De euro maakt Zuid-Europa kapot: de Italiaanse economie is in 16 jaar tijd IN TOTAAL maar 1 procent gegroeid

In totaal dus he, over de hele periode van 2002 tot nu. 

In een bijzonder interessante column legt Jaap van Duijn van De Telegraaf heel duidelijk uit waarom Italiaanse kiezers massaal op eurokritische partijen gestemd hebben. Kort gezegd heeft de euro Zuid-Europa gewoon totaal kapot gemaakt.

Sinds 2002, toen de euro als munt werd ingevoerd, is de Italiaanse economie met 1% gegroeid. Niet per jaar, maar over de hele periode tussen toen en nu. De Nederlandse economie groeide in diezelfde tijd met 23%.

De economische groei in óns land had veel groter kunnen zijn, maar als je naar Italië kijkt is Nederland een waar economisch paradijs. En dit terwijl Italië Nederland min of meer had ingehaald in 1990, toen de welvaart in ons land vrijwel gelijk was aan die in Italië, aldus Van Duijn. Dat kwam voor een groot deel doordat de Italiaanse lire tussen 1960 en 1995 maar liefst 84% van zijn waarde verloor. Devaluatie werd gebruikt om de economie een boost te geven. Dat werkte. Maar:

Met de invoering van de euro was dit spel afgelopen. Het relatieve verval van Italië begint al in de aanloop naar de euro, na het Verdrag van Maastricht van 1992. Met een vastgepinde munt raakt Italië steeds verder achter.

Dit is precies waarom Italianen de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord verkiezingsoverwinningen bezorgd hebben, en blij zijn dat die partijen nu samen een coalitie vormen. Zij hebben er, terecht, genoeg van dat ze steeds weer het Europese kind van de rekening zijn. En dus willen ze dat de nieuwe regering in actie komt om de eigen nationale belangen te beschermen. Dat mag wel eens, na al die jaren waarin Italië en andere Zuid-Europese landen letterlijk de vernieling in werden geholpen om Noord-Europa nóg rijker en welvarender te maken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Ni28

  Italië net zoals Griekenland e.a. had nooit in de euro mogen stappen. Dankzij deze regering is de kans groot dat zij eindelijk uitstappen. De schade voor het Noorden zal dan kleiner worden. Als dit nu niet gebeurt is het eind zoek voor de EU.

  1. Frits Jansen

   Als u Italië en Griekenland gelijk stelt bewijst dit dat u geen benul heeft hoe het eigenlijk zit.

   1. Stanly2000

    Fritsje, briljant meester in de rechten, leg uit. Ik ben gespannen en hoop dat u verder komt dan in Italië spreken ze Italiaans en Griekenland Grieks!

    1. Ni28

     Zou hij het werkelijk weten?

   2. Koos sssss

    Ni28 stelt Italië niet gelijk aan Griekenland. Hij stelt slechts, dat beide landen niet in de € hadden moeten stappen.
    Lezen wat er staat aub. En er niet zelf “waarheden” bij verzinnen.

    Dat Italië nooit in de € had mogen stappen is iets, waar alle economen het wel over eens zijn. Italië heeft nooit voldaan aan de voorwaarden voor deelname aan de €. Dat de EU in haar megalomanie alle deugdelijke afspraken bij het grof vuil heeft gezet doet daar niets aan af.

  2. Ni28

   Alle landen met een slappe eigen munt zijn er door de euro niet beter op geworden. Landen met een sterke munt zijn er ook slechter af gezien de prijs die zij moeten betalen om de euro staande te houden. Dat is de prijs van een gezamenlijke munt die kost wat kost doorgedrukt wordt.

   1. Luwadder R1

    Ni28 HELEMAAL MEE EENS!!! zelf heb ik op de voordeur de volgende tekst opgeplakt: “De Euro is geen geld, de Euro kost ons geld. Conclusie : de Euro is een illusie” Het eerste gedeelte heeft Geert Wilders ooit gezegd en dat wordt nu maar eens dubbel en dwars bevestigd. Wat zijn de gevolgen van de Euro in Nederland ?? alles is 2 keer zo duur geworden en de armoe is toegenomen. Er wordt steeds gezegd van je mag het niet meer omrekenen naar de gulden,maar daar heb ik schijt aan. Ik reken het nog steeds om naar de gulden en dan is het gewoon schrikbarend hoe duur het allemaal is geworden, NIET NORMAAL!!! ook het geld zelf is niet om aan te zien. Dunne (WC) papier met nietszeggende plaatjes erop. Terwijl de gulden biljetten veel mooier waren ongeacht welke waarde je hebt, papier was ook dikker,ook het munt geld vond ik veel mooier. Ik noem het een enorme blunder, de invoering van de Euro.

 2. JanKlaasen

  Ben blij dat Michael nu toch ook toegeeft hoe goed de euro en de EEG voor Nederland is. 23% procent groei ondanks de crisis vind ik toch een hele mooie prestatie. Alle reden dus voor geen Nexit!

  1. Stanly2000

   JanK
   Helaas denk ik niet dat dit bedoeling van de invoering van de Euro is geweest, om Nederland zich te laten verrijken ten koste van andere landen. Weet je hoe ze dit noemen?
   Trouwens van die 23% groei merk ik bitter weinig in MIJN beurs en ik zal niet de enige zijn gezien het aantal voedselbanken in ons gave land.

   1. Henk-Jansen

    Dat jij er weinig van in je portemonnee voelt komt omdat de meeste welvaart in de zakken van de rijkste 1% Nederlanders is gekomen. Dat is niet de schuld van de EU maar van het neoliberale beleid van de afgelopen 25 jaar.

    1. Stanly2000

     Henk-J
     En toch hebben we al jaren het beste kabinet sinds de tweede wereldoorlog, of het met links of met een klein beetje links, geplukt worden we toch.

   2. EU kok

    Voedselbanken zijn een linkse hobby van mensen die denken iets goeds te moeten doen voor minderbedeelden.
    Het aantal voedselbanken is voor u een graadmeter betreffende uw eigen besteedbare inkomen?
    Maakt gelijk duidelijk tot welke financiële groep u behoort.

    1. Stanly2000

     Eu kokje,
     Tot welke financiële groep ik behoor, gaat u niets aan. Ik hoef in ieder geval niet naar Spanje om daar vette hap te verkopen aan je landgenote.

     1. EU kok

      Ach arme stanly2000.
      Ik moet u teleurstellen.
      Ik geniet hier in Spanje met volle teugen van mijn gepensioneerde leven.
      Werken laat ik reeds een aantal jaren aan andere over.
      Dus helaas voor u verkopen ik en/of mijn kinderen hier niets aan landgenoteN en/of andere nationaliteiten.
      Nog even en dan breken hier de echt warme tijden aan en kies ik voor een aantal maanden weer voor een verblijf in mijn prachtige, welvarende Nederland.

     2. Stanly2000

      Eu kokje,
      Fijn te lezen dat u net als anderen Nederland ontvlucht bent. Vandaag werd Holland nog door u verweten dat hij naar mijn buurland is vertrokken. Bent u in Spanje alleen voor het mooie weer of ook voor het belastingklimaat?

     3. EU kok

      Wel Stanley, ik woon zowel Spanje als in Nederland.
      Ik betaal belasting in zowel Spanje als Nederland.
      In zowel Spanje als in Nederland ben ik trots op mijn Nederland.
      En de Spanjaarden vind ik een uitermate gezellig volk met een heerlijke keuken en zalige wijnen.
      Wat kan een mens nog meer wensen?

    2. van Urk

     Voedselbank is een christelijk hobby ontstaan in de VS. Het was John van Hengel die als vrijwilliger bij de plaatselijke Kerk de St. Vincent DePaul maaltijden uitdeelde aan mensen in nood. Links pikt vaak van het christelijke gedachtegoed om het als sociaal voorziening te verkopen.

     1. EU kok

      Iemand van Urk denkt:Links pikt vaak van het christelijke gedachtegoed om het als sociaal voorziening te verkopen.
      .
      Mooi, kunnen we het er eindelijk over eens zijn dat niet alles de schuld van links is maar de schuld van het christelijke gedachtegoed.
      Hier kan ik het wel mee eens zijn.

     2. Ernst Quispel

      Gelukkig is de heer van Urk geen christen meer.

     3. van Urk

      Het stinkende lucht van sarcasme walmt weer uit de monden van onze Siamese tweeling trollen.

 3. Stanly2000

  De EU en de Euro hebben ons niets dan goeds gebracht, zeggen ze in Den Haag en Brussel.
  Italië heeft al om kwijtschelding van 250 miljard euro, maar Eu-dictator Merkel heeft dit al afgewezen. Ben benieuwd hoe dit eindigt.

 4. DolleDries

  In 2001 was de staatsschuld 227 miljard euro, binnen een paar jaar liep de schuld hard op onder het kabinet Balkenende & Bos. Mede door de redding van de banken en de kredietcrisis liep de staatschuld in 2009 tot 350 miljard euro op.
  Nu is de schuld bijna 500 miljard
  Over welk succes heb jij het nu

  1. Henk-Jansen

   Staatsschuld in absolute getallen is niet zo relevant. Je moet naar het staatsschuld als percentage van het bbp kijken. Dan zie je dat het in 2001 49,1% was en aan het eind van 2017 56,7% bedroeg. Zo is het verschil al een stuk minder groot.

   1. DolleDries

    Jij bedoelt als je meer verdiend moet je grotere schulden maken
    Omgekeerde wereld.

 5. Henk-Jansen

  Italië heeft het vooral aan zichzelf te danken dat het niet in staat is geweest om haar economie te hervormen en de staatsfinancieën op orde te brengen. Het is natuurlijk lekker makkelijk om de euro de schuld te geven maar als je een snel devaluerende munt nodig hebt om te kunnen groeien doe je iets verkeerd, dat betekent namelijk dat je producten inferieur en te duur ten opzichte van andere landen zijn.

  1. Ernst Quispel

   Juist.

  2. Koos sssss

   Voorwaarde voor jouw theorie is, dat de Italianen de economie net zo bekijken als de Germanen. Wat jij hier betoogt toont precies aan, dat dat dus niet zo is.
   En dat die € dus nooit kan werken. Geldt ook voor Frankrijk.

   Hoe eerder de € valt, des te geringer de schade.

 6. PMG

  Net als elke unie die er ooit is geweest op deze aardkloot gaat de EU ook uiteenvallen. Met die wetenschap mag het roer in NL nu wel eens heel snel om.
  Ipv. miljarden buiten NL te besteden moeten we bijvoorbeeld, nu het gas op raakt, een derde kernreactor bouwen (want wind en zon gaan het nooit redden) en zo zijn er nog wel wat zaakjes zoals een nieuwe luchthaven, oplossing voor het mest probleem, betaalbare woningen en aanpassingen vanwege verandering klimaat.

 7. henk vintage

  In 16 jaar heeft Nederland dus 23% groei, maar de geldontwaarding is meer dan 50%
  tel uit je winst.

 8. Original NL

  Dus onze economie is sinds de invoering van de euro met 23 % gegroeit.(in 15 jr)
  Jammer dat de waarde van mijn spaargeld ruim gehalveerd is.
  Immers vóór 2002 had je gulden knallers bij de mac..nu zijn dat euroknallers.
  De dingen die in toen 100 gulden kostten kosten nu 100 euro.
  Benzine toen fl. 1.65…nu € 1.65.
  Ja de euro is voor ons ook een zegen gebleken niet alleen voor italie of griekenland.
  Maar de inflatie bedroeg maar 1.5% per jaar volgens de statistieken.

 9. Frits Jansen

  Is dit ook weer zo’n links “weg met ons” bericht?
  Dat her in Italië minder goed gaat komt door het geweldige Nederlandse beleid, waar de Italianen niet tegenop kunnen.

  Al hebben ze lekkerder ijsjes, mooiere auto’s en jurken, en vooral: mooiere vrouwen.

 10. Frits Jansen

  Maar het leven is goed in Italië

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.