VVD, D66 en PvdA slaan handen ineen: partneralimentatie moet omlaag naar vijf jaar maximaal

Vijf jaar? Dat is nog steeds veel te lang.

Enige tijd geleden wilden D66, VVD, en de PvdA de duur van partneralimentatie verkorten. Helaas werd het voorstel van die partijen toen totaal kapotgemaakt door de Raad van State. Die vond dat er niet voldoende rekening was gehouden met het ‘feit’ dat sommige vrouwen na een echtscheiding een erg grote “achterstand” op de arbeidsmarkt hebben. Je zou denken dat die vrouwen daar zelf verantwoordelijk voor zijn en dat ze dan maar aan de slag moeten voor een minder loon dan ze zouden willen, maar nee. Wat de Raad van State betreft betekent dit dat de ex-man jaren en jaren en jaren krom kan liggen om in het onderhoud te voorzien van de vrouw die niet langer gehuwd met hem wilde zijn.

Zo legt De Telegraaf uit dat er nu uitzonderingen zijn:

Daarom worden nu uitzonderingen gemaakt. Bij huwelijken langer dan vijftien jaar, waarbij degene die recht heeft op alimentatie korter dan tien jaar voor zijn of haar pensioen zit, geldt een alimentatieduur tot tien jaar. Als er kinderen onder de 12 jaar zijn, is dat maximaal twaalf jaar.

Knettergek, natuurlijk, maar gelukkig wil de VVD daar bij monde van Kamerlid Foort van Oosten iets aan doen. “Ik vind het niet meer uit te leggen aan mensen waarom ze nog twaalf jaar alimentatie moeten blijven betalen aan hun ex-partner. Dat is niet meer van deze tijd,” zegt Van Oosten tegen de krant voor slapend Nederland.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken is het daar mee eens en legt ook nog even uit:

“Het is voor jezelf niet goed als je langdurig financieel afhankelijk blijft van een ander als dat niet nodig is.”

Dat klopt natuurlijk helemaal, maar het is wel enigszins frappant dat een PvdA’er dat ook hardop durft te zeggen. Als één partij er de afgelopen decennia voor heeft gezorgd dat mensen afhankelijk zijn gemaakt van anderen is het de PvdA immers wel. Maar goed, dat ging natuurlijk om afhankelijkheid van de staat. Dát vindt de PvdA nog altijd heel prettig (het zou me niet verbazen als Kuiken wil dat de staat geld vrij maakt voor gescheiden vrouwen om de ‘schade’ te ‘beperken’).

Maar goed, dat gevecht gaan we wel aan als het zo ver komt. Voor nu is dit in ieder geval een goede ontwikkeling.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Babaji538

  Heilige Michael, of Michaëla, is die, Foort, Voort,
  van Oosten, niet die van de partij voor corruptie,
  internationale slavenernij, ongeletterdheid,
  puur egoïsme en lakschoenen via Bata, niet Mevio.
  Het blokkeren van de tijd, is hem goed gezind, geweest,
  dacht ik, als het vet smoort rondom de bal.
  Kwestie van gevoel of totale afwezigheid van normbesef
  en/of geweten.

  Heks Fipronalla heeft een krachtig mengsel
  weten te verspreiden.

  Petra Hermans

 2. Steve Van der Vekens

  Bende debielen.
  Binnenkort is het kop af… Maar die zullen hun vlucht wel al geregeld hebben.

 3. wheelboy

  Vindt heel die partner alimentatie kul .Heb er zelf gelukkig niets mee van doen maar heb eens een collega gehad die pakte ontslag .Gast stond vroeg laat nacht te werken letterlijk voor minimumloon ivm die partner alimentatie .En dat terwijl hij keer te vroeg thuis kwam en zijn vrouw met een ander in bed aantrof . Dit is ooit in het leven geroepen om vadertje staat te ontzien zodat die geen bijstand hoeft te betalen .Als vrouwen geëmancipeerd willen zijn waar ik een voorstander van ben want ieder moet gelijk zijn .Dan moet ze ook zelf haar boterham gaan verdienen .

 4. LafSchaap

  De wetgever kan een maximum instellen waar het gaat om het betalen van partneralimentatie, maar hij heeft geen enkel inzicht in de persoonlijke situatie van hen die het betreft. Twee jaar kan veel te lang zijn, maar vijf jaar ook veel te kort. Kortom: het is maatwerk, niet one size fits all. Een rechter zou daar een goed oordeel in moeten kunnen vellen. Zo niet, dan kan hij beter zijn toga aan de wilgen hangen. Is partneralimentatie niet meer van deze tijd? Niet iedereen is geboren in “deze tijd”. Wil de wetgever partneralimentatie afschaffen? Doe dat dan voor nieuwe gevallen, zodat je weet waar je aan toe bent voordat je trouwt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.