Twan Huys steeds verder onder druk na denigrerende opmerking van Tommy Wieringa

Geen categoriejun 29 2018, 17:00
De nieuwe RTL Late Night host, Twan Huys, wordt steeds harder aangevallen vanwege de opmerking van Tommy Wieringa in een interview. In het interview zei Wieringa 'dat het tijd werd' dat er eens een aanslag op de Telegraaf werd gepleegd. Hetzelfde geldt voor Panorama. Na deze uitspraak en een lachsalvo, weet Huys oprecht niet wat die moet doen. Deze houding wordt hem niet in dank afgenomen. Jaap van Zweden, een topdirigent, heeft al een interview bij RTL Late Night afgezegd.
https://twitter.com/sebasdiekstra/status/1012672221796544512?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.telegraaf.nl%2Fnieuws%2F2236593%2Ftwan-huys-onder-vuur-hoop-dat-geen-hond-aan-tafel-komt

„Hoe goed je bent als journalist, wordt bepaald op de momenten die er toe doen. Gisteren was zo’n moment. Als er een aanslag wordt gepleegd op een krant, is dat ook een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Iedere journalist zou dat moeten begrijpen”, zo schrijft Van Dijk in een bericht dat honderden likes en retweets kreeg, van onder meer De Balie-directeur Yoeri Albrecht.

Van Dijk vindt het ’pijnlijk dat Twan Huys niet beschikte over de tegenwoordigheid van geest, of zelf maar de journalistieke reflex, om Wieringa van repliek te dienen’ en stelt dat het goed is dat de presentator overstapt naar de ’entertainment’ van RTL Late Night. „Voor Nieuwsuur zou hij na dit optreden een journalistieke liability geworden zijn.”

Gelijk hebben ze. Kijk, Wieringa kan gewoon zulke opmerkingen maken, want hij heeft nu eenmaal een bepaalde allure en uitstraling. Toch dien je als presentator of journalist een gevatte reactie er op te kunnen geven. De opmerking van Wieringa heeft veel stof doen opwaaien en Huys voelde ook goed aan wat er aan de hand was. Je kan niet met zo een passieve reactie er vanaf komen als je dadelijk presentator wordt van RTL Late Night.
Wat je ook van Eva Jinek of Jeroen Pauw vindt, zij kunnen allebei gevatte opmerkingen maken en zijn niet op hun mondje gevallen. Sterker nog, ze kunnen zelf soms nogal rauw overkomen en naar doen. Fouten maken doet iedereen, maar uiteindelijk is het ook een kwestie van van je fouten leren en je structuur daarop aanpassen. Na Holleeder, wat inhoudelijk erg interessant was, moet je vanuit goede zelfreflectie het beter kunnen doen. Dat heeft Huys nu niet laten zien. Dit gaat nog een staartje krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten