Nederland en Australië staan alleen: Maleisië erkent Rusland niet als verantwoordelijke voor MH17

Nederland en Australië staan alleen: Maleisië erkent Rusland niet als verantwoordelijke voor MH17

Maleisië was al stil over de uitspraken van Australië en Nederland aangaande het onderzoek naar het neerhalen van MH17, maar nu heeft het land aangegeven dat de aantijgingen van deze twee landen richting de Russen ongegrond is. Maleisië erkent nog niet dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van het vliegtuig, daar moet volgens de Maleisiërs eerst nog beter bewijs voor komen. Nederland en Australië staan dus alleen en het JIT zit daarmee in een spagaat.

,,Het is te voorbarig om al naar Rusland te wijzen", zei de minister gisteravond in een interview voor een Maleisische zender dat werd opgepikt door Australische media. De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, reageerde door te stellen 'dat de enige logische conclusie is dat Rusland een directe rol heeft gespeeld bij het neerhalen'.

Inmiddels heeft ook minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) gereageerd. Hij zegt: ,,We hebben nauw contact met Maleisië. Ze kennen ook de bewijsvoering. De woordvoering van de nieuwe minister vond ik wat verrassend, maar ik realiseer me ook dat het een zeer recent aangetreden minister is dus ik ga er ook geen zware conclusies aan verbinden", bagatelliseert Blok de uitspraak.

In dit geval gebruikt Blok een beeld dat die Minister nog onervaren is en daardoor niet 'echt' begrijpt wat er aan de hand is. Blok plaatst zichzelf op deze manier hoger op de morele ladder, of in elk geval zo lijkt het. 'We moeten het beter uitleggen en dan begrijpen ze het wel'. Zo een houding wordt wel vaker gebruikt, maar we moeten ook erkennen dat België en Oekraïne ook nog geen uitspraak hebben gedaan over de voorlopige uitkomsten van de JIT.

''Die landen hebben wat meer tijd nodig'', reageerde Blok. Zekers, want dan komen ze wel tot dezelfde conclusie lijkt hij te suggereren. Nederland en Australië staan voorlopig nog alleen en dat is geen goed signaal richting de Russen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties