G7-landen ook al woedend op Trump: ‘Hij heeft nog enkele dagen de tijd om een handelsoorlog te voorkomen!’

Europese regeringen moeten rustig blijven.

Ook de andere leden van de G7 hebben, net als Sybrand Buma en Alexander Pechtold (lol!), kritiek op het plan van de VS om ook hoegenaamde bondgenoten extra te belasten door importheffingen op aluminium en staal op te voeren. De reden dat Trump dit doet is simpel: hij denkt dat hij hiermee de Amerikaanse industrie beschermt. Juist arbeiders die in deze industrie werken hebben hem de overwinning bezorgd in 2016. Hij wil dus iets terug doen voor ze.

Maar dat is niet de enige reden dat Trump deze importheffingen oplegt aan de rest van de wereld, Europa incluis. Hij is ook al jarenlang voorstander van zulke heffingen omdat hij er werkelijk in gelooft. Dat is wat mij betreft redelijk onnozel — het zorgt er alleen maar voor dat andere landen hetzelfde doen waardoor je de eigen economie op termijn alleen maar schaadt — maar hij is wel degelijk consistent op dit gebied.

Bij de G7-top in Canada hebben verschillende representanten van de grootste en rijkste industrielanden kritiek geleverd op Trumps beleid. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire deed ook een duit in het zakje:

“We hebben nog een paar dagen de tijd om de noodzakelijke stappen te zetten om een handelsoorlog tussen de EU en de VS te voorkomen, en om een handelsoorlog te voorkomen tussen G7-leden.”

Le Maire zei verder dat de bijeenkomst “gespannen en zwaar” was en dat Amerika helemaal alleen stond:

“Ik zou zeggen dat het meer een G6 plus 1 was dan een G7.”

Klinkt hartstikke indrukwekkend natuurlijk, maar Le Maire heeft wel één probleem: als de EU werkelijk “terugslaat” heeft dat ook een enorme negatieve impact op Europa. Zo zou de EU een lijst klaar hebben staan van 3 miljard dollar waarde aan Amerikaanse goederen waarop binnenkort zware heffingen geïnd kunnen worden. Het gaat dan onder meer om Amerikaanse staal, bourbon, spijkerbroeken, en motors. We hebben het dus over goederen die veelvuldig gebruikt worden… en die dan opeens duurder worden.

Daar heb je Amerika niet alleen mee, maar de Europese consument (en belastingbetaler!) óók.

Als de EU inderdaad een handelsoorlog aangaat met Amerika worden we daar allemaal slechter van. Juist nu is het zaak om het hoofd koel te houden en de gevolgen van Trumps heffingen te minimaliseren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Ritter

  President Trump doet wat hij heeft beloofd tijdens de verkiezingen; opkomen voor de Amerikaanse werker/ industrie en handels deals die in het verleden zijn gesloten en nadelig zijn voor de VS gelijktrekken.

  ———-
  “When you’re almost 800 Billion Dollars a year down on Trade, you can’t lose a Trade War! The U.S. has been ripped off by other countries for years on Trade, time to get smart!”

  https://twitter.com/realDonaldTrump

 2. Top

  Ja natuurlijk schreeuwen ze het van de daken. want ze voorzien een tekort aan onderbroeken, want het loopt onze “leiders” dun door de broek. Stel je voor, opkomen voor je eigen volk, is gelijk aan vloeken in de kerk. Go Trump!

  1. lugar

   @Top: De linksafwereld kan maar moeilijk wennen aan het feit dat Trump nog steeds doet wat hij zegt en ook nog steeds tracht te doen wat hij heeft belooft.

   1. EU kok

    Vrije marktwerking beperken en protectionisme zijn linkse eigenschappen waar de rechtse handelspartners tegen protesteren.

    1. Top

     Aldus, sprak de man, zonder toekomst perspectief behalve dan, het vereenzamen!

  2. Paaldanseres

   Hoewel de Nederlandse Main Stream media niets liever doen dan raaskallen en gif spuien over de onbetrouwbaarheid van Donald Trump, is de man voor een “politicus” juist een verademing, een voorbeeld van logica en consistentie. Een reeks van objectieve waarnemingen toont dan ook duidelijk aan dat, wat hij zegt hij in veel gevallen ook doet. Voor een waarnemer met een realistische instelling is dat in elk geval heel overzichtelijk. Ik zeg dan ook… meer, meer, meer Trump.

   … de kaarten worden geschud. De decadente EU vertoont dan toch stilletjes de kenmerken van het einde van het Romeinse rijk.

 3. Ritter

  In plaats van een handelsoorlog met de VS te beginnen kan de EU zich veel beter richten op afremmen van de (illegale) massa migratie naar Europa. Dat is het grootste probleem omdat de (demografische) gevolgen daarvan onomkeerbaar zijn.

  Deze demografische gevolgen heeft vele nadelen en een daarvan word steeds meer zichtbaar; de politieke islam die zich nu organiseert in politieke partijen die ieder jaar groter zullen worden in meer invloed zullen krijgen in het machtscentrum.

  Zie b.v. wat er gebeurt in Rotterdam en waarvoor al jaren is gewaarschuwd. Dat zal zeker in de toekomst ook in andere grote steden van Noord/West Europa gebeuren met grote gevolgen.
  ———
  Fusie DENK en Nida kan tweede partij Rotterdam opleveren
  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/06/fusie-denk-en-nida-kan-tweede-partij-rotterdam-opleveren-620706/

 4. Bloem

  Tja de Europese leiders hebben maar weinig gedaan om in het gevlei bij de Amerikaanse president te komen.

 5. bifbof

  Grote bek open trekken dat is waar de EU altijd goed in geweest is . In deze vorm is het een totaal mislukt project .( Ja idd in mijn ogen)

 6. Ni28

  Trump is duidelijk tegen de globalisering en geef hem ongelijk. Alles laten maken in goedkope landen is voor eigen land op den duur niet bevorderlijk. Landen van elkaar laten afhangen ook niet. Zie hoe het in de Warschaupact landen verliep. Dat was eigenlijk globalisering in het klein zonder dat het zo heette en ook dat liep mis door elkaar te misbruiken. Economisch denken in het groot geheel is utopie net als multiculturele samenleving. Grootheidswaanzin van de EU leiders.

 7. ayreonaut

  Neem onderstaande link eens door. Vraag je dan zelf af wat jij zou doen als je deze cijfers ziet.

  https://www.thebalance.com/trade-deficit-by-county-3306264

 8. Paaldanseres

  A great man recently said… Politicians are all talk… and no action.

 9. rexm

  Wat kosten de sancties in de EU tegen Rusland elk jaar,!!! 50 miljard of zo.
  Die Ret Nek wil alleen een beetje in de belangstelling staan.

 10. Ernst Quispel

  Vindt Michael dat we de ‘onnozele’ actie van Trump onweersproken moeten laten?

  1. lugar

   Wat vindt Gerard ervan?

   🙂

 11. Heinz

  Trump staat boven de wet. Ergo hij is de wet, kortom hij dicht zich juridische onkwetsbaarheid toe.
  Met een dergelijke instelling zal niet gauw geneigd zijn toe te geven. En wordt het voor Europa ook spannend wat het gaat worden en hoe lang het duurt. Het zit in zijn aard om evengoed de zaak te annuleren of stukje bij beetje aparte afspraken te maken per saldo dat het uiteindelijk op niks uitdraait.

 12. Florissa

  Trump,de beste man is miljardair,heeft meer verstand van zaken doen in zijn pink ,dan al die Brusselse meelopers bijelkaar ,na een regeerperiode moeten de ministers het hebben van een burgemeester baantje als dank voor het jarenlang mee knikken van de partijpolitiek .
  Krijgen ze die niet , lopen ze de rest van d’r leven een uitkering ,omdat ze niks kunnen .
  Zelfde verhaal hier van sommige reageerders die zodra er ook maar iets nieuws op deze site komt gelijk de oordelen klaar hebben over deze man,terwijl ze zelf geen flikker uitvoeren,en de godganse dag totaal gefrusteerd als een domme koe reageren .

 13. Verlazques

  Michael Van Der Galien moet nog veel leren want de gemmiddelde Europeaan, de oostblok iditoen uitgezonderd, zijn behoorlijk anti Amerika en zijn maar wat graag bereid de grote idioot Trump een lesje te leren.

 14. Karel de Grote

  Daar heb je Amerika niet alleen mee, maar de Europese consument (en belastingbetaler!) óók.

  Nou dacht hut niet. Die Amerikaanse rotzooi hebben we helemaal niet nodig, ordinair luxe producten

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.