Rebellen Zuid-Syrië gaan voor vrede

Geen categoriejun 30 2018, 12:00
Bashar al-Assad met zijn Syrische leger, gesteund door Iran en natuurlijk Rusland, lijkt een van zijn laatste overwinningen te hebben geboekt die nodig is voor een terugkeer van de stabiliteit in het land. Rebellen zijn in gesprek gegaan over vredesonderhandelingen. Dat meldt het AD.
Daraa, een gebied in Zuid-Syrië, is een van de laatste conflictgebieden waar Assad de controle nog niet terug heeft gewonnen. Het Vrije Syrische Leger heeft er een van z'n laatste bolwerken. Dit was dan ook de reden voor Assad om, samen met Rusland, een groot offensief te starten in die regio.
Dit lijkt zijn vruchten af te hebben geworpen. Assad heeft er flink huisgehouden en het Vrije Syrische Leger vind het mooi geweest. uit verschillende bronnen blijkt dat hoge officieren van het Vrije Syrische Leger in gesprek zijn met Russische functionarissen met als doel een staakt-het-vuren in werking te stellen. De volgende stap is, naar verluid, vrede. Een staakt-het-vuren an sich heeft namelijk alleen als doel voor beide partijen om 'op adem' te komen. Dit bericht betekent dus feitelijk dat Assad in Daraa aan de winnende hand is en zijn tegenstanders een zo goed mogelijke deal willen sluiten voor ze worden overrompeld.
Afhankelijk van hoe Assad hiermee omgaat valt er een blik te werpen op de verstandhoudingen tussen beide partijen. Als Assad alle onderhandelingen van tafel wijst dan gaat hij voor de totale overwinning en absolute vernietiging van zijn tegenstanders. Kiest hij ervoor om in gesprek te gaan en, in feite, mededogen te tonen, dan komt hij daar diplomatiek gezien beter door uit de verf. Voor de historici onder ons lijkt het een beetje op de Slag om Duinkerke (1940) waar Hitler de Britten een tijdje in onzekerheid liet over een mogelijke genadeklap of een evacuatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten