Europese Unie stopt met praten met Donald Trump over handelsoorlog: ‘het is te laat, de deur is gesloten’

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie gaat dan toch beginnen. Een aantal dagen weten we al dat de VS importtarieven gaan invoeren op bepaalde goederen vanuit de Europese Unie, zoals staal. Als reactie hierop wil de Europese Unie dit beslechten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De gesprekken met de Verenigde Staten worden stopgezet.

Volgens Malmström, de Eurocommissaris van Handel, is het nu te laat en wordt er niet meer gepraat over nieuwe handelsregels. De relatie komt onder druk te staan.

Malmström noemt het besluit van de VS ongelukkig, omdat het de trans-Atlantische relaties verzwakt en het het gevaar van onrust in de financiële markten verhoogt.

De Eurocommissaris zegt dat de EU nooit met de VS heeft onderhandeld, maar daar wel toe bereid was, ondanks de Amerikaanse dreigementen. “Ons aanbod was: je haalt dit pistool weg, we gaan samen als gelijken in gesprek. Uiteindelijk zou dat tot onderhandelingen kunnen leiden, als de lidstaten van de EU dat willen. Maar dat is niet gebeurd en nu is die deur gesloten.”

Malmström benadrukt dat de EU de situatie niet uit de hand wil laten lopen, maar ze vindt wel dat de EU met een passend antwoord moet komen. “Als we niet zouden reageren, zouden we deze importtarieven accepteren, die volgens ons illegaal zijn.”

Uiteindelijk is dit een neerwaartse spiraal waarin iedereen er alleen maar slechter uit komt. Supermachten tegenover elkaar die alleen denken aan het eigen gewin. Dit is geen gevecht tussen soevereine staten, maar een gevecht tussen supranationale organisaties. De Verenigde Staten is natuurlijk een staat, een federatie. Maar het is ook tegen het zere been van verschillende staten binnen die Amerikaanse federatie. Dat zal net zo zijn binnen de Europese Unie, zoals in Duitsland en in Nederland.

Deze spierballentaal is voor niemand goed en nu komt China er ook nog bij. China wil dat buitenlandse bedrijven en investeerders afstand doen van hun intellectuele eigendom als ze willen ondernemen in China. De Amerikanen reageerden daarop met importtarieven voor producten uit China, maar de EU wil hiermee ook naar de WTO gaan. Of dat iets gaat uithalen is nog maar de vraag.

We gaan een nieuwe periode van de geopolitiek in en het wordt er niet leuker op. De relaties tussen de verschillende supermachten en werelddelen staan op scherp. Wie weet wat daar uit kan komen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. DolleDries

  Ziet er goed uit voor de EU geleid door een dronkaard bonje met Rusland en bonje met Amerika.

  1. Henk-Jansen

   Dat hebben die landen zelf veroorzaakt Dolledries, daarvan moet je niet de EU de schuld geven.

   1. DolleDries

    Ah zo het ligt aan een ander. Ja dat is makkelijk.

    1. Henk-Jansen

     Als je met een objectieve blik naar beide situaties kijkt kun je me alleen maar gelijk geven. Rusland die grondgebied van een soeverein land verovert, zich mengt in Westerse verkiezingen en een passagiersvliegtuig uit de lucht schiet en de VS, die zonder geldige reden importheffingen instelt op een van haar trouwste bondgenoten. Maar ik snap het goed hoor, dat jij als notoire Trump- en Poetinfan en complotliefhebber het niet begrijpt. Daar ben je namelijk veel te dom voor.

     1. DolleDries

      Ja ik ben heel dom.
      Dat die journalist doodgeschoten was door de Russen geloofde ik echt zo dom was ik.

     2. J.C.

      @Henk-Jansen

      De EU (niet te verwarren met Europa) is niet in staat om de geopolitieke veranderingen te volgen. En slaat wild en paniekerig om zich heen.

     3. Top

      Er kruipt eerder een kameel door het oog van een naald, dan dat ik jou gelijk geef. het enigste wat ik lees van je lees, is ongelooflijke domheid. Een jaren ’70/80 kind, die al heel vroeg op school ‘de leugen’ en het bedrog is bijgebracht. Flauwekul riedels, waarvan je de beste vriend zou kunnen zijn, van die oplichters in Brussel. Maar ik lach straks het hardste, als je aan de bedelstaf geraakt, omdat jij denkt dat die alcoholisten in Brussel een deuk in een pakje boter kunnen slaan. De geschiedenis, is in uw denkpatroon, blijkbaar iets vies. Maar ik zeg u, dat de toekomst van de EU heel erg donker wordt en ik weet zeker, dat u zichzelf voor de kop gaat slaan, in de toekomst, voor al uw domme gezwets alhier. ”Wie de schoen past? trekken hem aan.” Dat geldt voor nog een paar van die domoren hier.

 2. Steve Van der Vekens

  De EU heeft met de instroom en het ongebreideld toestaan daarvan afgedaan.
  We zijn irrelevant geworden.
  Niet de USA zonderd zich af, maar het ondertussen Islamitisch bezette Europa.

  De EU is gedegradeerd tot schurkenstaat.

  1. Henk-Jansen

   Natuurlijk jongen, Het op één na grootste handelsblok met meer dan 500 miljoen inwoners is compleet irrelevant geworden door die gigantische instroom van moslims die in geen enkel West-Europees land meer dan 10% van de populatie betreft. Slaap nu maar lekker verder jochie!

   1. Steve Van der Vekens

    Een beetje respect graag kleuter.

    1. Steve Van der Vekens

     En daarbij, ik heb het over de toekomst, maar dat had jij met je bevooroordeeld inkse boerenverstand wegens gebrek aan empathisch vermogen niet kunnen indenken. Linkse snotneus!

     1. DolleDries

      Inderdaad een beetje dom van Henk

  2. Frits Jansen

   We zijn er weer! Ik was benieuwd hoe nu een link wordt gelegd naar de islam.
   Er is trouwens nog een meer voor de hand liggende link: islam = Arabieren = olie = geld. Europese moslims hebben geen olie en geen geld.
   Enfin, van mij mag het allemaal, zo lang de macht van de Roomse kerk maar wordt teruggedrongen.

   1. lugar

    @Frits: “Europese moslims hebben geen olie en geen geld.”

    Dat klopt, daarom wordt er ook geld gestuurd uit landen die dat (oliedollars) wel hebben.

 3. Steve Van der Vekens

  Het vinden dat de EU met een passend antwoordt moet komen als in: “en we gaan ons niet laten doen he mannen!” toont hoe verlinkst en hypocriet de EU is geworden, want dat is het uitgangspunt, niet de handelsbetrekkingen.

  1. Henk-Jansen

   De EU stelt de Europese belangen voorop en als de VS die belangen schaadt dan vind ik het volkomen logisch dat de Europese Commissie met tegenmaatregelen komt. Het is volkomen belachelijk dat jij uit haat jegens de Europese Unie en liefde voor Trump het goedvindt dat de VS zonder geldige reden de Nederlandse staalindustrie keihard treft!

   1. DolleDries

    Jou haat tegen Trump overtreft alle noodzakelijk belangen van de inwoners in Amerika.
    De reden is duidelijk da handelsbalans met Europa is volledig scheef dan hebben het nog niet over het nakomen met de financiële afspraken die de EU aan hun laars lappen. met de NAVO.

    1. Henk-Jansen

     Die scheve handelsbalans komt omdat Europese producten superieur zijn aan de Amerikaanse, dan moeten ze maar betere producten maken als ze een betere handelsbalans willen!

     1. Steve Van der Vekens

      En ik ben helemaal niet anti EA, daar heb je dat bevooroordeelde linkse hokjesdenken weer.
      Kom jongen, stop maar met uw kinderachtige spelletjes.

     2. Steve Van der Vekens

      EU.
      -autocorrect.

 4. Florissa

  Siemens heeft onlangs 7000 mensen ontslagen, Mercedes Audi ,en Bmw kunnen ook d’r borst natmaken ,Merkel speelt hoog poker ,maar Trump heeft de beste kaarten , de industrie zal haar de wacht aan zetten, ambtenaren kunnen geen zaken doen,alleen maar parasiteren op geld van burgers .

 5. DolleDries

  Trump zit met een enorm te kort op zijn handelsbalans Obama deed daar geen flikker aan als zakenman weet Trump hoe hij dit weer gezond moet maken

  1. Steve Van der Vekens

   Eigenaardig hoe die Trump dat voor elkaar gekregen heeft he?

   1. DolleDries

    Erger de EU is afhankelijk van de Amerikanen wat betreft defensie. Een pijnlijk kwetsbare situatie.

    1. Steve Van der Vekens

     Jep, de VS heeft een klein jaartje geleden in het grootste geheim loodsen met oorlogsmaterieel gevuld, zoals voertuigen. (Jeeps en trucks vooral)
     Sinds kort is ook België bevoorraadt, en de Amerikaanse Abrahams-tank is van de partij.
     Een 800-tal voertuigen zoals jeeps met machinegeweren, transporttrucks en een paar kernduikboten.
     Mijn bron is de reguliere media, je kan het via Google zo opzoeken.

     Trump verplaatst zijn schaakstukken en is niet te beroerd om de realiteit te negeren.

   2. Henk-Jansen

    De Noord-Koreaanse leiders hebben de vorige presidenten ook uitnodigingen gestuurd voor ontmoetingen maar die hebben allemaal hartelijk bedankt omdat er niks te behalen valt in zo’n ontmoeting. Het zou me verbazen als Kim werkelijk alle kernwapens en ballistische raketten op gaat geven zonder op zijn beurt gigantische eisen te stellen aan de VS waar Trump onmogelijk aan zal kunnen voldoen.

    1. DolleDries

     Trump verbaasde met zijn successen wel meer de anti Trump bende

 6. DolleDries

  De EU -NL heeft namelijk niets in te brengen enkel heel veel €)- heeft inmiddels het Midden-Oosten in brand gezet, Zuid Europa smeult, beschouwt Rusland en de VS als vijand, heeft bondgenoot Engeland uitgestoten, Turkije zet de EU voor schut, onbeheersbare immigranten instroom, wat een puinhoop maakt de door ons duur betaalde EU ervan!

  1. Heinz

   Kalmte kan je redden Dolle Dries.
   Het is raadzaam om eens een goede krant te lezen die je deskundig informeert.

   Grootste risico
   Instellingen als het IMF en de Oeso hebben reeds gewaarschuwd dat een golf van protectionistische maatregelen het grootste risico is voor de wereldwijde economische vooruitzichten.

   De Nederlandse industrie-organisatie FME geeft donderdag aan ‘woedend’ te zijn over de heffingen. ‘Er hangt de wereld een handelsoorlog boven het hoofd, die zich als een olievlek zal verspreiden naar andere sectoren. Trumps staalstrijd zal leiden tot een economische schroothoop.’

   1. Heinz

    @DD, de bron is het FD voor deze informatie.

    1. DolleDries

     Och ik heb al zo vaak gehoord als we niet aan de wensen van de EU voldoen dat het licht uit gaat.
     De EU is een grote onstabiele puinhoop.

 7. Heinz

  Het antwoord komt wel, beheerst en na onderling rijp beraad. Daarom EU

  Een stukje uit Trouw vandaag: “De vraag is nu of de regering-Trump onder de indruk zal raken van de Europese tegenmaatregelen en eventueel een escalerende vervolgstap zal zetten. Omdat de EU alles netjes volgens de WTO-regels wil blijven doen – in tegenstelling tot die Amerikaanse cowboys, is het principiële uitgangspunt – kunnen de eerste vergeldingsmaatregelen maar beperkt van aard zijn.”

  1. Ernst Quispel

   Je mag er niet aan denken als we onderworpen zouden zijn aan de grillen van Trump zonder de EU.

   Trump is het beste bewijs van de noodzaak van een sterkere EU.

   1. DolleDries

    Ik dacht de Russen. Het is wat die boze buiten wereld buiten de EU.Er was eens een rijk met de zelfde vijanden

 8. Ritter

  “China wil dat buitenlandse bedrijven en investeerders afstand doen van hun intellectuele eigendom als ze willen ondernemen in China.”
  —————————

  Dat is al een tijdje aan de gang en er word al jaren over geklaagd door de EU.

  De EU klaagt al jaren over China maar was te bang om tegen China maatregelen te nemen.

  Trump doet het wel. Die praat niet maar neemt actie.

  Overigens geven nieuwe cijfers aan dat de economie onder Trump bloeit.

  Zeer lage werkeloosheid en lage werkeloosheid onder zwarten.
  ———————

  Unemployment Rate Falls to 18-Year Low; Solid Hiring in May
  https://www.wsj.com/articles/unemployment-rate-falls-to-18-year-low-solid-hiring-in-may-1527856298

  1. Ritter

   Zwart werkloosheidscijfer bereikt nieuw laagte record in mei
   —————-

   Black unemployment rate hits new record low in May
   https://www.washingtonexaminer.com/news/black-unemployment-rate-hits-new-record-low-in-may

 9. Onderzoekt alles

  Voor alle fake nieuws believers.

  De EU had al import tarieven en belachelijke bureaucratie tegen de VS. De EU is hypocriet! Er was al een eenzijdige handelsoorlog tegen de VS.

  Dus voordat iemand begint wijs te doen over de VS begint een handelsoorlog>> doe eens gedegen onderzoek! De EU heeft import Barriers van import tarieven en onnodige bureaucratie (regelgeving) De EU is protectionistisch en ze zijn hypocriet.

  De EU heeft ook import tarieven tegen fruit en groente en andere grondstoffen uit Afrika en dat terwijl ze janken om ontwikkelingshulp voor Afrika. En de niet te vergeten landbouwsubsidies.

  EU nokken met deze onzin!! Wij willen FAIR free trade!

  1. Nasrani

   ik had het niet beter kunnen verwoorden. Trump doet het eigenlijk op alle fronten goed en zet Europa even op z’n plek.
   We zijn op vele gebieden afhankelijk van de VS. Ik maak me zorgen over het anti-Amerikaanse sentiment in Europa. We snijden ons zelf goed in de vingers.

   1. Guus Geluk

    Op Defensie zijn we slechts afhankelijk van de VS omdat Europese naties de Defensiefactuur weigeren te betalen. Verder ziet de VS de EU, terecht, als een economische concurrent.

  2. Guus Geluk

   Hoe kan men een eenzijdige handelsoorlog voeren? Zonder tweede partij kan er geen sprake zijn van een oorlog.

   Verder: wie bedoelt u met “wij”? Bent u soms een Amerikaan?

  3. Top

   Kudo’s voor U, mijn beste! Luid en duidelijk!

 10. Babaji538

  Gezegend is de mens, die zichzelf verliest
  in machteloosheid en frustratie.
  Petra Hermans

 11. denk eens na

  Nu krijgen we echte vrijen markt economie , wie dumpt zijn goederen als eerste?

 12. Bes Tolen

  De EU (ECB) als monetaire unie is een foute constructie te wijten aan Rooms katholieke politici en aan politieke onbenullen zoals bijvoorbeeld Kok in Nederland, die geen bal begrijpen van machtsverhoudingen, economie enz. De CDU is al lang rampzalig voor Duitsland. Kohl als kanselier was volger van belangen, die tegengesteld waren aan die van Duitsland. De belangen van de zuidelijke lidstaten werden gediend. Is dat zo? Nee, niet die van de bevolking maar van het grotere bankwezen daar en dat is voor het overgrote deel gerelateerd aan het Vaticaan. Al vaak eeuwenlang heeft een zeer rijke bovenlaag het voor het zeggen maar hoeft geen verantwoording af te leggen. Laat ook nooit van zich horen. Miljoenen mensen dienen wel hun belangen. Daarmee zijn ook de politieke problemen niet opgelost van die landen.
  Duitsland is in een afhankelijke positie gebracht en dat geldt dan vervolgens voor alle noordelijke lidstaten. De geldstroom werd daarmee automatisch van noord naar zuid om de EU in stand te houden. Draghi vind het nog altijd prima.
  Wat nu speelt is dat de EU ”Europa” voor het geheel door Trump wordt aangesproken. Dat komt door de muntunie, scheefgroei vanwege de muntunie (de koers van de euro dus de door de euro opgeroepen problemen in nationale economie bijvoorbeeld)(in Nederland is heel vervelend de te lage koers waarmee de gulden in euro werd omgezet; de prijsstelling voor huizen, binnenlandse markt, gaat dan voor bijvoorbeeld exportproducten) en door al dan niet dadelijk zichtbare subsidiëring door landen. De prijsstelling van veel is onzuiver en daar zou over gepraat moeten worden. De hele economie is zowat een geleide. Dat geldt ook voor inkomens, wellicht de meeste, zowel salarissen als pensioenen en uitkeringen. [De overheidsbemoeienis is altijd maar groter geworden]. Die zijn in de zuidelijke landen juist veelal hoger geworden en in de noordelijke veel lager (de allerlaagste weer veelal niet. Aantrekkelijk voor immigratie dus). Te gek voor woorden, denk je zo op het eerste gezicht. Wie helpt ons, Nederlanders? Niets want dan zullen Nederlanders eerst de juiste vertegenwoordigers met kennis van zaken moeten hebben. Daar is het Nederland van heden niet meer opgebouwd.

 13. Pescador

  Tja dit is echt wel mede de schuld van onze eurofielen, door onze landen als een te zien wordt er ook zo gehandeld, als trump met elk land appart had gehandeld was er een andere uitkomst geweest. Maar nu wordt dronkendropje nog steeds als het grote aanspreekpunt van europa gezien.
  Maar goed het maakt niet zo veel meer uit want europa gaat uitelkaar vallen het is mislukt de eu is alleen maar een geld verslindend monster wat heel noord europa kapot maakt. En engeland maar lachen straks

 14. Rosasolis

  Spierballen taal is natuurlijk niet goed, en volgens keurige oude Europese normen niet fatsoenlijk, maar ik denk dat vele EU landen zullen blij zijn dat eindelijk onze EU kwaad wordt en komt tot leven! Onze Europa is veel ouder dan Amerika. Wij hebben al eeuwen lang door geworsteld door vele oorlog ellende en andere problemen. En nu zijn wij eindelijk sterk genoeg om tegen Trumps Amerika te zeggen: Onze EU is zeer sterk en hoewel wij dankbaar zijn voor de enorme steun van America en Canada tijdens 2 wereld oorlogen, ook Europa moet doorgaan in deze tijd. Europa gaat nu sancties tegen Amerika voeren, en terecht. Als onze steel en aluminium niet meer van waarde is voor Trump, dan hoeven wij geen Amerikanse producten te krijgen.
  De EU landen moeten meer dan ooit samen een sterke militaire opbouw hebben om samen te werken in Oost-Europa. Dit is een een van de hoogste eisen van onze CDA.
  Wij hebben geen Amerikaanse militaire hulp nodig in ons Europa.
  En ook hebben wij Amerikaanse producten niet nodig.
  1. mijn vroege ochtend koffie van Douwe Egberts is geweldig.
  2. de latere thee zakjes van dit Nederlandse firma zijn ook heel goed.
  3. Unilever heeft altijd en noch steeds goede producten gegeven voor onze gewone arme bevolking.
  4. Toen ik als gewone kind opgroeide in Winnipeg, Canada, hadden onze regering gekozen voor Unilever, omdat het Europa vertegenwordigd.

  1. sjun

   Zo gemakkelijk gaat het natuurlijk niet. Maar het geeft goed aan dat er op termijn onder andere Europese alternatieven voor Windows, MacOS, iOS en Android moeten komen om veel minder afhankelijk van de VS te zijn met betrekking tot onderlinge communicatie, dossiering en beheer van data. Hoewel ik begrijp dat Trump tracht zoveel mogelijk binnen te halen voor zijn land en hij op punten als besteding aan defensie gewoon gelijk heeft denk ik dat hij slecht op de hoogte is met de kracht van de Europese economie. Als Europese consumenten zich minder op de VS gaan richten gaat dat in de VS behoorlijk pijn doen.

   Trump wordt daarover al even ingeseind en hij is zakenman genoeg om te begrijpen dat er best diplomatieke oplossingen voor de gerezen situatie te vinden zijn. Tot die tijd doen Europese lidstaten er goed aan vast eigen tegenmaatregelen voor te bereiden waarmee door Trumps maatregelen verlieslijdende ondernemingen gecompenseerd kunnen worden. Die ondernemingen doen er vast goed aan om zich breder dan op de Amerikaanse markt te gaan oriënteren om hun bedrijfsrisico te spreiden.

   Voor zowel Trump als Europese politici geldt: Al te goed is buurman’s gek. Uitstekend dat deze bewustmaking met dank aan Donald Trump weer even ingang vindt. We hebben die nog nodig om ook aan andere problematiek als de grote trek van geluks- en geldzoekers richting Europa en de omvolking die dat tot gevolg zal hebben het hoofd te kunnen bieden.

   1. DolleDries

    Ik denk dat we Trump op zakelijk gebied niets hebben te leren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.