Referendum over Donorwet naar de volgende fase: op naar de 300.000 handtekeningen!

Heugdelijk nieuws, want alle handtekeningen voor de eerste fase van een mogelijk referendum over de Donorwet zijn geteld en er zijn genoeg goedgekeurd. Hiermee is het project in de volgende fase beland en zullen er nu 300.000 handtekeningen verzameld moeten worden. Webblog GeenStijl zal hoogstwaarschijnlijk weer haar best doen om genoeg handtekeningen te kunnen verzamelen.

De volgende, definitieve fase loopt van vrijdag 4 mei tot en met donderdag 14 juni, heeft de Kiesraad bepaald. Voor de tweede fase van de aanvraag moeten 300.000 nieuwe verzoeken worden ingediend.

In de nieuwe donorwet, die met een nipte meerderheid is aangenomen door het parlement, staat dat iedereen in principe orgaandonor is, tenzij iemand heeft aangegeven dat niet te willen.

Webblog GeenStijl, die de aanvraag voor de volksraadpleging indiende, ziet graag dat het raadgevend referendum blijft, maar neemt zelf geen inhoudelijk standpunt in over de donorwet.

We moeten onze democratische verantwoordelijkheid nemen, want het is een verregaande wet en het is ook maar met een nipte meerderheid aangenomen. Een sterk signaal door middel van een referendum kan ervoor zorgen dat de politiek de wet gaat herzien en heeft daarbij de mogelijkheid om andere keuzes te maken. Hoe sterker de opkomst, hoe sterker de boodschap. Daarnaast is het weer een geweldig en inhoudelijk onderwerp voor een referendum. We lijken langzaam gewend te raken aan dit instrument en dat kunnen we de politiek ook laten zien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. DutchDropveter

  Ik vraag me wel af stel er komt een referendum en de meerderheid is tegen. Wat het kabinet dan gaat doen. Dit is namelijk een coctail voor een instabiel kabinet.

  1. sonar

   Dutch een inleg velletje Rutte heeft ze op voorraad.

   1. DutchDropveter

    Ik denk niet dat dit geaccepteerd gaat worden. Dat er ondemocratisch met geld word gesmeten in de EU is iets algemeens. Dit is je eigen lichaam dat trek je niet recht met een kukident smile en een wc-papiertje

    1. Meester Kong

     Wat is het probleem, gewoon ff aangeven dat je geen donor wil zijn.

     1. Ni28

      Je snapt er niets van ook.

     2. Meester Kong

      Ni28 als dat niet klopt.

      Wat houdt de nieuwe donorwet in?
      Net zoals bij de huidige donorwet kan je aangeven wat er moet gebeuren met je organen en weefsels op het moment dat je overlijdt. Je hebt vier keuzes: ja, nee, je partner beslist of iemand anders beslist. Die keuze wordt opgeslagen in het donorregister.

      Nieuw aan deze wet is dat wanneer je straks niet de keus maakt om orgaandonor te zijn, je automatisch wordt geregistreerd met ‘geen bezwaar’. Dat betekent dus dat bij overlijden je organen en weefsels automatisch worden gedoneerd.
      De nabestaanden kunnen altijd de donatie weigeren.

     3. Ernst Quispel

      Bedenk wel dat sommige tokkies geen idee hebben hoe ze dat moeten aanpakken.

      🙂

 2. Paaldanseres

  Vanaf morgen 04.05.2018… https://hartvoordemocratie.nl
  Gewoon doen.

  1. Meester Kong

   @paald..Dat gaan we dus niet doen !

   1. swetsnek

    Jou organen mogen ze direkt hebben… voor wie ze wil heet dat dan .

  2. Pit

   @Danseres: Dank voor de link!

   Er zijn meer dan genoeg handtekeningen binnen gekomen voor een inleidend verzoek tot het houden van een referendum over de donorwet. Zij hebben de teken-applicatie daarom uit gezet, zodat ze hem op tijd kunnen ombouwen voor ronde 2: de 300.000 handtekeningen. Markeer in je agenda: vanaf uiterlijk 5 mei kun je tekenen voor een definitief verzoek!

 3. denk eens na

  regering voor ik tegen ongezien.

  1. Henk-Jansen

   Want denk eens na wil natuurlijk over de rug van al die mensen die op een nieuwe nier of long wachten een hele dikke middelvinger geven. Wat een ontzettend triest mannetje ben je ook!

   1. Henk-Jansen

    De regering een middelvinger geven**

    1. denk eens na

     ze maken het er na .

     1. Luwadder R1

      Denk eens na, volledig mee eens als de regering een dikke middelvinger geeft richting burgers kunnen ze er een terug verwachten. The good guy strike back!!! Dat de heer Jansen het raar vindt om een referendum te houden over deze omstreden donor c.q. slagerswet dan is dat zijn zaak. Feit is ook dat deze slagerswet tot stand is gekomen omdat de 2e kamer leden even niet konden wachten totdat iedereen aanwezig was. Een 2e kamerlid die te laat kwam was tegen, maar daar hadden ze blijkbaar schijt aan. Dus werd het ‘voorstel’ in zeer krappe meerderheid aangenomen. als de 2e kamer voltallig aanwezig was geweest werd het ‘voorstel’ van tafel geveegd en hadden we deze discussie niet. Dat er een referendum over wordt gehouden vindt ik meer dan terecht onder het motto actie reactie. Als er voorstellen worden gedaan waar de burgers direct of indirect betrokken zijn hoort daar een referendum over worden gehouden, ik vindt het zelfs een plicht. Over de invoering van de Euro – een werkelijk fantastische ‘munt’ waar ik laaiend enthousiast over ben- hadden ze ook een referendum over moeten houden, is niet gebeurd. WEL over de Europese grondwet (BRAAK!!!!) in 2005 die werd massaal afgewezen door de burgers. Dat zegt al iets over hoe de burgers over de Euro dachten, maar nee de Euro werd in de achterkamertjes bekokstoofd door Balkenende 1. Had Balkenende goed afgekeken van Kok en z’n paarse ramp regering,dit terzijde.Het gaat om MIJN!!cq ONS!!! lichaam, het lichaam is van mij en NIET!!! van de staat NOOIT!!! en te NIMMER!!!! IK!!! beslis daarover. En NIET!!! een een of andere arrogante zelf ingenomen politica die lid is van een Eurofiele partij, die het in haar hoofd haalt dat burgers daar niet zelf over kunnen beslissen, dus MOET!!! de staat daar maar over beslissen. Uiteraard ben ik TEGEN!! deze slagerswet, ook is het zo dat ik niet een nier, long of hart uit een ander lichaam wil hebben. En als de heer Jansen het wil dat zonder zijn toestemming – in geval van overlijden uiteraard- lichaamsdelen laat demonteren prima dat is zijn zaak. Maar er zijn ook mensen die daar geheel anders instaan en daar dus ook anders over denken. Maar goed, ondanks dat ik niet zo politiek geintereseerd ben heb ik wel een goeie kijk : met D66 in de coalitie heb je alleen maar ge etter en geseik.

 4. Pit

  Alleen jammer dat de geachte afgevaardigden daar hun politieke anus mee afvegen. Het volks gepeupel wordt daarmee keihard uitgelachen.

 5. Frits Jansen

  Referenda blijken een geliefd middel te zijn van destructieve actievoerders die gewoon overal tegen zijn, en lekker zand in de machine willen gooien. Alles moet kapot!

  In het geval van de donorwet is dat wel heel onsmakelijk, want dat referendum gaat ten kosten van onnoemelijk leed van ernstig zieke mensen. Je zult maar nierpatiënt zijn, drie keer in de week urenlang moeten spoelen, een meedogenloos dieet moeten volgen en intussen je gezondheid gestaag achteruit zien gaan. Of aan hartfalen lijden: de capaciteit van je hart gestaag zien verminderen, met het moment in zicht dat die het nulpunt bereikt.

  En dan zijn er te weinig donororganen omdat Jan Roos en kornuiten zin hebben om D66 coryfee Pia Dijkstra te treiteren.

  Zelfbeschikkingsrecht? Het gaat niet over je lichaam maar over je lijk. Nabestaanden lastig vallen die net een dierbare hebben verloren aan een ongeluk? Soms is het juist een troost voor die mensen dat dat dode lichaam toch nog nut kan hebben.

  Als de activisten tegen de afschaffing van het referendum zo doorgaan maken ze zich echt onmogelijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.