Wat een verrassing, anti-pestwet haalt niks uit, slechts 44% voelt zich veilig op het vmbo

Geen categoriejun 13 2018, 18:00
Scholierencomité LAKS is natuurlijk helemaal van de kaart door deze verontrustende cijfers, want blijkbaar helpt het bespreken van pesten toch niet helemaal zoals verwacht! Aldus het AD.
Zelf ben ik van bouwjaar 1991 en zodra ik naar school ging werd ik er al mee doodgegooid: 'Niet pesten' 'Je bent echt niet stoer als je pest' 'pesters zijn eigenlijk gewoon zielig' en talloze andere spreuken en slogans die mij en mijn klasgenootjes op andere gedachten hadden moeten brengen. Tevergeefs natuurlijk want in elke klas zat altijd wel iemand die makkelijk op de kast te jagen was en de saaie schooldag ineens een stuk interessanter kon maken.
De mensen die zo'n wet, protocol of campagne in het leven roepen begrijpen totaal niet waar pesten vandaan komt of wat er voor nodig is om pesten tegen te gaan. Het begint en eindigt bij deze mensen altijd met het moraliserende, wijzende vingertje en een vraag als 'waarom zou je pesten?' die blijkbaar retorisch moest zijn. En dit is precies de fout die steeds maar wordt gemaakt, er wordt niet gekeken naar of en hoe pesten het beste kan worden tegengegaan.
Niemand haalde het vroeger in ons hoofd om de sterkste jongen of de populaire meisjes te pesten omdat je wist dat je het zou gaan bezuren. Praten en zeggen dat pesten niet cool is hielp net zo lang tot degene met de flaporen wat doms deed en je daar een opmerking over kon maken. In het ergste geval moest je nablijven of sorry zeggen (tot het leek alsof je het echt meende) en daarna was het wel klaar. Ging het echt te ver dan kwam dat omdat het slachtoffer zelf lange tijd niks durfde te zeggen, de leraren niks of te weinig deden óf de ouders van slachtoffer en dader te weinig deden. Nog nooit is een pester, ongeacht zijn achtergrond/situatie, van zijn plan om te pesten afgeweken doordat een leraar zei hem dan 'niet cool' te vinden.
De vwo'ers, waarvan 84 procent zich veilig voelt, komt waarschijnlijk door de betere achtergrond en het minder vatbaar zijn voor status, waar dit bij het vmbo (44%) natuurlijk heel anders is. Daar moet veel meer stoer gedaan worden en uit men zich in hardere taal.
Het antwoord op pesten is dan ook te vinden in meer ruimte voor zelfbescherming en weerbaarheid. Iets kunnen gebruiken (zij het spierkracht of populariteit) en het niet hoeven te gebruiken is beter dan afhankelijk te zijn van docenten en campagnes, tezamen met de naïviteit dat zij je gaan behoeden voor pesters...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten