Rekenkamer concludeert: 960 miljoen euro aan fouten bij subsidies!

Bij een controle op zorg- en sportsubsidies verstrekt vanuit het ministerie van Volksgezondheid, blijken ‘ernstige onvolkomenheden’ aldus de Rekenkamer. Zo meldt het AD.

Heel simpele fouten als een sportvereniging die €350,- per dag voor stagiaires rekent terwijl er maximaal €586 per maand zou mogen worden gedeclareerd. Volgens de Rekenkamer gaat het hier niet om een incident waar een of andere ambtenaar heeft zitten slapen maar om ernstige en structurele problemen rondom dergelijke subsidies.

Vorig jaar werd de minister ook al van dit feit op de hoogte gebracht alleen is het dit jaar nóg erger geworden. Er wordt volgens de Rekenkamer zo’n 960 miljoen euro weg gepist door domme fouten of situaties waar het niet zeker is of de verstrekte subsidie wel of niet terecht is.

Verder meldt de Rekenkamer dat er te weinig vooruitgang is geboekt met het goed kunnen toetsen van de subsidies. Hier moet namelijk melding van zijn gemaakt bij Brussel en goedkeuring door de Europese Commissie, dus dat duurt allemaal weer drie langen en drie korten. Die 960 miljoen is dus voor een deel gecontroleerd en voor een deel een mogelijk slecht uitgevoerd onderzoek. Het kan zo maar zijn dat het werkelijke bedrag nog veel hoger uitvalt als de controles degelijk en correct worden uitgevoerd. Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, geeft ook aan dat het uiteindelijk goed kunnen toetsen van subsidies een ‘forse reparatie’ zou zijn. Er wordt dus flink en ongecontroleerd met geld gestrooid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Ni28

  Wij worden deze dagen overspoelt door heel veel prachtige cijfers en daar horen ook een beetje minder fraaie cijfers bij anders is het ongeloofwaardig. Kortom de Nederlander is weer de gelukkigste mens van de wereld. Vooral de oude mens die al twaalf jaar lang moet inleveren blijft desondanks gelukkig ook in zijn vaak voorkomende eenzaamheid.

  1. Henk-Jansen

   Ouderen zijn de rijkste groep van Nederland dus dan vindt ik het prima dat ze wat in kunnen leveren, dat geld kan beter aan onderwijs en innovatie uitgegeven worden!

   1. Henk-Jansen

    vind*

   2. penis aqua di rosa

    Waar haal je deze onzin toch vandaan? Ik gun u op uw oude dag het leven, wat u nu de minder bedeelde oudere toewenst. De ouderen ontvangen te veel om van dood te gaan en te weinig om gezond te leven. Geen indexatie van pensioenen al meer dan 10 jaar, als je al pensioen hebt opgebouwd, vaak vrouwen, maar de vaste lasten en het levensonderhoud stegen vrolijk verder. Niet iedere oudere in Nederland leeft zoals de echt rijke oudere in de rijkere buurten van Den Haag, Wassenaar, Aerdenhout, Rozendaal of het Gooi. Gaat u schamen voor uw socialistisch (is niet sociaal) denken.

    1. Ni28

     P.a.d.R@Er zijn genoeg mensen die denken hoogstens een dag vooruit. Nogal dom.

 2. denk eens na

  ALS je ook een sinterklaas feest op een kameel zoals in amsterdam osdorp subsidie geeft dan gaat het hard met de pot

 3. Frits Jansen

  Nog geen miljard? Valt me reuze mee!

  1. Arubano

   Reken maar dat het wel meer is dan een miljard. Ze zien op zeker nog niet alles.

   1. denk eens na

    fritsje schut het even uit zijn mouw , met een miljard lieve fritsje kunnen heel wat oude mensen op tijd gewassen worden in plaats van een straat moslim bbq te organiseren maar fritsje , ziet dit niet die ziet alleen de heerlijke kabab op de bbq

 4. Gerlos

  Kan je nagaan hoeveel euro’s er in de vuilcontainer verdwijnt.

 5. Koos sssss

  Laten we er vanuit gaan, dat die 960 miljoen elk jaar wordt verspild met subsidies. Deel dat door 17 miljoen Nederlanders, dan heb je € 56,47 per inwoner.

  Schaf die subsidies af, dan houden de mensen alleen al door het wegvallen van die fouten ruim € 56,47 meer over, + de besparing op subsidies en het rondpompen van dat subsidiegeld.
  Laat ik een gokje wagen.
  Stel dat het bedrag aan verspilling 20% van de totale pot van subsidies bedraagt. Zo een verspilling zou in het bedrijfsleven volkomen onaanvaardbaar zijn en zelfs voor de overheid een grof schandaal.

  Schaf subsidies af, dan je –per Nederlander– € 282,35 minder belasting te betalen.
  Je bent ook af van het rondpompen van geld door ambtenarren kwijt en de controle daarop. Ga uit van € 300, = minder belasting betalen, per persoon.
  Een gezin met 2 ouders en 2 kinderen spaart zo € 1.200, = uit.
  Per jaar.

  Dat is toch riant voldoende om het wegvallen van subsidie voor je sportclubje mee te financieren?

  Toegegeven. Er zullen grotere projecten zijn, met name in de kunstzinnige sector, die met het wegvallen van deze subsidie kopje onder gaan.
  Maar als de bezoekers van die projecten niet bereid zij, om dat verschil bij te betalen, of als er domweg veel te weinig bezoekers zijn, dan is dat project ook werkelijk niet levensvatbaar.
  Dan is het beter dat die projecten domweg niet worden uitgevoerd.

  1. Pescador

   Koos als er geld overblijft doen we dat naar europa Juncker en timmermans moeten ook leven

 6. Pescador

  Dat is hun vorigjaar ook al verteld maar dat wasse ze effie vergeten dementie is een besmettelijke ziekte

 7. Florissa

  Snijden in de omroepen,ambtenaren en veel totaal overbodige subsidies ,er worden miljarden weggegooid waar ze makkelijk in zouden kunnen snijden,maar snijden in eigen vlees doen ze nooit ,makkelijker is de btw,benzine en belasting omhoog ,je helpt ze in het zadel,en als dank stelen ze alles wat los en vast zit .

 8. lugar

  Wat gebeurt er als ik een komma verkeerd zet bij mijn Belastingaangifte?

  1. Frits Jansen

   Dan benadeel je vast jezelf want in Nederland mag je je aangifte afronden op hele €’s dus heb je geen komma’s nod8g!

 9. Frits Jansen

  Nou, controle werkt kennelijk.
  960 miljoen is veel, maar op welk totaalbedrag?
  En wat is “subsidie”? Bedenk dat het hele Parlement uit subsidie betaald wordt. Waarom zijn er geen reclam bekijken in Kamerdebatten? Omdat geen hond kijkt.

  1. Frits Jansen

   Reclameblokken in Kamerdebatten bedoelde ik.
   Eigenwijze spellchecker!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.