European Jewish Congress reageert geschokt op Italiaans plan om Roma uit te zetten

Een voorstel van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini om de Roma populatie te checken en diegene zonder Italiaans staatsburgerschap uit te zetten, valt slecht bij de European Jewish Congress.

Dat de Italianen een Roma probleem hebben was al langer duidelijk. Daar moet gewoon wat aan gebeuren en dan is kijken wie je uit kunt zetten een prima middel. Iedereen die niet een Italiaans staatsburger is, is gewoon illegaal en kun je eruit knikkeren.

Het European Jewish Congress is er om een of andere reden echter als éérste bij om moord en brand te schreeuwen en plaatst het voorstel in een parallel met de joden vervolging van de twintigste eeuw. De reden hiervoor is volstrekt onduidelijk en lijkt wel een schreeuw om aandacht zonder duidelijk aanknopingspunt voor hun eigen motieven.

Nog voor er ook maar één illegale Roma is opgepakt of de grens over is geknikkerd noemt de EJC het al een racistisch en inhumaan voorstel waar de minister maar z’n excuus voor moet aanbieden.

Het leest allemaal weg als een enorme ‘slippery slope’ argumentatie, waar het registreren van bevolkingsgroepen gelijk staat aan ‘één stap verwijderd van de Holocaust’ en een herinnering aan Italië’s fascistische overheid met haar antisemitische wetgeving (door druk van Duitsland, Italiaanse fascisten waren niet zo antisemitisch maar dat laten ze weg).


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. EU kok

  quote:Iedereen die niet een Italiaans staatsburger is, is gewoon illegaal en kun je eruit knikkeren.
  .
  Wiebelende Wouter is waarschijnlijk nooit in het buitenland geweest.
  Heerlijk, die simpele DDS logica.
  Vraag eens aan Michael, welke volgens mij nog een Nederlands paspoort heeft, of hij ook illegaal in Turkije verblijft?

 2. Ni28

  Amsterdamse Kok verward weer legaliteit met illegaliteit. Ook hij is voorstander van groepen zoals We are here en daarmee gepaarde wetteloosheid.

  1. Rechtsaf

   @Ni28 en hij vindt dat we Nederland nog meer moeten islamiseren natuurlijk..

   1. Ni28

    Dat neem ik automatisch aan.

   2. Frits Jansen

    Natuurlijk. En de stam-plus-d regel moeten legaliseren.

  2. denk eens na

   hij zal wel een werkeloosheids consulent zijn

 3. Ni28

  De Roma in Europa is al heel oud. In al die tijd zijn de Roma, beter als zigeuners bekend een plaag voor vooral de Visegrad landen maar ook de Balkan en Italië zitten ermee in de maag. Bevolking die zich weigert aan te passen aan de normale leven in die landen en liver parasiteren in eigen ghetto’s die zij verlaten als zij helemaal gesloopt zijn. Hier hoor je de EU nooit over en het zijn eigenlijk ook migranten. Vooral in Slowakije is het een horror als je in zo enclave komt, maar ook in Tsjechië en Hongarije. Onverenigbaar volk die alleen maar voor problemen zorgt. De enkelingen die zich wel willen aanpassen worden afgestoten dus het zijn er maar een paar die dat aandurven. Ik heb twee jaar doorgebracht in zo “zigeuner” stadje en wat ik daar gezien heb geloof je hier niet. Vandaar dat men hier zegt dat die groepen gediscrimineerd worden.

  1. Scaldis

   Ja inderdaad, dat geloven ze hier niet! Ik heb jaren in verschillende Oostbloklanden gewerkt. Zomaar een paar dingetjes die je dan meemaakt:

   -Ze gooien hun eigen kleine kinderen voor je auto, in de hoop dat ze invalide raken en zo een leven lang verzekeringsgeld kunnen opstrijken.
   -Mannen die hun minderjarige dochters (of zusjes) aanbieden voor bepaalde diensten. Vervolgens worden hun ‘klanten’ afgeperst.
   -Veel kinderen maken, dan kun je er altijd een paar verkopen.

   Dit is slechts een greep uit een heleboel moreel verwerpelijke activiteiten, en nog niet eens de ergste heb ik hier beschreven. Voor ons te walgelijk voor woorden, bij hen volstrekt normaal.

   1. Ni28

    Ik zie dat u ook ruime ervaring opgedaan hebt. Wat u noemt komt mij goed bekend voor. Kleine kinderen die pas begonnen te lopen al bierdrinken en sigaretten rokend in de hand. Aanbieden van zeer jonge dochters aan geile militairen. Als ze erop gingen werden zij aangegeven en als niet werden ze bijna doodgeslagen. Er was daar een militaire object die bewaakt moest worden en de dienstdoende lage officier was zelf een zigeuner(want zo heetten ze toen). Het is duidelijk dat er enkel muren werden bewaakt, de inhoud was al lang verkocht. En ga maar zo door. Ik beschouw het nog steeds als een nachtmerrie en geloof het zelf nauwelijks. Er zijn er echt niet veel die zich uit dit soort leven losgetrokken hebben.

    1. Mart

     Ik kom niet veel meer in het stadscentrum alhier in Campinas,maar zo wèl mis ik de roma dames die in hun kleurige rokken mijn hand wilden lezen….zouden ze er door onze stoere burgemeester er uit zijn gepleurd, of vrijwillig naar de europeese honingpotten zijn vertrokken?

 4. JanKlaasen

  Mischien een rare vraag maar waar moeten ze de roma dan heen brengen? Ze zijn geen moslim dus…

  1. palsterkamp

   De europese roma (ze leven in alle westerse landen, ook buiten europa). De europese dus , zijn in europa geboren en hebben net als alle andere europeanen een paspoort van de lidstaat waar zij (of hun ouders) geboren zijn. Vergelijkbaar met de europese joden. Ze moeten dus nergens heen (alleen de vraag al … ???). Wel moeten ze hun leefwijze eens gaan aanpassen. Maar dat geld voor iedereen, white trash, moslims, afrikanen, etc. Is er sprake van een duidelijke etnische groep met een achterstand op de maatschappij als geheel dan is het logisch dat overheden daar wat mee moeten. Er is voor dit doel al heel wat geld naar oost-europa gegaan, met weinig resultaat vanwege corruptie en misbruik.

   1. palko

    @palsterkamp, de meeste Roma zigeuners die in Italië verblijven zijn afkomstig uit Roemenië. En kunnen probleemloos naar dat land terugkeren. Ze zijn er geboren en getogen en spreken ook de taal. Plaats zat in Roemenië. Het aantal inwoners van het Balkanland is in een tijdbestek van 15 jaar teruggelopen van ruim 22 miljoen naar nog geen 19 miljoen. Terwijl voor de beeldvorming Roemenië maar liefst zo’n zeven maal (!) groter is dan b.v. Nederland.

  2. Adriaan

   @JanKlaasen, Roma (zigeuners) zijn nomaden die oorspronkelijk van de Balkan komen en uit Westelijk Turkije (Anatolië). Die landen bestaan nog steeds. Als de Roma geen problemen zouden opleveren, mogen ze wat mij betreft blijven wonen in kampen, maar ze veroorzaken grote overlast.

 5. denk eens na

  Zouden ze hier ook moeten doen ,mee met het vuiltransport

 6. Beukman

  Niet heel ingewikkeld om te begrijpen dat juist joden parallellen bespeuren met de anti-joodse maatregelen eind jaren 30 onder Mussolini, al zijn er natuurlijk ook verschillen met toen.

  Maar even een technisch vraagje: waarheen moeten die Roma eigenlijk worden uitgezet? Wat voor paspoort hebben ze dan?

  1. denk eens na

   middellandse zee? optie

 7. palsterkamp

  Die minister wil dus oost-europeanen zonder werk (daar hebben we het hier over) die overlast geven (criminaliteit) dus uit Italie vewijderen en terugsturen naar oost-europa. Ferme taal maar in de praktijk (al genoeg bewezen) blijft zoiets dweilen met de kraan open. Meer bedoeld als politiek statement in het immigratie-debat dan als daadwerkelijke beleids-richtlijn.

 8. EllyD18

  Als je Roma meemaakt in je buurt, kun je dit wel begrijpen.
  Ik heb ze meegemaakt in Frankrijk. Naast de camping kwam een groep te staan, iilegaal stroom pakken en je kon maar beter vertrekken zolang je auto nog banden had.

  1. Ni28

   Ik kijk tientallen jaren na dato nog steeds uit of ik iets niet zo maar laat even onbeheerd liggen. In seconden was je het kwijt als je even omdraaide.

 9. Ben Zine

  Kennelijk is het European Jewish Congress geïnfiltreerd door types als Arnon Grunberg en Harry de Winter.

 10. palsterkamp

  De roma zijn in de 17e eeuw in een migratiestroom vanuit India naar het westen getrokken en kwamen in het turkse rijk terecht. De osmanen zaten er mee en hebben deze bevolkingsgroep doorgeschoven naar zuid-oost europa dat ze toen overheersten. Vandaar uit hebben ze zich verspreid over de hele westerse wereld. Erdogan heeft deze doorschuif-truc dus niet zelf bedacht. Ook het hedendaagse Italie (en Griekenland) kent economische problemen,dus; ook zuid-europeanen zitten niet op grote hoeveelheden immigranten te wachten en schuiven deze dus het liefst door (noord-europa) of terug (oost-europa).

 11. Ernst Quispel

  Er is geen principieel verschil tussen het willen deporteren van Joden, moslims of Roma’s.

  Racisme is altijd dezelfde mentaliteit, alleen de doelgroep kan variëren.

 12. palsterkamp

  Terugsturen naar afrika of turkije lukt de italianen niet, wat je van daaruit binnenhaalt blijf je mee zitten, Er zijn steeds minder landen die nog migranten willen opnemen gelukkig want uiteindelijk moet deze stroom worden ingedamd en gestopt. Het is hoog nodig dat europa eindelijk eens denkt in het belang van de europeanen zelf. En er dus een einde komt aan de meer dan falliette pro-migratie-politiek. Zero-tolerance net als Trump, Europe first.

 13. palsterkamp

  Ernst, het repatrieeren van grote groepen vreemdelingen naar hun eigen thuisland doen ze overal ,dat heeft met racisme niets te maken. Chinezen deporteren ook illegale Noord-koreanen. Mexico deporteert ook illegalen uit Nicaragua. Nederland (antillen) stuurt ook mensen terug naar Venezuela. Ernstigen stellen ook hun huis niet beschikbaar voor krakers. De oplossing van het probleem is het stoppen van de bevolkingsgroei in sommige delen van de wereld, daar is inderdaad een principieel standpunt voor nodig. Als je begint met ze te weren hoef je ze al niet meer te deporteren.

  1. Steiner

   Precies,net zoals Israël.

   Israël is van plan 50.000 migranten uit Soedan en Eritrea het land uit te zetten. De migranten zouden terug naar Afrika gestuurd worden. Op donderdag kondigde de minister van Binnenlandse Zaken, Gideon Sa’ar, aan dat “de infiltranten” spoedig aangemoedigd zouden worden om “uit vrije wil te vertrekken”.

   Het plan

   Israël erkent de Afrikaanse migranten niet als vluchtelingen en beschouwt ze als economische migranten. In vergelijking met andere landen is dit een bijzonder strikte visie. Vluchtelingen uit Eritrea kunnen zo in vier vijfde van de gevallen in andere landen politiek asiel krijgen. Israël heeft geen enkele van de 36.000 Eritrese migranten in het land de status van politiek vluchteling toegewezen.

  2. Ernst Quispel

   Het gaat erom dat je, in dit geval, Roma’s op grond van hun etniciteit wil deporteren, zoals op dit blog ook sommige reaguurders bepleiten moslims op grond van hun geloofsovertuiging te deporteren.

   Dat is racisme.

   Terugsturen van immigranten die geen verblijfstitel krijgen is heel wat anders.

   1. Original NL

    ….Het gaat erom dat je, in dit geval, Roma’s op grond van hun etniciteit wil deporteren…
    ..Nee lullo op grond van hun asociale en misdadige levenswijze..
    Kan wel zien dat je geen ervaring hebt met roma’s, heb in tsjechië het genoegen gehad dit “volk” te leren kennen ,een lagere levensvorm moet nog gecreeërd worden.
    Bij roma’s vergeleken zijn de tokkies model inwoners.

    1. Ernst Quispel

     Uit het feit dat je denkt mij voor ‘lullo’ te moeten uitkafferen blijkt je onvermogen in het debat.

     Ik zal niet meer op je reageren.

   2. Stanly2000

    Ernst niet alle Roma’s worden uitgezet. Italiaanse Roma’s mogen blijven, deporteren op etniciteit lijkt me hier dan ook niet aan de orde. Dan zou het geen racisme zijn, toch?

 14. Ni28

  De Roma hebben eigenlijk geen eigen land. Ik heb begrepen dat zij oorspronkelijk vanuit zuid India zich hebben verspreid over de eeuwen heen. Zij hebben geen vaste woonplaats ooit gehad, dat is pas sinds de sociale diensten opgericht zijn dat zij op een plek blijven. Een grote en onoplosbare probleem, men ziet ze liever vertrekken dan komen. Zo is het eenmaal.

  1. Rosasolis

   @Ni28. Weet jij precies waarvan al uw voorouders stammen? Zijn zij allemaal puur, “zuiver” Nederlands? Ja, en voor hoeveel eeuwen? Tot de stenentijd of nog eerder?
   Een wat is volgens u puur zuiver Nederlands? Zelfs Willem van Oranje zei dat hij van
   “Duitse bloed” was. Als oorspronkelijk Canadese, hebben wij het altijd over
   The Dutch People” gehad, toen ik een kind was. En toen ik naar Nederland kwam, heb ik zoveel bevolkingsgroepen ontdekt. Waaronder de fantastische zigeuner orkest en solisten van Tata Mirando. Die vooral prachtige volks muziek uit Roemenie speelden en zongen. Maar zij waren gewone Nederlanders van Roma (of Roemenie) waren.
   Gewone Nederlanders van Roma afkomst. Mijn groot-ouders kwamen uit Roemenie.
   Dit land is alles wat over is van de oude Romaanse rijk. Wegens de wreedheden van de oude Romanen vluchten velen verder noord. Naar wat nu Roemenie heet. Hun taal is nog steeds gebaseerd op het oude Latijns! Daarom heet dit land Roemenie (de land van de Roma’s)…alle Roma vluchtelingen van eeuwen geleden: Christenen, Joden, en ook Zigeuners. Merkwaardig is het dat die drie grootste groepen van Roemenie, met nu ook niet-gelovigen, dezelfde prachtige oude Latijnse taal nog steeds spreken. En zij hebben het beste talent meegenomen, toen zij moesten vluchten van de soldaten van Roma wegens het feit dat zij Joden, Christenen, of Zigeuners waren. Ik durf te zeggen dat Roemenie het nu beter doen dan Hongerije, die geen eeuwenlange wonenden inheemse mensen uit het land wil uitzetten. Dat kan niet omdat er 3 belangrijke groepen zijn in Roemenie, de buurland van Hongerije: Joden, Christenen, en Roma (zigeuners). Als de nieuwe radicale, ultra-rechts regering van Italie tegen alle Roma’s zijn, zijn ze onmenselijk! Je kunt deze mensen wel dwingen om te gaan integreren, een studie te volgen, of voor een baan te zoeken, maar zij bestaan er eeuwenlang. En daarom moeten zij niet behandeld worden als wegwerp artikelen.

 15. Ni28

  Joden met Roma’s vergelijken is idioot. Als de Roma’s op de joden leken had geen land problemen met hun gehad, in tegendeel. Joden bouwen op en Roma’s breken af. Dat is de praktijk. Die politiek correcte geroep is een pure stemmingmakerij.

  1. Original NL

   Roma=Tuig!

 16. Rosasolis

  Nederland heeft jaren geleden het probleem met de Roma’s opgelost. Zij kregen de kregen de keuze om te integreren, of ons land te verlaten. En dat deden, allemaal.
  zigeuner woonwagen kampen werden afgebroken, en deze mensen wonen nu in gewone huur of kop woningen in vele steden en dorpen door heel Nederland. Zij leven en werken als gewone burgers van ons land. En velen zijn geweldige muzikanten. Dat de Joodse Congres fel reageert over uitzetten van Roma’s in Italie is heel begrijpelijk. Want tijdens WW 2 werden honderd-duizenden zigeuners uit heel Europa opgepakt en gestuurd naar de concentratie kampen.
  In onze dorp zijn er een aantal van Roma afkomst. Een is een lieve buurvrouw van ons,
  die haar hele familie heeft verloren. Net voordat haar moeder op transport ging, geef zij haar baby aan een Nederlandse vrouw. Zodat dit kind kon gered worden. En nu woont zij vlakbij ons. Als een gewone, zeer intelligent gepensioneerde vrouw, die in het geheim, teddy-beertjes verzamelt als troost voor haar grote verdriet. Omdat zij nu lijdt
  aan ernstige reuma, krijgt zij binnenkort van mij een mooie lekker warme quilt voor haar verjaardag. Die ik speciaal voor haar heb gemaakt…Hebben die ultra-rechtse mensen in Italie vergeten de oude christelijke boodschap, “Geloof, Hoop, en Liefde,
  waarvan Liefde (of liefdadigheid) de grootste is”?

  1. Rosasolis

   @Rosasolis. Sorry voor de typo fouten. Ik heb een oude laptop die reparaties nodig heeft.

 17. Mar

  “Het European Jewish Congress is er om een of andere reden echter als éérste bij om moord en brand te schreeuwen en plaatst het voorstel in een parallel met de joden vervolging van de twintigste eeuw.

  De reden hiervoor is volstrekt onduidelijk en lijkt wel een schreeuw om aandacht zonder duidelijk aanknopingspunt voor hun eigen motieven.”

  Wat bedoel je nu precies te zeggen, Wout? Welke kant wil je op met die opmerking?

 18. Ni28

  Roma worden verheerlijkt en geromantiseerd door mensen die van hun eigenlijk niets afweten maar iedereen van racisme betichten. Wat dat betreft leven wij in een zeer onvrije tijd met dictatoriale trekjes van linkse kliek.

  1. Rosasolis

   @Ni 28. Niet helemaal waar wat u schrijft. Er zijn gewone Nederlanders van Roma afkomt die gewoon leven en werken, en studeren in onze gewone maatschappij. Zij leveren hun kennis aan ons land en leven in huur of koopwoningen, en zijn gewone normale burgers. Zij betalen hun belastingen en andere schulden net zoals wij dat allemaal doen.
   Maar zij zijn zo geweldig muzikaal! En daarom geven deze Roemeense Zigeuners iets speciaals voor heel Europa.
   Best DDS redaktie zouden jullie meer over Roemenie kunnen schrijven? Die veel eerlijker en menselijker is dan de huidige regering van Hongerije ?

 19. Ni28

  Racisme en discriminatie roepers kenmerkt hun onwetendheid.

 20. Ni28

  “Velen zijn geweldige muzikanten”. Dat is zeker waar, virtuozen zelf. Helaas verbrand nog altijd de meerderheid hun viool of gitaar als het koud wordt. De percentage van geslaagden is heel erg klein. Hier in Nederland hebben wij dit probleem op moment inderdaad niet.

  1. Frits Jansen

   Tuurlijk, dat zie je vaak, zigeuners die hun viool opstoken in de open haard.
   Wat dat betreft kunnen we blij zijn dat het de klimaat steeds warmer wordt, niet in de laatste plaats door de enorme hoeveelheden CO2 van al die brandende violen.
   En dan heb ik het nog niet over Anneke Grönloh zaliger met haar brandend zand.

   1. Frits Jansen

    Sorry, ik lees net dat Anneke Grönloh nog leeft, alleen niet meer optreedt na een longembolie. Daar was ik mee in de war.

 21. Bes Tolen

  DNA onderzoeken van joden en zigeuners levert andere conclusies op dan de mythes, die deze groepen omgeven. Aanvankelijk bevonden deze groepen zich binnen het Romeinse Rijk. Waar de Romeinen lange tijd heersten. Er valt te denken aan groepen met speciale functies binnen het Romeinse Rijk. In Nederland bevonden zich de langste tijd van de christelijke jaartelling geen joden of zigeuners.
  In latere tijden zijn aan beide groepen andere groepen toegevoegd om politieke redenen. Het heeft ook met de betekenis van het christendom en jodendom voor de overwinnaars te maken. [Zigeuners hebben mogelijk in dit opzicht betekenis gehad in het gebied van Hongarije en Roemenië zo omstreeks 900 na Christus]. Zo is het Li Turkse volk van de Chazaren voor het belangrijkste en grootste deel joods geworden toen zij hun heerserspositie over Zuid (dus inclusief de Oekraïne) en Oost Rusland verloren. [Voor die tijd was al een aanmerkelijk kleinere Slavische stam, Anten, in de Chazaren opgenomen. Die Anten waren eerdere overheersers van delen van Zuid Rusland en konden zo hun fysieke ondergang voorkomen]. Dat zal zo omstreeks het jaar 900 zijn geweest.
  Op internet staat nog het artikel uit Trouw van 1 februari 2010 dat stof deed opwaaien. ”DNA wijzigt joodse geschiedenis”. Uiteraard kreeg je al dadelijk kritiek (elders). Op internet zal nog wel meer zijn te vinden.

 22. Bes Tolen

  Rosasolis. In de tijd van Willem van Oranje behoorde Nederland tot Duitsland. Nederlanders voelden zich ook Duitser. Dat blijkt voldoende uit literatuur. Zelfs nog in 1870 was de bevolking voor aansluiting bij Duitsland. Alleen Amsterdam en het koninklijk hof niet. Bismarck verwachtte zelfs dat Nederland zich automatisch zou aansluiten.

 23. Frits Jansen

  Misschien moet ik er even aan herinneren dat Hitler het in zijn streven naar een “zuiver” Duits volk niet alleen op joden maar ook op zigeuners (“Roma”) had gemunt.
  Vandaar de solidariteit van joden met zigeuners.
  Soms kom ik een bedelende Roma vrouw tegen. Hooguit 30, bont gekleed, en met een kinderwagen (leeg of vol?), die je aanspreekt met de woorden “do you speak English”. Ik spreek mijn talen, maar dan even niet.
  Waarom gaan ze geen muziek maken? Maar dat zullen deze luie bedelaars wel niet kunnen. Pruts-zigeuners zijn het, want echte zigeunermuziek is prachtig.

 24. Gerlos

  Illegaal betekend toch wegwezen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.