Schandalig: Joodse Engelandvaarders werden gediscrimineerd bij Bijzonder Pensioen en Prins Bernhard deed er NIETS aan

Wat was die man toch een ‘held’ he? Ahem.

Het is ongelooflijk, maar nog altijd is alle vuile was over de Tweede Wereldoorlog nog niet naar buiten gekomen. Zo blijkt uit een artikel van het Parool dat er op grote schaal gediscrimineerd is door de Nederlandse overheid tegen Joodse Engelandvaarders.

De Joodse Engelandvaarders — mannen die naar Engeland reisden om zich daar te voegen bij het leger om de nazi’s te bestrijden — moesten bewijzen dat ze naar Engeland waar gevaren om daadwerkelijk te vechten tegen de nazi’s “en niet uit lijfsbehoud.” Niet-Joodse Engelandvaarders hoefden niets te bewijzen.

Het Parool legt uit:

Er is sprake van discriminatie, zeggen de onderzoekers van Arq, Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld, die in opdracht van de Stichting 1940-1945 de Wet Buitengewoon Pensioen (WBP) hebben onderzocht. Verzetsmensen hebben volgens deze wet recht op een buitengewoon pensioen als zij ten gevolge van hun verzetsdaden door fysieke of mentale problemen niet meer kunnen werken. Vanaf 1978 konden ook de Engelandvaarders dit aanvragen.

Maar: in de jaren tachtig en later werden heel veel aanvragen van Joodse Engelandvaarders keihard afgewezen. Het gaat om ongeveer de helft van vijftig aanvragen. Volgens de Pensioen- en Uitkeringsraad waren deze helden namelijk alleen maar gevlucht uit lijfsbehoud — of konden ze in ieder geval niet bewijzen dat dit niet zo was. Ze moesten verklaringen van ooggetuigen afleveren en zaken als hun eigen dagboeken waar dan uit zou moeten blijken dat ze echt puur en alleen naar Engeland gingen om te vechten. Dit werd dus alleen van hén geëist. Bij niet-Joodse Engelandvaarders werd er gewoon vanuit gegaan dat dit zo was. Punt.

Knettergek, natuurlijk.

Ziek genoeg, maar het verhaal wordt nog erger:

Voor een Joodse Engelandvaarder, die met depressies en angsten kampte, duurde de strijd om een buitengewoon pensioen te krijgen twintig jaar. Uiteindelijk gaf hij de moed op. Hij had vijftig jaar na dato geen keiharde bewijzen voorhanden. ‘Discriminatie pur sang,’ schreef hij in een brief aan prins Bernhard, patroon van de Engelandvaarders. De brief haalde niets uit.

Goh, wat verrassend dat het Prins Bernhard koud liet, zeg. En dat terwijl hij zo’n warme, vriendelijke man was die zich het lot van anderen altijd aantrok. Ahem.

Het is een grof schandaal. De regering moet hiervoor excuses aanbieden en, waar mogelijk, de zaak recht zetten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. springmaarachterop

  Het is toch onvoorstelbaar dat afstammelingen van een nazi onze hedendaagse Koninklijke Familie vormen?

  Wanneer komt er eens een einde aan…..

 2. Babaji538

  Een échte Mike is nog geen, Michael.

  Prins Bernhard schoot niet alleen
  tijgers, af.
  Hij richtte ook nog, voor transformatie
  en transparantie ons aller Bilderbergconferentie,
  op. Je zou mogen zeggen, dat het Openbaar Ministerie
  tegenwoordig, de handjes niet wil branden… .

  In de Verenigde Staten zijn niet zo gek.

  Petra Hermans

 3. DolleDries

  Het koningshuis werd na de WOII tot een helden familie gebombardeerd terwijl men met de vlucht de grootse lafheid toonde. En die Bernard heeft alleen met kont ver achter het front gezeten

 4. Ernst Quispel

  Uit de reacties blijkt opnieuw dat in de gelederen van de Vijfde Colonne de liefde voor ons Koningshuis niet groot is.

  Dat verbaast niet, binnen de NSB bestond er ook weinig waardering voor het Koningshuis.

  1. Ego-non-solus

   EQ, ik lees soms inhoudelijke opmerkingen van u. Waarom dan toch die voortdurende neiging tot etaleren van gebrek aan innerlijke beschaving? Met die laatste opmerking haalt u inderdaad iemand omlaag. Concludeer zelf maar wie.

   1. meijer61200

    Gewoon niet reageren op dit uitschot! Raar dat DDS dit soort randfiguren er niet af lazert. Want het is bepaald géén reclame.

    1. Pit

     @Meijer: Amen tot that!

 5. meijer61200

  Bernard was niets meer en minder dan een ordinaire nazi! En qua geiligheid verwant aan Francisco van Jole, de man in de witte onderbroek, zijnde HOOFDREDACTEUR van het fascistische JOOP. Denk alleen al aan de Wethoudersbrief die deze rasechte mof schreef aan de nazi’s. Van mij mag dat hele “koninklijk huis” weg. Maar dat zal binnenkort ook wel gebeuren als de burgeroorlog uitbreekt; Dikke Willem heeft met zijn golddigger al een vet groot vliegtuig besteld. Kunnen ze met z’n allen roepen uit Argentinië ” houdt moedig stand burgers, en weest bereid uw leven te offeren”. Na afloop komen ze weer hier gezellig potvereteren, en ze worden als helden onthaald!! Typisch volk zijn we toch!!

 6. Floris

  Met Juliana in Canada had geile Benno in Engeland z’n handen vrij om de katjes in het donker te knijpen.

  1. springmaarachterop

   En dan zijn er nog idioten die menen dat het Koninklijk Huis niets met de moord op Pim Fortuyn heeft te maken…..

   1. Ernst Quispel

    Onze kobold heeft gelijk: Beatrix organiseerde persoonlijk de moord op Sint Pim.

    🙂

 7. Peter Loosduinen

  De rondneukende charmeur Bernard door sommige aangeduid als Z.K.H. is al ontmaskerd
  door historicus Aalders.
  Hij zou moeten worden verwijderd uit de grafkelder en worden verbrand in een crematorium.
  Daarna de as in de Noordzee verstrooien.

  1. meijer61200

   Helemaal met je eens, maar wel sneu voor de vissen die gore as van die Nazi.

 8. gummybears

  Men vergeet de stadhoudersbrief van bernard, gericht aan de duitsers. Hij wilde een deal met ah opdat hij als een stadhouder over ons land zou regeren. Verder dient men niet te vergeten dat wilhelmina door haar vlucht naar de UK, feitelijk afstand deed van de troon door het nederlands grondgebied, ten tijde van oorlog,te verlaten, zie https://gerarddeboer45.wordpress.com/2013/12/01/de-ongrondwettige-vlucht-van-koningin-wilhelmina-en-haar-regering-mei-1940/

  Dus al met al kan met stellen dat er geen enkele reden is voor de huidige, zelf benoemde leden van het huis Oranje om zich rond 4/5 mei in het openbaar te vertonen. Het getuigt van de grootste mogelijke brutaliteit en hypocrisie van zowel beatrix en nu van haar zoon.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.