Kabinet zeer wantrouwig over nieuwe Italiaanse regering: ''We gaan de Italiaanse regering op daden afrekenen''

Kabinet zeer wantrouwig over nieuwe Italiaanse regering: ''We gaan de Italiaanse regering op daden afrekenen''

De nieuwe populistische regering van Italië wil honderden miljarden meer gaan uitgeven de komende jaren en dat moet uiteindelijk door iemand betaald worden. De Italianen willen niet voldoen aan de Europese begrotingsregels en de financiële markten reageren nu al dramatisch op het vooruitzicht van de Italiaanse plannen. De vraag is dan waar het geld vandaan moet komen. De noordelijke Eurolanden? Het Nederlandse Kabinet is er in elk geval niet gerust op.

Premier Rutte vindt dat de plannen van de nieuwe Italiaanse regering reden geven tot gefronste wenkbrauwen. "Ik snap wel dat mensen zeggen 'Zo, poepoe, dat is nogal wat, dat is niet mis'", zei Rutte op zijn persconferentie. "Maar we gaan de regering op daden afrekenen, niet op plannen."

Blok vindt dat de Italiaanse coalitie plannen heeft aangekondigd die reden geven om kritisch te zijn. "Ik heb een heleboel teksten gehoord, maar in de politiek moet je altijd kijken in welke daden teksten worden omgezet. De nieuwe regering moet nu de kans krijgen."

Minister Hoekstra van Financiën voegt eraan toe dat hij terughoudend is om allerlei "macho-dingen" te zeggen over andere lidstaten. Volgens hem is dat niet behulpzaam, ook al omdat het nieuws in Italië "de eerdere 24 uur behoorlijk is veranderd."

De Europese Unie reageert ook al heel wantrouwig op de beëdiging van de nieuwe regering. Juncker suggereerde al dat de Italianen 'harder moeten werken'. Om deze uitspraak is hij hard aangevallen, maar uiteindelijk heeft hij wel gelijk. Het lijkt alsof linksom of rechtsom Italië dadelijk weer financieel geholpen moet worden. Met zo veel extra uitgaven en zo weinig extra inkomsten zal de rekening toch op een manier betaald moeten worden. Als de rente op staatspapieren omhoog gaat, dan kan het land dat ook niet doen op de financiële markt. Wie betaalt de rekening dan? Inderdaad, Nederland, Duitsland, of de Scandinavische landen.

Het Kabinet staat in dit opzicht dan ook in zijn volste recht dat het wantrouwig reageert. Het moet inderdaad nog blijken wat de uiteindelijk uitvoering is van de Italiaanse plannen, maar het basisinkomen kost al vele miljarden. Dat gaat de Italiaanse regering niet opgeven natuurlijk. Fijn dat de Europese Unie het gevaar nu kent van een populistische revolte, maar Italië moet niet verwachten dat de Europese Unie alles mee gaat helpen betalen. Dan moeten ze inderdaad de Eurozone maar gaan verlaten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties