrijven er ook nooit voor gestudeerd hebben.
      Dus wat is je punt?
      Wederom welke garantie? van de zulks zoals jij? laat me niet lachen.

     3. meijer61200

      Mariposa 78; Je kent die sukkels waarschijnlijk nog niet? O.a. E.Q. en G.G. en nog een paar zwakke geesten. Zij reageren uitsluitend om een beetje te fokken vanaf hun verduisterde zolderkamertje, waar zij door hun wijf 3 keer per dag te vreten krijgen, en hun reet wordt afgeveegd door mammie. Wordt hoog tijd dat DDS een aantal IP’s gaat blokkeren. Je moet dit soort geestelijk getroubleerden tegen zichzelf in bescherming nemen. Niet reageren op die braaksels is gewoon het slimste.

    2. Marija

     U denkt ook interessante stukjes te schrijven, zijn de meeste reaguurders niet met u eens, dus houdt u nu s.v.p. eens als goede oefening, uw klep wat vaker gesloten. Dank u.

    3. Ni28

     Zondagse gewauwel.

     1. Ni28

      Zondags gewauwel.

    4. Ni28

     Fortuyn kreeg niet eens een kans om iets te gaan doen omdat hem een klootzak van jouw niveau, Quispel, neergeknald heeft. Fortuyn was vooral menselijk, iets wat jou niet eens past, haatmens.

    5. penis aqua di rosa

     Ernst, wat een onnozele antwoorden weer op dit onderwerp.. Denk jij nu echt meer verstand van top tot teen te hebben, dan wijlen de heer Fortuijn alleen al onder zijn schedeldak? Wees eens eerlijk en niet zo trollerig hier, welke opleiding, graad etc etc heeft u behaald? Denk dat hier geen eerlijk maat ontwijkend antwoord op komt. De heer Fortuijn had volkomen gelijk en een vooruitziende blik en daarvoor werd hij door een malloot uit Wageningen om het leven gebracht.Je zou je wel eens mogen gaan schamen over je uitlatingen.Ik gedenk deze man nog ieder jaar.

    6. sjun

     Ernst lijkt bijzonder slecht op de hoogte met het c.v. van dhr Fortuyn. De man deed al bestuurlijke ervaring op toen hij tussen maart 1988 en december 1991 de OV Studentenkaart BV in Groningen leidde en daar de invoering van de openbaarvervoerskaart – bedoeld om de studiefinanciering te vereenvoudigen – tot een goed einde wist te brengen. Je zou zijn ” Zonder ambtenaren. De overheid als ondernemer” eens ter hand kunnen nemen om beter beslagen ten ijs te kunnen komen met betrekking tot de bestuurlijke en visionaire kwaliteiten van dhr Fortuyn.

  5. Two Ravens Black Kettle

   Nog dronken van geluk na de moord op Fortuyn ?

   Al ooit je excuses aangeboden aan de nabestaanden ?

   1. EU kok

    Zojuist de vrouw en kinderen van Fortuyn aan de lijn gehad.
    Zij waren zeer blij met het excuus.
    Totdat ik uw naam noemde als reden van mijn telefoontje.
    De verbinding werd direct verbroken.

  6. Two Ravens Black Kettle

   “Pim Fortuyn dreigde de grootste te worden in Nederland.
   Gelukkig greep God in”

   -Ernst Quispel-

   Al een bloemetje wezen brengen naar de nabestaanden ?

   1. EU kok

    quote:Al een bloemetje wezen brengen naar de nabestaanden ?
    .
    Jazeker, beide hondjes waren er zeer verguld mee.

  7. Mariposa78

   Weet je waar ik me nou het meeste aan erger?
   Dat is het feit dat een zeker persoon op het forum in verschillende postings de laatste 2 dagen de term (KONING PIM) misbruikt voor zijn eigen misplaatste genoegen.
   Dat is, denk ik leuk ofzo???
   Iemand die overleden is, waar hij in geloofde nog even een na trap te moeten geven.
   Volgens mij zit hij gewoon thuis achter zijn toetsenbord zo van lekker hoor! moet je eens kijken hoeveel mensen er reageren op mijn domme/ stomme reagursels, en tegelijkertijd zit te onaneren bah wat een vies 1+1=2 mannetje ben je.

  8. Ni28

   Scham je, Quispel, als je tenminste weet wat het betekent hetgeen ik betwijfel. Wat een gore mening maar wat kan men van jou anders verwachten dan een gore uitspraak. Foei!

  9. Original NL

   Ernst de DDS troll van dienst doet weer eens zijn behoefte.
   En zo als bijna altijd stinkt het verschrikkelijk.

 2. denk eens na

  Deze man werd niet voor niets als Grootste NEDERLANDER verkozen door het volk Salut

 3. Ritter

  Ondanks de demonisering van Pim Fortuyn door het politieke en media establishment zien veel mensen dat Pim Fortuyn gelijk heeft gekregen op punten als migratie; integratie en islam.

  Hetzelfde zal zeker met Geert Wilders gebeuren over 20 jaar. Dan zullen veel mensen moeten erkennen dat Wilders gelijk heeft gehad over het feit dat Noord/West (sluipend) islamiseert.

  Pim Fortuyn: “Als mij iets gebeurt, ….”
  https://youtu.be/vbcuyUVb-nY

 4. meijer61200

  De geschiedenis zal ons leren dat Fortuyn en Wilders visionairs waren, maar helaas hun tijd ver vooruit. De huidige politici zijn, op een enkeling na, laffe volgers en kruipers voor de ideologie van de pedofiele profeet. Zonde dat dit eens zo mooie land compleet naar de gallemiezen wordt geholpen door dit soort minderwaardige sujetten. Het blijft eeuwig zonde dat de linkse kliek, met dat gedemoniseer, volop medeplichtig is aan deze moord.

  1. denk eens na

   Je vergeet Jan Maat

  2. Marija

   ++++++

 5. poldi

  Pim Fortuyn werd vermoord,
  Geert wilders wordt monddood gemaakt,
  maar niet Geert Wilders is het probleem
  evenmin als Pim Fortuyn dat was.
  Geert Wilders benoemt slechts
  evenals Pim Fortuyn dat deed.
  Wie Geert Wilders de mond wil snoeren moet hem de wind uit de zeilen nemen door de problemen die hij door de jaren heen benoemt aan te pakken en liefst op te lossen.
  Maar hiermee is zelfs nog niet een begin gemaakt en is de situatie zelfs verergerd.

 6. poldi

  Jaren terug (en nu Geert Wilders) heeft Pim Fortuyn al voor de vijfde colonne gewaarschuwd maar werd door de politieke elite en media weggehoond en belachelijk gemaakt.
  En voor “racist/haatzaaier” uitgemaakt door de media en politieke elite.
  De waarheid mocht niet gezegd worden.
  Maar hij bleek dus gelijk te hebben. Islamitische terreur uitgevoerd door “verwarde” moslims is nu vast onderdeel geworden van onze samenleving.

  De situatie word onbeheersbaar omdat Europa volstroomt met moslims (die als zgn “vluchteling” naar Europa komen) en die hun religie en gebruiken meenemen naar Europa……………..evenals hun haat en minachting voor de westerse levenswijze.

  1. Ernst Quispel

   Die voorspelling van Fortuyn is in elk geval uitgekomen, de Vijfde Colonne is er gekomen. De bijdragen uit die hoek zijn op dit blog dagelijks te bewonderen.

   1. springmaarachterop

    Pim Fortuyn had het over de vijfde colonne bestaande uit moslim ongedierte, dus je lult weer uit je vieze nek!

   2. Two Ravens Black Kettle

    “Pim Fortuyn dreigde de grootste partij te worden
    Gelukkig greep God in”

    -Ernst Quispel-

    Al je excuses gemaakt aan de nabestaanden Ernst of ben je nog steeds dronken van geluk ?

    1. EU kok

     Quote:Al je excuses gemaakt aan de nabestaanden Ernst of ben je nog steeds dronken van geluk ?
     .
     De hondjes Carla en Kenneth waren zeer verguld met de bloemen en het excuus.
     Nu tevreden?

    2. Pit

     @TRBK: EU-Cock valt W i m steeds in de reden. Het is net zo’n irritant jochie dat steeds blijft zeuren om een snoepje. Uiteraard krijgt het puistenventje geen ene moer, hooguit een schop onder z’n reet.

     U bent mijlenhoog boven de zuigtrollen en hun rugtuffers verheven!

    3. Pit

     “Pim Fortuyn dreigde de grootste te worden in Nederland.
     Gelukkig greep God in”

     -W i m p i e-

   3. sjun

    Je laat ook geen kans voorbij gaan om jezelf te belichten.

    1. Pit

     @Sjun: EU-Cock is in elk geval uit dezelfde stal. Sterker nog, ik hou ernstig rekening met het feit dat het één en dezelfde is.

     “Pim Fortuyn dreigde de grootste te worden in Nederland.
     Gelukkig greep God in”

     -Ernst Quispel-

  2. Marija

   Ook in de tijd dat Pim nog leefde was er al jaaaaren het Verdrag van Straatsburg, dat is de werkelijke reden van het wegkijken en islam knuffelen van onze westerse zg leiders. Zij leiden niet, zij VOLGEN.

 7. palko

  Het is fatsoenlijke, weldenkende en hardwerkende burgers in ieder geval duidelijk dat Hans Janmaat en Pim Fortuyn met hun gedachtengoed hun tijd ver vooruit waren. Dat geldt evenzeer voor Geert Wilders die gelukkig nog in leven is.

 8. Frits Jansen

  Nog even en Fortuyn wordt heilig verklaard.
  Ik hoor nu dat Pim eindelijk de problemen in ons land benoemde waarop tot dan toe een taboe rustte.
  Voor mij was Fortuyn een handige jongen die het populisme ontdekte: de kiezer knollen voor citroenen verkopen, want de mensen houden van illusies, en stellen een duidelijk vijandbeeld op prijs.
  De islam is een perfecte zondebok. men weet niet zoveel van de islam, dus kun je er mensen makkelijk bank mee maken.
  Mijn indruk is dat het voortdurende gezeur over de islam een belangrijke bron is voor terrorisme, en dus al vele levens heeft gekost. Onder de getergde moslims zitten een paar heethoofden die hun haat de vrije loop geven.
  De zogenaamde terrorismebestrijders zijn zelf een belangrijke bron van terrorisme omdat ze impliciet islamhaat verspreiden.
  Wij leefden tot een jaar of 25 geleden in een vredig landje zonder al te grote tegenstellingen. Voor politici is dat dood in de pot. Politiek is ervoor om tegenstellingen te overbruggen, maar dan moeten er wel tegenstellingen zijn, en de populisten ontdekten dat het aanwakkeren van xenofobie en moslimhaat een electorale goudmijn was.
  Bolkestein heeft dat uitgevonden, en Fortuyn verder uitgewerkt.
  Bolkestein transformeerde de VVD in korte tijd van een gezellige partij van blazerdragende studentikoze types als Wiegel en Nijpels tot een grimmige partij van xenofoben. Van Bolkestein is bekend dat hij de gedachte huldigt dat alles mag (en moet) wat meer kiezers trekt. De ultieme beginselloosheid.
  Wat weinigen weten is dat Bolkestein Shell uit is getrapt, want zoveel opportunisme was de oliegigant toch te gortig. Bij een beoordelingsgesprek suggereerde zijn baas hem het eens in de politiek te proberen. Bolkestein begreep niet dat dit feitelijk een motie van afkeuring was, en ging enthousiast aan de slag om de VVD kapot te maken, en vervolgens ons land.
  Tegenwoordig moet je op verjaardagen beslist gesprekken over politiek vermijden, omdat die misselijke populisten er in geslaagd zijn een wig te drijven tussen ons vredige landje.
  Ik heb er mijn broer aan verloren.

  1. Frits Jansen

   bank = bang
   Hoe freudiaans.

  2. Marija

   Uw denkvermogen is aangetast?
   Waardoor zijn er vrijwel dagelijks moordaanslagen, rellen, mishandelingen etc? Dat intolerante opdringende Islam is de oorzaak.

  3. Ni28

   Het stadium wanneer iemand nog geholpen kan worden heb je net als Quispel al lang gepasseerd.

 9. DolleDries

  Een groot man vermoord door een miezerig links mannetje opjuint door totaal links.

 10. Anna

  Pim Fortuyn moest eens kunnen zien hoe Nederland en heel Europa er nu voorstaan. Politici gaan gewoon door met massa-immigratie van niet westerse economische asielzoekers in heel Europa toe te laten. Europa zal ten onder gaan.

  1. Ni28

   Hij boft ergens dat ie het niet meer kan zien want dat is wat hij voorspelde en waar hij tegen wou vechten.

 11. Ruud562

  Pim Fortuyn was (net als Jan Maat) een ziener, een realist pur sang én een vakkundig politicus!
  Voorzag en voorspelde de resultaten van de misplaatste politiek correcte walgelijke deugpolitiek van toen én zoals die nu gaande is, politiek die leidt tot complete ontwrichting, onveiligheid en onvrijheid! Helaas hadden toen ook de partijen zoals de PvdA, het CDA, D66, VVD het voor het zeggen en zorgden toen ook al voor een demoniserend klimaat jegens hun tegenstander. Met de dood van Pim tot gevolg. (En jaren eerder de aanslag op de vrouw van Jan Maat, die daardoor haar been verloor.)

  Ja, met Pim aan het roer had Nederland er beter voorgestaan! Maar ja, de demoniserende werking vanuit de politiek en vanuit de politiek aangestuurde media heeft zijn dood veroorzaakt! “Bloed aan de handen” dus!

  En nu wordt door diezelfde politiek én media Geert Wilders belaagd en uitgekotst, evenzo Therry Baudet! Dat kan hier allemaal…!

 12. Ni28

  Tot tevredenheid van de toenmalige establishment is Pim Fortuyn neergeknald door een linkse activist met veel krokodillentranen als gevolg.

  1. Two Ravens Black Kettle

   En laten we nooit de rol vergeten die de ‘kwaliteits’media speelde in de jacht en uiteindelijk moord op de Goddelijke Kale

   Zie hier het Deugend club blad voor CU-stemmers de Bezettingskrant Trouw

   …Ik voel aan de pommerans, zie dat biljartbalhoofd van Fortuyn en bedenk dat ik met een lekkere trekstoot de haatkwab in zijn hersenen voorgoed onschadelijk zou willen maken.
   Jij vuile, kale nepprofessor, jij hebt de intelligentie van Adolf Hitler en de charme van Heinrich Himmler! Jij leeft van haat en daarom hoop ik dat je in die dark room van je zo gauw mogelijk aids krijgt….

   1. EU kok

    Het lijkt de DDS wel, met reacties als: “Ik zal je ingewanden eruit trappen.”
    Gelukkig neemt TRBK altijd stelling tegen dit soort uitwassen.

    1. Ni28

     Kok, jij geniet van de ingewanden in je smerige keuken met je walgelijke baksels.

 13. Peter Loosduinen

  Pim was een ziener en denker.
  Niemand weet of hij als politicus geslaagd zou zijn.
  Helmut Kohl sprak eens over de genade van een late geboorte.
  Hij gaf hiermee aan dat je Duitsers die na de oorlog geboren zijn geen vuile handen hebben gemaakt.
  Pim heeft dus cynisch gesproken de genade van een vroege dood.
  Helaas heeft hij zich nooit als politicus kunnen bewijzen.
  Wel heeft hij geweldig goed ingezien wat er allemaal mis is in onze samenleving.
  De politici van nu hebben er geen zak meegedaan.
  Neem de As-Soena haattent die is nog steeds open.
  Onze grenzen ( van Europa ) zijn niet beschermd en terwijl u terwijl u dit leest weet dat er op dit moment weer tientallen illegalen in Europa zijn aangekomen.
  En wees gerust.
  Straks begint de ramadan weer en de politie van ons land zal dan weer iftars op uw en mijn kosten gaan organiseren en de loftrompet steken over de islam.
  Jozias van Aartsen zal weer een slap lulverhaal houden over de fantastische bijdrage van dit woestijgeloof aan Nederland.
  By the way : let op de spelling van de naam Janmaat. Dit was de achternaam van Hans.
  Hans Janmaat.

 14. Duke

  Over een dode Pim Fortuyn kun je tegenwoordig positief/positiever zijn als D66-er of Groen Linkser, want er zal nooit meer enige politieke tegenstand van hem komen.
  En postume waardering heeft ook iets hipsterig, waardoor je goede sier maakt als deugmens bij je deugvrinden. Kortom, alle reden om mee te doen.

 15. Bes Tolen

  De moord op Fortuyn is het werk van één man. Jawel maar ook het werk van politici, die toen een agressief politiek klimaat tegen de persoon Pim Fortuyn opriepen. Een belangrijk deel van de pers hielp daar aan mee. Dat betekent dat de Nederlandse democratische politiek voorgoed aan dit complot om Fortuyn op de meest schunnige wijze uit te schakelen, is ten onder gegaan. Laten we wel wezen, de politiek deugt van geen moer en het ziet er echt niet naar uit, dat dat zal verbeteren. Het tekent ook een labiel volk, dat haar houding niet weet te bepalen en weinig echte oprechte beleving in het maatschappelijk vlak toont. Daar is alles in Nederland ook op gericht. Geen echte oplossingen. De valsheid heeft het voor het zeggen. De grootste aanhangers, persoonlijk dan wel als groep, daarvan ontvangen daartoe volop beloning.

 16. Rex Gildo

  De geschiedenis zou een geheel ander verloop hebben gehad indien de aanvraag van Pim Fortuyn om lid te worden van de Communistische Partij van Nederland (CPN) was gehonoreerd in 1972.

  1. Ernst Quispel

   Het was ook anders gelopen als Fortuyn er daarna in geslaagd was een politieke functie binnen de PvdA te bemachtigen.
   Ook daar vonden ze hem echter te licht.

   1. Frits Jansen

    Dat was in de tijd dat een politicus meer moest kunnen dan alleen maar opvallen.
    Heel lang geleden gold zelfs in de politiek het adagium “,praatjes vullen geen gaatjes”. Ik moet bijna huilen van nostalgie.

   2. Signaal

    Als Pim Fortuyn premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan. Toch goed dat er een God is.
    -Ernst Quispel-

  2. Frits Jansen

   Welnee, er is weinig verschil tussen linkse en rechtse dictators. Politicologen leerden mij het hoefijzermodel: de uiteinden van een hoefijzer liggen vlak bij elkaar.

 17. Frits Jansen

  Over de doden niets dan goeds, en de mens is geneigd nare herinneringen te vergeten.
  Pim maakte de islamhaat salonfähig en kan dus zonder meer als terrorist worden beschouwd.

  En als hij nou was blijven leven? Dan had het iets langer geduurd, maar ook dan was de LPF ten onder gegaan, maar dan aan de ijdelheid van Pim.

  Wilders overleeft doordat hij een veel betere dictator is.

 18. sjun

  Vreemd is dat niet. Steeds meer respectabele mensen houden er soortgelijke ideeën op na: https://www.youtube.com/watch?v=stR5nWkq3LU

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.