Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) bang voor strenger grensplan van Duitse minister Seehofer

In Duitsland heeft Angela Merkel al bonje met de minister van Immigratie Seehofer, want die wil een plan uitvoeren aangaande het strenger maken van de grenscontroles. Merkel wil een Europese oplossing, maar Seehofer wil daar niet aan denken. Hij moet ook vooral rekening houden met lokale verkiezingen in Beieren, waar hij geen stemmen wil verliezen aan Alternative für Deutschland. In Nederland begint de politiek nu ook wel te zweten.

Staatssecretaris Harbers vraagt zich af hoe het verder moet als Seehofer het conflict wint en als hij inderdaad de grenzen verder wil sluiten. ,,Dat zou heel vervelend zijn. Want dan ben je ook klaar met Schengen”, zegt de staatssecretaris met een verwijzing naar het verdrag dat ervoor zorgt dat Europeanen vrij van het ene naar het andere Europese land kunnen reizen. ,,De enigen die daar last van hebben zijn forenzen, vakantiegangers en truckchauffeurs.”

Volgens Harbers komt iedereen er slechter uit, als het plan van Seehofer wordt uitgevoerd. Dat is natuurlijk onzinnig om te stellen, want er zitten juist wel voordelen aan het instellen van strengere grenscontroles. Dat die forenzen en vakantiegangers er last van hebben, tja, dat vind ik met betrekking tot immigratie en de veiligheid dan niet zo heel erg boeiend.

Er moet altijd een goede afweging gemaakt worden met betrekking tot beleid, wat zijn de voordelen en nadelen? Als we kijken naar dit onderwerp, dan is het heel erg politiek beladen, maar is er inhoudelijk zeker nog wel wat voor te zeggen. We moeten geen heilige huisjes creëren, want de context verandert altijd en de kennis over onderwerpen ontwikkelt zich ook. Kijk naar de context en de consequenties, ook al is het politiek beladen. Harbers is van dezelfde school als Merkel, want hij wil dit Europees regelen. Daarom valt er ook nog vraagtekens te zetten achter zijn mening aangaande dit onderwerp.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Ritter

  De meeste burgers in Noord/West Europa willen een einde aan de illegale massa migratie (die onder het mom van “vluchteling”) plaatsvind.

  Maar de politieke elite van veel Noord/Europese landen ( en hun vriendjes in de media!) willen daarvan niets weten. Die willen zelfs asielzoekers met het vliegtuig ophalen.

  Waarom luisteren die politici niet naar hun bevolking?

 2. Ritter

  De meeste asielzoekers zijn geen echte “vluchtelingen” die veiligheid zoeken maar illegale migranten die onder het mom van “vluchteling” naar Noord/West Europa migreren vanwege economische/financiële voordelen ( lees uitkeringen en dat soort dingen).

  Daarvoor maken ze (mis) gebruik van de asielprocedure.

  Ook de “vluchtelingen” die oorspronkelijk uit oorlogsgebied komen (zoals b.v. Syriërs) zijn illegale migranten omdat ze vanuit veilige gebieden in de regio ( b.v. Turkije, Libanon, enzovoorts) naar Noord/West Europa reizen vanwege ons sociaal stelsel.

  Behalve het financiële plaatje is er ook en sociaal/religieus plaatje. De meeste illegalen zijn moslims en die nemen hun religie mee naar Europa en houden daaraan vast. Ook de tweede en derde generatie.

  Als gevolg daarvan vind er een sluipend proces van islamisering plaats met zelfs de oprichting van islamitische partijen die ieder jaar sterker zullen worden.
  ——–
  Karskens: Vluchtelingenpolitiek grootste bedrog van de 21e eeuw

  De verslaggever bezocht zelf het land en hoorde van bronnen ter plaatse dat tussen de 40.000 en 80.000 Eritreërs elk jaar daar vakantie vierden. “Dat zijn niet allemaal vluchtelingen, maar overwegend wel”, aldus Karskens, die sprak van “Eritrea Asiel Holiday Tours”.

  “Het moment dat ze een Nederlands paspoort hebben gaan 9 op de 10 terug”, aldus de oorlogsverslaggever. De uitzonderingen worden gevormd door mensen die daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden van het regime in het land. “Die zijn te bang.”

  https://www.youtube.com/watch?v=DstSklx-p8s

 3. J.C.

  Grappig, de minister van Immigratie Seehofer van Duitsland, doet nu precies hetzelfde wat de VVD al jaren lang vlak voor de verkiezingen doet, namelijk een heel kritische houding tegen de aanwas van gelukszoekers suggereren. Maar onmiddellijk (met de principeloze flauwekulsmoes van coalitievorming en water bij de wijn en zo) na de verkiezingen weer heel eurofiel meegaan met D66 en de grenzen wijd open gooien. En nu Sehofer hetzelfde doet loopt het de VVD dun door de broek, lachen. Kan iemand tegen Mark Harbers vertellen, dat Mark Rutte na de speech in het EU parlement van afgelopen week volledig door de mand gevallen is. Mark Rutte was van meet af aan al zo eurofiel als maar zijn kan, maar deed in Nederland net alsof hij dat niet was. Een enge onbetrouwbare man dus. Maar hij heeft wel de integriteitsverklaring van de VVD getekend, net als de ex-voorzitter van de VVD Henri Keizer (je kunt niet een beetje integer zijn), net als Halbe Zijlstra (ik was in de datsja van Poetin), net als Wiebes (over welke memo heeft u het?), net als Ivo Opstelten (een minister liegt niet over zoekgeraakte bonnetjes), net als Teeven (een twijfelachtige deal met een crimineel), enz…….Goed hé van de VVD, zo’n integriteitsverklaring.

 4. DolleDries

  80% Italianen steunt beslissing Salvini om havens te sluiten
  Zo’n 80% van de Italianen steunt de beslissing van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) om de migrantenboot Aquarius uit de Italiaanse havens te weren. Dat moet blijken uit een analyse die de opiniepeiler Alessandro Amadori heeft uitgevoerd aan de hand van gegevens uit enquêtes van het Eumetra-Instituut en het Instituut voor internationale zaken.

 5. Ben Zine

  “Mark Harbers” is toch helemaal niet belangrijk ? Ik durf met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat Seehofer compleet schijt heeft aan wat een of andere staatssecretaris uit Nederland vindt. Afgezien daarvan, moeten we nog maar afwachten of Seehofer dit allemaal serieus meent, of dat hij slechts symboolpolitiek bedrijft met als doel de AfD klein te houden. Ik vertrouw Seehofer niet helemaal, hij is altijd zo’n onderdanig slaafje van Merkel geweest. En dat zou nu opeens veranderen ?

  1. palko

   @Ben Zine, het echte probleem van Horst Seehofer is dat hij enerzijds het gehijg van zijn Beierese CSU-achterban in zijn nek voelt, welke aandringt op krachtige maatregelen tegen de ongewenste instroom van migranten met een moslim achtergrond. En die zich anderzijds moet verweren tegen de toenemende populariteit van de AfD in Beieren. Die, en volkomen terecht, verlost wil worden van alle immigranten (lees: nepvluchtelingen) uit Afrika en Azië. Seehofer is niet te benijden. En Angela Merkel al helemaal niet met haar politiek van pappen en nathouden.

   1. Ben Zine

    Ik hoop dat Seehofer op zijn strepen blijft staan, en zo aanstuurt op zijn ontslag door Merkel. Dan zegt de CSU haar vertrouwen op, is de regeringscrisis een feit en is Merkel-4 een vroegtijdige dood gestorven. Vervolgens uiteraard nieuwe verkiezingen waar Alice Weidel van de AfD hoge ogen gaat gooien.

    1. palko

     @Ben Zine, ik help het van harte met je hopen. Het zou een zegen zijn voor Duitsland én Europa als Angela Merkel snel van het politieke toneel verdwijnt. En het ‘Wir schaffen es’ verstomt omdat de kreet op drijfzand bleek gebouwd.

     1. Hetzalwelweer

      Zal niet gebeuren Palko, Merkeltje zal aan de macht blijven, koste wat het kost, net als Macron en Rutte…..De EU mag niet kapot….mag nooit kapot..alleen weten ze het zelf nog niet

  2. bifbof

   Misschien moeten we gewoon uitkijken voor personen met de voornaam Mark , ik ga er over nadenken

 6. Troelstra

  Wie de massaimmigratie en Islamisering een halt toe geroepen wil zien moet geen VVD gaan stemmen, zoveel is duidelijk. De VVD is linksaf van het padje afgedwaald tot het bedenkelijke niveau van D’66 en GL. Dat zijn ze overigens al meer dan 20 jaar. De VVD herbergt alleen mog de erfzondaren van Dijkstal. De erfgenamen van Frits Bolkestein zijn allang al uit de VVD weggevlucht, o.a. naar de PVV.

 7. Guus Geluk

  Logisch: in het regeerakkoord kijkt Rutte III vooral naar de buitengrenzen van Europa.

  1. Stanly2000

   Ja natuurlijk Guus!

   1. Guus Geluk

    Stanly2000,

    Onduidelijk blijft hetgeen u me probeert te zeggen: bent u het met me eens of loopt u te trollen?

    1. Stanly2000

     Guus, ik zou niet durven om jou tegen te spreken als je het hebt over de grote staatsman en zijn kabinet. Nou tevreden?

     1. Guus Geluk

      Stanly2000,

      Ik hou wel van een beetje tegengas. Daarom zit ik hier en niet elders.

    2. bifbof

     Denk dat wij zwijgen zodat wat u zegt luider gehoord wordt .

 8. Ni28

  Ik moet even denken aan onze “staatsman” Rutte die net liefde aan de EU verklaard heeft e nu achter het plan van Seehofer zou komen te staan. Dat zou zijn open sollicitatie verknallen dus dan maar liever de kont van Merkel likken, dat geeft zekerheid voor zijn aanstaande baan. Dus gaat het Nederland opnemen tegen Seehofer die niets anders biedt dan redelijkheid en handhaving van de afspraken van Dublin. Streng aan de grens controleren, de enige wapen tegen islamisering. De domme hardkoppige tante Merkel wil gewoon weer iedereen binnenlaten en dan eventueel pas sorteren. Wij weten hoe het dan gaat want We are here kennen wij intussen ook al. Herhaling van 2015. Dit is de hoogste tijd dat Merkel aan de kant wordt gezet voordat Europa helemaal vernietigd wordt. Hopelijk zal Seehofer doorzetten voor een keer.

  1. Guus Geluk

   Ni28,

   Meent u dat alle ministers en staatssecretarissen aan de touwtjes van premier Rutte hangen?

   Die man heeft het maar druk.

 9. Ernst Quispel

  Harbers ziet in dat Seehofer op de keper beschouwd een nationalistische benadering voor het immigratievraagstuk kiest. Daarvan kan in elk geval gezegd worden dat ze niet effectief is. Het afsluiten van landsgrenzen (voor zover dat al mogelijk is) leidt slechts tot een verschuiving van de vluchtelingenstroom daarmee alleen maar tot grotere problemen en humanitaire ellende.
  Het leidt alleen maar tot positieve buikgevoelens van het electoraat in Duitsland. Daar heeft in dit geval alleen de CSU wat aan.

  1. sjun

   Jammer Ernst. Vooral de kinderen van de nu doorgeschoven rekeningen onderin elke Europese natiestaat hebben er wat aan om de inwijkelingelingenstroom die hun cumulerende problemen komen parkeren te stoppen. Niet enkel Seehofer maar al veel meer politici hebben dat begrepen. De tijdgeest lijkt nu voldoende gerijpt om hardhorende politici te gaan vervangen voordat zij kunnen doorgaan het volk te vervangen.

   1. Ernst Quispel

    De politiek van Seehofer geeft geen oplossing voor dit probleem. Het is niets meer dan populisme voor het eigen electoraat.

  2. Stanly2000

   Nee natuurlijk Guus!

 10. van Urk

  Vrije migratie had je ook tussen 1850 en 1914. Al die nieuwkomers werd tot 1914 weinig in de weg gelegd. De meeste landen hadden omstreeks 1860 paspoorten afgeschaft en grenzen werden nauwelijks gecontroleerd. Pas vanaf 1892 begon de Amerikaanse overheid met de controle van immigranten op Ellis Island. Bepaalde migranten vonden dus de deur gesloten. Het was vooral door de toenemende migratie dat landen uitgebreid aan grensbewaking deden. Ondanks dat ons land een open economie is en afhankelijk is van internationale handel en dus weinig baat heeft aan barrieres kreeg grensbewaking tussen de jaren twintig en zeventig meer betekenis in ons land door de toenemende migratie. Ook deze staatssecretaris moet net als zijn voorgangers eraan geloven dat het weer zaak wordt om grensbewaking weer in ere te stellen vanwege toenemende migratie.

  1. Ernst Quispel

   Ik ben wel een voorstander van versterkte grensbewaking, van Urk, maar die zou zich moeten richten op de Europese buitengrenzen. Het dichtgooien van nationale landsgrenzen leidt wel tot veel economische problemen maar biedt geen enkele oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk. Het is gewoon oliedom om te doen.

   1. van Urk

    Dat snap ik volkomen Ernst. Dus waar wacht de EU dan eigenlijk op met het echt dichtgooien van de buitengrenzen.

    1. Floris

     De EU is dat niet van plan. De EU is dus het probleem.

    2. Ernst Quispel

     Daar zijn ze wel mee bezig en er is ook heel veel bereikt.

 11. Ni28

  Een vraagje aan Harbers. Door wie bent u gekozen, door het Nederlandse volk of door de asielzoekers?

 12. Ni28

  Daar gaan wij weer, Seehofer heeft een bruine hemd gekregen. Seehofer vraagt iets heel redelijks, controle aan de grens en niet binnen in Duitsland. Die man ziet wat om hem heen gebeurd. Hopelijk blijkt ie sterk genoeg en volgt onze Rutte niet op. Grote bek, klein hartje, wat een staatsman.

 13. Ni28

  Beschermde buitengrenzen van Europa. Wanneer? In 2050? Hoe lang praten zij al niet over en er gebeurd niets. Dus regelt iedereen het zelf. Vrij logisch.

 14. Gerlos

  Grenzen sluiten want we hebben al genoeg vreemde snoeshanen in ONS LSND wonen waar echt niet gelukkig mee zijn.

  1. palko

   Als je van Hongarije naar Oostenrijk rijd, word je al enige tijd bij de grensovergang Hegyeshalom/Nickelsdorf steekproefsgewijs door de Oostenrijkse grenspolitie gecontroleerd. Prima zaak, vind ik. Dat zouden wat mij betreft meer Schengenlanden mogen doen.

   1. Hetzalwelweer

    Dat gaan ze niet doen…..hoe graag wij dit ook willen…wakker worden….

   2. palko

    rijd = rijdt

    1. Hetzalwelweer

     ook al is het reid…..of rijtd……

 15. Lex

  We gaan toch weer grenzen krijgen met grens bewaking, onvoorkoombaar.

  We worden overspoeld met gelukzoekers als we niet ingrijpen dan zijn we ons land kwijt niet direct maar wel binnen 100 jaar. Het Nederlandse volk word vervangen.

  Geert Wilders waarschuwt hier al jaren voor.

  En stukje bij beetje krijgt hij dus weer gelijk. En de grenzen in Nederland gaan ook weer dicht.

  Conclusie Schengen vrij reizen van personen en goederen is een grote mislukking.

  Voor vrij vervoer van goederen zal het wel een succes zijn maar voor vrij vervoer van personen is het een grote mislukking.

  Ja te vrij vervoer van personen “gelukzoeker” van diep in Afrika die hier hub geluk komen beproeven.

  1. Hetzalwelweer

   Zo lang er NWO organisaties blijven bestaan die al die dobbermigranten blijven binnenharken dan is het dweilen met de kraan open. In de “DDR” voormalig duitsland, mag je niet even een minuut stilte houden omdat er een dom wicht van duitse komaf zich gewoon dom heeft gedragen. Zij heeft een “buitenlander” ,uit Iran, uitgenodigd om haar te vermoorden….want dat mag in de EU. Wij hebben geen rechten meer maar een moslim wel…..als ik iets denk….iets verkeerds over een moslim dan ben ik een nazi. De EU maakt ruzie met Poetin en Trump om al die ellende die zich binnen de EU afspeelt maar uit het zicht te houden.

 16. Ries

  Nee mijnheer Halbers. Merkel roept nu dat we de problemen alleen in Europees verband, lees EU kunnen oplossen. Merkwaardig dat zij dat zegt waar ze bij het uitnodigen van buitenlands talent niet eerst met de EU heeft overlegd, maar alles heeft geflikt zonder Europa. Wat is dit anders dan kronkelen waar ze het zelf niet meer weet? Pseudogodheid Merkel valt van haar troon. Beter laat dan nooit.

 17. glazenbol

  Grenscontrole? eindelijk!!

 18. Gerlos

  Per omgaande sluiten die grenzen en jammer voor SCHENGEN maar helaas het kan niet anders wat nu al in de praktijk bewezen is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.