Wat een verrassing, anti-pestwet haalt niks uit, slechts 44% voelt zich veilig op het vmbo

Scholierencomité LAKS is natuurlijk helemaal van de kaart door deze verontrustende cijfers, want blijkbaar helpt het bespreken van pesten toch niet helemaal zoals verwacht! Aldus het AD.

Zelf ben ik van bouwjaar 1991 en zodra ik naar school ging werd ik er al mee doodgegooid: ‘Niet pesten’ ‘Je bent echt niet stoer als je pest’ ‘pesters zijn eigenlijk gewoon zielig’ en talloze andere spreuken en slogans die mij en mijn klasgenootjes op andere gedachten hadden moeten brengen. Tevergeefs natuurlijk want in elke klas zat altijd wel iemand die makkelijk op de kast te jagen was en de saaie schooldag ineens een stuk interessanter kon maken.

De mensen die zo’n wet, protocol of campagne in het leven roepen begrijpen totaal niet waar pesten vandaan komt of wat er voor nodig is om pesten tegen te gaan. Het begint en eindigt bij deze mensen altijd met het moraliserende, wijzende vingertje en een vraag als ‘waarom zou je pesten?’ die blijkbaar retorisch moest zijn. En dit is precies de fout die steeds maar wordt gemaakt, er wordt niet gekeken naar of en hoe pesten het beste kan worden tegengegaan.

Niemand haalde het vroeger in ons hoofd om de sterkste jongen of de populaire meisjes te pesten omdat je wist dat je het zou gaan bezuren. Praten en zeggen dat pesten niet cool is hielp net zo lang tot degene met de flaporen wat doms deed en je daar een opmerking over kon maken. In het ergste geval moest je nablijven of sorry zeggen (tot het leek alsof je het echt meende) en daarna was het wel klaar. Ging het echt te ver dan kwam dat omdat het slachtoffer zelf lange tijd niks durfde te zeggen, de leraren niks of te weinig deden óf de ouders van slachtoffer en dader te weinig deden. Nog nooit is een pester, ongeacht zijn achtergrond/situatie, van zijn plan om te pesten afgeweken doordat een leraar zei hem dan ‘niet cool’ te vinden.

De vwo’ers, waarvan 84 procent zich veilig voelt, komt waarschijnlijk door de betere achtergrond en het minder vatbaar zijn voor status, waar dit bij het vmbo (44%) natuurlijk heel anders is. Daar moet veel meer stoer gedaan worden en uit men zich in hardere taal.

Het antwoord op pesten is dan ook te vinden in meer ruimte voor zelfbescherming en weerbaarheid. Iets kunnen gebruiken (zij het spierkracht of populariteit) en het niet hoeven te gebruiken is beter dan afhankelijk te zijn van docenten en campagnes, tezamen met de naïviteit dat zij je gaan behoeden voor pesters…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Ni28

  Het trollen op dit forum is eigenlijk ook pesterij. De lezers van DDS worden gepest door aanwezige Joop trollen. Na jaren zijn ook zij nog niet gestopt met de boel op te jutten. Lijkt overigens op VMBO niveau.

  1. Floris

   Dat verschilt per individu. Quispel is er duidelijk op uit om te pesten, Beukman en Guus niet.

   Mijn ervaring met pestkoppen is dat het zelf vaak mensen met frustraties of psychische problemen zijn.

   1. Ernst Quispel

    Floris heeft er maar moeilijk mee, met name als het inhoudelijk wordt.

    Hij meent dat hij daarin vreselijk wordt gepest.

    1. Floris

     Tja Ernst, je wordt hier uitgekotst door de overgrote meerderheid. Hoe zou dat toch komen? Omdat je zo inhoudelijk bent?

     1. Ernst Quispel

      Floris pest nooit, hij kaffert elke andersdenkende uit voor alles wat lelijk is.

     2. lugar

      Ernst: #jij-bak

     3. Floris

      Ik zie dat Ernst niet meer over zijn zogenaamde inhoudelijkheid spreekt maar een valse jij-bak hanteert (ik “kaffer” immers niet alle andersdenkenden uit).

      Mogelijk begrijpt hij ook wel dat de oorzaak van zijn impopulariteit aan zijn neerbuigendheid en narcisme te wijten is. Hij is echter niet bij machte daar verandering in te brengen, al 15 jaar niet, en dus blijft hij de pispaal van DDS.

      Je doet het jezelf aan Ernst. Ik las vandaag dat Adriaan je een aanbod heeft gedaan voor psychiatrische hulp. Maak er gebruik van zou ik zeggen.

   2. Ni28

    Ik zie zeker verschil tussen Guus en Quispel. Guus is nooit beledigend en Quispel altijd.

    1. lugar

     “Guus is nooit beledigend en Quispel altijd.”

     Nou… Guus kan er ook wat van hoor, maar wel meestal nadat hem de oren zijn gewassen, logisch want hij is een rugridder die Ernst Boudewijn verdedigt. En Kwispel, ja die is ongeneeslijk pathologisch.

   3. sjun

    Sommigen drijft dan weer een misplaatst superioriteitsgevoel. Wellicht heeft dat van doen met een te geringe bagage om opleidingen af te ronden waarvan Bildung een belangrijke exponent is om te kunnen slagen?

 2. Floris

  De softe methodes van de veelal linkse schoolleiding werken inderdaad niet.

  Mijn zoon is gepest (omdat hij Nederlander was op een Belgische school) en dat heeft hij mij veel te laat verteld (uit schaamte denk ik). Ik heb hem op judo gedaan en hem gezegd de pestleider (er is er altijd één die het voortouw neemt) te grazen te nemen als dat opportuun was. Aldus geschiedde. Nooit last meer gehad.

  Als ouder moet je op de achtergrond blijven. Je beklag doen bij de ouders van de pester werkt niet.

 3. Nasrani

  Als ik nu op de middelbare school zou zitten tussen de ‘bontkraagjes’ en hoofddoekjes, zou ik me ook hoogst onveilig voelen. Beide soorten zouden we eigenlijk hier niet moeten zien. Maar gezien de ontwikkelingen in Europa komt er een rechtse, en vooral anti-islam golf aan. Dus wellicht………over een paar jaar weer echte Nederlandse scholen.

  1. Meester Kong

   Haha @ Nas heeft weer een handvat om de islam erbij te betrekken .
   Zeg wat vindt je van de Koptische christenen met hun hoofddoekjes, ze hebben wel de verkeerde kleur want @Nas gaat voor volledig blank….
   Trouwens wat moet jij met twee paspoorten VS-NL

   1. Meester Kong

    Kuch -t-

  2. sjun

   Die zijn er al hoor. Het vraagt echter om een verstandige keuze de voorsteden te verlaten en je kroost meer onderwijskansen te gunnen dan de vermurksing die plaatsvindt als je niets onderneemt.

 4. Ni28

  Het trollen lokt grove woorden uit wan speelt op emoties. Dat weet Quispel e.a.goed en is het ook de bedoeling. Het staat tenslotte in de definitie van “trollen”.

 5. lugar

  Dit is al jaren bekend en al jaren wordt er niets gedaan. Het onderwijs staat al jaren achteraan in de rij bij het uitdelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.