Leefbaar Rotterdam weggedrukt: VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP nu aan zet

Welgeteld zes partijen gaan de gesprekken aan in Rotterdam. Leefbaar Rotterdam is buiten de gesprekken geplaatst, omdat D66, GroenLinks en de PvdA niet met de VVD én Leefbaar wilden samengaan. Een coalitie van vier partijen is dus van de baan. Nu gaan de formatiegesprekken toch door, maar dan met zes partijen: VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP. Een meerderheid van maar één zetel, dat is nogal wat.

De zes partijen zullen gesprekken starten over het vormen van een nieuw college. De partijen hebben gezamenlijk 23 zetels, de kleinst mogelijke meerderheid in de gemeenteraad van 45 zetels.

Dinsdag ronden de informateurs hun opdracht af met dit eindadvies en met de aanbieding van het raamwerk. Een nog aan te stellen formateur zal de gesprekken gaan leiden.

 

De kleinst mogelijk meerderheid en dan ook nog eens met zes partijen. Er hoeft er dus maar ééntje op te stappen en over te lopen naar een andere partij en het is gewoon klaar. Zo zie je maar dat politieke pietluttigheden er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat er de meest instabiele coalitie mogelijk kan worden opgezet. Ongekend, echt waar. Ik kan hier natuurlijk nu gaan zeggen dat dit college met deze samenstelling de komende jaren het niet gaat uitzitten, maar dat zal weer ‘stating the obvious’ zijn.

Daarnaast zal dit een dramatisch effect hebben op de volgende verkiezingen. Dat komt, omdat veel linkse kiezers dan naar NIDA, DENK of SP zullen gaan, of wie weet alleen DENK als die partijen echt samensmelten. Leefbaar Rotterdam zal er vast ook zetels door kunnen winnen, of de PVV, maar het is in elk geval duidelijk dat de polarisering door deze coalitie alleen maar sterker wordt.

Welke partij kan zich nu ook echt gaan profileren in deze coalitie? Is effectief profileren überhaupt wel toegestaan met een meerderheid van maar één zetel? Dit gaat nog veel problemen veroorzaken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Viertel

  Valt vies tegen van CU/SGP, dat zij met de atheïsten van D66 en GroenLinks in 1 coalitie stappen. Maar als het op baantjes aankomt, zijn de fijne christenen net zo opportunistisch als de linkse seculieren.

  1. lugar

   @Viertel: Macht en christendom, politiek en de Bijbel, het blijft lastig te combineren. D66 en CU zouden elkaar uit moeten sluiten op basis van hun uitgangspunten. Probleem is echter dat ze liever zichzelf verraden dan dat ze zaken doen met Leefbaar, of zoals in de Tweede Kamer, met de PVV. Weet je ook weer dat een stem op zo’n partij een stem is op de oude politiek en natuurlijk de VVD.

   1. Viertel

    Mee eens, lugar. Van de CU had ik niets anders verwacht. In Utrecht zit de CU (met 1 zetel) in een coalitie met D66 en GroenLinks, die beiden 3 zetels hebben. De volgelingen van Gert Segers verkopen hun ziel aan de duivel zonder zelfs maar met de ogen te knipperen.
    In Rotterdam vormt CU echter een combi met de SGP. En die laatste partij schat ik qua principes een stuk hoger in. Daarom valt het ook zo tegen dat zij in dit seculiere college zijn gestapt.

    1. lugar

     @Viertel: Zelfs de SGP, inderdaad.

 2. denk eens na

  Een partij kartel bestaat niet .

 3. lugar

  Niets nieuws onder de zon, een kopie van het Haagse. Daar wordt de PVV weggedrukt.
  De stuiptrekkende oude elite heeft ook in R-dam álles uit de kast gehaald om het volk buiten te sluiten. Ik hoop op echte democratie en dat het volk regeert.

  1. Blue monday

   huh, die splinterpartij in Den Haag en weggedrukt?
   Welk mandaat heeft de PVV van de kiezer in Den Haag gekregen eigenlijk?
   1 of 2 zeteltjes…een enorme afgang!

   In Den Haag is gekozen voor de Mos, de in tegenstelling tot ALLE PVV-afdelingen wel verantwoordelijkheid krijgt.
   Geert zit met zijn politieke prutsclub op dood spoor, zie de successen van de Mos.

  2. JanKlaasen

   Vind ik ook, terug naar de tijd van de gebroeders de Wit. Toen had het volk tenminste nog wat te vertellen!

 4. Ernst Quispel

  Goed dat Leefbaar aan de kant wordt gezet.

  1. JubbeFeenstra

   Deze opmerking had niemand zien aankomen.

  2. Paaldanseres

   Tjeetje… Quispel… heb je deze tegel helemaal zelf bedacht?

  3. Viertel

   Hondje Ernst kwispelt weer eens met zijn staartje…

   1. meijer61200

    Op zich niet erg, maar de hopen stront die hij achterlaat, dat is hét probleem.

  4. Top

   Blablabla! Blaaskaak/pisvlek en eenzame armoedzaaier.

  5. lugar

   @Ernst: Natuurlijk, maar dat is geen verrassing. Nu jij nog. En Doe Gerard Boerma de groeten.

   🙂

   1. Ernst Quispel

    Sjun dacht het ook.

    🙂

    1. lugar

     Harder wrijven Gerard.

     🙂

  6. Blue monday

   Niet goed Q, maar zo dom dat ze de VVD hebben uitgenodigd….

   Je moet natuurlijk wel de koppen tellen voordat je zo’n keuze maakt.
   Niet anders dan amateuristisch gepruts.

 5. Bloem

  Het is zoals het is, de kiezer krijgt wat hij verdient. Een stem op VVD is niet langer een stem op een rechts of liberaal beleid, een stem op CDA, SGP of ChristenUnie leidt in dit geval niet tot meer christelijke waarden in de politiek. Rotterdam, heel veel succes de komende tijd en niet jammeren.

  1. Guus Geluk

   Toch slaagt de VVD er keer op keer in een verkiezingsoverwinning te boeken. Als de VVD écht zo links is als men hier beweert, moet de VVD-achterban fors naar links zijn opgeschoven.

   1. lugar

    @Guus: Ik denk niet dat de VVD daarin slaagt. Ik denk veeleer dat de gemiddelde kiezer het bestuur/ de regering krijgt die ze verdient omdat men wellicht onverschillig is. Veel stemvee lijkt op schapen, die doen meestal allemaal hetzelfde. Er zijn er maar weinig die hun kop boven de kudde uitsteken om te kijken of we nog steeds de goede kant opgaan.

    1. Guus Geluk

     Ik zou eerder zeggen dat men het goede bestuur niet naar huis wil sturen.

     1. Bloem

      Beste heer Geluk, In dit geval is er een partij naar huis gestuurd die de stad goed heeft bestuurd. De VVD gaat hier een coalitie aan met partijen links van het spectrum. De VVD-stemmer is, vermoed ik, niet linkser geworden, doch ook niet rechtser. Desalniettemin krijgt de VVD stemmer nu een links georiënteerd bestuur. Desondanks blijf ik bij mijn mening, de burger krijgt datgene waarvoor gekozen is en moet de komende jaren niet jammeren.

 6. meijer61200

  De laatste stuiptrekkingen van links! Onder leiding van de mede demoniseerder van Fortuyn, u weet wel, de linkse luller en rechtse vuller Paultje Rosenmuller heeft Rotterdam een nieuw bestuur. En wat voor een….. Dat gaat lachen worden daar!!Zo rolt de democratie in Nederland met dank aan het uitschot op links.

 7. Pindas

  POLIKLIEK ten voeten uit!1 GROTE crimiserie daar in Rotterdam!Hoezo “democratie”???Christelijk???Atheist???Poliklieknisch maakt het allemaal geen FOK uit!Ziehier het smerigste spel ter wereld de “POLIKLIEK”!

 8. Blue monday

  Het probleem is dat Leefbaar samen met de VVD een rechts beleid tot uitvoer komt, waar de oer-Rotterdamse Leefbaar-stemmer niet op zit te wachten.

  Leefbaar heeft het wat dat betreft aan zichzelf te danken en de VVD heeft het weer heel
  glad gespeeld.

  Dom, Leefbaar had natuurlijk de SP of desnoods het CDA moeten benaderen.
  Rotterdammers willen mouwen opstropen en je kan zeggen wat je wil, ik haat de SP, daar zijn ze wel toe in stat!

 9. Diederik van Walsum

  En nu maar geduldig wachten op een volksopstand onder de Rotterdammers , of misschien wel een burgeroorlog in…… jawel : Rotterdam!

  I hope so!

  1. Ritter

   Diederik van Walsum

   De linkse partijen in Rotterdam hebben al laten zien dat ze liever met de streng islamitische partijen in Rotterdam samenwerken dan met Leefbaar Rotterdam.

   En door de demografische veranderingen in Rotterdam ( via illegale migratie (onder het mom van “vluchteling”) en via geboorte) vormen moslims een steeds grotere groep in Rotterdam.

   Over 20 jaar is de autochtone Rotterdam ver in de minderheid in zijn eigen stad. En dit beeld zullen we in veel grote steden in Noord/West Europa zien. Want de massale migratie vanuit de islamitische landen gaat gewoon door.
   ———-
   Fusie DENK en NIDA kan tweede partij Rotterdam opleveren
   https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/06/fusie-denk-en-nida-kan-tweede-partij-rotterdam-opleveren-620706/

   1. Blue monday

    Leefbaar koos voor de VVD en wil niet samenwerken met links.

    Hadden ze leren tellen, had Leefbaar zich niet zo star moeten opstellen.

    1. Ritter

     Blue monday

     Kennelijk bent u niet op de hoogte van de gang van zaken.

     Leefbaar heeft juist concessies gedaan en was bereid met de linkse partijen te praten.

     Maar links wil onder geen beding praten met Leefbaar.

 10. Ritter

  Het is typisch dat de linkse partijen ,die hun mond vol hebben van “inclusie”, vaak andere partijen uitsluiten.

  Nu gaan de verliezers van de verkiezingen proberen een coalitie te vormen met uitsluiting van verreweg de grootste partij in Rotterdam. Niet bepaald democratisch.
  ———-
  Verbijstering na uitsluiting grootste partij Leefbaar
  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/06/620789-620789/

  1. lugar

   @Ritter: Het zou ook zomaar eens kunnen zijn dat dit niet gaat werken. Gelukkig voor de demofoben is de Marokkaanse burgemeester wel van linksaf.

   1. lugar

    @Ritter: Een Marokkaanse islamitische burgemeester die zichzelf een salafist en jihadist noemt. Niet handig want jihad wordt gezien als de heilige oorlog van de islamieten.

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/-jihadist-aboutaleb-wil-salafisme-de-wind-uit-de-zeilen-nemen~be23602f/

 11. Two Ravens Black Kettle

  SGP is eigenlijk ook maar een Judas partij.
  Altijd bereidt om de democratie de nek om te draaien.
  Ook de SGP gaat vol voor de islamisering van Nederland.
  En maar zilverlingen tellen samen met de islam unie van Gert-Jan Seegers

  1. meijer61200

   Zo rolllen de zich gristen noemende hypocrieten. De here Jezus draait zich om onder zijn steen en weende bittere tranen.

 12. Robert Leiden

  Het bekende huiliehuilie dat zo bekend is van de PVV.
  Men is de grootste partij in R’dam met 21% van de stemmen.
  Maar daarmee heeft men nog geen meerderheid.
  79% heeft willens en wetens niet op Leefbaar gestemd.
  De huidige gang van zaken komt weerspiegeld dan ook de wens van 4/5e deel van de stemmers van R’dam.

 13. Guus Geluk

  Goed dat de CU aan tafel zit: wie weet wat zij nog voor elkaar kan krijgen.

  Tegelijkertijd kleinzerig van de PvdA niet met Leefbaar Rotterdam te willen samenwerken. LR heeft laten zien in staat te zijn tot besturen. Dat denkbeelden tegengesteld zijn kan in compromispolitiek geen beletsel zijn.

  1. sjun

   DE CU is gewoon een gereformeerde PvdA/D66 met gereformeerde zondagse rituelen en de nadruk op de ideologie van de PvdA/D66. Degenen die de geesten onderscheiden analoog aan het advies aan Timoteüs verlenen hun politieke mandaat anders.

   1. Ernst Quispel

    Waarden als gelijkwaardigheid, solidariteit en tolerantie sluiten inderdaad aan op de boodschap van Jezus Christus.

 14. Duckday

  Macht Hoogmoed Waanzin niemand grijpt in Waarom komen de kiezers niet in opstand
  We hebben het gezien met de PVV dan komt de zg naamde MEDIA met bagger naar buiten

 15. poldi

  In feite gebeurt er nu op gemeentelijk niveau hetzelfde wat vorig jaar landelijk is gebeurd.
  De tweede grote partij werd buitengesloten en zo werd er alsnog een kabinet in elkaar geflanst. Ik hoopte op een kort bestaan, maar die hoop is ijdel gebleken.
  Nu gaan er zes partijen samenwerken in Rotterdam en zullen zeker van NIDA de nodige steun verkrijgen. Uiteindelijk zijn 23 zetels maar een zeer nipte meerderheid. Het zal daar net zo gaan als het landelijk gaat. Met een zeer kleine meerderheid alles doordrukken wat er door te drukken valt. Partijen die verlies hebben geleden, zoals D66 en niet te vergeten de PvdA mogen alsnog de scepter zwaaien. Om te janken is het. Wat gaan we nog meer beleven? Ik houd mijn hart vast.

 16. garriet60

  ook daar is de samenwerking ver te zoeken !!
  is het niet zo dat de partij met de meeste zetels het daar eigenlijk voor het zeggen heeft ! en dat een / de partijen invidueel moeten regeren ! en niet bij mekaar in het holletje moeten mogen kruipen ! de partijen behoren los ??? van mekaar wat te behappen hebben en samen ! een stad of dorp besturen maar niet de ene partij weg stemmen .dan zou ik zoiets hebben wij mede stemmers worden niet ge acxepteerd als zijnde geborenen van nederland hierop wil ik ?? dat er nieuwe verkiezingen zouden moeten ? gelden ! en ook voor de regerings partijen !!

 17. Baron von Munchhausen

  Opvallend:
  allemaal “oude”partijen.
  Dus toch…….Kartel……..?

 18. sjun

  Dat wordt prijsschieten tijdens de raadsvergaderingen. Waarschijnlijk kan er binnen vier jaar alweer politiek afgerekend worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.