Pieter Omtzigt: Betaalt de staat 52% mee aan donaties As-Soennah Moskee?

Pieter Omtzigt en twee anderen van het CDA komen op de proppen met een flink aantal Kamervragen voor de staatssecretaris van Financiën. Hoort de moskee wel als goed doel te boek te staan en moet de staat hier wel aan mee betalen?

De As-Soennah moskee te Den Haag, een salafistische puist op het gezicht van Nederland, is terecht gekomen in het vizier van Pieter Omtzigt. Reden hiervoor is de zogeheten ‘ANBI-beschikking’ van de moskee die het als ‘goed doel’ bestempelt en daarmee voordelen voor de moskee met zich meebrengt.

Omtzigt et al. zijn hier niet zomaar moslims aan het pesten. Deze moskee kan in theorie namelijk een boodschap van pro-vrouwenbesnijdenis en doodstraf voor overspel financieren met aftrekbare gelden. De overheid geeft dus tot 52% van het gedoneerde geld terug aan degene die doneert.

Ook blijkt de As Soennah moskee niet te voldoen aan bepaalde eisen en voorwaarden voor de ANBI-status, volgens Omtzigt. Zij maken namelijk niet inzichtelijk hoeveel geld zij binnenkrijgen en waar het aan wordt uitgegeven. Leest u vooral even de vragen door die meneer Omtzigt voor ons op een rijtje heeft gezet, het gaat namelijk niet alleen om deze moskee maar ook het Turkse Diyanet en diverse Iraanse overheidsinstanties die in hetzelfde straatje vallen:


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. C.oitus

  Wat een gaaf land. hahaha, mijn god.

 2. Floris

  “Deze moskee kan in theorie namelijk een boodschap van pro-vrouwenbesnijdenis en doodstraf voor overspel financieren met aftrekbare gelden.”
  ——————————————————————————-
  ALLE 4 de grote soennitische rechtsscholen keuren meisjesbesnijdenis goed. Eén ervan stelt het zelfs verplicht.

  Dus niet zeiken over die ene moskee. Kijk het monster recht in de ogen en zeg waar het op staat: de islam is in z’n GEHEEL verderfelijk.

  1. meijer61200

   Geen speld tussen te krijgen! Islam is een kwaadaardig gezwel, dat blijkt wereldwijd.

   1. Steve Van der Vekens

    Het moet een gastheer zien te vinden om te overleven…

 3. sonar

  Je kan terecht zeggen de regering IS LAM geslagen en laat alles gaan wat de Nederlanders kunnen schaden.

 4. Ni28

  Ruttes gaaf land wordt meer een graf land.

 5. sjun

  We hebben een premierskandidaat.

  1. J.C.

   @sjun

   “We hebben een premierskandidaat”.

   Niet mee eens. Pieter Omtzigt (CDA) steunde de motie van de PVV uit 2013 over een verbod op de buitenlandse financiering van moskeeën destijds niet. Overigens was de SGP destijds de enige partij, die genoemde motie wel steunde.

   De vragen van het CDA over de buitenlandse financiering van moskeeën in Nederland komen op mij dan ook ietwat hypocriet over. Maar dat gevoel roept bijna alles wat Pieter Omtzigt te berde brengt bij mij op. Hij is nogal wisselvallig in de scherpzinnige vragen, die hij stelt en zijn CDA stemgedrag. Hij bijt nooit door. Jammer, maar juist dat maakt hem volkomen ongeschikt als premier.

 6. Rechtsaf

  Nederland is een belastingparadijs, waar met name anderen, met name niet Nederlanders, misbruik van maken, en dit land is echt te stom om dit eens goed te regelen voor de Nederlanders zelf.
  Ja het werkt zeker voor de bijstandsmoeders met 1 of 2 kinderen die hun zieke moeder helpen dat wordt gezien als werk/zorg/inwonend en jawel die worden natuurlijk gelijk gekort..

 7. Frits Jansen

  ANBI instellingen zijn “algemeen nut beogende instellingen”. De eisen waar die aan moeten voldoen zijn hier te vinden: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/bijzondere_regelingen/goede_doelen/algemeen_nut_beogende_instellingen/aan_welke_voorwaarden_moet_een_anbi_voldoen/

  Het komt voor dat instellingen hun ANBI-status wordt ontnomen. Op de website van de belastingdienst staat welke gevolgen dat heeft.

  Louter het gegeven dat in die moskee dingen worden gezegd die veel mensen niet bevallen is geen reden om die de ANBI status te ontnemen. Dat zou regelrecht tegen de vrijheid van meningsuiting indruisen.

  Het is tendentieus om te stellen dat de staat bijbetaalt aan de donaties aan die moskee. De werkelijkheid is dat ze minder belasting betalen.

  1. sjun

   “veel dingen worden gezegd die mensen niet bevallen”, is dat een eufemisme voor aanzetten van labiele niet al te nozele jongeren tot geweld en bedrog terwijl inpandig gelegenheid geboden wordt voor zwarthandel waarnaar de overheid een dubbele maat hanterend geen onderzoek instelt omdat het een islamiserende en etnische minderheidsgroep betreft?

  2. buitenbeentje

   goeie link.

   3. “Uw instelling en de mensen die rechtstreeks bij uw instelling betrokken zijn, voldoen aan de integriteitseisen
   Een instelling kan alleen een ANBI zijn als de instelling en de mensen die daar rechtstreeks bij betrokken zijn, voldoen aan de integriteitseisen:”

   “De instelling en mensen die daar rechtstreeks bij betrokken zijn, mogen niet aanzetten tot haat of het gebruik van geweld.
   Bestuurders, leidinggevenden en gezichtsbepalende personen mogen hiervoor in de afgelopen 4 jaar niet zijn veroordeeld.
   Als de Belastingdienst reden heeft om te twijfelen aan de integriteit van een instelling of een persoon die daarbij betrokken is, kunnen wij vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).”

   herhaal:
   De instelling en mensen die daar rechtstreeks bij betrokken zijn, mogen niet aanzetten tot haat of het gebruik van geweld.

   Wat zei je ook alweer?

 8. J.C.

  Had het partijkartel in 2013 maar wel naar de PVV willen luisteren, die destijds een motie tegen de buitenlandse financiering van Nederlandse moskeeën indiende. Alleen de SGP steunde deze motie.

  Let wel: in 2013 reeds!

 9. Gerlos

  Het kan nog steeds gekker in dit land, stop met die HAAT paleizen en scholen.

 10. Pescador

  Jongens jullie moeten zorgen dat ik de baas wordt in nederland is het binnen twee maanden opgelost . Pescador for president

  1. van Urk

   “Het Europa van staatshoofden zonder eer en hersens, van politici zonder geweten en verstand en zonder moed. Het zieke Europa dat zich als een sloerie aan sultans, kaliefen, viziers (eretitel van het Ottomaanse rijk) en janitsaren van het nieuwe Ottomaanse rijk verkocht heeft”. http://www.franklinterhorst.nl/Vrij%20immigratie%20van%20moslims%20in%20ruil%20voor%20olie.htm

 11. Duke

  Het is meer dan 52%, want ANBI’s zijn ook vrijgesteld van schenkbelasting.

 12. meijer61200

  Pieter zou een uitstekende Burgemeester zijn voor Amsterdam. Hij is integer, recht door zee, een harde werker,en niet corrupt. Dat kun je van veel politici niet bepaald zeggen.

 13. Jetske

  meijer61200
  Pieter Omtsigt heeft het achter zijn ellebogen, zoiets doet hij nu altijd, een vuurtje opstoken. Als er over het onderwerp gestemd moet worden, stemt hij tegen.

 14. Pit

  Nou Pieter, heb je al beveiliging overwogen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.