Slachtoffers van Bataclan-aanslag klagen Franse overheid aan: ”Soldaten hadden eerder moeten ingrijpen”

Slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van de aanslag in Bataclan hebben de Franse staat aangeklaagd. Tijdens de aanslag mochten militairen niet ingrijpen en de nabestaanden en slachtoffers vinden dat ze eerder hadden moeten kunnen ingrijpen, dan waren er minder slachtoffers gevallen. De vraag is of dat ook daadwerkelijk zo zijn geweest, of dat ze de oplossing aan de verkeerde kant zoeken. 

De acht soldaten van Operatie Sentinel stonden buiten de club, gewapend met oorlogswapens, maar mochten van hogerhand niet ingrijpen toen terroristen de menigte in op vrijdag 13 november 2015 onder vuur nam. Toen de minder zwaar bewapende politie vervolgens vroeg om de wapens te mogen lenen, volgden de militairen de regels en kregen agenten daarom nul op rekest.

Het is niet de eerste keer dat de slachtoffers en nabestaanden hierover om opheldering vragen. Uit eerder onderzoek van de Franse autoriteiten bleek al dat de militairen zicht hadden op de terroristen in de club. Het is nooit duidelijk geworden waarom ze niet mochten handelen, meldt de krant.

Natuurlijk, de militairen hadden eerder moeten kunnen ingrijpen, al ligt het vaak ook complexer dan het lijkt. Ook moeten we ons afvragen of de nabestaanden en slachtoffers wel naar de Franse autoriteiten moeten kijken? Donald Trump had het over de mogelijkheid van vrijer wapenbezit en dat dat ook een positief effect had gehad op het verloop van de aanslag in Bataclan.

In Nederland is dat taboe om te beweren, of om er serieus over na te denken en het te bespreken. Maar het is in elk geval labiel om er niet goed over na te denken en het bij voorbaat af te serveren als ‘dom’. Het had een positief effect kunnen hebben en in deze wereld waarin gevaar steeds meer gedecentraliseerd wordt, moeten we onszelf serieus afvragen wat we kunnen doen om het risico te verkleinen. Vrijer wapenbezit is ook een serieuze oplossing waar we niet per se afwijzend tegenover moeten staan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. meijer61200

  Ze mochten niet op treden van de overheid. Dit in het kader van de broodnodige omvorming naar een islamitische staat, zoals bevolen door de moffin merkel. Liters bloed kleven aan die vieze klauwen van dat mormel. Daarom heeft in NL de VVD gisteren het plan besproken om alcohol vrij te geven in het hele land, zo hou je het gepeupel koest tenslotte…

 2. Stan D. Aart

  Er moeten dan wel veel paradigma’s veranderen in de maatschappij. Veel mensen kiezen ervoor geen wapen te dragen ook al is het legaal (zie bijv. de beruchte Orlando shooting). Ook gingen deze mensen naar een concert, dus dan moet de organisator wapens toestaan (een flesje water kan nu al een probleem zijn).

 3. Bloem

  Het hele verhaal neemt langzaam aan bizarre vormen aan.
  Mijnheer Macron heeft aardig wat uit te leggen lijkt mij.

  1. Henk-Jansen

   De heer Macron was niet eens president toen het gebeurde…

   1. sjun

    In die tijd had Frankrijk een socialistische president. Burgers doen er goed aan zichzelf te kunnen verdedigen en daarbij niet te schromen alle middelen in te zetten om terroristen uit te schalen. Van hun overheden moeten ze het immers nog steeds niet hebben.

    1. sjun

     Schakelen

  2. lugar

   Mijnheer Macron is toch ook gewoon eurofiel?

 4. Ritter

  De daders hadden “vrij spel” omdat er geen bewapende bewakers waren.

  Heden ten dage zijn die helaas nodig.

  Rijke mensen , veel politici, enzovoorts hebben vaak ook bewapende beveiligers. Waarom hebben “gewone” mensen dat niet?

  Of de regering moet toestaan dat burgers zichzelf en hun gezin verdedigen. Want bij dit soort incidenten is de politie vaak te laat.

  1. Koos sssss

   Met onze duurzaam disfunctionerende overheid is het niets meer dan een kwestie van tijd, dat ook gewone burgers zich gaan bewapenen. Of dat nou mag of niet.

   We hebben rondom Anne Faber gezien dat de overheid volkomen faalt in de bescherming van de bevolking. Een vrouw die in Hoorn werd aangerand heeft haar zaak zelf moeten oplossen, omdat de politie zelfs te lamlendig was om achteraf nog in actie te komen.

   Dan rest slechts nog een vakantiereis naar een Balkanland om wapens te kopen en er daar wat mee te oefenen.

   Of we krijgen ook hier een rechtse regering, die orde op zaken gaat stellen en de oorzaak van het probleem wegneemt.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Natuurlijk moeten ze naar de Franse en EUSSR autoriteit kijken.
  Zij hebben bloed aan hun klauwen
  Zij zitten tot aan hun slokdarm in het bloed rond te waden.

  Zij zouden de verantwoordelijken voor de islamitische terreur en omvolking voor een tribunaal moeten slepen.
  En als de Fransen dan weer ‘le school Louis gaan.
  Da’s aan de Fransen.

  De elite is bezig de Westerse cultuur en vrijheid in bloed te laten afzinken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.