Beter laat dan nooit: Politie krijgt meer wijkagenten om de veiligheid te vergroten en ‘webagenten’

Al veel langer wacht de politie op meer mensen die het team komen versterken, maar door alle bezuinigingen en de focus op andere dingen zijn de politie en ons leger als laatste aan de beurt. Eindelijk komt er meer personeel, niet alleen voor de wijken, maar ook voor het ‘web’. Zogenaamde webagenten die gebruikt zullen worden voor digitale criminaliteit.

De regeringspartijen hebben in het regeerakkoord al afgesproken dat er 291 miljoen euro extra in de politieorganisatie wordt gestoken. Minister Grapperhaus heeft vandaag groen licht gekregen voor zijn plannen voor de besteding van dat geld.

Hij wil dat er 770 wijkagenten bij komen, 171 agenten voor de bestrijding van zware criminaliteit en 170 voor de opsporing van grensoverschrijdende cybercrime.

Grapperhaus zegt dat het kabinet na lange tijd eindelijk weer kan investeren “en dat is ook noodzakelijk”. Hij zegt dat de georganiseerde misdaad en digitale criminaliteit de politie vandaag de dag voor nieuwe uitdagingen stelt. “We willen een wendbare politie die nog beter toegerust is op de veiligheidsopgaven van deze tijd. Waakzaam en dienstbaar, zowel in de wijk als op het web.”

Dit zijn inderdaad belangrijke eerste stappen, maar het betekent niet dat we maar moeten blijven staan waar we nu staan. Het is noodzakelijk dat er meer investeringen komen en dat de komende jaren meer personeel vrijkomt voor dit soort belangrijke posten. De officiële cijfers zijn positief, over de criminaliteit, maar we weten ook al langer dat er veel criminaliteit niet gemeld wordt en er weinig vertrouwen is in de grijpkansen met betrekking tot criminelen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Adriaan

  Met meer wijkagenten gaan we het niet redden. Agenten hebben geen gezag meer. Ze worden uitgelachen door tuig. Agenten moeten meer mandaat krijgen. We moeten er geen politiestaat van maken, maar als je een diender van de overheid of een hulpverlener het leven zuur maakt, dan is het meteen oppakken en opsluiten. Daarna gaan we pas praten.

  1. EU kok

   Helaas Adriaan, zo simpel ligt het niet.
   Het zogenaamde ontzag is verdwenen voor meneer pastoor, leraren, politie, artsen, hulpverleners, werkgevers en ouders.
   Maar het verdwijnen van dat op traditie gestoelde ontzag hebben we zelf afgebroken.
   Dat het doorgeslagen is in de door onszelf gecreëerde pad ben ik met je eens.
   Ken redelijk wat medici. Patienten vertellen tegenwoordig de arts wat ze mankeren en welke medicijnen ze nodig hebben.
   In de garage vertelt de klant hoe de servicebeurt aan zijn auto moet gebeuren, enz enz.
   Ik vrees dat de tendens, welke we zelf ingezet hebben, heel veel negatieve bijverschijnselen heeft. Niemand weet waar de noodrem zit.
   En zeg nu zelf, als er een agentje voor je staat, welke nog jonger is dan je eigen kinderen en hij gaat je vertellen dat je achterlicht niet brandt, probeer dat jochie of meisje dan maar serieus te nemen. Lukt mij echt niet altijd.

   1. Top

    Dus EU cock? Uit jouw bijdrage alhier, blijkt dus dat je een onbeschofte klootzak bent. Geen opvoeding heb genoten (ik denk dat je ouders er anders over denken, maar helaas een mislukt project, blijft een project) en zeker geen fatsoen bijgebracht. Want u weet blijkbaar wel hoe het moet, maar gedraagt zich er niet naar, omdat u zich ‘verheven’ voelt, boven ‘dat agentje’. “U” zou aan mij een hele slechte hebben als ik agent zou zijn. Want lieden zoals “U” neem ik graag de maat! En als laatste; ik wist al een tijdje dat “U” niet echt spoort zoveel is mij nu helemaal duidelijk.

   2. Frits Jansen

    U denkt nostalgisch terug aan een tijd die nooit bestaan heeft.
    Regels kunnen macht creëren maar respect moet altijd worden verdiend, en wordt afgebroken als zogenaamde gezagsdragers op hun strepen gaan staan.
    Dat het publiek dat niet meer pikt komt ook doordat de maatschappij harder wordt en steeds meer mondigheid verwacht. Dan is het veel gevraagd als je plotseling bedeesd moet zijn tegen een agent.
    Mijn nieuwe huisarts is een vrouw half zo oud als ik, maar ik heb wel respect voor haar, niet omdat ik dat heb geleerd maar omdat ze daar door haar gedrag aanleiding toe geeft.

    Volstrekt funest voor het gezag van zogenaamde gezagsdragers zijn websites als deze, die hen consequent afschildert als linkse corrupte zakkenvullers en plucheklevers zonder verstand!

  2. Frits Jansen

   Politici willen een zichtbaardere politie. Dat betekent dat zware criminaliteit blijft liggen en agenten de wijk in worden gestuurd, waar ze zich vervolgens gaan vervelen, en op elke slak zout gaan leggen. Zo kreeg ik laatst een boete omdat ik de straat niet goed was overgestoken naar de mening van oom agent. Straks gaat de politie zich ook met de kleding van burgers bemoeien, als het boerkaverbod van kracht wordt.
   Als de politie handhaaft is dat soms vervelend voor de betrokkene, maar de politie draait het om en begint met vervelend doen.
   Laatst beging ik een verkeersovertreding in Duitsland.Ik fietste op de stoep, wat ook daar niet mag, maar wel iedereen doet. Een agent betrapte me, maar toen kreeg ik geen bon doch een preek. Dat hebben onze agenten verleerd. Ik denk dat het bonnenquotum nog steeds in de hoofden van de agenten zit, al is het officieel afgeschaft. Een politie die belang heeft bij méér criminaliteit, veel gekker moet het niet worden. Verkeersovertredingen hebben voor de politie bovendien het voordeel dat de dader meteen bekend is. Daardoor loopt het oplosingspercentage op, en daar worden ze op afgerekend. Al s je komt melden dat je fiets is gestolen wacht je een ijzige ontvangst, want een fietsendiefstal wordt zelden opgelost.

   1. lugar

    @Frits: Wil je meer of minder islam?

 2. Diederik van Walsum

  Héél fijn, maar nu graag wat steviger gebouwde, jongere agenten, want dat handjevol agenten die er nu een beetje rondlopen in mijn gemeente (als het niet nodig is) zijn allemaal over bejaard en als je keihard BOE roept nemen ze snel de benen !

  1. EU kok

   Mag ik u hartelijk danken voor dit schoolvoorbeeld van het ontbreken van gezag.
   Voor u is waarschijnlijk gezag synoniem voor fysieke overmacht. Zo jammer.

 3. NoDoubt

  Veel aangiften verdwijnen in de prullenmand. Veel mensen doen al geeneens aangiften meer. Er is heel veel uitval door burnout/overwerkt. Mensen staan niet te springen om bij de politie te gaan. Het is een eerste stap maar lang niet voldoende. want het betekent één agent per gemeente.

 4. Koos sssss

  Geweldig nieuws!!!!

  Nu worden de te vroeg aan de straat gezette vuilniscontainers en de vergeten parkeerschijven nog harder beboet. Een werkgelegenheidsproject voor imbecielen, die zich vrij vlot terugbetaalt.

  En…………,
  Als een kudde opstandige Turken of Marokkanen op politieauto’s staat de dansen is het betreffende politiekorps 1 toeschouwer rijker.

  Ja. Ik voel me ineens een stuk veiliger.

 5. Rosasolis

  Ik heb het gelezen in ons CDA blad, dat er eindelijk veel meer subsidie komt voor onze militaire en politie. Er komt veel subsidie voor opleidingen voor nieuwe agenten, en ook voor hoog opgeleiden studies bij de politie en de AIVD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.