Nationalistische woede in Griekenland over mogelijke naamsverandering van Macedonië

In Griekenland zijn tienduizenden burgers de straat op gegaan om te protesteren tegen een mogelijke naamsverandering van Macedonië, het land ten noorden van Griekenland. Sinds begin jaren 90′ is er al bonje tussen de Grieken en de Macedoniërs, aangezien Griekenland zelf een regio heeft die ‘Macedonië’ heet. De Republiek Macedonië noemde zichzelf zo na de afscheiding van Joegoslavië en er zou nu gesproken zijn van ‘Noord-Macedonië’.

Deze mogelijkheid ontlokt in Griekenland sterke nationalistische woede, waarin gewezen wordt naar de mythes van Griekenland en de geschiedenis van de Griekse Macedoniërs. Het is niet simpel een naam voor deze mensen, maar een respectloze uitlokking waarin de Griekse geschiedenis belachelijk wordt gemaakt.

“Er is maar één Macedonië en dat ligt in Griekenland, waar koning Philippus en Alexander de Grote zijn geboren”, zei één van de sprekers in Pella, een stad in de Griekse regio Centraal-Macedonië.

Hij zei dat Grieken nooit zullen accepteren dat een ander land de naam Macedonië draagt.

Griekenland kampt al heel lang met een economische crisis en met de vluchtelingencrisis die er bovenop kwam, zijn steeds meer burgers nationalistischer geworden. Het is nu zelfs zo erg geworden dat de neo-nazistische ‘Gouden Dageraad’ in het Griekse parlement zit. Natuurlijk is voor een groot deel dit protest geen symptoom van extreem-rechtse sympathieën. Ik wil aangeven dat dit soort culturele uitingen en volkswoede een uiting is van een combinatie van factoren, zoals de crisis en armoede. Op dit soort momenten wordt er dan teruggegrepen naar non-materiële kwesties, zoals volksidentiteit en nationale geschiedenis. Voor zingeving en een persoonlijke bestemming.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Bloem

  Onder het Macedonische rijk waar de Grieken nu over spreken, viel destijds zo een beetje de hele regio. Bij zijn dood op 32 jarige leeftijd had hij inmiddels het grootste rijk van de Klassieke oudheid gecreëerd. Misschien een idee om Noord Macedonië gewoon weer bij het Zuiden te voegen, zoals het eigenlijk gewoon hoort.

  1. Frits Jansen

   Ik heb het even nagezocht. Dacht dat de republiek Macedonië (het noorden dus) islamitisch was, maar dat blijkt niet waar: maar 1/3 van de bevolking is moslim. Waarschijnlijk vooral etnische Albanezen, die een kwart van de bevolking uitmaken.

   Boeiende vraag is of het “herenigde” Griekenland lid mag worden/blijven van de EU. Ik vermoed dat de Noord-Macedoniërs die verkwistende Grieken liever kwijt dan rijk zijn.

  2. Frits Jansen

   Verlangt u terug naar het Ottomaanse rijk? betreurt u het dat dit ruim een eeuw geleden instortte?

 2. Babaji538

  De VN is goed bezig.
  We weten dat allemaal, al jaren.

  Petra Hermans

 3. Frits Jansen

  Die Grieken maken school. Uit België komen nu verontwaardigde geluiden dat Nederland een provincie “Noord-Brabant” heeft, terwijl Brabant toch eigenlijk een deel van België is – net zoals Macedonië een deel van Griekenland is. Het Belgische volkslied heet nota bene de “Brabançonne”.
  Gelukkig is de Belgische “profeet” Verhofstadt nog steeds een overtuigd Europeaan, anders was het al lang oorlog geweest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.