Rebellen Zuid-Syrië gaan voor vrede

Bashar al-Assad met zijn Syrische leger, gesteund door Iran en natuurlijk Rusland, lijkt een van zijn laatste overwinningen te hebben geboekt die nodig is voor een terugkeer van de stabiliteit in het land. Rebellen zijn in gesprek gegaan over vredesonderhandelingen. Dat meldt het AD.

Daraa, een gebied in Zuid-Syrië, is een van de laatste conflictgebieden waar Assad de controle nog niet terug heeft gewonnen. Het Vrije Syrische Leger heeft er een van z’n laatste bolwerken. Dit was dan ook de reden voor Assad om, samen met Rusland, een groot offensief te starten in die regio.

Dit lijkt zijn vruchten af te hebben geworpen. Assad heeft er flink huisgehouden en het Vrije Syrische Leger vind het mooi geweest. uit verschillende bronnen blijkt dat hoge officieren van het Vrije Syrische Leger in gesprek zijn met Russische functionarissen met als doel een staakt-het-vuren in werking te stellen. De volgende stap is, naar verluid, vrede. Een staakt-het-vuren an sich heeft namelijk alleen als doel voor beide partijen om ‘op adem’ te komen. Dit bericht betekent dus feitelijk dat Assad in Daraa aan de winnende hand is en zijn tegenstanders een zo goed mogelijke deal willen sluiten voor ze worden overrompeld.

Afhankelijk van hoe Assad hiermee omgaat valt er een blik te werpen op de verstandhoudingen tussen beide partijen. Als Assad alle onderhandelingen van tafel wijst dan gaat hij voor de totale overwinning en absolute vernietiging van zijn tegenstanders. Kiest hij ervoor om in gesprek te gaan en, in feite, mededogen te tonen, dan komt hij daar diplomatiek gezien beter door uit de verf. Voor de historici onder ons lijkt het een beetje op de Slag om Duinkerke (1940) waar Hitler de Britten een tijdje in onzekerheid liet over een mogelijke genadeklap of een evacuatie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Ritter

  Nu de rust in het land is teruggekeerd kunnen de asielzoekers uit Syrie (vooral de jonge mannen!) terug en hun land opbouwen.

  1. lugar

   Inderdaad, daar zal grote behoefte aan zijn. Al is het gratis geld in ons land natuurlijk ook verleidelijk.

  2. Rechtsaf

   @Ritter en dan Ritter! ja dan worden de kindertjes in de strijd gegooid om er vooral voor te zorgen dat men niet terug hoeft…hè

 2. Two Ravens Black Kettle

  Merci Poetin !
  Poetin is de reden waarom er überhaupt nog niet-soennieten in leven zijn in Syria.

  Nu alleen nog dat door de fascistische Turken en Qatari terroristenhol Idlib uitroken en de honderdduizenden vluchtelingen kunnen weer terug.

 3. Noppes

  Trump

 4. Ni28

  Was de islamitische lente maar nooit begonnen. Die heeft de wereld in tijd teruggebracht. In de hele Midden oosten nog meer ellende dan voorheen. Had het westen zich maar niet mee bemoeit met altijd de verkeerde keuzes hadden wij ook minder ellende gehad dan voorheen. Het westen moet haar democratie niet exporteren maar zien deze zelf te behouden. Moslim landen willen geen democratie, moslims hebben een harde hand nodig om in gareel te lopen.

  1. Steve Van der Vekens

   De aanslag op de WTC-torens was een val. Bush is er ingelopen.
   Want de dood van Bin Laden en de jarenlange bombardementen hebben een nieuwe verzetsbeweging gecreeerd: Isis.
   Ongeveer op dezelfde manier dat er nu in Europa extreemrechtse groeperingen ontstaan die moslims aanvallen.
   En zo gaat het door, maar Bin Laden heeft het startschot gegeven.

 5. Benedictus

  Zo, en nu weer opbouwen je land!

 6. Steve Van der Vekens

  Ik wil ook Poetin knuffelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.