Vrije woord blijft overeind, huilen wordt niet beloond: PVV ‘Islam-spotje’ niet strafbaar

Het PVV spotje dat in de Zendtijd voor Politieke Partijen werd getoond op 15 maart 2018, blijkt niet strafbaar. Dit meldt het AD.

Het volgens sommigen wat onsmakelijke filmpje, dat ook een hit bleek op social media, toont de letters ‘Islam is’ en voegt hier elke keer een nieuwe aantijging onder. De PVV verwijt op deze manier de islam onder andere: terreur, eerwraak, vrouwenonderdrukking, homohaat, jodenhaat, onderwerping en slavernij. Zij eindigen met ‘dodelijk’ en laten dit woord bloed druppelen voor extra effect, zodat het niet verward wordt met ‘vrolijk’. Dat dit bij sommige mensen in het verkeerde keelgat schoot is natuurlijk niet zo gek. Naast een flink aantal views leverde het de PVV dan ook 17 aangiftes op.

Deze aangiftes liepen dus op niks uit. Het OM heeft zojuist bekend gemaakt dat dit dus allemaal niet strafbaar is. De hoofdreden die hiervoor wordt gegeven is dat het puur om kritiek op een godsdienst gaat en niet om het beledigen van een groep, in dit geval moslims. Ook wordt er volgens het OM niet aangezet tot haat, geweld of discriminatie tegen de aanhangers. Vette pech voor ‘makkelijk te triggeren Nederland’ dus, gewoon wegzappen de volgende keer en een kamillethee klaarzetten.

Prima beslissing van het OM. Het filmpje is dan weliswaar geen Oscar waard (of zelfs een ‘voldoende’ op de middelbare school), het vrije woord blijft gewoon vrij en het OM houdt zich niet bezig met het beschermen van gevoelens.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

84 reacties

 1. Ritter

  Een factcheck van de PVV islam-video

  De 17 stellingen inhoudelijk onderzocht

  “De islam is meer dan een godsdienst, de islam is ook een politieke ideologie. Die ideologie is totalitair van aard en beoogt de gehele levenssfeer van mensen te regelen op elk terrein. In tegenstelling tot andere godsdiensten wordt er onder moslims geen kritiek toegestaan op de inhoud van de leer en die blijft daarom onversneden. De leer is vastgelegd in de Koran, Hadith en andere geschriften. We checken aan de hand van de islamitische geschriften of de zeventien stellingen over de islam waar zijn of niet.”

  https://opiniez.com/2018/03/18/een-factcheck-van-de-pvv-islam-video/

 2. Bloem

  Hoe zit het met de strafbaarheid van het doen van een valse aangifte?

 3. Ernst Quispel

  Het is een weerzinwekkend islamofoob filmpje maar ook dit soort racistische bagger behoort tot de vrijheid van meningsuiting.

  Goede zaak dat hier geen vervolging is ingesteld, al zou het alleen maar zijn omdat Wilders vooral zichzelf hiermee beschadigt.

  1. sonar

   Kwispedoris de waarheid is hard en kan nooit strafbaar zijn ,alleen islam lovers zijn het natuurlijk niet eens met de uitspraak.
   Weerzinwekkend is links die denkt in alles gelijk te hebben,maar vaak er bedrogen uitkomen.

  2. Top

   Blblblblblablabla! Daar is onze blaaskaak/pisvlek/handophouder ook weer. Gezellie! Zet hem op flapdrol.

  3. Ni28

   Is islam dan een ras?

   1. Ernst Quispel

    Nee, domme jongen.

  4. Ni28

   Vindt Quispel dan dat het tegenovergestelde van wat Wilders noemt waar is?

  5. Rechtsaf

   @Ernst vindt natuurlijk dat Nederland, al is het alleen omdat ernst Wilders een poepie wil laten ruiken, overspoeld moet worden met nog veel meer islam.

   #islamprostituee

  6. Roughwood

   Quisling vindt de racistische soennitische haatspeech vuilspuiterij in de NL’se moskeeën daarentegen niet weerzinwekkend antiwesters.

  7. toetssteen

   Ah we hebben nu ook het katholieke ras, het gereformeerde ras???? Dacht ’t niet!

  8. Dubbele Komma

   Islamfobie bestaat niet mongooltje quispel.

   Er worden in het spotje uitsluitend FEITEN gepresenteerd waar de islam zich pas 1400 jaar aan bezigd.

   Pas 1400 jaar. Dus het valt wel mee verder. Debieĺe dorpsgek.

   1. Hetzalwelweer

    Maak hem maar wijs dat je hele bevolkingsgroepen in een periode over 1400 jaar in sprookjes kan doen geloven….is best knap op zich, maar zegt genoeg over een bevolkingsgroep….

 4. Henk-Jansen

  Links staat pal voor de vrijheid van meningsuiting, in tegenstelling tot rechts die gisteren nog opriepen om onder andere mij, Ernst en Guus de mond te snoeren.

  1. sonar

   HJansen ook dat mogen zij als het vinden ,roepen mag maar met geweld dus niet ,en dat is meestal wel met links die geweld gebruikt.

  2. Ni28

   HJ, staat Links ook voor misbruik van de vrijheid van meningsuiting? Stel dat er een groepje zoals jullie hier op Joop gaan trollen. Hoe lang zal dat gaan duren? Net zolang als op DDS misschien? Het is maar een vraag, verder geen interesse in dit soort activiteiten.

   1. Floris

    Dat duurt nog geen dag.

  3. Seneca

   @henk Jansen
   Klopt helemaal wat u zegt! Alsik denk aan de goede oude tijd van het communisme in de S.U. de bezielende leiding van Mao Ze Dong, de zegeningen van Ho Chi Minh, de vvmu bij Pol Pot en nu wederom de vrijheidsstrijd van N-Korea, dan blonk links uit in de vrijheid van meningsuiting. Wat betreft het oproepen om u te bannen, jammer dat men dat heeft gedaan en nog spijtiger dat u er niet vanaf gedonderd bent.

  4. Dubbele Komma

   Tuurlijk adolf Henk jansen daarom word elke afwijkende mening op joop.nl geblocked en geweld gebruikt door linkse antifa mongooltjes en politici afgeschoten en vliegen de strnttaarten om je oren van het gezellige linksmensenvolk.

   Ach wat zijn wij dom. En oh wat bent u slim.

   Hahahaha.

   Geloof je het echt zelf volkert? Stuk stront?

 5. poldi

  Het islam-spotje kan onmogelijk strafbaar zijn.
  Want hoe kan je nu voor de waarheid gestaafd met vele voorbeelden gestraft worden.

 6. Steve Van der Vekens

  Dit zijn nochtans het soort filmpjes waar islamieten van houden.

 7. Guus Geluk

  Als een D66-er zegt dat het christendom verkrachting etc etc is, mag dat. Als een moslim zegt dat de PVV xenofoob is, mag dat. Dus als Wilders zegt dat de islam moord is mag dat ook.

  Daarnaast kennen we ook geen verbod op smalende godslastering meer.

  1. Floris

   Het belangrijkste is of het waar is. En dat is het.

   https://opiniez.com/2018/03/18/een-factcheck-van-de-pvv-islam-video/

   1. Guus Geluk

    Floris,

    Nee hoor, dat is niet het belangrijkste. Als Justitie het seponeren van een zaak laat afhangen van de vraag of het al dan niet “waar” is, is het einde zoek.

    Justitie moet de zaak toetsen aan de wet en de samenleving kan het debat over islam en integratie voeren.

    Justitie: “er is geen sprake van het beledigen van een groep mensen, er wordt ook niet aangezet tot haat, discriminatie of geweld en niemand wordt opgehitst om iets strafbaars te doen.”

    1. Floris

     Het gaat mij hier niet om justitie, maar om de inhoud van het filmpje.

     Dat laat zien hoe verderfelijk de islam is.

     En dat mag hier van jou z’n gang gaan enkel en alleen omdat het een religie is.

     Kwalijk.

     1. Guus Geluk

      Floris,

      Ah, zo.

      Verwijst u met “dat mag hier” naar de islam of naar de in het filmpje naar voren gebrachte ideeën?

     2. Floris

      Daarmee verwijs ik naar het feit dat jij pleit voor godsdienstvrijheid voor de islam.

     3. Guus Geluk

      Floris,

      Ah, zo.

      Zeker, pleit ik voor de godsdienstvrijheid, ook voor moslims.

     4. Floris

      Dan pleit je dus impliciet voor vrijheid voor iets dat volkomen verderfelijk is.

      Hier is de vrijheid van godsdienst nooit voor bedoeld geweest. Door categorisch aan de vrijheid van godsdienst vast te houden breng je de toekomst van Europa in gevaar en laat je oogluikend allerlei wantoestanden toe.

     5. Ernst Quispel

      Floris pleit niet voor de vrijheid van godsdienst, sterker, hij meent dat de islam moet worden verboden.

      Gelukkig woont hij al dertig jaar niet meer in Nederland. Van onze rechtsstaat moet hij niet veel hebben maar om je zorgen te gaan maken over de opinie van mensen die hier niet willen wonen gaat natuurlijk ook wel wat ver.

   2. Frits Jansen

    De islam was 1500 jaar geleden heel modern.
    Zo bepaalde Mohammed dat een man alleen meerdere vrouwen mocht hebben als hij ze allemaal even goed kon onderhouden. En dat kunnen de meesten niet betalen.
    Destijds was het heel normaal dat godsdiensten ook wereldlijke zaken regelden.
    De scheiding van kerk en staat is van betrekkelijk recente datum.
    Wilders roept altijd dat er geen gematigde islam bestaat, omdat moslims die beweren gematigd te zijn de allerergsten zijn: zij liegen namelijk. Zo is het nooit goed natuurlijk.
    Dat er ook in de bijbel vreselijke dingen staan is al duizend keer naar voren gebracht.

    Onder de 1,7 miljard moslims op de wereld zijn er de nodige extremisten, daar kun je op wachten. Maar het is een minderheid.

    Vaak wordt de cultuur van het Midden-Oosten verward met de islam. Zo hebben vrouwenbesnijdenis en eerwraak niets met de islam te maken.

    De sharia is niet alleen maar slecht. In Canada hebben experimenten plaats gevonden met elementen van de sharia voor “alternatieve geschillenbeslechting”, zeg maar voor Rijdende Rechter zaken. Daar is alleen mee gestopt omdat Sharia zo’n slechte naam heeft.

    Een stokpaard van Wilders is ook dat sharia al in Nederland wordt toegepast. Dat is waar, maar je moet wel even kijken waarvoor: als een man en een vrouw in een islamitisch land zijn gescheiden volgens islamitisch recht (door verstoting) wordt dat in bepaalde gevallen erkend in Nederland. De reden is simpel: je kunt een man of vrouwe die zich al lang gescheiden voelt niet straffen voor bigamie.

    Het ergste is dat Wilders met zijn voortdurende gezeur over de islam dreigt terrorisme uit te lokken. Onder de getergde moslims zitten af en toe heethoofden die hun ergernis niet beheersen. Moslims menen dat het Westen hen terroriseert.

    1. Floris

     “Vaak wordt de cultuur van het Midden-Oosten verward met de islam. Zo hebben vrouwenbesnijdenis en eerwraak niets met de islam te maken.”
     ———————————————————————-
     Zeg me eens, totale nitwit, hoe komt het dan dat alle 4 de grote soenitische rechtsscholen meisjesbesnijdenis expliciet goedkeuren?

     En hoe komt het dat meisjesbesnijdenis in Indonesië terecht is gekomen.

     Google eens op soenna-besnijdenis. Weet je wat soenna is?

     Ontzettende domkop.

     1. toetssteen

      @Floris
      Frits zit nu te balderen in de koran en ik voorspel nu al waar hij straks of anders morgen gaat komen. Nee, ik geef niet de tekst, zou hem het wanhopig zoeken al te makkelijk maken.
      (ps, deze gast is op de Jeaup weggejorist. Niet om dit gewauwel, maar vanwege de vastzittende plaat inzake zijn aanvaringen met de politie omdat de zatlap wat over de straat zwalkte.
      Na 100 maal hetzelfde hadden ze het ook daar wel gezien.

  2. Rechtsaf

   @Guus de islam moet uitgeroeid worden dat zou veel beter zijn als dit wordt gezegd

   1. Guus Geluk

    Rechtsaf,

    Tja, ik zou het socialisme ook graag uitgeroeid zien, en nog enkele ideeën, maar dat gaat niet gebeuren. Een idee in andermans hoofd krijgt men niet weg, vooral niet daar een moslim in een god en een profeet gelooft.

    1. Rechtsaf

     @Guus nee Guus jij als islamlover vindt het verschrikkelijk dat er niet nog veel meer islam is in Nederland.
     Je bent een een Ernst die Nederland helemaal geen warm hart toedragen, integendeel zelfs..

     1. Guus Geluk

      Rechtsaf,

      Integendeel, ik draag Nederland een warm hart toe en vind het verschrikkelijk dat er niet meer Nederland is :-).

     2. Hetzalwelweer

      Guusje, ouwe rukbunkerd van me, wat zijn parkementaïers? Mensen die in het park zitten in Den Haag en net doen alsof ze bezig zijn?

     3. Guus Geluk

      Hetzalwelweer,

      Waarom vraagt u dat? U kunt toch even logisch nadenken?

     4. Hetzalwelweer

      Guusje, ik zou ook logisch kunnen antwoorden, maar ik pas mij aan aan jou vermogen om na te denken, zo dom mogelijk dus want anders begrijpt je het niet.

    2. Floris

     De islam moet in de eerste plaats met argumenten worden bestreden en dat kan makkelijk, maar daar is een politiek correct taboe op gelegd.

     1. Rechtsaf

      @Floris dat moet helemaal niet, we weten dat de islam een gezwel is in onze maatschappij en daar moet je helemaal niet mee/over discussiëren dat moet gewoon oprotten..

     2. Guus Geluk

      Floris,

      Van hoeveel taboe en politiek-correctisme kunnen we thans nog spreken? De PvdA ligt bewusteloos in de touwen, de premier roept “pleur op” en de leider van het CDA gaat vol nationalistisch. En dit filmpje mag van Justitie worden afgedraaid.

     3. Floris

      @ Rechtaf: Dat kan je wel willen, maar dat krijg je niet voor elkaar. Als de herkomstlanden ze niet willen opnemen wat stel je dan voor?

     4. Floris

      “Van hoeveel taboe en politiek-correctisme kunnen we thans nog spreken?”
      —————————————————————-
      “De felle reacties van de mensen die de islam faciliteren of liever niet voor het hoofd stoten waren in ieder geval veelzeggend en voorspelbaar. Premier Mark Rutte spreekt van een ‘onsmakelijk‘ filmpje. PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher beschuldigt Wilders van haatzaaien. D66 produceert een tegenfilmpje en Sylvana Simons viel van haar stoel.

      Zoals gebruikelijk buitelt men over elkaar heen om aan te tonen hoe oneens men het is met alles wat Wilders te berde brengt. Maar niemand die inhoudelijk reageert. Nergens valt een feitelijk weerwoord te lezen. Terwijl het toch interessant is – en voor de discussie van belang – om te zien of de uitspraken over de islam in het filmpje ook kloppen.”

      Het policorisme blijkt duidelijk uit bovenstaande. Het blijkt ook uit het cordon sanitaire dat om islamkritische partijen in het merendeel West-Europa is gesloten. Er heerst heel duidelijk een islamvriendelijk klimaat.

     5. Guus Geluk

      Floris,

      In dat geval begrijp ik uw definitie van “bestrijden met argumenten” niet goed. Ik denk aan een zinvol debat over immigratie en integratie, maar absoluut niet aan het monteren van dit soort domme filmpjes. Zelfs de DDS, geen politiek-correcte website, heeft er genoeg van.

      Als men de islam wil bestrijden met argumenten, moet men ook met een goed verhaal komen. Van het taboe daarop is weinig overgebleven: zie bijvoorbeeld de debatten in de aanloop naar de parlementsverkiezingen over de islam.

      Wat de cordon sanitaires betreft: in Nederland hadden we niet zo’n lange tijd geleden nog een gedoogconstructie met de PVV en enige jaartjes daarvoor een rechtse coalitie met de LPF.

     6. Floris

      “Als men de islam wil bestrijden met argumenten, moet men ook met een goed verhaal komen.”
      —————————————————————–
      Dat is al zo vaak gebeurd. Ook door ex-moslims als Wafa Sultan, Hirsi Ali en Ibn Warraq. Ze worden straal genegeerd.

      Het filmpje van Wilders is misschien simpel maar is inhoudelijk wel juist. Er is ook niemand in Den Haag die ook maar een poging tot weerlegging heeft gedaan. Het blijft bij kwalificaties als “onsmakelijk” en “haatzaaien”.

      Als jij dan nog steeds niet snapt de de policor elite geen islamdebat WIL, dan heb je een enorm bord voor je kop.

     7. Floris

      “Zelfs de DDS, geen politiek-correcte website, heeft er genoeg van.”
      ——————————————————————–
      DDS is wél politiek correct. Zeker als het de islam betreft.

     8. Floris

      “Die vluchtelingen zijn allemaal heel zielig maar ze zijn onderdeel van Allah’s plan voor de kolonisatie van het Westen. “En zo kennen we nog tal van voorbeelden waaruit blijkt dat de verplaatsing van grote groepen moslims (of anderen) onderdeel is geweest van een groter plan waarvan men destijds het effect nog niet had kunnen inzien. Wie had bijvoorbeeld eind negentiende- en begin achttiende eeuw, in de laatste honderd jaar van het kalifaat, ooit nog durven dromen dat de machtscentra van ‘grote vijanden’ van het moslimrijk, hoofdsteden als Amsterdam, Londen, Parijs en Berlijn zouden worden versierd met de honderden, al dan niet duizenden moskeeën, gebedshuizen, scholen en stichtingen waar Allah wordt aanbeden en van waaruit wordt opgeroepen tot Zijn religie? Wie had destijds durven beweren dat in deze steden ooit kerken zouden worden opgekocht en omgebouwd door moslims en dat zij invloed zouden kunnen uitoefenen op het beleid van deze landen? En wie had zich ooit durven voorstellen dat moslims in Europa zich vaak sterker vast zouden houden aan hun religieuze identiteit dan het gros van de bevolking in landen die al eeuwen door moslims worden bewoond?”

      https://www.geenstijl.nl/4589181/toedeledokie_tekin/

     9. Guus Geluk

      Floris,

      De Haagse politiek en de DDS zijn het over de onsmakelijkheid van het filmpje eens, omdat het ook onsmakelijk is.

      Ik constateer dat de beste mogelijkheid om de islam met argumenten te bestrijden het debat is, juist omdat er geen taboe meer op het debat ligt. Ja, misschien in de meest linkse kringen – maar links is politiek in het defensief geraakt.

      Wilders zou er goed aan doen zich tot het debat te beperken en dan zit hij hier ook niet mee.

     10. Floris

      Er ligt wel degelijk nog steeds een taboe op. Het salafisme kan inmiddels bekritiseerd worden, maar dat is het dan ook wel. Het doortrekken van die kritiek naar de islam als geheel wordt niet geaccepteerd zonder dat ze daar argumenten voor hebben die hout snijden.

      Jij hebt die argumenten ook niet. Inhoudelijk ga je nooit in op islamkritiek. Je blijft je verschuilen achter de vrijheid van godsdienst.

     11. Guus Geluk

      Floris,

      Op islamkritiek ligt geen taboe. Wilders kan filmpjes maken zonder dat Justitie hem straft voor haatzaaien. Ondertussen wordt het debat over de islam in de Nederlandse samenleving gevoerd.

      Waar wellicht een taboe op ligt is het tornen aan de vrijheid van godsdienst of het afpakken van burgerrechten van moslims. Terecht, me dunkt.

     12. Floris

      Wilders kan wel kritiek uiten, onder andere in de vorm van dit soort filmpjes, maar tegelijkertijd wordt hij om die reden met de nek aangekeken en gaat niemand het debat aan.

      DAT bedoel ik met het taboe en dat is al sinds de tijd van Janmaat zo.

     13. Hetzalwelweer

      Tornen aan de vrijheden van sprookjes, hele vreemde gewaarwording, maar goed.

     14. Guus Geluk

      Floris,

      Toen Janmaat sprak – die waarschijnlijk de bak in was gedraaid als hij zo’n filmpje had gepubliceerd – verlieten parkementariërs de zaal.

      Momenteel is de PVV machtiger dan de PvdA. Politiek leiders verdringen zich soms rondom de interruptiemicrofoon om in debat te gaan.

      (Waardoor Wilders’ bijdrage, interrupties incluis, zich eens over de hele ochtend uitstrekte.)

     15. Hetzalwelweer

      Een sprookje beargumenteren blijft een gebed zonder eind. Eerst moet je kunnen inzien dat geloof, je bent zo achterlijk dat je denkt dat er iemand is met een complex die over je waakt. Geloof is net als bv reclame op tv een belangrijke vorm van geld verdienen. Zonder reclame verdien je niets, zonder geloof ook niet. Zieltjes winnen….dat is hun gewin.

     16. Floris

      “Toen Janmaat sprak – die waarschijnlijk de bak in was gedraaid als hij zo’n filmpje had gepubliceerd – verlieten parkementariërs de zaal.”
      ————————————————————
      Klopt.

      Maar er is nog steeds geen sprake van een inhoudelijk islam-debat. Zoals Pechtold enkele jaren geleden zei: “wij doen niet aan exegese”.

      Van de inhoud van islam wordt stelselmatig weggekeken. Men weet er ook geen drol van.

      Degenen die er wel iets van weten beseffen dat ze bij een uitvoerige analyse er niet aan ontkomen dat de islamitische leer haaks staat op de rechtsstaat en de UVRM (bijvoorbeeld geen gelijke positie van de vrouw) en dat er eigenlijk geen ruimte aan deze verderfelijke religie zou moeten worden gegeven. Die stap durven ze niet aan.

      En ook jij onthoudt je van een inhoudelijk onderzoek van de islam. Je glibbert en glijdt maar door zonder daadwerkelijk op de materie in te gaan.

     17. Hetzalwelweer

      Tegen wie heb je het nu Floris?

     18. Guus Geluk

      Floris,

      Tja, ik zie dat anders. Er zijn veel debatten over de islam in Nederland. De nationale identiteit was het primaire thema in de verkiezingscampagne.

      Agree to disagree?

     19. Floris

      @ Hetzalwelweer: tegen Guus.

     20. Floris

      Agree to disagree: best hoor.

 8. DolleDries

  Het is een keihard waarheidsgetrouw filmpje .Schokkend maar dat is de waarheid wel vaker. Ook hier heeft Wilders weer een goede prestatie geleverd.

 9. Floris

  Uit bovenstaande link:

  “De felle reacties van de mensen die de islam faciliteren of liever niet voor het hoofd stoten waren in ieder geval veelzeggend en voorspelbaar. Premier Mark Rutte spreekt van een ‘onsmakelijk‘ filmpje. PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher beschuldigt Wilders van haatzaaien. D66 produceert een tegenfilmpje en Sylvana Simons viel van haar stoel.

  Zoals gebruikelijk buitelt men over elkaar heen om aan te tonen hoe oneens men het is met alles wat Wilders te berde brengt. Maar niemand die inhoudelijk reageert. Nergens valt een feitelijk weerwoord te lezen. Terwijl het toch interessant is – en voor de discussie van belang – om te zien of de uitspraken over de islam in het filmpje ook kloppen.”
  ——————————————————————————-
  Dit geeft aan in wat voor staat van lethargie de policoristen (waaronder ook de VVD) zich bevinden.

  Ze WILLEN de waarheid niet weten. En inhoudelijk hebben ze geen weerwoord.

 10. Westerling

  De linkse idioten zijn altijd gek geweest in het plegen van terreur: RAF, RARA, Rode Jeugd, Rode Brigades,CCC om enkele te noemen.

 11. Frits Jansen

  Dit is oud nieuws. Godsdienstkritiek is toegestaan, want het is geen belediging van *mensen*.
  Het filmpje is trouwens zo bizar stom dat het eerder de lachlust opwekt. Het zou een belediging voor Wilders zijn ware het niet dat hij het zelf heeft verspreid.

 12. Gerlos

  Enige en juiste beslissing, nu nog het gezeik over minder Marokkanen, wat wel gewenst is, deponeren in de afvalcontainer en dan zijn we van dit idiote proces ook verlost.

 13. DolleDries

  Gewelddadige bankovervallen, ondergedoken ultralinkse terroristen en rellen tegen radicaal-rechts: extreemlinks staat weer volop in de spotlights van de politie en veiligheidsdiensten. Moeten we vrezen voor een opleving van links-radicaal geweld? ‘Eén dode bij een confrontatie met extreemrechts kan de vonk zijn waardoor het conflict ineens kan escaleren.’

  Het is 19 november 2014 rond zeven uur ’s ochtends. Twee schoonmaaksters komen aan bij de Pax-bank in het centrum van de Duitse stad Aken. Ze zijn die dag de eersten, in het bankgebouw is verder nog niemand aan het werk. Terwijl ze nietsvermoedend hun werknemerspas scannen en de toegangscode van de personeelsingang intoetsen, worden ze opeens overrompeld door vijf zwaarbewapende overvallers. De vermomde bankrovers sleuren de vrouwen onder dwang van een vuurwapen mee naar binnen. Drie van hen dragen een bivakmuts. De andere twee, een man en een vrouw, een donkerblonde pruik. De vrouwelijke overvaller neemt direct het woord:
  ‘Rustig, niet schreeuwen. We doen jullie niets. We willen alleen geld,’ maant ze de onder schot gehouden poetsdames vanachter haar donkere zonnebril. Op haar teken worden de twee naar een kantoorruimte gebracht en vastgebonden aan een stoel.

  Tot grote irritatie van de overvallers is een uur na de inval de persoon die hen toegang tot de kluis kan verschaffen nog steeds niet aanwezig. De bankmedewerkers blijven echter wel binnendruppelen en worden stuk voor stuk ontdaan van hun persoonlijke spullen, gekneveld en tegen de grond gewerkt. Als zestien gijzelaars verder eindelijk de sleutelhouder het pand betreedt, kijkt ook hij recht in de loop van een blaffer van een gemaskerde dief. ‘Kluis openmaken! Nu. Opschieten!’ schreeuwt de overvalster hem toe. Hij gehoorzaamt en opent de kluis, waarna de bankrovers rond 08.25 uur met een sporttas met maar liefst 300.000 euro het bankgebouw ontvluchten.
  Uiterst professioneel
  Na onderzoek trekt de Duitse justitie al snel de conclusie dat de overval het werk is van de zogeheten pruikenbende, een extreemlinkse anarchistengroep die vanuit Barcelona zou opereren. Dezelfde bende wordt verantwoordelijk gehouden voor twee eerdere bankberovingen in Aken: in 2012 en 2013. Bij beide keren was een filiaal van de Aachener Bank het doelwit. Het gestolen geld zou worden gebruikt om in het levensonderhoud van de krakersbende te voorzien.
  Opvallend is dat alle drie de overvallen in een straal van 600 meter plaatsvonden en de werkwijze telkens identiek was: bewapende overvallers dringen onder leiding van een vrouw het bankgebouw binnen, bedreigen en knevelen de medewerkers en gaan er met een flink geldbedrag vandoor. De autoriteiten in Duitsland omschrijven de bende als ‘uiterst professioneel en goed georganiseerd’.
  Twee dagen na de laatste overval vindt de politie in een openbaar toilet op enkele honderden meters van de Pax-bank een pruik, vier alarmpistolen, kleding en een rugtas die ze linken aan de daders. In combinatie met de DNA-sporen van de andere plaatsen delict leidt het uiteindelijk tot drie arrestaties. Op 8 juli 2015 wordt de Nederlandse Lianne Z. (29) uit Amsterdam aan de Grieks-Bulgaarse grens aangehouden voor haar leidende rol in de overval in 2013 op een filiaal van de Aachener Bank, waarbij 42.000 euro werd buitgemaakt. Haar DNA dat werd aangetroffen op het plaats delict zou matchen met een van de armpistolen die later werd gevonden. Ook haar uiterlijke kenmerken – rond de dertig jaar oud, slank postuur en 1,65 meter lang – komen overeen met wat getuigen beschrijven. Ze zit vijf maanden in voorarrest, maar wordt vrijgelaten omdat het Duitse Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs heeft om een zaak tegen haar te beginnen.
  Klopjacht
  De klopjacht naar de overige daders gaat intussen onverminderd door. De DNA-sporen, die onder meer op de pruik zijn aangetroffen, leveren geen match op bij de Duitse DNA-databank, waarna een beroep wordt gedaan op andere Europese databanken. En met succes: enkele maanden later melden de Spaanse autoriteiten dat ze een match hebben gevonden. Het DNA op de pruik komt overeen met sporen die zijn gevonden op een afgedankte handschoen die werd gevonden bij een linkse demonstratie in Barcelona. Het enige probleem is dat het DNA-spoor nog niet aan een specifiek persoon kan worden gelinkt.
  De Catalaanse politie bijt zich vast in de zaak en besluit de extreemlinkse scene in Barcelona scherp in de gaten te houden. Zo ook de Oostenrijks-Italiaanse Lisa D. Wanneer zij in de zomer van 2015 een leeg blikje bier op straat achterlaat, weten Spaanse agenten een DNA-sample veilig te stellen dat overeenkomt met de sporen op de handschoen en de pruik. Op 12 april 2016 doet een Spaans arrestatieteam een inval in een berucht kraakpand in Barcelona en wordt D. gearresteerd. Ze is inmiddels uitgeleverd en wacht haar proces af in een gevangenis in het Duitse Keulen. Op 21 juni van dit jaar wordt er nog een verdachte gearresteerd. Het gaat om de Portugees Adérito Soares N. Deze roemruchte anarchist zat al eerder een straf uit wegens bankovervallen. Ook ontvoerde hij samen met twee van zijn extreemlinkse kameraden een gevaarlijke heroïnehandelaar, waarvoor hij vijftien jaar celstraf kreeg. Tijdens zijn detentie groeide hij uit tot een van de leidende figuren in de opstand in de gevangenis van Caixas, waarbij in maart 1996 honderdtachtig gevangenen in hongerstaking gingen om te protesteren tegen de erbarmelijke omstandigheden in de overbevolkte Portugese bajes.

  De Portugees wordt net als Lisa D. verdacht van de overval op de Pax-bank in 2014. Ook zijn DNA werd gevonden op het plaats delict, maar kon pas aan hem worden gelinkt na een vernuftig staaltje politiewerk. Op verschillende linkse websites staat dat hij erin is geluisd bij een door de politie in scène gezette alcoholcontrole, waarbij het speeksel dat hij bij de blaastest op het mondstukje achterliet, een match opleverde. N. werd opgepakt en zit nog steeds vast.
  Media, staat & smeris
  Op verzoek van de Duitse justitie wordt Lianne Z. op 7 juli in hartje Amsterdam door een speciaal arrestatieteam van straat geplukt. Ze wordt opnieuw gelinkt aan de tweede bankoverval van de pruikenbende in 2013. De Duitse justitie sluit overigens niet uit dat ze ook bij de andere twee overvallen betrokken was. De zaak om haar uitlevering aan Duitsland diende 1 september in de Amsterdamse rechtbank. Vergezeld door een bont gezelschap opvallend jonge links-radicalen komt Z. die dag het gerechtsgebouw binnen. Na een hoop geroezemoes tussen het linkse clubje en haar advocaat Willem Jebbink, waarbij er scherp wordt gelet of de toegestroomde journalisten niets van het gesprek dreigen op te vangen, blijkt dat Z. een speciaal verzoek indient bij de rechtbank. Haar doel is om de inhoudelijke behandeling achter gesloten deuren, dus zonder pers, te laten plaatsvinden.
  Binnen radicaal-linkse kringen worden de media gezien als het grote kwaad. Journalisten die in deze specifieke zaak toenadering hebben gezocht tot de linkse beweging, worden op de anarchistische website Indymedia weggezet als ‘walgelijk’. Sterker nog: ‘De samenwerking tussen de media, staat en smeris is altijd een beproefd recept geweest voor misleidende informatie, heksenjachten en repressie,’ valt te lezen op de site. Kortom: elke mogelijkheid om de pers een hak te zetten moet met beide handen worden aangegrepen. Ook de advocaat van Z. wil op verzoek van zijn cliënt de pers niet te woord staan.

  Omdat het gaat om een uitleveringszaak en Z. verdachte is in Duitsland, stemt de rechter uiteindelijk in met haar verzoek. Alleen zij, advocaat Jebbink en haar vriendin mogen de rechtszaal in. Op extreemlinkse websites wordt deze beslissing als een overwinning beschouwd. Deze jubelstemming is echter van korte duur; twee weken later krijgt de anarchiste te horen dat ze mag worden uitgeleverd aan Duitsland en dat de schorsing van haar voorlopige hechtenis per direct wordt opgeheven.
  Eigendom is diefstal
  Op talloze linkse websites in binnen- en buitenland verschijnen na de aanhoudingen van de drie pruikenbende-verdachten identieke steunbetuigingen, waarin de overvallen door hun ‘anarchistische kameraden’ worden betiteld als ‘legitieme onteigeningen’.
  Die kwalificatie heeft alles te maken met de anarchistische basisgedachte ‘eigendom is diefstal’, zo stelt Jean Tillie, oud-anarchist en tegenwoordig hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. ‘In het anarchistische denken is de ideale samenleving machtsvrij. Alles wat de oorzaak is van macht, bijvoorbeeld geld en huizenbezit, daar zijn zij tegen. Wie zich dat soort zaken toe-eigent, mag in hun optiek daarvan worden verlost. En dus staat het ze vrij om bijvoorbeeld een bank te beroven.’
  Na de arrestaties breken er ook protesten uit. In Amsterdam trok een groep van zo’n zestig demonstranten naar het hoofdbureau van politie voor een lawaaidemonstratie. Gewapend met potten, pannen, spandoeken en vuurwerk lieten ze hun ongenoegen blijken over de aanhouding van hun ‘anarchistische kameraad’. Ook werd de Amsterdamse rechtbank beklad. Onder het mom van ‘solidariteit’ werden in Den Haag en Hamburg geldautomaten kapotgeslagen en in Erfurt werden ruiten van een bank vernield. De reacties op de aanhoudingen geven volgens Tillie aan hoe internationaal de linkse beweging georganiseerd is. ‘Het is een krachtig netwerk dat bestaat uit lokale bewegingen die internationaal aan elkaar verbonden zijn.’ De extreemlinkskenner stelt dat de basis van dat netwerk al in de jaren tachtig is gelegd, de hoogtijdagen van de linkse beweging in Europa. Toen de groep in de jaren daarna flink uitdunde, bleef er een harde kern over die naar Tillies schatting uit zo’n tienduizend man bestaat.
  Een kleine doch ‘zeer radicale’ kern van die groep trekt als een soort rondreizend circus door Europa, zo stelt de voormalig anarchist. ‘Het gaat om een paar honderd man die van kraakpand naar kraakpand trekt om waar dat nodig is de strijd tegen de kapitalisten te ondersteunen.’ Zo zou een gedeelte van die club zich vorig jaar met de bezetting van het Maagdenhuis hebben bemoeid.

  Tillie: ‘En blijkbaar heeft een deel van hen zich zodanig professioneel georganiseerd dat ze over zijn gegaan op het plegen van bankovervallen.’ Of er binnen die sterk geradicaliseerde linkse club een belangrijke rol is weggelegd voor Nederlandse extremisten, is volgens de politicoloog moeilijk te zeggen. ‘Maar dat Lianne Z. boven komt drijven, is een indicatie dat er binnen die beweging op cruciale posities ook Nederlanders zitten.’
  Gewapend verzet
  De nauwe samenwerking tussen Nederlandse links-extremisten en hun buitenlandse geestverwanten is iets wat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) al in 2013 was opgevallen. Ook terrorisme-deskundige Jacco Pekelder constateert momenteel ‘zeer veel grensoverschrijdende uitwisselingen’, wat volgens hem onder meer resulteert in het overnemen van elkaars actiemethoden en wederzijdse ondersteuning bij demonstraties. ‘Vooral het afgelopen jaar zie je dat er bij linkse protesten tegen rechts-populisten in Duitsland ook Nederlandse activisten aanwezig zijn. En andersom helpen Duitsers ook mee bij Nederlandse demonstraties.’
  In het kader van deze nauwe internationale samenwerking op links lijkt het daarom ook niet verwonderlijk dat er drie extreemlinkse Duitse terroristen hoogstwaarschijnlijk in Nederland ondergedoken zitten. Het voortvluchtige Duitse trio behoort tot het laatste restje van de in de jaren zeventig opgerichte ultralinkse terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF), die voornamelijk in Duitsland dood en verderf zaaide.
  De beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan dertig moorden en een reeks roofovervallen en bomaanslagen. De linkse terreurgroep hief zichzelf in 1998 op, maar dook begin dit jaar opnieuw op bij een bankoverval in Duitsland. Waarschijnlijk hebben de drie overgebleven RAF-leden sinds 2000 al minstens zeven gewelddadige overvallen gepleegd om hun pensioen te bekostigen. ‘Ze deinzen er niet voor terug om een vuurwapen te gebruiken en zijn er op getraind hoe ze uit een gewapende confrontatie met de politie moeten komen,’ zegt terrorisme-expert Pekelder over de drie ondergedoken RAF-terroristen die hij als gevaarlijk bestempelt. In het verleden liepen ontmoetingen tussen de RAF en agenten vrijwel altijd uit op wildwesttaferelen.
  Het drietal, dat zich volgens de Duitse politie momenteel mogelijk in Oost-Groningen schuilhoudt, gebruikt Nederland al decennialang als toevluchtsoord.
  ‘Sinds de jaren zeventig wordt Nederland door de RAF als een veilige haven gezien,’ zegt Pekelder, eveneens auteur van het boek Sympathie voor de RAF. Nederlandse medestanders van de terreurbeweging zorgden onder meer voor vervoer, valse papieren en schuilplaatsen, waaronder in Amsterdam, Utrecht, Kerkrade en Den Haag.

  Dat de drie nu opnieuw bij een oud schuiladres zitten, is volgens de terrorisme-expert niet aannemelijk, hoewel ook in ons land de sympathieën voor de RAF nog lang niet zijn verdwenen. Dat bleek onlangs bij een lezing van het voormalige en tevens enige Nederlandse RAF-lid Ronald Augustin in Spui25 in Amsterdam. Volgens Pekelder kwamen daar opvallend veel jonge fans van de ex-terrorist op af, die een warme belangstelling hadden voor zijn militante verleden. ‘Dat geeft aan dat er binnen die nieuwe generatie wel enig draagvlak is voor de romantiek van het gewapend verzet.’
  Bekogeld met rode verf
  Moeten we derhalve vrezen voor een opleving van extreemlinks geweld in Nederland? De terrorisme-deskundige stelt dat die sympathieën zich waarschijnlijk niet direct zullen vertalen in militant activisme. ‘Maar,’ waarschuwt hij, ‘misschien zitten er toch één of twee tussen die dat voorbeeld wél willen navolgen. Dat zou erg vervelend zijn.’ Volgens de veiligheidsdiensten uit het gewelddadig verzet van extreemlinks Nederland zich met name tegen het asielbeleid en rechts-radicale groeperingen. Sinds de zomer 2015 constateert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een toename van gewelddadig verzet van links-extremisten. Dit vertaalt zich onder meer in felle acties tegen detentie- en uitzetcentra voor uitgeprocedeerde vluchtelingen en bedrijven die bij de bouw van dergelijke gebouwen betrokken zijn.
  De ‘asielacties’ worden gecoördineerd door de Nederlandse afdeling van het No Border Network. Deze beweging bestaat uit kleinere werkgroepen, die in wisselende samenstellingen nauw samenwerken, zoals de Werkgroep Deportatieverzet en de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU). Zelf claimen de activisten idealisten te zijn die de grenzen van de wet opzoeken.
  De AIVD ziet dat anders en beschouwt hen als extremisten die zich schuldig maken aan intimidaties en bedreigingen. Vooral het bedrijf dat de ‘gezinsgevangenis’ van Kamp Zeist in Soesterberg beheert, is de afgelopen jaren doelwit geweest. In Kamp Zeist zitten uitgeprocedeerde gezinnen en minderjarigen in afwachting van hun uitzetting. Naast het publiceren van de gegevens van aannemers en onderaannemers, werden ook lawaaidemonstraties, een verstoring van een raadsvergadering en blokkades uitgevoerd, zowel bij de hoofdaannemer als bij de gezinslocatie zelf. Ook de politieke en ambtelijke top die betrokken is bij het asiel- en vreemdelingenbeleid is de afgelopen jaren het mikpunt geweest van diverse acties.
  Na de zelfverbranding van een Iraanse asielzoeker in 2011 riepen activisten op om een zogeheten home visit te brengen aan toenmalig minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers. De achtergevel van zijn huis in Maastricht werd daarbij bekogeld met rode verf.
  Een recenter, vergelijkbare actie deed zich afgelopen augustus voor bij het huis van de directeur Dienst Terugkeer & Vertrek. Ook haar gevel werd beklad met rode verf. Ernstig fysiek geweld tegen personen is (nog) niet gebruikt, maar de NCTV acht het voorstelbaar dat dergelijke acties verharden.
  Potje ideologisch knokken
  De opkomst van extreemrechts, die gedijt onder de volkswoede over de vluchtelingenstroom en de daarmee gepaarde angst voor radicale moslims, zorgt eveneens voor een reële dreiging van links-extremistisch geweld, vreest de AIVD. Anti-islambeweging Pegida is sinds het najaar van 2015 een bijzonder geliefd target van extreemlinks.
  Met tegendemonstraties en (uitlokking van) geweld proberen ze voortdurend protesten van de rechts-radicale groepering te verstoren. Zo raakten in oktober 2015 in Utrecht linkse tegendemonstranten, die met geweld door het politiekordon heen braken, slaags met agenten en rechtse Pegida-aanhangers. Een paar maanden later was het opnieuw raak in Amsterdam. Ook hier kwam het bij een demonstratie van de anti-islambeweging tot gewelddadige botsingen tussen de Mobiele Eenheid en links-extremisten. De veiligheidsdiensten verwachten voor de komende tijd dat radicaal links de confrontatie met extreemrechts zal blijven opzoeken.
  ‘Er is een soort turf war gaande waarbij extreemlinks duidelijk wil maken dat de straat niet aan rechts toebehoort,’ constateert terrorisme-deskundige Pekelder. ‘Een vechtpartij met je ideologische tegenstander is daar een onderdeel van.’
  Wat heet: voorafgaand aan het Amsterdamse Pegida-protest werd er in een fietstas bij de Stopera zelfs een bom gevonden die op afstand tot ontploffing kon worden gebracht. De Explosieven Opruimingsdienst maakte het geïmproviseerde explosief ter plekke onschadelijk. Het Waterlooplein werd ontruimd en de Pegida-aanhangers moesten noodgedwongen op een andere plek demonstreren. Hoe sterk de bom was, wil een woordvoerder van de politie niet zeggen. Wel schreef burgemeester Eberhard van der Laan aan de gemeenteraad dat ‘een explosie tijdens de demonstratie verstrekkende gevolgen had kunnen hebben.’
  De terreurexpert hamert er dan ook op dat de veiligheidsdiensten deze ontwikkelingen scherp in de gaten moeten houden. ‘Er hoeft maar één iemand om te komen bij zo’n confrontatie. Dat kan de vonk zijn, waardoor het conflict ineens kan escaleren

  1. DolleDries

   Bron Stopdebankiers.

   1. Ernst Quispel

    Wat kan je toch goed plakken en knippen, DolleDries!

    Zelf een goed lopende zin schrijven is een stuk lastiger, natuurlijk.

  2. EU kok

   Nu ben ik voor vrijheid van meningsuiting maar is het een idee om een maximum aantal woorden of regels in te stellen.
   Ik krijg kramp in mijn vingers van het doorscrollen van DD zijn niet te zake doende bladvervuiling.

   1. Floris

    Ik ben het voor één keer met je eens, lulhannes.

    DD kan beter gewoon een linkje plaatsen.

    1. EU kok

     Zou Floris ook kunnen reageren zonder te schelden.

     1. Ernst Quispel

      Nee, de man staat stijf van woede. Schelden is zijn enige uitlaatklep.
      Bezie het met mededogen, deze emigrant heeft in zijn land van aankomst zijn draai nooit kunnen vinden. Waarom hij dat probeert op te lossen door ons land onder te schijten is voer voor psychologen.

    2. Floris

     Dat zou ik best kunnen, lulhannes.

     1. Ernst Quispel

      Probeer het eens, Floris, gewoon beschaafd inhoudelijk debatteren. Je kunt het!

     2. Floris

      Jazeker. Maar kan jij het?

      Nee dus. Daarom wordt jij massaal uitgekotst.

     3. Pit

      @Floris: Daarom wordt jij massaal uitgekotst.

      Amen to that!

      W i m p i e zal toch op z’n minst een masochistisch en orgastisch genoegen moeten ervaren bij zoveel slaags. Hij is volkomen uitgeschakeld, er komt niets nuttigs uit zijn bijdragen en hij is volkomen kansloos, vooral tegen krachtige debaters als jij en Holland.

      Ik vind het knap dat jij er nog op reageert, zoveel drap en drek van zijn trollenhoefjes is werkelijk ongekend, hij kalkt heel DDS er vol mee.

      Gelukkig is het scrollwiel uitgevonden.

     4. Guus Geluk

      Hobbel, hobbel, hobbel. Slijm, slijm, slijm.

     5. Floris

      Sprak Guus, het schoothondje van een psychopaat.

     6. Floris

      @ Pit: Dank voor het compliment.

   2. sjun

    Ik vind de moeite die Dolle Dries zich getroost dan weer een uitstekende aanvulling op DDS. Hulde Dries.

 14. Lex

  Ik ben blij met deze uitspraak.

  Ik was er al van overtuigd dat het niet strafbaar was. De Isam is geen volk even als een marronkaan geen ras is.

  Ook die rechtszaak gaat hij winnen om dat marronkaan geen ras is.

  Toch kan Geert Wilders beter tegen de Islam blijven schoppen dan weet hij zeker dat hij geen rechtszaak tegen hem krijgt.

  FVD valt langzaam door de mand en de PVV begint weer in populariteit te stijgen.

 15. Peter Loosduinen

  Voorstel: De tekst van video op stickers afdrukken en de stickers ter verkoop aanbieden.
  Overal kan men dan in Nederland de waarheid omtrent deze “godsdienst” leren.
  Succes verzekerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.