Sebastian Kurz, de bruggenbouwer tussen Oost- en West-Europa: ”Onterechte kritiek op grenshek van Orbán”

De Dagelijkse Standaard heeft afgelopen week al wat meer geschreven over de bondskanselier van Oostenrijk, de conservatieve Sebastian Kurz. Over het vluchtelingeneiland en de wens van Kurz om migranten in Afrika al te stoppen. Dat is niet zonder reden, want komend half jaar is Oostenrijk de voorzitter van de Europese Unie. De jonge dertiger kan in dit half jaar laten zien of hij de brug kan zijn tussen West-Europa en Oost-Europa. Immigratie staat daarin centraal.

In de Britse krant Financial Timeszegt Kurz maandag dat de herverdeling van immigranten binnen de Europese Unie (waarop de Europese Commissie aandringt), verspilde moeite is. Een aantal landen, zoals Hongarije en Oostenrijk, voelt er niets voor om zich aan die quota te houden.

‘De reden voor de spanningen binnen de Europese Unie is dat sommige landen denken dat ze moreel superieur en beter zijn dan andere, en dat West-Europese landen soms neerkijken op Oost-Europese landen,’ zegt Kurz tegen de Financial Times.

Ook wijst Kurz erop dat het grenshek van Orbán, dat hij bouwde tegen de grens met de Westelijke Balkan, eerst ten onrechte fel werd bekritiseerd. ‘Als de critici eerlijk waren geweest, hadden ze gezegd dat ze er naast zaten in 2015 en 2016, en dat ze de crisis groter hebben gemaakt, en niet kleiner.’

Ik vind dit zo fijn om te zien en te horen. Een goede en fijne vent, die niet zichzelf overschreeuwt, maar toch lekker direct is én met oplossingen komt. De toekomst voor conservatief Europa is belichaamd door deze jonge bondskanselier. Hij zegt wat de meeste mensen al dachten, het grenshek is een goed idee en die migrantenquota gaan niet helpen. In plaats van heel de tijd praten over dingen waar men toch niet uitkomt, moeten er oplossingen geïmplementeerd worden.

Het komende half jaar kan Kurz de wonden helen in het gevecht tussen de Visegrad-landen en West-Europa. Ook kan Kurz manen op een betere koers met betrekking tot Rusland. Oostenrijk, het midden van Europa, kan het middelpunt van de Europese politiek worden en ook blijven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Ni28

  De heer Kurz heeft helemaal gelijk. Dankzij de Hongaarse muur is de stroom migranten gestopt en Brussel zou daar dankbaar voor moeten zijn. Quota’s werken niet en het neemt de oorzaak van de migratie niet weg. De aanpak van migratie in West Europa is een grote en domme fout. Nu is Frankrijk een Malinees zonder papieren dankbaar en het lijkt net of hele Mali naar Frankrijk mag verhuizen want het zijn goede klimmers. Leuk en knap van die jongen maar het slaat hier altijd door, je hoeft maar een kind te redden van slordige(Malinese misschien?)ouders en je bent binnen bij de president die jou gelijk van papieren voorziet.

  1. h_keur

   Slechte reactie. Begrijp me goed ik ben absoluut tegen het ongebreideld binnenlaten van asielzoekers, maar een mens die zijn eigen leven in de wwagschaal stelt, om een onschuldig kind te reddden verdient respect. De grootte van die beloning is aan de overheid voorbehouden en geldt als een uniciteit.
   Daar mag nooit een aanpassing van algemene orde aan worden gekoppeld. Dus laten we de asielpolitiek nu asjeblief niet aan deze respectvolle heldendaad verbinden. Dat zou leiden tot ongewenste vertroebeling.

   1. denk eens na

    Voor een afrikaan is het makkelijk klimmen

 2. Henk-Jansen

  Als je migranten wilt tegenhouden hoort dat wel op een humanitaire wijze te gebeuren. Een grote muur om Europa bouwen en vervolgens tegen de Afrikanen zeggen: ‘Krijg het #$@!$ en red jezelf maar’, mag niet de uitkomst zijn. Europese landen moeten in noord-Afrika gaan investeren in infrastructuur, werkgelegenheid en onderwijs zodat de migranten daar de mogelijkheid krijgen een bestaan op te bouwen en hun kinderen een toekomst te geven.

  1. Holland

   “Europese landen moeten in noord-Afrika gaan investeren in infrastructuur, werkgelegenheid en onderwijs zodat de migranten daar de mogelijkheid krijgen een bestaan op te bouwen en hun kinderen een toekomst te geven.”
   ——————————————————————————————
   Dat gebeurt al meer dan 40 jaar Henk-Jansen en heet ontwikkelingshulp. In totaal is er al meer dan 700 miljard aan donaties van over de hele wereld naar toe gegaan en er is nog weinig veranderd. Misschien deugt de mentaliteit van de mensen uit Afrika niet helemaal: corruptie, fraude, dictatuur, onderdrukking en uitbuiting zijn er nog steeds heel gewoon. Als iets geen resultaat oplevert, moet je er misschien mee stoppen. Een hek om Europa is dan zo gek nog niet.

   1. Henk-Jansen

    Ontwikkelingshulp is dan ook verkeerd uitgegeven de afgelopen decennia. Met waterputten bouwen, zaden uitdelen en de rest van het geld op de rekening zetten van maffiose regimes zetten kom je niet veel verder nee. Het uitgangspunt van de nieuwe ontwikkelingshulp moet zijn om economische groei aan te jagen en banen te creëren. En we moeten er zelf op gaan toezien dat het geld goed besteed wordt en niet in de handen van de verkeerde mensen valt.

    1. meijer61200

     Beetje last van de warmte op je muffe zoldertje? Wat een dom en kant noch wal rakend gelul.

     1. denk eens na

      met die 700 miljard hadden we een hek tot in de wolken kunnen bouwen , en daar nog stroom op kunnen zetten om dan nog geld over te houden

   2. 75

    Ontwikkeling-hulp begon al in 1930

  2. Vraagtekentje

   “Henk Jansen”

   Moeten??? Stoppen met fokken en i.p.v. vrouwen besnijden, mannen castreren. Ze vreten van de honger hun eigen ontlasting maar vrouwen verkrachten kunnen ze als de beste! Zelf niks te eten, maar voortplanten als konijnen.

   1. Henk-Jansen

    We moeten niks natuurlijk maar naar mijn mening is dit wel een oplossing waar beide kanten van het politieke spectrum vrede mee zou kunnen hebben.

    1. Vraagtekentje

     “En we moeten er zelf op gaan toezien dat het geld goed besteed wordt en niet in de handen van de verkeerde mensen valt”

     Is in al die decennia nog niet gelukt, maar de besteedde miljarden zijn verdampt. En wie gaat dat toezicht houden in die corrupte en gevaarlijke landen?

     Ik ben vóór een groot hek, grenzen dicht, stoppen met de EU, en terug naar een nieuwe EEG.

     1. Henk-Jansen

      Ik heb geen zin om nu een discussie over de Europese Unie met jou te houden dus laten we ons bij het onderwerp houden.

      Dat er miljarden die verdampt zijn komt, zoals ik al zei, het ontwikkelingshulp verkeerd gebruikt werd. We moeten het gaan zien als een investering in plaats van een gift. Ambtenaren kunnen vervolgens vanuit de Europese ambassades in die landen toezicht houden op de geldstromen.

  3. van Urk

   “We moeten er zelf op toezien” O dat gaat hem niet worden hoor. Om die reden wilden de Afrikaanse landen zelfstandig gaan worden. En de verkeerde mensen? Dat zijn wel de bazen van die landen.

    1. Henk-Jansen

     Dit bewijst alleen maar mijn punt, we moeten ontwikkelingshulp anders gaan gebruiken. Om de Afrikaanse economieën aan te jagen, niet om mensen afhankelijk van onze steun te maken.

   1. Henk-Jansen

    Wie betaalt bepaalt, die corrupte Afrikaanse leiders hebben niets te willen.

    1. van Urk

     Henk-Jansen@ U klinkt behoorlijk rechts met zo,n opmerking. Leg deze kwestie maar eens uit aan Linkse politici die zo graag met ontwikkelingsgeld strooien.

    2. van Urk

     Gelukkig dat Ploumen het tenminste wel doorheeft dat de Afrikaanse leiders “klootzakken” zijn. 😉

  4. en_els

   En als die landen nu eens gaan investeren in zichzelf? Die landen moeten gaan zorgen voor een gunstig klimaat om te investeren. Zij ontvangen liever geld om dat aan verkeerde zaken uit te geven. Dit doen zij al 70 jaar. Misschien hebben de Chinezen betere opties dan Europa. Die stellen wel eisen.

   1. van Urk

    en_els@ Het Westen durft geen eisen te stellen vanwege hun schuldgevoel uit het koloniale verleden.

  5. sjun

   Herkoloniseren van Noord-Afrika lijkt voor iedereen de beste oplossing.

 3. Ni28

  Helaas slaat Rutte op een VVD congres een andere taal dan in de Tweede kamer dus hij hoeft niet echt bij Kurz aankloppen voor politieke vriendschap.

 4. meijer61200

  Een weldenkend mens kan Kurz geen ongelijk geven! Volgens de continue verwarde trol Henk Jansen moet er MEER ontwikkelingsgeld heen. Waarvoor dan? Ze hebben niet het intellect om iets te maken van hun thuislanden. Afgeven op de superieure Israëlische staat is niets minder dan jaloezie. Daarnaast gaan er al miljarden naar de diverse zandbakken. Islam is een volstrekt inferieure ideologie. Kinderen verkrachten, vrouwen besnijden, stenigen, homo’s van de hoogste flat af gooien. Dat is wat ze hebben geleerd uit het boekie van de pedofiele roofridder. Maar het tij gaat keren.

  1. van Urk

   Ontwikkelingshulp werkt soms wel maar dan met positieve medewerking van de bevolking en de overheid zodat zij later zelfstandig iets uit de grond kunnen stampen wat gezonde en economische voordelen biedt voor het volk zelf. https://www.digibron.nl/search/detail/012e97269e6b1b4eea400446/urkers-leerden-ethiopi-vissen

   1. Ni28

    Zonder leiding hier vandaan lukt het niet. Haal je de leiding weg dan is het over met het project. Het zit niet bij die mensen ingebakken en de omstandigheden helpen er ook niet echt bij. En vergeet de cultuur niet, vrouwen werken en mannen kijken. Dat veranderd ook niet zomaar. Op hulp wachten is makkelijker.

    1. van Urk

     Ni28@ Daarom komen de Urkers vaak weer kijken naar hun projecten hoe het er voor staat of dat de vissers uit die landen nog een extra kennis en opleiding op Urk zelf krijgen.

     1. Ni28

      Mijn vrienden waren ook betrokken bij zo project die op zich best werkte maar zij wisten wel dat het net zo lang gaat duren zolang er controle is.

   2. Ni28

    “Dus laten we de asielpolitiek nu asjeblief niet aan deze respectvolle heldendaad verbinden”.
    Dat is precies wat hier gebeurd en dat vind ik overtrokken. En ik heb ook respect tegenover iemand die zo huzaren stukje levert met redding van een kind, dat staat helemaal buiten. Als die jongen dat kind niet had gered zat ie misschien nog jaren zonder papieren. Beloon zijn moed anders dan door asielpolitiek.

 5. Troelstra

  De splijting komt van links

  Bijna alle peilingen bewijzen het: ongeveer twee derde deel van de Oostenrijkse bevolking is tevreden met de regeringspolitiek. Dat is een indrukwekkend resultaat, want hoe groter de meerderheid is, des te duidelijker beeldt ze in de democratie de wil van het volk af. En deze wil van de meerderheid zou principieel geaccepteerd moeten worden.

  Maar Oostenrijk is anders. Bij ons beweren de evenzo regenteske als hyper-moreel overkomende linkse journalisten en hun brave followers in de parlementaire oppositiepolitiek dat ons land door de ÖVP/FPÖ-regering gespleten zou worden en we daarom een stuitend confronterende, ja bijna gevaarlijke politieke situatie zouden moeten meemaken.

  Onwaar en perfide

  Deze bewering is natuurlijk pure onzin en het is perfide wanneer opiniemakers zo argumenteren. Het tegendeel is namelijk waar: verschillende politieke opvattingen leiden in een rijpe democratie niet tot een splijting van de samenleving, maar ze zijn er de essentie en grondvoorwaarde voor dat democratie überhaupt kan bestaan en functioneren. Slechts in een van boven gestuurde uniforme samenleving, zoals bijvoorbeeld in het maoïstische China het geval was, zijn verschillende wereldbeschouwingen verboden en daarom officieel niet aanwezig.

  Houd de dief!

  Die mensen, die het nu ononderbroken en huichelachtig bezorgd over de splijting hebben, doen niets anders dan op onoprechte wijze afleiden van hun eigen overtuigings-ethisch gemotiveerde en uiteindelijk totalitaire ideologie. Het voortdurende “Houd de dief!” in de richting van de regering moet de eigen onzuivere wensen van de kwaden verbergen en het volk onder algemene verdenking plaatsen: wie op de ÖVP of de FPÖ heeft gestemd, is een “rechtse” of zelfs een soort nazi en hoort in ieder geval bij de splijters.

  Misbruik van de media

  Voor deze boodschap en haar permanente verbreiding worden de zogenaamde kwaliteitsmedia en de publiekrechtelijke omroep regelrecht misbruikt, want daar zitten nog steeds de herauten van het humanitairisme, de trompettisten van de links-autoritair gedefinieerde sociale gerechtigheid en de pausen van de politieke interpretatiemacht.

  Dat de mensen die echt zorgen voor een splijting bijna zonder uitzondering in de behoorlijk gekrompen linker heft van het rijk aan te treffen zijn, is daarom op het eerste gezicht niet goed te zien, omdat zij zich enerzijds gecamoufleerd hebben met de dikke mantel van de schijnmoraal en anderzijds het mediale netwerk een verdraaiing van de publieke opinie mogelijk maakt.

  De gladjanussen en hun slachtoffers

  En niet zo heel weinig mensen trappen in deze splijtingstruc. Dat is ook in de privésfeer waar te nemen. We kennen allemaal wel mensen die zich op een merkwaardige manier van iemand distantiëren, omdat zij zich door de splijtingspropaganda in de maling laten nemen en denken dat de ware moraal alleen maar links te vinden zou zijn en dat men zich daarom van de rechtsen zou moeten distantiëren. Daar komt bovendien nog bij dat diverse NGO´s en kerkelijke organisaties eveneens op het aambeeld van de splijting slaan en de democratische meerderheid een illegitieme houding in de schoenen schuift.

  De finale moet nog komen

  In zijn totaliteit werpt dit gedrag een heel slecht licht op de genoemde ware splijters: de linksen zijn bij gebrek aan overtuigende eigen politieke opvattingen niet meer in staat om kiezersmeerderheden voor zich te winnen. Daarom stellen ze nu alles in het werk om de politieke tegenstander te demoniseren en zijn kiezers slecht te maken. Dat is hun laatste en o zo ondeugdelijke wapen. Dat ze daarmee links uiteindelijk de das omdoen, schijnen ze namelijk nog niet begrepen te hebben.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.