Verschillende munitiedepots een hoog ‘Enschede-gehalte’, militairen moesten waarschuwen met ‘feestartikelen’

Eind vorig jaar constateerde de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) 89 (!!!) tekortkomingen bij 13 munitiedepots. In geval van nood moesten militairen zelfs in sommige gevallen waarschuwen met ‘feestartikelen’. Zo meldt het AD.

Het hesje waar Baudet de Tweede Kamer mee liet huilen en de B-merk mortieren in Mali zijn niet de enige dingen waar het bij Defensie misgaat. Levens riskeren neemt Defensie érg letterlijk en maakt het op Nederlands grondgebied ook aardig bont!

De Volkskrant kreeg op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) interne documenten in handen waaruit blijkt dat Defensie er flink de kantjes van af heeft gelopen wat betreft veiligheid van munitiedepots. Zo zou bijvoorbeeld te weinig zijn gedaan aan een bliksembeveiligingsinstallatie. Lekker dan als bij één keer slecht weer je hele depot à la Roombeek Enschede over je terrein dwarrelt.

Defensie zegt sinds 2015 acht keer te zijn beboet. Vrij terecht als je militairen de rest van de basis moeten waarschuwen met een paar Romeinse kaarsen en wonder tollen. In munitiedepots in Staphorst, Veenhuizen en Ruinen zijn de werkzaamheden zelfs een keer direct stilgelegd vanwege gebrekkige veiligheidsmaatregelen die ‘direct gevaar’ opleverden. De gebrekkige bliksembeveiliging leverde Defensie een boete van, hou je vast, €4500,- euro op. Geld wat ook besteed had kunnen worden aan nog meer Romeinse kaarsen! Afijn, Defensie zegt ook de meeste tekortkomingen inmiddels te hebben opgelost, heeft maar drie jaar geduurd dus waar zeuren we over?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Bloem

    Daarom is het goed dat de dienstplicht is opgeschort

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.