Weer plaatselijke woede en verontwaardiging: ‘veel meer wethouders en erg wit en mannelijk’

Daar gaan we weer. De verkiezingen en het politieke gekonkel is voorbij en we komen weer bij de zoveelste discussie over ‘representativiteit’ van de wethouders. Dat is aan de linkerzijde van het spectrum, maar aan de rechterzijde kunnen ze er ook wat van. Daar is nu grote verontwaardiging over het aantal wethouders in Nederland. Dit aantal is namelijk nogal gestegen en dat gaat natuurlijk weer geld kosten.

Uit onderzoek door deze krant blijkt dat in 294 gemeenten – waar de coalities nu rond zijn – 1144 wethouders zijn aangesteld. Dat zijn er 98 meer dan in 2010 en 39 meer dan in 2014. Een oorzaak is de toegenomen politieke versplintering, waardoor meer politieke partijen nodig zijn om een college te vormen.

Die extra wethoudersposten kosten de overheid de komende vier jaar tientallen miljoenen euro’s. Afhankelijk van de omvang van de gemeente verdient een wethouder 64.000 tot 137.000 euro per jaar. Daar komen onkostenvergoedingen en pensioenkosten nog bij. Bovendien moet de gemeente wethouders na hun vertrek ruim drie jaar lang wachtgeld betalen.

Houd me ten goede hoor, want ik vind helemaal niet dat de overheid per se groter moet, of dat het goed is als er meer wethouders komen, maar er zit een nuanceverschil in. Steeds meer werk wordt overgeheveld naar de gemeenten en dat brengt nogal wat moeilijkheden met zich mee. Wethouders krijgen an sich al veel te doen, maar dat pakket wordt ook steeds meer. De andere neiging, steeds minder wethouders, is an sich ook niet goed. Wethouders hebben te weinig tijd, kunnen niet effectief werken en maken veel fouten.

Er moet een gezonde balans gemaakt worden, maar je ziet maar weer eens dat dit soort aspecten behoorlijk uit de voegen kunnen worden gerukt, want an sich is er nog niet veel aan de hand.

Wat wel een slecht fenomeen is, is dat de politieke fragmentatie heftiger wordt en dus alle partijen gerepresenteerd ‘moeten’ zijn, volgens de politieke vertegenwoordigers. Als je dan ook nog gaat kijken naar het aantal wethouders per partij, om de verspreiding van zetels te representeren, dan kom je al helemaal bij symboolpolitiek. Een ander aspect is het aantal vrouwen dat wethouder is geworden. Mijn excuses, maar daar moet dit helemaal niet over gaan. Het gaat over de representatie van ideeën in de politiek en niet over de representatie van demografie. Als je daarmee begint, dan eindig je nergens en komen er alleen maar meer obstakels:

Tien witte mannen bezetten de komende vier jaar het pluche. Dat leidt in beide gemeenten tot kritiek. ,,Waar zijn de vrouwen, de mensen met een andere culturele achtergrond, de mensen met een beperking”, vragen de Apeldoornse oppositiepartijen SP en Partij voor de Dieren zich bijvoorbeeld af. VVD-formateur Jenny Elbertsen stelde in dagblad De Stentor dat ‘iedereen zijn achtergrond meeneemt’, en dat het met de diversiteit dus wel goed zit.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Ni28

  Quota onzin moet natuurlijk weer ter sprake komen. Het wordt je door de strot geduwd al die diversiteit. Communistisch walgelijk!

  1. van Urk

   Intussen vraagt niemand zich af of Sifan Hassan voor Nederland de 1500 meter loopt omdat ze een migratie-achtergrond heeft of omdat ze toevallig onze snelste vrouw is op dat nummer. Hoe is dat nou mogelijk zonder voorkeursbeleid¿

   1. Diederik van Walsum

    van Urk,

    Rare Nederlandse naam “Sifan Hassan” !!
    En dat heb ik nou met elke NIET Nederlandse naam in de sportwereld, in het kabinet, in de media etc.
    Want is Tunahan Kuzu nou een Nederlander of een Turk?
    Zijn de rest van alle Marokkanen, Turken met dubbele paspoorten nou Nederlanders of Marokkanen / Turken?
    Voelen ze zich Nederlanders?
    Gaan ze voor Nederland?
    Houden ze zich aan de Nederlandse wetten?
    Moet ik nog doorgaan?

 2. lugar

  Laat ze maar een quotum instellen, lijkt mij wel geinig. Wel de kleur en de nationaliteit maar niet de competenties. Dat wordt lachen, gieren brullen, smikkelen en smullen.

 3. NoDoubt

  Het had niet gehoeven maar achter de schermen hebben de gevestigde politieke partijen besloten om niet met winnende (lokale) partijen te besturen. Sterker nog, er is achter de schermen zelfs besloten om deze partijen niet uit te nodigen voor een gesprek maar bewust te negeren. Het gevolg is om de meerderheid tocht te halen, er 4 á 5 partijen nodig waren voor een meerderheid en om elke partij evenveel te vertegenwoordigen werd van elke partij twee aangesteld. Het is te zielig voor woorden en dan zich nog afvragen waarom de burger geen geloof in de politiek meer heeft. De burger wordt niet serieus genomen. Eergister EVB in Brabant had 14 zetels( met 1 meer hadden ze de meerderheid) zes landelijke partijen hebben een kartel gevormd en EVB buitenspel gezet. Het lijkt een mooie zet, maar als het tij verder tegen dit kartel keert, dan weet eenieder al wat de gevolgen zijn. Want de schade die is opgelopen omdat bepaalde verkiezingsbeloften niet kunnen worden waargemaakt, worden dubbel en dwars recht gezet.

 4. Gerlos

  Volgens mij wordt er niet gekozen op kleur maar of de personen captabel zijn om dit ambt uit te voeren.

 5. Diederik van Walsum

  Mij kan het Westen niet WIT genoeg zijn!

 6. Rosasolis

  Alle vrouwen met talent en diplomas moeten elkaar steunen. Wij vrouwen kunnen zorgen dat wij met steun van elkaar, en ook van onze mannen, partners, collegas, en vrienden, kunnen doorgaan. Maar ik weet van jarenlang ervaring hoe moeilijk het was om mijn werk op te bouwen en door te zetten in het muziek sector. Omdat ik toen een nieuwe immigrant uit Canada was…met diplomas Cum Laude. Waarschijnlijk was mijn studie veel hoger dan een aantal van mijn domme mannelijke collegas. Die jaloers waren omdat ik nog steeds werk kreeg als solist vocaliste, en dirigente. Wellicht verdiende ik minder geld dan die domme mannen zwaar-rokende mannen, die hun vrouwtjes en kindertjes moesten onderhouden. Terwijl de “docenten-kamer” blauw van de rook werd, tegen “koffie pauze”, en ik niet meer deel kon nemen in dit vreselijk
  onsympathieke jaloerse mannen gezelschap in de muziek-school, heb ik gezegd genoeg is genoeg. Ik heb mijn best gedaan als vocalist soliste, docent solo zang, en koor dirigent. Maar ik ben door heel ondergeschikte mannelijke collegas verpest en onderdrukt.
  En daarom wil ik nu schrijven aan alle hoog-opgeleide vrouwen. Je hoeft dit onderdrukking niet meer te accepteren. Omdat je mannelijke collegas nu vader zijn van 1- 5 kinderen, is geen reden dat jij als vrouw moet onderdrukt worden in je werk.
  Dit vreselijke vrouwelijke onderdrukking heb ik mee gemaakt, omdat er mannen zijn die kinderen hebben die zij moeten verzorgen. En omdat de geld zorgen van kinderen stijgen, en ook voor zwangere vrouwen, wordt de positie van alle gewone werkzame vrouwen nog steeds onderdrukt en bedreigd? Vandaag zijn er vele vlaggen in ons dorp van leerlingen die hun eind-diploma hebben gekregen, en ook van vele jonge vrouwen, die verder willen studeren. Ik kan herinneren hoe ik voelde jaren geleden toen ik met trillende vingers een brief van de University of Toronto kreeg dat mijn bachelor studie muziek was vereerd met Cum Laude. En daarna kwam ik naar Nederland, om verder te zingen als solo alt zangeres en ook samen te werken voor de bijzondere oratorium muziek kunst van Nederland verder op te bouwen.

 7. nienke

  Daar gaan we weer te weinig vrouwen teveel witte mannen houdt dit nou nooit op in dit land?
  Hoor ze nooit over de voetballers,wedstrijd Ned.-Spanje bijvoorbeeld 4 witte Nederlanders en de rest is zwart hetzelfde bij Noorwegen, Zweden enz enz daar hoor ik Sylvana en haar vriendjes nooit over klagen te weinig witte mannen.
  Daar worden toch ook alleen de beste gekozen.
  Of je nou zwart of wit bent je moet geschikt zijn voor de job en de kleur maakt niets uit.

  1. Rechtsaf

   @Nienke nee het houd niet op, er is een blik donkere racisten opengetrokken in Nederland

 8. Bes Tolen

  De vrouwen in Nederland hebben hun stemrecht en passief kiesrecht te danken aan niet-confessionele gematigde partijen, toen links geheten. In 1917 werd dat afgeruild tegen de bekostiging door de staat van confessioneel ingericht onderwijs.
  Confessionele partijen, die heel erg christelijk conservatief waren, heetten toen rechts. Eva kwam immers uit de rib van Adam. Dat was confessionele filosofie. Pieter Jelles Troelstra was voor het vrouwenkiesrecht maar hij had zoals meer mannen zijn bedenkingen in de zin dat de vrouwen de confessionelen wel aan een meerderheid zouden helpen. Hij kreeg gelijk. De vrouwen als groep gezien belemmerden hun eigen vooruitgang op deze manier. Zo is het nog altijd. Nee, het is erger, tegenwoordig zorgt links voor achteruitgang en links krijgt duidelijk de meeste stemmen van vrouwen. Niet alleen in Nederland zoals we kunnen weten. Jammer. En dan die nieuwe Nederlanders zoals ze moeten heten. Ze worden dadelijk verwend door de politiek en overheid en daardoor krijg je de grote bekken niets van dit land begrijpend. Veel te snel allerlei rechten. Dat is een belangrijke reden dat veel niet goed kan gaan. Maar het zijn wel stemmen voor links. Wel een heel ander links dan eerder.

 9. Frits Jansen

  Ik mail wel eens wethouders en dan krijg ik steevast een echt ambtenaren antwoord- terwijl wethouders er juist zijn voor de politieke insteek.
  En als ik een keer gelijk krijg van een wethouder wr8ngen ambtenaren zich in alle denkbare bochten om niet te doen wat de wethouder toezegde.
  Zo gelden bij mij in de stad afwijkende regels voor het afvoeren van grofvuil voor flatbewoners, duidelijk omdat ze aannemen dat flatbewoners een soort tokkies zijn. Als ik roep dat ik geen tokkie ben helpt dat niets.

  1. Stanly2000

   Geweldig weer Fritsje! Wat een l*lverhalen weer en dat opzondag.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.