Philips-topman luidt de noodklok: tekort aan ICT-vaardig personeel bedreigt onze welvaart

Het is weer zover, een grote werkgever luidt de noodklok over ‘een zorgwekkende ontwikkeling’. In de zo veel tijd stapt er een topman van een groot bedrijf naar voren, of van een werkgeversorganisatie, die vertelt hoe de welvaart van Nederland wordt bedreigd door tekort aan arbeiders/personeel/techniek en ga zo maar door. Nu hebben we een groot tekort aan ICT-vaardig personeel, aldus Philips-topman Hans de Jong.

Volgens De Jong zien de meeste Nederlanders het tekort aan technici louter als probleem van grote bedrijven en de industrie. ,,Het tegendeel is waar: er is een digitale revolutie gaande die de gehele maatschappij onderste boven zet.”

Voortschrijdende automatisering, kunstmatige intelligentie en data-wetenschap dringen juist door in de zorg, onderwijs, de typische alfadomeinen, betoogt De Jong, die ook bestuurslid is van werkgeversclub VNO-NCW en technische brancheclub FME.

We hebben welgeteld 120.000 mensen nodig in de toekomst in de technische industrie. Een behoorlijk aantal en zeker ook een getal waarbij de nekharen overeind komen te staan. Toch is die noodklok vaak wel wat overdreven, aangezien het toch vaak weer vanzelf goedkomt. Voor we het weten, komt er een artikel in de krant waarin staat dat de noodklok wordt geluid, omdat we te veel ICT-vaardig personeel hebben.

Dat is het probleem in een gestuurde economie, uiteindelijk heeft die kunstmatigheid een slechte invloed op de natuurlijke ontwikkelingen binnen een samenleving. Als de overheid sterk gaat inzetten op promotie voor de technische sector, dan komen daar uiteindelijk te veel mensen op af, terwijl vaak bewustwording al genoeg is, om mensen zelf die keuze te laten maken. We kunnen niet mensen stimuleren of dwingen om bepaalde keuzes te maken, omdat het anders de collectieve welvaart bedreigt. Het blijven mensen met eigen wensen en eigen dromen, laat dat ook vooral zo blijven.

Neen, natuurlijk moet er geïnvesteerd worden in onderwijs, maar de vraag is op welke manier dat gebeurd. Door dwang en sturing vanuit de overheid, of vanuit de dynamiek en organische ontwikkelingen van de maatschappij?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. JubbeFeenstra

  Dit is een internationaal probleem. Er is slechts een klein percentage mensen dat genoeg IQ heeft om dit soort materie te kunnen bevatten en bij te benen. Je hebt het of hebt het niet. Maar niet getreurd, over tien jaar doen computers het allemaal zelf met hun kunstmatige en zelf ontwikkelende intelligentie. Met een beetje goede wil doen die het ook voor VEEL minder kosten dan het huidige management. Kan de CEO ook vervangen worden door een robot. Vooruitgang is niet te stoppen.

 2. Jantje

  Heel veel managers omscholen tot mensen die wel productief zijn.
  Er zijn in NL veel en veel te veel managers, die niets productiefs bijdragen.

 3. Ni28

  De digitalisering van onze levens brengt ons veel mogelijkheden maar ook het gevaar waar vele beschavingen vroeger aan zijn kapot gegaan. De kunstmatige intelligentie waar de heer Hawkins voor waarschuwde kan zo schakel vormen. Dat geldt ook voor kunstmatige embryo’s. En een latere samenvoeging wanneer de kunstmatige intelligentie de kunstmatige embryo’s gaat overnemen. Hawkins wees op dit soort gevaren voor de mensheid en het lijkt te fantastisch om waar te zijn maar als je de ontwikkeling volgt is het niet eens meer zo ver weg. Wij hebben meer IT medewerkers nodig maar die moeten het straks tegen de kunstmatige opponent gaan opnemen. Sci-fi is niet alleen voor de bioscoop, het leeft nu al als nog jeugdig fenomeen onder ons.

 4. buitenbeentje

  We hebben de afgelopen jaren meer als 100000 hoog opgeleide mensen geimporteerd, neem die maar.

 5. Hermann

  Noord Korea heeft veel deskundigheid op gebied ict en software ontwikkeling.

 6. Original NL

  Dan moeten de bedrijven maar eens de salarissen voor technici gaan verhogen opdat meer studenten voor techniek kiezen.
  Nu doen de mensen buiten het werk en binnen worden de bonussen verdeeld.
  Je breekt je je nek over de studenten bedrijfskunde en waarom omdat een krijtstreep pak en stropdas een hogere status heeft.(en dat vinden ze zelf ook)
  Op de mensen die het werk moeten realiseren wordt altijd gekort .
  En eh…hoe zat het ook weer met onze hoog opgeleide “vluchtelingen”?
  Blijkbaar toch niet zo hoog als door de politiek geroeptoetert!
  Maar daar zijn alleen linkse sukkels ingetrapt.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.