Thierry Baudet veegt de vloer aan met zelfhatend links: “Ongelofelijke sukkels zijn het toch eigenlijk”

“Progressievelingen” blijken achterlijker te zijn dan het achtereind van een varken.

Dr. Jan van de Beek (wie kent hem niet?) was buitengewoon tevreden over een interview van Martin Sommer met Mark Lilla, over diens nieuwe boek The Once and Future Liberal. Lilla stelt daarin dat links zich nou eindelijk eens hard moet maken voor het patriottisme (of nationalisme). Dat het moet erkennen dat een democratie alleen kan bestaan in een natiestaat, en dat daar dus niets mis mee is.

Daar komt bij, zegt Lilla, dat er “een diepgevoelde behoefte” is aan “de betekenis van de natiestaat. Als links daar geen antwoord op geeft, dan zal rechts het doen. Dat is vandaag de dag gewoon een politiek feit.”

Maar, concludeert Lilla:

“En links wil daar niet aan, nergens wil links daaraan.”

Klopt natuurlijk volledig, maar de uitspraken en de steun ervoor zijn wel hilarisch in zoverre dat rechts dit nu al jaren roept. Hier is niets nieuws aan — hoewel dat in de ogen van linkse figuren blijkbaar wel zo is.

Geen wonder dus dat Thierry Baudet meteen hard reageerde op deze ‘inzichten’:

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Steve Van der Vekens

  Linkse landverraders moeten voor hun wereldvreemdheid en het collaboreren met de vijand uit het volg gevist worden en naar Afghanistan gestuurd worden.
  Dat ze daar wat gaan collaboreren.

  1. Steve Van der Vekens

   Links wordt het vuur aan de schenen gelegd.
   Buiten rond de pot draaien kunnen ze niets concreets zeggen.

  2. Ni28

   Ja, Eerdmans was Witteman de baas die net geen rode kop kreeg.

  3. oeioeivogel

   Ja, heb ik gezien vanmiddag. Was best wel vermakelijk. Ik denk dat Eerdmans nu niet meer welkom is in het programma Buitenhof.

  4. Pescador

   Ja witteman stond mooi voor lul.

 2. Ernst Quispel

  Het wonderlijke is dat de rechtspopulisten die zich plegen te beroepen op de natiestaat in de praktijk heulen met buitenlandse dictators zoals Putin.
  Ze preken de natiestaat maar verwerpen de kernwaarden van de democratische rechtsstaat die de natiestaat een legitieme fundering biedt.

  1. Stanly2000

   Ernst,
   “Ze preken de natiestaat maar verwerpen de kernwaarden van de democratische rechtsstaat die de natiestaat een legitieme fundering biedt.”
   Ik denk dat je dit niet goed ziet Ernst, ze verwerpen niet de kernwaarden van de democratische rechtsstaat. Ze verwerpen de doelbewuste afbraak van de natiestaten voor een ondemocratisch groter geheel, de dictatoriale EU.

   1. Ernst Quispel

    Stanly, Wilders wil de Grondwet zodanig aanpassen dat moslims vanwege hun geloof extra belasting moeten betalen, geen vrijheid van godsdienst hebben, onderhevig zijn aan een afzonderlijke rechtspraak en minder vrijheid van meningsuiting hebben (Koranverbod).

    Daarmee ondergraaft hij c.q. verwerpt hij de rechtsstaat.

    1. Justus Maximus

     U maakt de bekende denkfout, Ernst.

     Islam is geen religie maar een totalitaire politieke ideologie.
     Dat is een feit. We willen de ideologie niet en zullen het met elke druppel bloed bestrijden.

    2. van Urk

     Dezelfde Pipo Ernst die het niet erg zou vinden dat Kerken en Synagogen volgen s Ebru mogen gaan sluiten. Het mogen hebben van een gebedshuis valt ook onder godsdienstvrijheid. Plus wat ie nog graag wil verbieden zoals het niet toekennen van maatschappelijke prerogatieven door religieen. Nou ons land is er zeker niet beter op geworden met progressieve inmenging.

     1. Ernst Quispel

      Bent u dronken, heer van Urk?

      Waar beweer ik in hemelsnaam dat ik kerken en synagogen wil sluiten?

     2. van Urk

      Uw woorden: “Religies behoren tot het persoonlijk domein” en “we moeten godsdiensten ook geen maatschappelijke prerogatieven toekennen “. Met dit soort algemene zinnen begint godsdienstvrijheid alleen maar beperkter te worden.

     3. Ernst Quispel

      Nee, heer van Urk, we moeten kerkgenootschappen geen bijzondere rechten toekennen (ze zijn onderhevig aan de wet) maar de volledige vrijheid hebben om hun religies te belijden en te beleven.

      Dat is de kern van onze rechtsstaat.

    3. Stanly2000

     Ernst domme jongen toch! Waar wordt in mijn antwoord op jouw domme stelling Wilders genoemd? Duidelijker dan dit kan niet, dit heet trollen.

    4. lugar

     @Ernst:

     [_] Meer islam
     [_] Minder islam

    5. NoDoubt

     Koran, Hadith en sira is geen religie, maar een ideologie. Sinds wanneer is de aarde plat en gaat hij onder in een modderpoel. Bestaat de maan uit twee helften en zijn vallende sterren raketten en zijn er maar 7 planeten, volgens Allah. Waarom zijn er geen sporen te vinden van Mohammed in de drukke handelsplaats Mekka. En waarom asfalteren ze alles heel snel op de zogenaamde heilige plaatsen van Mohammed. Hoe komt het dat de moskeeën eerst een andere richting wezen. Hoe komt het dat de eerste Koran in Caïro ligt vanaf 1928. Waarom ligt er amper een link naar het Christendom en haalt Allah Jesus en God door elkaar.

   2. Frits Jansen

    De EU wordt langs twee kanten democratisch bestuurd: via de Raad van Regeringsleiders (die stuk voor stuk verantwoording verschuldigd zijn aan hun nationale parlement), en het Europees Parlement.
    Dat onze Kamer verzuimt om Rutte regelmatig aan de tand te voelen wat hij in Brussel uitspookt is hun fout.
    Dat de media het Europees Parlement negeren (tenzij weer eens een PVV-achtige zich misdragen heeft) is vooral de fout van de Publieke Omroep.

  2. Top

   Blablabla! Blaaskaak/pisvlek en kalende vetzak!

  3. wheelboy

   Ernst ,
   Speciaal voor jou maken we een ijzeren gordijn weer .Kan je er lekker achter zitten .En bestudeer het woord dictator eens . Hoe dan ook Putin is gewoon gekozen door het Russische volk . Daarbij komt Putin is een ouwe kgb officier en volgens mij ook nog wat communistische trekjes dus niet rechts maar vrij links .Net zoals de meeste rechtse mensen hier de democrats uitmaken voor links . Een gemiddelde US democrat is rechtser als een VVD er. Jou zgn Linkse heilstaten zoals de DPRK Vietnam Cuba China daar zitten dictators en daar gaat het zo goed ?

   Links Nederland maakt een grote blunder .De asiel sluizen open zetten en geen oplossing bieden voor het milieu vraagstuk als TAX .Overigens de rechtse VVD is net zo erg als het op TAX aan komt .Linkse sociale politiek is niets mis mee een sociaal systeem wat op solidariteit is geschoeid heeft zelfs de PVV en het forum in hun programma’s staan . Linkse politiek zal een keuze moeten maken .Laten we iedereen binnen en delen we uitkeringen en zorg en huizen gratis uit .Of een zeer streng en rechtvaardig beleid .Beide gaat niet want je kan een euro maar een keer uitgeven .

  4. Bloem

   Dhr Quispel is het verlies van zijn antisemitische idool uit wo2 nog niet te boven. Dat dit soort figuren uberhaupt het recht nog hebben om hun giftige gedachtengoed nog vrij uit te spreken hebben ze te danken aan de democratische vrijheden waar de, in zijn ogen rechts populisten, vrijheidsstrijders met gevaar voor eigen leven voor strijden. Negeer deze idioot, doch benoem zijn misdaad

  5. Frits Jansen

   Rechts beleid lukt veel beter in een dictatuur. Of in een 19de eeuwse democratie waarin alleen rechtse mensen mogen stemmen.

   Het is allemaal bergaf gegaan sinds het algemeen kiesrecht werd ingevoerd in 1917 en ook plebs zonder enige notie van beleid mocht stemmen, en zelfs gekozen kon worden. Zoals de vreselijke Baudet een eeuw later.

   Uh, deze redenering betekent dat Baudet zelf links plebs is. De nazaat van een naar boven gevallen stel Belgische immigranten, die werd gestimuleerd door Nederlands volksvijand nummer 1, professor Cliteur, een Raspoetin erger dan Raspoetin.

   U leest het goed: de zelfbenoemde hoeder van de Nederlandse Nazi, pardon, Natie verkwanselt eigenlijk de Nederlandse cultuur van gematigdheid.

   In de politiek is schijn vaak het omgekeerde van de werkelijkheid. Zo is links vaak heel rechts en omgekeerd.

   Met deze wijsheid wens ik u een prettige zondagavond. Morgen zal de revolutie nog niet plaatsvinden.

 3. Stanly2000

  Wie zou de heer Baudet bedoelen? Toch niet onze huistrollen, Guus, Eu kokkie, Beukmans, meester K. en Meester Frits! Wees gerust, Ernst, jij hoort er ook bij, alleen krijg jij een speciale vermelding. Gefeliciteerd domme jongen!

 4. Gerlos

  Met die linkse kliek gaat Nedetland langzaam naar de Kloten

 5. Ooggetuige

  “Er zijn geen voorbeelden van democratieën die geen natiestaten zijn.” Zou Lilla ooit gehoord hebben van India? Zwitserland? Indonesië? Zuid-Afrika?

  1. Frits Jansen

   De volgorde is omgekeerd. Sinds het begin van de 19de eeuw ontstonden “natiestaten” en dat werden op den duur democratieën.
   De 7 Vereenigde Nederlanden nog iets eerder: in 1798. In 1814 moesten de deelstaten veel macht inleveren aan de Koning, die zijn macht in 1848 aan het Parlement moest afstaan.

 6. palko

  In de huidige tijd zijn burgers die het juk van het linkse parasitariaat en profitariaat van mensen uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw van zich af hebben geschud, nu rechts van het midden én progressief. Echter, de linksche ‘Gutmenschen’ van de tegenwoordige tijd vind ik uiterst conservatief. Ze beseffen blijkbaar niet of onvoldoende dat de tijden, o.a. als gevolg van de ongelimiteerde instroom van nepvluchtelingen en islam ideologen, totaal veranderd zijn. Het is een verkrachting van de waarheid om deze zgn deugmensen progressieveling te noemen. Thierry Baudet heeft het wederom bij het juiste eind.

  1. Frits Jansen

   Bent u rechts genoeg om te bepleiten dat rijken meer gaan verdienen en arbeiders minder?
   Want dat is klassiek rechts gedachtegoed.
   U vindt vast dat het plebs blij mag zijn dat hun diensten nog worden gevraagd. Maar laten ze niet de brutaliteit hebben inspraak te verlangen, en helemáál niet om een vakbond in te schakelen. Want werkgevers weten toch het beste wat goed is voor hun werknemers? Anders waren ze nooit werkgever geworden.
   ik zie uit naar experimenten met de herinvoering van slavernij, al besef ik dat dit wel erg rechts is. Maar dat geldt nog meer voor de afschaffing van de politiek en het aan stellen van een dictatortje dat wél begrijpt wat de gewone burger wil, in tegenstelling tot ons nep-parlement vol doorgeleerde griezels.

   1. Bloem

    Geestig heer Jansen. Waar eerst beweerd werd dat het de ongeletterde domme Tokkies waren die op de PVV stemden. Maakt u nu een draai en geeft u aan dat dezelfde kiezer nu door deze man bedreigd wordt in haar existentie. Dat terwijl dit soort partijen opkomt voor het belang van de arbeiders die u zo verafschuwd en tokkies noemt

    1. Frits Jansen

     Ik had het niet over “tokkies”. Dat zijn asocialen, mensen die de buurt terroriseren.

     Ik heb het over de verwarring over de politieke begrippen “links” en “rechts”. Ja, ik weet dat Wilders in sociaal-economisch opzicht links wordt genoemd.

     Maar DDS foetert voortdurend op links?

 7. Frits Jansen

  Baudets betoog is en blijft een typische “waarom daarom” redenering. Zoals we weten is “daarom” geen reden, want als je de trap af valt ben je gauw beneden.

  Het openbaar bestuur is trapsgewijs georganiseerd: gemeentes, provincies, landen, supranationale organisaties. Voel ik mij een inwoner van mijn woonplaats? Welnee. Van de provincie Zuid-Holland? Ga weg! En dan moet ik Nederland opeens heilig verklaren en de EU afwijzen?
  Dat de EU door (te) veel mensen niet “gevoeld” wordt is meer een gevolg van gebrekkige communicatie, een probleem waar gek genoeg ook de gemeenten onder lijden.
  Intussen leidt de Brexit tot het zelfde lot als Noorwegen en Zwitserland: praktisch gezien zijn ze toch gedwongen de EU te volgen, alleen hebben ze er niets meer over te zeggen.
  Mopperaars over onvoldoende Europese democratie beseffen niet dat een XXX-exit daardoor nóg minder democratische zeggenschap heeft.

  1. Stanly2000

   Fritsje, uitkijken op de trap! En sinds wanneer ligt Berlijn in Zuid Holland?

   1. van Urk

    Fritsje weet de definitie van een natiestaat kennelijk niet eens. “De term natiestaat wordt wel gebruikt om aan te geven dat binnen een staat een natie (dominant) aanwezig is en dient om een soeverein territorium te bieden aan een bepaald natie en haar culturele identiteit”. Duitsland is Duitsland en Nederland is Nederland. Beiden met andere taal, infrastructuur, architectuur, geschiedenis, mentaliteit, karakter en cultuur.

    1. Frits Jansen

     “Culturele identiteit”? Vergelijk mij als Hollander niet met Limburgers en als Hagenaar niet met Hagenezen, en als doorgeleerde niet met arbeiders.

     Culturele identiteit is een fictie. Iedereen maakt deel uit van talloze subculturen.

     Uiteindelijk zijn we allemaal mensen, en als je er oog voor hebt zie je vaak verrassende overeenkomsten met mensen van heel ver weg.

     1. Stanly2000

      Fritsje,
      “Een culturele identiteit ontstaat als een samenleving kiest voor een groepsverbondenheid die ze zelf definieert op grond van gemeenschappelijke waarden en normen en op grond van een gemeenschappelijk verleden.”
      Ik ben blij met mijn culturele identiteit en wil het graag zo houden. Waarom moet deze identiteit verdwijnen? Omdat Fritsjes dat willen?

     2. Steve Van der Vekens

      De negatieve kanten van de illegale immigratie worden niet belicht.
      Het gaat hier over onze vrouwen die massaal verkracht en vermoord worden door illegalen.
      Die geen enkel recht hebben om hier te zijn.
      Dat u dat stoïcijns doof negeert, toont hoe wereldvreemd en wat voor een landverrader je bent.

     3. Frits Jansen

      (Reactie op Stanly2000)
      Van mij hoeft niets te verdwijnen, maar kiest onze samenleving voor een groepsverbondenheid? Ik kan me daar echt niets bij voorstellen.
      Een land is geen (sport)vereniging. Daar heb je misschien wel zo’n verbondenheid. Maar een verbondenheid met “de Nederlander”? Ja, je praat wat makkelijker in je eigen taal, maar verder?
      En dat gemeenschappelijke verleden is ook maar betrekkelijk. Ja, geschiedenis, maar iets wat “we” samen hebben meegemaakt?
      Die identiteit is een hersenschim.

  2. van Urk

   @Frits Jansen: ik hoor en lees weinig problemen over Noorwegen (dat op de tweede plaatst staat van de rijkste landen van Europa) of Zwitserland. Dus over welk lot heeft u het over?

  3. wheelboy

   Frits Jansen ,

   Ooit was ik een fervent voorstander van de EU .Sterker nog ik ben nog steeds een voorstander van een soort van verenigde staten van Europa . Maar niet de manier waarop het nu gaat .Verdiep je eens in de materie zal je een paar mooie voorbeelden geven .Frankrijk stijdde voor Strassbourg .Dus verhuizen we elke maand effe naar daar toe .Dat zelfde Frankrijk krijgt miljarden landbouw subsidie (net als NL overigens) voor wijn weg te spoelen .Spanje krijgt landbouw subsidies voor op de spaanse droge hoogvlakte graan te verbouwen wat niet eens groeit .Puur het aantal hectare bepaald wat je aan subsidie krijgt .Dit alles wegens eigenbelang van de EU landen . Kost de burger miljarden aan belasting . Dan een stap als vluchteling in de EU en na 5 jaar kan je overal naartoe . Dus noord west Europa is de klos . Dan wie denk je wie straks dat gat gaat opvangen qua geld wat er gaat vallen als het VK weg is .Juist Noord west Europa .Dan de gekste dingen plastic rietjes en kopjes ongelofelijk . Ga een gezamelijk leger opbouwen ga een gezamelijke economische politiek opbouwen .Straf landen die er qua schuld een potje van maken en dadelijk de rest meeslepen en zo kan ik nog uren doorgaan .Straks als de euro valt door die idioten van spanje italie griekenland portugal Frankrijk en belgie . Gaat mijn en de rest van Nl zijn pensioen (ook zoiets is geen EU aangelegenheid maar werknemer werkgever ) eraan . En Rutte en consorten die stonden erbij en keken erna .

 8. Beukman

  Links heeft inderdaad een ideologisch probleem, met name in de VS. En dat probleem waait langzaam naar Europa toe, wat rechts in de kaart speelt. Het interview met Lilla is verplichte kost voor iedereen die zich in politiek verdiept.

 9. Nasrani

  Baudet trekt de enige en juiste conclusie.

 10. Hank

  Hank 17 minuten ago Login om te reageren
  Nu ieder er van overtuigd is dat de islam gewoon een sekte is
  kunnen we dit dus gewoon verbieden.
  De enige oplossing is voor Nederland en Europa het verwijderen van deze pseudo godsdienst. Zal wel veel gemopper geven maar nix van aantrekken.

  1. Frits Jansen

   Neen, die vlieger gaat niet op. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (geen EU maar al uit 1950) spreekt in artikel 9 in één adem van “Vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst”. En brandt z’n vingers dus niet aan een definitie van “godsdienst”.

   Om toch met u mee te denken: de wet biedt wel de mogelijkheid criminele verenigingen te verbieden. Kan de islam worden aangepakt op dezelfde voet als criminele motorclubs? Nee, want de islam is geen organisatie.

   De islam verbieden vereist een Gedankenpolizei, niet voor niets een Duits woord: een politie die controleert of mensen geen strafbare gedachten hebben. Nee, die heeft nooit als zodanig bestaan, het is een fictie die als het spreekwoordelijke schip op het strand moet dienen.

 11. jan_nijhof

  Nationalisme is een containerbegrip, waaronder een reeks varianten worden begrepen welke zich vaak ofwel kenmerken door ongewenste kenmerken ofwel kunnen uitmonden in ongewenste toepassing.
  Deze discussie voeren zonder die onderliggende vorm te benoemen is – om Baudet de spiegel voor te houden – passend voor sukkels.
  Ook om de behoefte aan nationalisme onomwonden te erkennen (ook dus zonder de vorm aan te geven) is nogal simplistisch. Die behoefte immers lijkt sterker naarmate men minder opgeleid of bereisd is, sterker in tijden van economische tegenspoed, mogelijk ook sterker naarmate men opgroeide in een sterke familieband of andere strikte kring (zoals kerken). Daarnaast kan nationalisme nieuw gevormd worden zoals de VS bewezen heeft. Propaganda en manipulatie gingen vaak hand-in-hand samen met de verschillende vormen van nationalisme. (Erdogan weet er mee om te gaan…)
  Dit is zo een beladen onderwerp. Fouten uit het verleden worden snel weer gemaakt als deze discussie niet zorgvuldiger wordt gevoerd.

 12. Frits Jansen

  Hieruit blijkt dat Baudet echt een doodeng mannetje is.
  Als hij Nederland zo belangrijk vindt, dan moet hij beseffen dat dit land altijd een open houding heeft gehad tegenover het buitenland.
  En is zijn betoog een argument om de EU af te wijzen? Als het openbaar bestuur in Europa niet door de EU wordt gecoördineerd dan doen multinationals het wel (vrienden van Baudet?). De ene bestuurslaag spreekt nu eenmaal meer tot de verbeelding an de andere. Zo heb ik helemaal geen emotionele band met de stad waar ik woon. Dus maar opheffen?

  1. lugar

   Anders maak jij een 4 weken oud topic weer even wakker, kan ik jou vertellen dat Baudet een kanjer is en zijn aanloop ruimschoots zal benutten in grote politieke winst.

 13. Gerlos

  Ik kan heel veel linkse ideeën niet begrijpen, plaatsen of volgen, waarschijnlijk ben ik niet slim genoeg en woon ik niet aan de grachtengordel. We gaan het zien in Mokum hoe het afloopt met dat stelletje geitenwollen linkse figuren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.