Politiek gaat eindelijk kijken naar een meerjarenbegroting voor Defensie naar Zweeds model

Er lijkt de afgelopen periode een kentering te zijn geweest met betrekking tot het ministerie van Defensie. Jarenlang is er structureel bezuinigd op een van deze belangrijkste posten van de Nederlandse overheid. In een soort waas van verstandsverbijstering was de Nederlandse politiek zich gaan gedragen als een soort hippie. Grote oorlogen zouden niet meer komen, pacifisme voerde de boventoon en Defensie was een mooie post om miljarden vandaan te halen in het voordeel van onze immer dijende overheid.

CU-Kamerlid Voordewind: „We moeten proberen te vermijden dat het defensiebudget te veel een speelbal wordt van politieke prioriteiten voor de korte termijn. Als we het als kabinet en Kamer eens kunnen worden over een langetermijnvisie, moet die voor een periode van minstens een jaar of tien, vijftien vastgelegd kunnen worden.” Voordewind wil hiermee voorkomen dat Defensie opnieuw zo zwaar te lijden krijgt onder bezuinigingen als in de afgelopen twintig jaar is gebeurd.

Voordewind heeft voor zijn voorstel het ‘Zweedse model’ voor ogen. Als er in het Zweedse politieke bestel overeenstemming is bereikt over de defensieplannen, worden deze voor een periode van 15 jaar vastgelegd. Ook landen als Denemarken en Nieuw-Zeeland kennen zo’n systeem. Een ’Zweeds’ defensiebudget is tijdens de vorige kabinetsperiode al voorgesteld door toenmalig PvdA-Kamerlid Eijsink. Voordewind denkt aan een fonds als waaruit de Staat grote infrastructurele plannen betaalt.

Het punt is alleen, als het voor zo lang wordt vastgesteld, dat het dan misschien in de toekomst ontoereikend blijkt te zijn. Het is minder vatbaar voor politieke volatiliteit, heel goed, maar het nadeel is dus inderdaad dat als er een nog betere visie komt voor Defensie, dat de plannen dan moeilijk zijn aan te passen. Zoals ik al eerder betoogde, is het misschien beter om in de Grondwet een minimum op te nemen als het gaat om de uitgaven aan Defensie, zoals twee procent van de totale uitgaven.

Al met al is dit in elk geval een goede propositie en eentje waar een groot deel van de Tweede Kamer het mee eens kan zijn. Dan kunnen we eindelijk een holistische visie opstellen aangaande Defensie, zodat structurele en duurzame verbeteringen geïmplementeerd kunnen worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. denk eens na

  Naar zweeds model::: Is dat heel hard help roepen?

  1. van Urk

   Volgens mij zit ons land allang bezig om het Zweeds model te gaan volgen. Zweden komt inderdaad iets lager uit dan ons land. https://www.indexmundi.com/nl/zweden/militaire-uitgaven-procent-van-het-bbp.html

 2. Mariposa78

  Je bedoelt wat? dat we ons leger nog verder gaan afbreken, net als de Zweden dat doen?
  Want ze hebben slechts actieve 9270 soldaten en 7000 reservisten als reserve dat is in totaal 16270 soldaten als er oorlog zou uitbreken.
  Nou, nou, poeh, poeh, indrukwekkend hoor!
  De Russen lopen zomaar naar binnen zonder tegenstand of ze verdwalen in hun eigen land.
  Ze mogen niet eens meer mee oefenen met de Navo en de Nato want te weinig manschappen.
  Zelfs als ze 20 duizend manschappen hadden dan hebben ze nog een tekort van 30 duizend manschappen.

  1. van Urk

   Tijdens de begin jaren tachtig besloeg het Zweedse leger uit 180.000 soldaten. In 1995 daalde dat tot 80.000. In 2014 met een nieuw Russische dreiging beschikt het Zweedse leger over 16.000 soldaten. Het plan is om het niveau weer te bereiken tot 50.000 beroepssoldaten in 2020.

  2. Fortiori

   Navo en Nato is hetzelfde , Mariposa78. Het is trouwens nog wel een eindje lopen naar Zweden. Sorry !

   1. cmsuijkerbuijk

    @Fortiori: Je hebt ook nog de OTAN (Franse versie)

 3. Mariposa78

  Oh voor ik het vergeet, als iemand iets anders beweerd dan weet die niet waar hij /zij het over heeft.

 4. Zcooby

  Maar daarmee krijgen we niet meer de vliegvelden (Valkenburg) terug en tevens de marinepatrouille vliegtuigen.

 5. Tov

  Als je de Russen uitdaagt dan zou ik idd maar iets aan defensie doen, niet dat het zal helpen…..

 6. Ni28

  Als ik Zweeds model hoor word ik al huiverig.

  1. Ni28

   En stiekem hopen ze dat Trump ons toch helpt als nodig is.

   1. van Urk

    Weet Trump trouwens wel waar Nederland precies ligt voordat hij per ongeluk hulp biedt aan IJsland?

 7. cmsuijkerbuijk

  Bezopen voorstel: Je kunt dan ook 15 jaar vrolijk er op los bezuinigen!
  Gewoon een minimum percentage (plm 2,5%) vastleggen. Want het is nou eenmaal niet zo, dat je bij dreiging, morgen je defensie op orde hebt. Je moet dan al klaar zijn, want een agressor, zoals de EU, wacht écht niet, tot iedereen netjes is voorzien van alles! Wie vrede wil, moet nou eenmaal op oorlog voorbereid zijn!

  1. Ernst Quispel

   Het is de heer Suikerbuik mogelijk niet bekend dat we lid zijn van de EU.

   De agressor bevindt zich buiten die club.

   1. denk eens na

    Dan weet ernst blijkbaar nog niet dat het de bedoeling van de eu om de natie legers te verzwakken ,en als er dan iets aan de hand is bv de 30.000 turken op de errasmusbrug komen in op stand dat de nederlandse regering gedwongen is om te smeken om een eu leger om ons uit de brand te helpen . regeren is vooruit zien.

 8. Guus Geluk

  Een uitstekend plan.

 9. Babaji538

  Belofte maakt schuld.
  Vele beloftes komen niet uit en worden
  geen werkelijkheid.
  Wanneer dwazen achter gekken, dwaas verdwalen
  was ik geen goede partij.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.