ChristenUnie is de grote dwarsligger in het Kabinet: wil meer geld uitgeven

ChristenUnie is de grote dwarsligger in het Kabinet: wil meer geld uitgeven

De coalitie moet het nog een aantal jaar volhouden, maar sinds het begin vallen er al scheurtjes te ontdekken in de samenwerking. D66 wordt gemaand door de eigen leden om meer te doen met democratische vernieuwing, maar nu is de ChristenUnie aan de beurt. Je zou het niet verwachten van deze keurige partij, maar de kans is groot dat het tegen de regeringsplannen in zal gaan. Nota bene door de eigen leden.

Het kabinet komt met een nieuwe regeling voor werknemers met een arbeidsbeperking. De manier waarop dat werk wordt gesubsidieerd, gaat op de schop. Daarmee wil staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) uiteindelijk ook geld bezuinigen.

CU wil echter een stokje steken voor een pijnlijk effect van het plan. Leden van de partij dienen zaterdag op het partijcongres een motie in waarin staat dat werknemers met een arbeidsbeperking er onder deze nieuwe regeling niet financieel op achteruit mogen gaan. Het bestuur van de partij omarmt deze motie.

Net als de SGP is de ChristenUnie een partij die verantwoordelijkheid en politieke integriteit hoog in het vaandel heeft staan. Het is dus nogal nieuw dat de leden van de partij afstevenen op een directe confrontatie tussen de partij en de coalitiepartijen. Voor wat hoort wat, is een belangrijke credo in de politiek. Dus als de ChristenUnie in de Tweede Kamer dit gaat doorzetten, dan zullen ze uiteindelijk ook iets moeten inleveren.

De leden van de ChristenUnie moeten dan ook niet gek staan opkijken als er ingeleverd wordt op 'ethische zaken', zoals euthanasie. Natuurlijk, het CDA neemt ook nog deel aan de coalitie, maar als midden in het proces er iets veranderd moet worden aan het coalitieakkoord, dan zal de ChristenUnie politiek pijn moeten lijden. Hoe veel is het de leden van de partij waard? Dat is een vraag die ze zelf moeten beantwoorden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties