‘Overheid heeft rechter misleid bij onderzoek vuurwerkramp’

Forse beschuldigingen zo op de woensdagmiddag! Op basis van een onderzoek zou blijken dat de overheid de rechter moedwillig heeft misleid bij het proces van de vuurwerkramp. Zo meldt RTV Oost.

De onderzoeksgroep onder leiding van Paul van Buitenen, voormalig klokkenluider, presenteerden hun bevindingen vanmiddag in de Tweede Kamer. Van Buitenen stuurt aan op een parlementaire enquêtecommissie die verder onderzoek moet gaan doen naar de ramp. SP, SGP en 50PLUS zeggen zich in te zullen gaan spannen voor een vervolgonderzoek.

Rudi Bakker was een van de twee directeuren van vuurwerkbedrijf SE Fireworks en draaide in 2013 de bak in wegens dood door schuld. Hij dient nu een herzieningsverzoek in bij de Hoge Raad.

Wat is er nou eigenlijk aan de hand?
Er blijkt flink wat mis te zijn gegaan met het functioneren van het Openbaar Ministerie, de politie en de brandweer tijdens en na de ramp. De brandweer zou in strijd met de regels de brand hebben proberen te blussen. Hierdoor zou het kunnen zijn gebeurd dat de brand juist een massa-explosie is geworden in plaats van een opzichzelfstaande brand. Daarnaast blijkt dat er helemaal niet te veel en te zwaar vuurwerk opgeslagen lag maar sjoemelde de overheid juist met definities van wat nu ‘te zwaar’ en ‘te veel’ was. Als laatste zou de rijksrecherche bewust verklaringen uit het onderzoek hebben gelaten.

Als dit waar is, en het lijkt gewicht te hebben, dan zou dit betekenen dat de vuurwerkramp door overheidshandelen is veroorzaakt, in plaats van door louche praktijken vanuit het vuurwerkbedrijf zelf. “Als maar de helft waar is wat Van Buitenen schrijft, is het de moeite waard om er stevig mee aan de slag te gaan”, zei Van der Staaij (SGP).


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ni28

  Wij zijn van de overheid en wij willen u helpen. Als je dit hoort, vertrouw het niet blind.

  1. lugar

   Ik heb tot nu toe geen enkele reden om de overheid te vertrouwen.

 2. lugar

  Helaas geldt de wet, althans de consequentie van de wet, niet voor de overheid.

 3. Pedrito

  Raar hé. Ik heb vanaf het begin van deze kwestie mijn twijfels gehad bij de rol van de overheid in deze kwestie. Zeker gemeentelijke overheden en het daarmee samenhangend bestuursapparaat functioneert in Nederland op basis van leugen en bedrog !

 4. Koos sssss

  Met Satudarah als overheid zouden we beter af zijn. Niet dat je van die club veel goeds te verwachten hebt, maar het leger ambtenaren is nog veel slechter.

 5. Pindas

  Standaard gedrag al JAAAAAARRRREEEENNNN!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.