Venezuela is nóg een voorbeeld van dat socialisme niet werkt: 13000 procent inflatie

Soms snap ik het niet hoe veel voorbeelden we nog moeten aanhalen voordat aanhangers van het socialisme eindelijk eens gaan begrijpen dat socialisme niet werkt. Centralisering van productie en macht is nooit een goede oplossing. Daar komt alleen maar narigheid van. Daarvan kunnen bewoners van Noord-Korea getuigen, of China, of Cuba en vandaag de dag ook Venezuela. Het is allemaal niet zo moeilijk om te bedenken dat er geen socialistische heilstaat kan bestaan. Het is inherent aan de positie van het socialisme.

Het olierijke Venezuela is onder Maduro een straatarm land geworden dat nauwelijks nog aan levensmiddelen en medicijnen kan komen. Het Internationaal Monetair Fonds becijfert de inflatie voor dit jaar op 13.000 procent en ziet de economische kracht van het land dit jaar met 15 procent afnemen. Als gevolg van de crisis zijn meer dan een miljoen Venezolanen het land ontvlucht.

Analisten hebben gezegd dat overheidspersoneel onder druk gezet wordt op Maduro te stemmen en dat voedselbonnen worden gekoppeld aan nieuwe identificatiebewijzen die vereist zijn om te kunnen stemmen.

Op het moment dat de overheid te veel macht krijgt om problemen ‘op te lossen’, krijgt het ook macht om veel dingen weg te halen. Een overheid die je alles kan geven, is een overheid die je alles kan afpakken. Dat hebben de Venezolanen nu ook goed geleerd. De vraag is alleen hoe het nu verder moet, aangezien door manipulatie van het systeem, president Maduro weer verkozen gaat worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. DolleDries

  Amsterdam zou zomaar de hoofdstad kunnen zijn van dit linkse zooitje.

 2. Holland

  Socialisme is georganiseerde misdaad met de overheid als centraal syndicaat. Gelukkig gaat het met het socialisme in Europa steeds verder bergafwaarts. Nog even en we zijn voorgoed verlost van deze absurde waanideeen.

  (Lars: in de kopregel staat een nulletje teveel).

 3. palko

  Linksch-mensen zullen het, vrees ik, nooit leren. Die geloven nog steeds dat de papieren dromen van Marx en Lenin ooit zullen uitkomen. Terwijl de bewijzen dat dromen bedrog zijn, zich al meer dan 100 jaar opstapelen. Dan komt zo’n halal non-valeur als Ernst regelmatig met een link naar een internetblog als MO o.i.d waarin linksche actifascisten zichzelf misplaatst moed inpraten met het ene na het andere onzinverhaal over hun socialistische heilstaat. Je zou bijkans medelijden krijgen met dit soort leeghoofdigen. Hoewel te vrezen valt dat ze nooit van hun aangeboren afwijking zullen genezen.

  1. Frits Jansen

   Marxisme was een reactie op schrijnende armoede – die regelmatig aanleiding gaf tot opstanden. Maar onverdund Marxisme bleek niet te werken: de Sovjet-Unie en de DDR gingen failliet. Noord-Korea is een nog steeds levend bewijs dat puur communisme alleen te handhaven is met grof geweld, en steevast leidt tot armoede en honger.
   Dus werden tussenvormen gezocht. China en Vietnam zijn in naam nog steeds communistisch, maar hebben inmiddels een bloeiende economie.
   In de westerse wereld namen mainstream politici een aantal marxistische ideeën over, zoals sociale voorzieningen, en een arbeidsrecht dat de ongelijke macht van werkgevers en werknemers corrigeert.
   Natuurlijk wordt er van linkerzijde gefoeterd op marktwerking. De ultieme marktwerking was dat de DDR leegliep doordat Oost-Berlijners veel meer konden verdienen in West-Berlijn. Die marktwerking werd hardhandig onmogelijk gemaakt met een 160 km lange muur, mijnenvelden en bloedhonden, met gedrogeerde vopo’s die er van genoten landgenoten af te knallen.
   Maar de SP is nog steeds tegen marktwerking. Die begrijpt niet dat een goed werkende markt ook de consument dient, omdat bedrijven dan “de tucht van de markt” voelen.

 4. Ni28

  Met verkiezingen precies zoals het in een socialistische land hoort zal de zittende macht winnen en het socialisme en honger toenemen. Maduro heeft van een rijke land een armoedige Madurodam gemaakt. Met socialisme maak je alles kapot.

 5. Baron von Munchhausen

  En binnenkort gaat Havana aan de Amstel op bezoek in Venezuela: “orientatie van rijk naar arm!”
  M.a.w. hoe kunnen wij: “Linkse alwetenden ons rijk maken en het gepeupel/klootjes volk laten stikken! ”
  Viva Socialisme!!!

 6. poldi

  Ben zeer benieuwd naar de reacties van onze linkse en moslims knuffelende huistrollen.

 7. Ries

  Grappig, dat ik in mijn reactie op het bericht over Kaag terloops op Venezuela heb gewezen. Overigens Maduro doet heeeeeeel veel voor de armsten, Ze krijgen in de middag een beetje eten uit bakken waarop de foto van Maduro prijkt. De hongerigen (jawel in dat in het door Marx zo verheerlijkte systeem) zijn als de dood niet op Maduro te stemmen omdat ze dan zelfs het kleinste hapje niet meer krijgen. Klantenbinding heet dat in het kapitalistische systeem. Onbegrijpelijk dat deze ‘zegen van de mensheid’ nog door mensen wordt verheerlijkt. Ik smeek net als elke dag weer ‘Lief Opperwezen, laat het toch eens verstand regenen’. En als kleine toegift het beeindigen van de moloch EU. Wie helpt met het afsmeken van deze zegen?

 8. Ben Zine

  De linkse kerk is niet voor rede vatbaar. Feiten en verstandelijke overwegingen spelen geen rol in het brein van de linkse deugmens. Het gaat niet om rationaliteit, maar om IDEOLOGIE. Niet om hoe de wereld is, maar om hoe de wereld ZOU MOETEN ZIJN. De MAAKBARE wereld. Ben je eenmaal geïnfecteerd met het linkse gedachtengoed, dan ben je voorgoed verloren. Het is als een chronische psychische aandoening waar je nooit meer vanaf komt. Vergelijk het met mensen die onder invloed geraken van een cult, een sekte. Verlaten ze zo’n sekte, dan moeten ze helemaal, stapje voor stapje, worden gedeprogrammeerd. Het is een vorm van hersenspoeling.

 9. Frits Jansen

  Wat verschrikkelijk vergezocht.
  Venezuela is een “failed state”. Dat heeft niets met socialisme te maken.
  Wat de PvdA de das om doet is dat allerlei socialistische opvattingen inmiddels zozeer gemeengoed zijn dat er weinig meer is om voor te vechten. Ook de VVD zal de AOW en andere sociale voorzieningen niet willen afschaffen.
  In de VS dreigt de middenklasse te verdwijnen, zodat alleen nog rijken en armen overblijven. Bent u zo tegen socialisme dat u dat wenselijk vindt?
  Dan zou ik meteen de ultieme stap nemen: slavernij herinvoeren.
  De afschaffing van de slavernij was een LINKSE uitvinding.

  1. Stanly2000

   Fritsje geef aub een bron waaruit blijkt dat de slavernij door LINKS is afgeschaft. Volgens mij heeft LINKS de slavernij her uitgevonden, de arbeiders onder het communisme kunnen hierover meepraten.

  2. Koos sssss

   Hilarische onzin. Toen de slavernij werd afgeschaft lag de linkse onzin nog in haar wieg.

   En Venezuela heeft een linkse regering, die overal een grote gemene deler heeft: waar socialisme, daar ellende.

 10. meanstreak2099

  het land is er echt heel erg aan toe dankzij maduro, dat de mensen die mager zijn spreken over een maduro dieet en als voedsel heeft maduro elk gezin een levend konijn gegeven die door velen als huisdier werd .
  tijdens de dagelijkse toespraken eet hij als hij denkt dat de camera uitstaan gebakjes.

  bron:last week tonight with john oliver

 11. Babaji538

  De GGZ, Lars, hier samen met de politie.
  Heb je weleens beukennootjes geraapt, in de herfst?
  Jim van Os, wordt erg gewaardeerd, grote aanbeveling,
  vanuit mijn kant! Doen!
  Petra Hermans

 12. Ries

  @ Frits: “Venezuela is een “failed state”. Dat heeft niets met socialisme te maken”.
  Venezuela is een failed state, juist vanwege de communistische wijze van een land regeren. De communisten hebben het woord socialisme eraan geplakt omdat ze zelf vinden dat ze heel sociaal zijn. Venezuela is totaal mislukt, juist door dat socialisme. Vandaar dat de mensen daar verkommeren. En ga ons nu niet bang zitten maken met de links-populistische opvatting dat er zonder het ‘socialisme’ allen maar een club rijken en een club armen overblijft. Probeer deze baarlijke nonsens toch niet te verspreiden man. Dat je het zelf gelooft, ligt aan de linkse brainwashingmethoden. Ga nadenken man, zodat je loskomt van die sekte.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.