Kabinet blijft bij privaat vuurwerkbezit: ‘We laten dit niet door een kleine groep raddraaiers afpakken.’

De afgelopen jaren zijn er tijdens Oud en Nieuw door een kleine groep, wat wij in Rotterdam noemen ‘teringlijers’, buurten geterroriseerd met vuurwerk. Oproerkraaiers die vuurwerk gebruiken als een soort oorlogswapens of als middel om de hiërarchie binnen de groep te bepalen. Dit zorgde ervoor dat er werd gesproken over een algemeen verbod voor privaat vuurwerkbezit. Er was zelfs sprake van een wetsvoorstel dat nog dit jaar ingediend zou worden door het Kabinet. 

In een persconferentie presenteerde de vice-premier, Hugo de Jonge, juist een andere visie. Er zal geen verbod komen. Sterker nog, geen enkele strike grens met betrekking tot vuurwerkbezit.

‘Als de grote meerderheid van de bevolking op een leuke manier een feestelijke traditiein stand wil houden, laten we dat niet door een kleine groep raddraaiers afpakken.’ Dat is in een christen-democratische partij net zo’n instinctieve gevolgtrekking als ‘werk moet lonen’ bij de liberalen.

Alle andere aanbevelingen van de OVV – zoals het aanpakken van illegaal vuurwerk, het controleren van postpakketjes met illegale vuurpijlen en het verplicht bijleveren van veiligheidsbrillen – neemt het kabinet over; alleen het verbod op vuurwerk komt er niet. Wat doet het kabinet als er in de Nieuwjaarsnacht 2019 toch weer doden en gewonden vallen? ‘Laten we eerst nu eens deze maatregelen afwachten,’ zegt De Jonge.

Het Kabinet lijkt vooral in te zetten op preventie en bestrijding van overlast en oproerkraaiers en wordt het vuurwerkbezit door gewone gezinnen en law-abiding-citizens gewoon getolereerd. Zo zien we het graag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Ernst Quispel

  Jammer dat het Kabinet deze keer nog niet durfde door te pakken. Dat zal de komende jaren overigens zonder twijfel gebeuren.

  1. Koos sssss

   Dan moet je ook alle migranten (incl. ex gastarbeiders) in Westerbork opvangen. Immers; een klein deel zorgt voor overlast, de hele maatschappij wordt daarvoor gestraft.

   De overlast van vuurwerk valt in het niet bij de overlast van migranten.

   Een wat doortastende optreden van de politie (in beide situaties) zou heilzamer zijn, maar dat is helaas onbespreekbaar.

 2. cmsuijkerbuijk

  Verbieden heeft geen enkele zin. Diegene die eraan wil komen kan zó in België het hele jaar door zijn inkopen doen, zonder enige belemmering. En door te verbieden, haal je juist de gevaarlijke soorten vuurwerk binnen.
  Waar ik wel voor ben is om, per dorp of wijk een afgebakend terrein aan te wijzen, waar men zijn vuurwerk af kan steken. Uiteraard voorzien van veiligheidsmaatregelen (Te betalen door de vuurwerkafstekers naturlijk).

  1. Ernst Quispel

   Een vuurwerkverbod is uitstekend te handhaven. Het enige dat de veldwachters moeten doen is op de knal en de vuurpijl af te gaan en je hebt dan per definitie een domme lul met illegaal vuurwerk te pakken.

   Vuurwerk afsteken wordt na een verbod een zeer riskante aangelegenheid. Bovendien heb je automatisch het legale vuurwerk uitgesloten waarmee nog steeds de meeste ongelukken gebeuren.

   1. lugar

    “domme lul”

    🙂

    1. swetsnek

     veldwachters hahahaha

     1. lugar

      Uit de tijd van “Toen was gelul nog heel gewoon”

 3. J.C.

  Wat is het nut van dat peperdure rapport?

  Rutte III geeft als argument: je kan een grote groep niet de dupe laten worden door het gedrag van een kleine groep, ofwel de goeden moeten niet onder de kwaden lijden.

  Geldt natuurlijk ook voor de sleepwet……………

 4. Two Ravens Black Kettle

  In Canada is er ook vuurwerk.

  De ‘Trumpiaan’ en ‘populist’ Doug Ford heeft verpletterend gewonnen in Ontario.
  De heersende liberal regressive kliek van Trudeau zijn weggevaagd.
  En dan bedoel ik ook echt weggevaagd !!
  Ze hebben nog maar 7 van de 125 zetels over wat in Canada een doodvonnis betekent (bij het behalen van <10 zetels wordt je niet langer als partij erkend (geen financiering, geen spreekrecht et cetera)

  De Ontarianen hebben de streep getrokken.
  Tot hier en niet verder met het gif genaamd de Identity Politics
  Er is totale paniek uitgebroken in links fascistische kamp van Trudeau, het Orwelliaans monster dat Canada in een rap tempo naar 1984 aan het dirigeren is.

  Het is ook een diep donkere dag voor de NLse Identity Politics fascisten in Nederland zoals Rutte, Ascher, Gertjan Seegers die SP dame en bovenal Klaver en Pechtold.

  Canada heeft de weg uit het moeras gevonden
  Ook Canada gaat de strijd aan met de regressive Left
  Net als de Visigrad landen, Oostenrijk, Slovenië, Italia en Denemarken.

  Het Elecoraal VeeGrasland Nederland is verloren, verraden door deze generatie maar ik ben ontzettend blij dat de Canadezen nog niet op hun rug liggen.
  Het Grotesk Sociaal Experiment lijkt daar ten einde te lopen.
  Vuurwerk in Canada !!!
  Woont veel familie van mij, kom er graag
  Hup, hup Canada !!!!

  Misschien iets voor Tim of Michael ?

  En niet te vergeten. Proficiat aan de bekendste Canadees ter wereld; Jordan Peterson. De totalitaire taal/genderneutraliteits fascisten hebben een uppercut gekregen die ze per direct in de knockout-fase hebben doen belanden.

  Ook een vette opsteker voor The Donald bij de G7 Meeting wanneer hij met Het Tandeloos Castraat Trudeau moet 'onderhandelen'

  1. Top

   Hartelijk dank voor deze bijdrage! hier in Ierland is de nieuwsgaring wat trager. Ik ga het gelijk opzoeken.

 5. NoDoubt

  Door dit standpunt van de politiek, wordt de politie en ambulance niet beschermd, draaien ziekenhuizen overuren en wordt de samenleving nodeloos op extra kosten gejaagd, ziektekosten gaan niet omlaag. Dan hebben we het voortdurend over luchtvervuiling maar is zeker opeens niet belangrijk, naast het leed van het knallen voor huisdieren en vogels, eenden etc . Minder mensen willen daardoor bij politie, ambulance of in ziekenhuizen waar de druk al enorm groot is door burnout. Zeker nu het aantal banen wat aantrekt, willen minder mensen daar werken. Dat moet dus allemaal wijken voor wat knalwerk. Als ze dan toch willen, laat het dan de gemeente het regelen. Doen ze ook als steden in Parijs.

 6. AS210854

  Bij de zwarte pieten affaire durven ze geen uitspraak te doen. Stelletje farizeeërs.

 7. Babaji538

  U zegt het.
  Petra Hermans

 8. Frits Jansen

  Heel simpel: ze moeten knalvuurwerk verbieden.
  Maar de Chinezen die zulk vuurwerk maken hebben de hele wereld onder de knoet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.