Donald Trump kan nóg een rechter bij het Hooggerechtshof benoemen: rechtse meerderheid blijft

Een van de redenen waarom men het zo naar vond en nog steeds vindt dat Donald Trump gewonnen heeft bij de verkiezingen is het feit dat men rekening hield met de dood en pensioen van een aantal rechters in het Hooggerechtshof. De Democraten wilden een linkse meerderheid creëren, aangezien je daardoor dan gelijk voor de komende decennia een andere verhouding kan krijgen in het hoogste orgaan van de Verenigde Staten.

De negen rechters bij het Hooggerechtshof waren verdeeld over veel onderwerpen. Buiten Kennedy, is het Hooggerechtshof verdeeld tussen vier liberale rechters die door Democratische presidenten werden aangesteld, en vier conservatieve rechters die werden benoemd door Republikeinen.

Trump krijgt de kans de strijd in het Hooggerechtshof in zijn voordeel te beslechten, nu hij voor de tweede keer een conservatieve rechter kan aanstellen en voor een vijf tegen vier meerderheid kan zorgen voor de conservatieven. Vorig jaar benoemde hij Neil Gorsuch, de opvolger van de overleden Antonin Scalia. De aanstelling van een echte conservatief was een verkiezingsbelofte van Trump.

In een korte tijd mag Trump dus nog een keer iemand aanstellen en daarmee dus voor de komende decennia de politiek drastisch beïnvloeden. Voor velen een zegen en voor velen een vloek. Het is nog niet bekend van Trump van plan is, maar de kans kan er ook zijn dat hij een gematigde Republikein benoemt, om de balans te bewaren. Om eerlijk te zijn zie ik hem daar wel voor aan. Gewoon ineens heel verrassend uit de hoek komen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Ernst Quispel

  Deze ontwikkeling kan voor lange tijd ingrijpende gevolgen hebben voor drie rechtsgebieden in de V.S.: homorechten, abortus en de doodstraf.

  Griezelig.

  1. nogmaals

   @Ernst
   De islaminvasie in onze contreien is ontstellend veel griezeliger! Google eens op sharia.

  2. Top

   Blablabla. Blaaskaak/pisvlek/antisemiet en kalend vet speklapje.

 2. Guus Geluk

  Operatie Red Merkel van de Ondergang is van start.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2228650/eu-leiders-bouwen-aan-fort-europa

  1. Holland

   Ja Guus, onder druk wordt alles vloeibaar. Zelfs de opvattingen van de rigide kanslerin en haar Europese pages. De ommekeer is ingezet. Maar of het nog op tijd is, is de vraag.

   Volgende stap: alles wat nu nog illegaal rondzwerft in Europa, oppakken en eruit zetten. Goedschiks of kwaadschiks.

   1. Guus Geluk

    Europese regeringsleiders lijken het best te functioneren als hen de mes op de keel wordt gezet. Eigenlijk moeten we Seehofer en Salvini dankbaar zijn dat zij de boel hebben opgeschudt.

    1. Holland

     Ja, dat denk ik ook. En ook Orban en Kurz verdienen enige lof.

     1. Guus Geluk

      Als Trump nu nog iets frommelt aan de Defensie-uitgaven zitten we helemaal gebakken.

   2. Vit

    @Holland

    “onder druk wordt alles vloeibaar”

    Die moet ik onthouden, heel scherp.

    1. Top

     En wat dan te denken van; “hoe groter de druk van boven, hoe saamhorige de meute eronder”? Dus altijd de juiste druk opzoeken, anders loopt het fout.

    2. Holland

     Vit, het copyright berust niet bij mij: het is al een heel oude uitdrukking.

     1. Vit

      Je bent nooit te oud om te leren blijkt wel.

    3. Ernst Quispel

     De uitdrukking slaat natuurkundig overigens nergens op.

     1. Vit

      Oh nee? Zelfs ijzer wordt vloeibaar zoals de aardkern.

     2. nogmaals

      @ernst
      Lukt het googlen op sharia niet? Of wil je niet, omdat je dan wel moet inzien dat de islaminvasie onnoemelijk veel griezeliger is dan de ontwikkelingen in de usa.

     3. Ernst Quispel

      Tot slot nog een door het natuurkundige model van aggregatietoestanden geïnspireerde zijstap: de gedachte dat onder druk alles vloeibaar wordt. Deze uitspraak wordt nog wel eens gebruikt om te beargumenteren waarom druk wordt uitgeoefend met het doel verandering te bewerkstellingen. Los van de eventuele effectiviteit hiervan: de analogie met het natuurkundige verschijnsel waarnaar verwezen wordt, is er niet. ‘Onder druk wordt alles vloeibaar’ verwijst naar het gedrag van stoffen die bij toename van druk overgaan van gasvormige in vloeibare toestand. Als dit een overgang van vast naar vloeibaar zou zijn, zou dit een prachtige analogie zijn, maar vaste stoffen worden bij toenemende druk niet vloeibaar, integendeel. De overgang van gasvormig naar vloeibaar is een vermindering van vervormbaarheid, veranderingen worden dus moeilijker, niet gemakkelijker. Dat de gesuggereerde analogie met het natuurkundige verschijnsel in werkelijkheid niet bestaat, neemt niet weg dat het best zo zou kunnen zijn dat veranderingen onder druk eenvoudiger totstandkomen. Maar dan zou je dus van deze uitspraak moeten zeggen: ‘don’t believe the model’.

      http://www.1van1.nl/iop/publ.php?publ=20000700-faseov&lan=nl

     4. Vit

      Kortom, alles onder de aardkorst is vloeibaar.

     5. sjun

      Het komt in de grondlijn dan ook uit het jargon van de beroepsgroep van laaghangend fruit plukkers waarin ene Willem H. werkzaam is.

    4. Fortiori

     Jawel, Vit, u bestaat voor 60% uit water. Tenzij, let wel, u een baby bent. Dan is dat 75%

     1. Steve Van der Vekens

      Ja, maar omdat ik geconstipeerd ben, besta ik maar uit veertig procent water.

   3. Julian

    Ik ben benieuwd wat kwaadschiks inhoud. De Argentijnse methode?
    Raar dat niemand iets zegt over het feit dat rechters openlijk lid van een partij zijn. Er wordt steen en been geklaagd over het stemgedrag van onze rechters. Maar in Amerika hebben rechters echt invloed op de politiek.

    1. Holland

     Julian, goedschiks is met een billijke vertrekpremie; kwaadschiks is oppakken, verzamelen in een detentiekamp en afzetten op de kust van Mauretanie.

 3. Meester Kong

  Da’s andere koek dan de z.g D66 rechters alhier…

 4. DolleDries

  Trump heeft de zaakjes goed voor elkaar. Het schoonschip maken kan beginnen. Ondertussen worden de democraten steeds gekker en gaan over tot steeds meer geweld. Hopelijk gaat Trump dit keihard en genadeloos de kop indrukken.
  Het is een kei van een vent.

 5. Ritter

  President Trump blijft winnen.

  En hoe meer succes hij heeft des te zuurder en gewelddadiger de reacties van zijn tegenstanders.

  Binnenkort een top met Rusland. Trump de vredesmaker. Praten met NK en Rusland.

  Deze President verdient de Nobelprijs!

  1. DolleDries

   Links kan nog maar een ding doen hun meest gebruikte wapen gebruiken hem uit de weg ruimen

  2. JanKlaasen

   Nobelprijs? Daar moet je toch iets voor doen? O ik snap het al, je dreigt een land te vernietigen en dan verdien je de Nobelprijs voor de vrede omdat dat land dan doet wat je zegt. 🙂

   1. DolleDries

    Valt wel mee Jan je hoeft maar zeven oorlogen te beginne met meer dan een miljoen doden.

    1. JanKlaasen

     Je bedoeld Bush? En Obama die het heeft gestopt vandaar zijn Nobelprijs voor de vrede?

     1. DolleDries

      Hij verslaat, gemeten in het aantal jaren van oorlog voeren, Abraham Lincoln (Burgeroorlog), Franklin Roosevelt en Harry Truman (Tweede Wereldoorlog), Harry Truman en Dwight Eisenhower (Korea), John Kennedy, Lyndon Johnson en Richard Nixon (Vietnam) en George W. Bush (Afghanistan en Irak). De vredespresident Barack Obama werd de oorlogspresident Barack Obama

   2. sonar

    Jan leeft nog steeds in een gesloten inrichting namalijk zijn poppenkast.

  3. Beukman

   @Ritter rittert:
   President Trump blijft winnen.

   Dat hangt er maar vanaf welke krant je leest.

   Trump lijdt weer nederlaag in Congres met immigratiewet

   Het Amerikaanse huis van Afgevaardigden heeft met een overweldigende meerderheid tegen een Republikeins wetsvoorstel gestemd over immigratie.

   Door de wet zouden illegale immigranten die jaren geleden met hun ouders als kind naar Amerika kwamen, de zogenoemde Dreamers, kans maken op een verblijfsvergunning. Onderdeel van de wet was ook dat er 25 miljard dollar zou worden vrijgemaakt voor de bouw van de muur die president Trump wil bouwen langs de grens met Mexico, hoewel Trump in zijn verkiezingscampagne beloofde dat Mexico voor de muur zou betalen.

   https://nos.nl/artikel/2238764-trump-lijdt-weer-nederlaag-in-congres-met-immigratiewet.html

   Tja, die muur is ook wel een dingetje he. Denk jij dat Mexico echt voor die muur gaat betalen als daar straks López Obrador aan de macht is?

   1. Ritter

    Beukman

    Trump heeft duidelijk gezegd dat de Republikeinen moeten wachten tot na de verkiezingen van November.

    Dan pas kan echt aan een effectieve immigratie wet worden gewerkt. Afhankelijk van de uitslag van de verkiezingen.

    1. Beukman

     @Ritter
     Samengevat: het was wat voorbarig om nu al te claimen dat Trump blijft winnen.

     1. Ritter

      Beukman

      Trump heeft al zoveel gewonnen en een zeer succesvol jaar achter de rug.

 6. poldi

  Prima ontwikkeling voor Trump.
  De massale woede van de linkse media zal zich gaan vertolken in nog meer nep-hetzetzes tegen Trump.

 7. JanKlaasen

  @DD ik snap nu je fascinatie voor Trump, net al hij ben je een ware meester in het omkeren van de feiten. Gelukkig zijn ze in Zweden bij het Nobel instituut wel goed op de hoogte van de juiste feiten.

  1. DolleDries

   Jan je moet niet jouw handicap bij mij neer leggen. Ik heb je de feiten gegeven doe er wat mee.

 8. Nasrani

  Het geluk blijft Trump toelachen. Dit is echt wel een mazzeltje voor hem en ‘gelovig’ rechts. De verwachting is dat vrije abortus ingeperkt gaat worden, iets waar veel Christenen heel blij mee zijn. En deze nieuwe rechter zal voor lange tijd het beeld bepalen. En er is hoop dat er op korte termijn nog een rechter ontslag neemt……dus voor rechts Amerika zijn het mooie dagen.
  Links wordt ook steeds wanhopiger en radicaler………de populariteit van Trump blijft stijgen gezien de polls! Zelf onder democratische kiezers die een sterkere grensbewaking willen. Kortom, hiet typt een heel blijde man.

 9. Heinz

  Als ik Trump zou mogen adviseren dan zou ik kiezen voor de fameuze Roy Bean. Een rechter uit het wilde westen.
  Roy Bean staat bekend als de “Hangin’ Judge” vanwege zijn vele veroordelingen tot de strop, maar dat schijnt eerder legende dan waarheid te zijn. Volgens sommige bronnen was die titel voorbehouden aan ene Isaac Parker uit Arkansas, die 172 doodvonnissen uitsprak en er daarvan 88 zelf uitvoerde. De auteur Jack Skiles zegt in zijn boek “Judge Roy Bean Country” zelfs, dat er geen bewijs is dat Roy Bean ooit een doodvonnis ten uitvoer bracht.

 10. Frits Jansen

  Als het goed is passen rechters het “geldend recht” toe, zoals dat blijkt uit wetgeving en jurisprudentie.
  Het vervelende is dat Amerikaanse politici soms politieke vraagstukken over de schutting van de rechter gooien, met als eeuwige voorbeeld de abortuskwestie.

  Ik denk dat een “linkse” rechter die niettemin tegen abortus is alsnog de voorkeur zou krijgen.

  Die rechters zitten er in de VS letterlijk voor het leven. Die Kennedy die nu terugtreedt is 82. Bij een andere rechtbank is het gebeurd dat een rechter van diep in de 90 met een zuurstofmasker in een karretje de rechtszaal werd gereden, omdat een zaak over een wet ging die hij zelf een halve eeuw daarvoor had doorgedrukt. En waarover hij dus allerminst objectief was!

  Presidenten die proberen het federale hooggerechtshof politiek te ‘kleuren” hebben uiteindelijk gelukkig niet al te veel te vertellen want ze gaan tientallen jaren mee, in tegenstelling tot presidenten.

  Al wordt gevreesd dat we na 8 jaar Donald Trump nog eens 8 jaar Ivanka Trump krijgen.

 11. Ernst Quispel

  Trump tracht met de benoeming van een nieuwe rechter zijn achterban te bevredigen met het terugdraaien van abortus en homo-rechten.

  Het is opmerkelijk dat dit hier veel enthousiasme wekt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.