Dividenddebat: heel de Kamer boos om afwezigheid Rutte – ‘We slaan een pleefiguur!’

Lilian Marijnissen was er helemaal klaar voor om Mark Rutte eens even flink aan de tand te voelen over de dividendbelasting, komt ‘ie niet opdagen! Aldus het AD.

De Shell/Belastingdienst deal, die ervoor zou hebben gezorgd dat de Nederlandse overheid zo’n 7 miljard euro zou hebben misgelopen, is onderwerp van debat op deze dinsdagmiddag. De grote verantwoordelijke én afwezige is Mark Rutte! Dit schoot zo’n beetje heel de Kamer in het verkeerde keelgat en dus wordt Rutte alsnog op het matje geroepen.

Oh en niet alleen Marijnissen hing in de hoogste boom, ook professioneel hoge-bomen-hanger Geert Wilders, hing in de hoogste boom. Rutte was er niet en stuurde staatssecretaris Snel (Financiën) om de klappen op te vangen. Nadat dus de SP en PVV aan het brullen waren, klom ook Jesse Klaver in diezelfde hoge boom, eerst om te knuffelen maar daarna om stoer te doen, en liet weten dat hij de afwezigheid van Rutte als minachting voor de Kamer beschouwde. Asscher deed ook even een duit in het zakje en was het met Klaver eens. ‘Hij hoort er gewoon te zijn’ en ‘we slaan een pleefiguur’ waren slechts enkele reacties die een indicatie gaven van hoe hoog eenieder dit had zitten. Niet heel gek gezien Rutte op het moment het beeld heeft dat hij 7 miljard weg pist om Shell tevreden te houden.

Klaas Dijkhoff vind het best dat de premier alsnog op het matje wordt geroepen maar moet toch even melden dat het kabinet zélf bepaalt wie zij naar de Kamer sturen voor het beantwoorden van vragen. Zeg dan gewoon niks, Klaas. Iedereen snapt dat Rutte daar had moeten staan.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Stanly2000

  Een echt toneelspelletje van de heer Rutte. Is geheim, kan niet, artikel zoveel, alles wordt er bij gesleept, maar er komt geen antwoord. En de regeringspartijen staan erbij en kijken ernaar. Zouden de stemmers op deze partijen ook niet willen weten hoe met ons belastinggeld wordt omgegaan? Nee, want die moeten 4 jaar hun mond houden, dat is democratie!

  1. Guus Geluk

   Als men Ruttes acties afkeurt kan de kiezer het gezelschap over vier jaar naar huis sturen. Dat is democratie.

   In de peilingen torent de VVD echter hoog boven de andere partijen uit. Zoals het er nu voorstaat, is de kiezer hem nog niet zat.

   1. Stanly2000

    Guus stop eens met dat stomme gel*l. Je maakt je alleen maar belachelijk!

    1. Guus Geluk

     Democratie is niet vier jaar mond houden, maar volksvertegenwoordigers elke vier jaar een mandaat geven het volk te vertegenwoordigen.

     Dat is democratie.

     En als het volk Rutte zat is, kan men hem in 2021 naar huis sturen.

     1. Dubbele Komma

      Democratie is niet vier jaar mond houden, maar volksvertegenwoordigers elke vier jaar een mandaat geven het volk te vertegenwoordigen.

      Dat is democratie.

      En als het volk President Trump zat is, kan men hem in 2021 naar huis sturen,….

      dus zou je in andere topics willen stoppen met hypocriet gejank over Trump,imbicieltje?

      😀

     2. Stanly2000

      Ja hoor Guus je hebt gelijk. Je kunt mijn vraag ook nog beantwoorden of is dat niet belangrijk in jouw democratie?

     3. Guus Geluk

      Stanly2000,

      U koppelde de vraag met betrekking tot de kiezers en belastinggeld aan uw bewering dat zij vier jaar de mond moeten houden. Ik meen dat de kiezer de volksvertegenwoordiger na vier jaar kan afstraffen, inzien zij het volk niet goed heeft vertegenwoordigt.

     4. wheelboy

      Guus
      Theoretisch kunnen we hem volgend jaar al naar huis sturen .Door voor de 1e kamer verkiezingen niet op de coalitie te stemmen en ook niet op diegene die hem willen gedogen(GL ,PVDA) .Als de coalitie in de 1e kamer geen meerderheid weet te vinden kunnen ze hun biezen pakken want dan komt er geen wet meer doorheen .

     5. Guus Geluk

      Wheelboy,

      Dat zou goed kunnen.

    2. Stanly2000

     Guus, mijn conclusie is schijnbaar correct. Jij vindt dat de kiezer eigenlijk niet behoort te weten wat er met het belastinggeld gebeurt, want bij de verkiezingen kan men de partijen afstraffen en/of belonen!
     Dat is pas echte democratie.

     1. Guus Geluk

      Stanly2000,

      Ik stel vast dat multinationals intensief hebben gelobbyd. Rutte is met een uitermate discutabel stuk, opgesteld door partijgenoot Wiebes, gebaseerd op een door Shell gefinancierd onderzoek, onder zijn arm naar de onderhandelaars gegaan, teneinde de afschaffing van de dividendbelasting van hen los te peuteren.

      Uit een peiling van De Hond blijkt dat 55% van de ondervraagde VVD-stemmers voorstander zijn van het afschaffen van de dividendbelasting. De CDA-, D66-, en CU-kiezers waren er in meerderheid tegen, maar diens partijleiders hebben dit als compromis met Rutte gemaakt.

      Maar als VVD-stemmers ontevreden zijn met dit schimmige gelobby en gekluns over de memo’s kunnen ze dat bij de eerstvolgende verkiezingen laten weten.

  2. Guus Geluk

   over vier jaar = in 2021.

  3. Frits Jansen

   De stelling van Rutte is dat de afschaffing van de dividendbelasting goed is voor ons land, ook als die een paar centen kost.

   Dat weet Mark niet aannemelijk te maken, terwijl Lilian het tegendeel evenmin aannemelijk maakt. Dat we 1,4 mld beter hadden kunnen besteden is daarmee een lege bewering.

   1. wheelboy

    Frits Jansen
    Weet je eigenlijk wel wat dividend belasting is .Dividend krijg je uitbetaald als een bedrijf aandeelhouders dividend uitbetaald .Simpel vertaald een bedrijf maakt winst en zegt wij betalen per aandeel een x bedrag uit . Dus heb jij 1 aandeel dan krijg je 1x heb je er 100 krijg je 100x . Maw dit speelt alleen de rijke aandeelhouder in de kaart en meneer de dir die veel aandeeltjes krijgt als hij wederom vertrekt bij een bedrijf hoeft dus geen rot rooie cent belasting te betalen .En als jij en ik buiten geknikkerd worden dan ben je de helft van je gouden handdruk kwijt en kan je na 3 jaar wachten evt nog wat terug krijgen . En heb jij paar centen op de bank staan mag je fictief 4% rente bijtellen (die je nooit krijgt ) en over je spaarcenten waar de gemiddelde nl nu 0,5% oid krijgt dik betalen .

   2. Stanly2000

    Fritsje, als men mevrouw Marijnissen gevraagd zou hebben waar het geld beter besteed had kunnen worden, zij wel 20 betere punten had kunnen opnoemen dan de dividendbelasting aan buitenlandse investeerders te schenken.
    Trouwens het ging hier over het geven van 7 miljard belastingvoordeel aan Shell en dit staat los van de dividendbelasting.

 2. DolleDries

  En toen.

  Uiteindelijk kwam Rutte alsnog naar de Kamer, maar hij weigerde in te gaan op de kwestie omdat de afspraken vertrouwelijk zijn. ,,Ik snap het ongemak van de Kamer, maar de wet staat het niet toe”, aldus de premier, die voorstelt een gesloten technische briefing te organiseren, waarbij wél gesproken kan worden over de deal. ,,Het kan niet in het openbaar. De wet staat het gewoon niet toe jongens. Echt niet.”
  Tja dat moet iedereen begrijpen dat je corruptie en matsen in het geheim doet.Dat die domme kamer dat niet begrijpt.

 3. Ni28

  Rutte is niet alleen een leugenaar en aso maar ook een lafaard die bang is om verantwoording af te leggen. Hij weet dat ie gejokt heeft, alweer, en nu is ie bang. Wat een “staatsman” hebben wij toch als premier. Schijterd, is het en geen staatsman!

  1. loes530

   Volgende week komt er weer een Debat over

 4. Ni28

  Motie van afkeuring en wantrouwen in een keer waard.

 5. Equilibrium

  Wanneer ben je eigenlijk nog landverrader in dit land?

  1. Meinoud Marinus

   Equilibrium,
   Als je je samen schaart met Israël en de VS, Sylvana en de Islam.
   Dan mag je van officieel van landveraad spreken.
   😉

 6. Gerlos

  De hr. Rutte is gehouden aan de Nederlandse wet die dus niet toestaat om deze zaak in het parlement te bespreken. Niet getreurd er komt heus wel antwoord op deze Shell kwestie.
  En Rutte met de VVD zijn inderdaad de mensen in ONS LAND nog niet beu, ik zie zeggen ga lekker door tot de volgende verkiezingen.

 7. Ni28

  Ook Congo en Zimbabwe zijn democratische staten.

  1. Guus Geluk

   Ni28,

   Hetgeen u zegt waag ik te betwijfelen.

   1. Stanly2000

    Guus, zijn er verkiezingen dan is het een democratie volgens je eigen regeltjes.

 8. Ni28

  Democratie is de gekozenen middels referenda op hun verantwoordelijkheid toetsen als het nodig blijkt.

  1. Guus Geluk

   Ni28,

   Daar tegenover beargumenteerde ik dat dit elke vier jaar mogelijk is.

   1. Rechtsaf

    @Guus je wordt voorgelogen en vervolgens zit je er 4 jaar aan vast dat is geen democratie dat is particratie.
    Democratie betekent volk heerst…

    1. Guus Geluk

     Rechtsaf,

     De politiek krijgt een vierjarig mandaat om beleid te maken.

     En vertelt u eens: hoe groot was de belangstelling ook al weer voor het laatste referendumvoorstel over de Donorwet?

     1. Frits Jansen

      In Duitsland geldt de regel dat de kiezer de politici een mandaat heeft gegeven voor een volle regeerperiode, en dat politici er DUS niet zomaar voortijdig de brui aan mogen geven.

      Die regel is bedacht omdat lang geleden de kabinetten elkaar in hoog tempo opvolgden, en daardoor een chaos ontstond die voor Adolf H. een gespreid bedje vormde.

     2. Guus Geluk

      Frits Jansen,

      In Nederland sukkelt een kabinet door tot het valt of de vier jaar heeft volgemaakt.

     3. Stanly2000

      Guus blijft maar volharden in de 4 jarenkreet. Zielig hoor!

 9. sjun

  Steeds duidelijker wordt zichtbaar dat Mark Rutte aan zijn laatste politieke loodjes in Nederland bezig is. Serieuze problematiek spoort hem kennelijk niet (meer) aan om zichzelf en zijn beleid politiek te verantwoorden. Misschien is het tijd voor hele andere partijen in de regering. We gaan het de komende periode en op politieke keuzemomenten voor het electoraat vanzelf zien.

  1. Ben Zine

   Rutte is het gewoon beu en kan niet wachten op zijn volgende uitdaging in Brussel. Laten we hopen dat Dijkhoff zo snel mogelijk het stokje overneemt. Alles beter dan die grijnzende oplichter, soms kan iemand je echt braakneigingen bezorgen. Rutte is er zo een.

 10. Ni28

  In een representatieve democratie is van alles theoretisch mogelijk maar in de praktijk komt er weinig van terecht. De kiezer mag zich terecht bedrogen voelen en de volgende keer kan hij beter thuis blijven want alles is van tevoren bekokstoofd. Zoals in al die autocratische landen die zich ook democratisch noemen omdat men mag gaan stemmen. Wij gaan erg op lijken als het zo doorgaat.

  1. Guus Geluk

   Ni28,

   Als alles van te voren was bekokstoofd, had de kabinetsformatie niet zo’n lange tijd voortgesleept.

   1. Stanly2000

    Guus laten we dan afspreken om geen verkiezingsbeloften, slogans meer uit te spreken. Ook geen verkiezingsdebatten meer houden want dat is toch zinloos. Bij de formatiebesprekingen wordt alles toch vergeten wat men heeft beloofd en komt er een mengelmoesje uit de hoge hoed. Maar over vier jaar kan men zijn ongenoegen weer laten blijken, toch?

    1. Guus Geluk

     Stanly2000,

     Bij de formatiebesprekingen worden door partijleiders compromissen gemaakt, namens de groep die hij/zij vertegenwoordigt. In dit geval christen-socialisten, christen-democraten, conservatief-liberalen en progressief-liberalen. Zelf zie ik dit als een fantastisch systeem om verschillende groepen in de samenleving bij elkaar te zetten.

     Lastig is wel dat partijleiders doodsbang zijn, te worden afgestraft door de kiezer, als zij met de “verkeerde” samenwerken. De coalitie met de CU kwam bijvoorbeeld met veel tegenzin van D66 tot stand. En dat sommige partijleiders elkaar in de verkiezingen zo hebben besmeurd, dat een samenwerking slechts met horten en stoten van de grond komt. Ik verwijs naar het voortdurende conflict tussen CDA en PvdA in vechtkabinet Balkenende IV.

     1. Rechtsaf

      @guus het is natuurlijk in en in triest hoe “volksvertegenwoordigers” omgaan met onze stem.
      De VVD kotst werkelijk zo verschrikkelijk hard op haar eigen burgers en weet je wat nog erger is die mensen waar de VVD zo op kotst stemmen vervolgens weer VVD.

     2. Guus Geluk

      Rechtsaf,

      Kennelijk is de kiezer tevreden met de wijze waarop de VVD haar vertegenwoordigt.

     3. Rechtsaf

      @Guus nee Guus de kiezer wordt bedrogen door de VVD dat zijn de feiten, Guus hè

  2. Guus Geluk

   Vervolg:

   De compromissen die partijen moeten maken kan men niet van te voren uitzetten.

 11. Frits Jansen

  De Minister van Financiën is hiervoor verantwoordelijk. In Nederland hebben we grondwettelijk geen premier maar alleen een “minister-president” die slechts coördineert.
  Problemen tot “chefsache” bombarderen hoort niet bij de Nederlandse cultuur.

  Het lijkt me goed als nieuwe Kamerleden voor de zekerheid ook het inburgeringsecamen doen. Als het goed is moet dat een eitje voor ze zijn – maar ik vrees van niet.

  1. Guus Geluk

   Frits Jansen,

   De staatssecretaris, niet de minister.

 12. DolleDries

  Het is wel 82Euro per inwoner dat voor een gezin met twee kinderen 328 Euro.
  Rutte zeg ik heb scheid aan jullie ik maak in geheim mats afspraken met vriendjes.
  Dit zijn maffia praktijken

  1. wheelboy

   Dries
   Dat gaan jij en ik betalen dmv die BTW verhoging die er aan zit te komen . Das nog het ergste ervan .Komt bij stel dat het wel werk op zou leveren (na mijn inziens maakt het niets uit ) zoveel werkelozen hebben we niet .En kijk eens hoeveel werkelozen je met 1,5 miljard euro pj aan de vreet kunt houden . Maw besparen we door die belasting af te schaffen zoveel geld dat we het aan de andere kant minde ruit hoeven te geven .Ik denk van niet .

 13. A3aan

  Rutte doet wat Juncker al eens geschreven heeft, je rotzooit wat aan, als na enig morren de stemmen verstommen ga je verder net zo lang tot er geen weg terug meer is. Al doende verkoopt Rutte Nederland aan de arabieren met hun islam.

  1. Rechtsaf

   27 december 1999

 14. EllyD18

  Arrogante Rutte. Heeft regeringspartijen tot zijn marionetten gemaakt en vindt de oppositie maar onbenullige zeurders.
  Deze man wil gaan bemiddelen in Europa ???

 15. Pescador

  Ach ach wat een ophef allemaal, we weten toch dat rutte aan demensie lijdt en dus geheel vergeten was dat hij daar moest zijn, en alsm hijner aln geweest was dan had hij zich niks kunnen herinderen. Ikm snap werkelijk niet dat die mafklaperm nog steeds daar mag zitten in dat torentje

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.