Maurice de Hond peilt: Forum voor Democratie tweede partij van het land, PVV in de plus

Geen categoriejun 03 2018, 10:00
Van de vier grootste partijen staan drie bekend als "rechts."
Het is zondag dus vaste lezers weten wat dat betekent: een nieuwe peiling van Maurice de Hond. Hoewel er deze keer niet veel verschuivingen zijn verandert er wel iets: GroenLinks verliest namelijk een virtuele zetel waardoor die partij nu gedeeld tweede is met Forum voor Democratie. Want ja, Thierry Baudet en Theo Hiddema blijven 'gewoon' op 16 zetels staan:
peiling de hond
De VVD blijft dus ruim aan de leiding met 26 zetels. In het verleden was dat niet eens bijna genoeg geweest om de grootste partij van het land te zijn, maar tegenwoordig wel. Het electoraat is immers totaal versplinterd. Iedereen hoort nu bij zijn eigen splinterpartij met specifieke interesses, belangen, overtuigingen en cultuur.
Hoewel de PVV nog altijd op verlies staat ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen kan Geert Wilders vandaag toch ietwat tevreden zijn. Zijn partij staat namelijk in het groen: één virtuele zetel erbij, van 13 naar 14. Misschien dat hij zich op FVD kan richten; het verschil tussen beide partijen is maar twee magere zetels.
Virtueel is de VVD nu de grootste partij van het land. FVD en GroenLinks zijn gedeeld tweede. En de PVV is virtueel de vierde partij. Dit betekent dat drie van de vier virtueel grootste partijen bekend staan en gezien worden als rechts. Of dat terecht is laat ik maar even buiten beschouwing, het gaat erom wat de gemiddelde Nederlander denkt.
Links is onderhand dus een bedreigde minderheid aan het worden. Dat is dan toch goed nieuws op deze mooie zondag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten